Hoe voeg je ondertitels toe aan een film?

Wanneer het over Engelse films gaat zijn er twee soorten mensen. Enerzijds heb je mensen die er niet aan moeten denken om een film zonder ondertiteling te bekijken. Aan de andere kant van het spectrum heb je de mensen die ondertitels verafschuwen.

Iets daar tussenin lijkt amper te bestaan. Maar zelfs wanneer je geen fan bent van ondertitels dan zijn ze af en toe toch nodig. Wanneer er bijvoorbeeld bepaalde zinnen worden gezegd in een taal die je niet begrijpt. Of als zelfs de gehele film in een taal is die je niet kan begrijpen.

Soms zijn er al ondertitels toegevoegd aan een film. Maar dan is het maar de vraag of de Nederlandse taal ook ondersteund wordt. Of misschien wil je juist gewoon in de originele taal de ondertitels zien? In dat geval kan je zelf nadien nog ondertitels toevoegen.

Enkel mogelijk op computer

Het toevoegen van ondertitels aan een film is enkel mogelijk met digitale bestanden. Wanneer je dus een DVD-schijf hebt waar je een andere ondertiteling aan toe wil voegen zal de video eerst geconverteerd moeten worden naar een digitaal videobestand zoals bijvoorbeeld .avi, .mov of .mp4. Films die je gedownload hebt zijn al in dat bestandsformaat.

SubRip

SubRip is een programma dat ondertitels van een videobestand kan lezen en ‘rippen’. Deze worden vervolgens opgeslagen in een SRT-bestand. Dit is een eenvoudig tekstbestand met .srt als extentie en waarin de ondertiteling voorzien van een tijdformaat wordt opgeslagen. Dit gebeurt zeer secuur, met een indeling die mogelijk is tot op de milliseconden. Zo goed als alle mediaspelers kunnen SubRip’s lezen.

Ondertitels downloaden

Voor je ondertitels kan toevoegen zal je deze eerst moeten downloaden. Dat kan op een paar manieren. Allereerst kan je gewoon via jouw favoriete zoekmachine de naam van de film + gewenste taal + subs intypen, bijvoorbeeld “avengers endgame dutch subs”. Dan krijg je direct een aantal websites te zien waarbij je doorgelinkt wordt naar het SRT-bestand dat jij nodig hebt. Ondertitelbestanden zijn zeer kleine bestanden waardoor ze relatief veilig zijn om te downloaden. Over het algemeen nemen ze niet meer dan 200kB in beslag. Wanneer het bestand groter is, is het vaak foute boel. Download deze dan niet.

Een andere manier is door op specifieke websites naar ondertitels te zoeken. Net als torrent sites zijn er speciale ondertitel sites. Een paar grote namen zijn bijvoorbeeld YIFIsubtitles, Subscene, MovieSubtitles en OpenSubtitles.

Bekijk hier de top 15 beste websites om Nederlandse ondertitels te downloaden

Op deze websites hoef je enkel de naam van de film waarvan je ondertitels zoekt maar in te vullen. Download de ondertitels en sla ze bij voorkeur op in dezelfde map als waar de film ook opgeslagen is.

BELANGRIJK: Zorg dat de naam van de film en de naam van het SRT-bestand overeenkomen! Zo ben je het meest zeker dat de ondertitels juist zijn en ook synchroon lopen met de film die jij wil kijken.

Ondertitels toevoegen

Nu je de ondertitels gedownload hebt hoef je ze enkel nog maar toe te voegen aan de film. Hoe dit exact moet verschilt van mediaspeler tot mediaspeler. Gebruik je de standaard speler van Windows 10? Linksonder in de speler zie je de volumeregelaar staan. Rechts daarvan staat een tekstballonnetje.

Klik deze aan op het ondertitelingmenu te openen. Vervolgens moet je de map openen waarin je de ondertitels opgeslagen hebt. Selecteer de juiste ondertiteling, druk op ‘open(en)’ en de ondertitels zijn toegevoegd en klaar om te bekijken!

Maak je gebruik van een andere mediaspeler dan zit het ondertitelingmenu ergens anders. Maar in principe werkt het bij alle spelers op dezelfde manier. Veel plezier met kijken!

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Franse Rappers

Hoe werkt uTorrent?