Hoe snel groeit haar?

Haar, sommigen hebben het in overvloed en anderen verliezen alles na hun 20e.

Om de zoveel weken moeten we naar de kapper om ons haar bij te knippen, maar hoe snel groeit dit haar, en is dit voor de meesten even snel?

Zijn er ook dingen die we kunnen doen om de haargroei te versnellen? We hebben een aantal dingen voor je op een rijtje gezet zodat jij optimaal kunt zorgen voor het haar op je hoofd!

Gemiddelde groei

De gemiddelde groei van het haar op ons hoofd kan nogal verschillen.

Gemiddeld gezien groeit haar tussen de 0,5 en 1,7 centimeter per maand. Hoe het kan dat deze gemiddelden zo uit elkaar liggen?

Dat heeft alles te maken met je leeftijd, gezondheid en natuurlijk je genen.

Deze cijfers leiden tot 6 t/m 20 centimeter per jaar. Dat is dus nogal een verschil. Je kunt je haargroei stimuleren door bijvoorbeeld gezond te eten.

Voordat we hier tips over geven moeten we het hebben over de drie fases die er zijn met betrekking tot haargroei.

Drie fases haargroei

Het haar op ons hoofd groeit in drie verschillende fases. Het begint met de Anagene fase, dit is de fase waar je haar actief groeit.

Er is bloedtoevoer naar het haarzakje waardoor de haartjes gevoed worden. Dit is nodig om te kunnen groeien.

Dit duurt minimaal 2 jaar, maar kan oplopen tot wel 8 jaar, mits je hiervoor de juiste dingen doet! Hoe langer je deze fase rekt, hoe langer je haar kan worden.

Na de Anagene fase komt de Catagene fase. In deze komen de haren los van de bloedtoevoer via je hoofdhuid. Hierdoor stop de groei.

Dit gehele proces duurt ongeveer 6 weken. Als dit is afgelopen komen we in de Telogene fase. Je haar is volledig afgesloten van de bloedtoevoer en is uitgegroeid.

Je zou kunnen spreken van dood haar. Na 3 maanden zullen deze haren uit je hoofd vallen, bijvoorbeeld tijdens het borstelen.

Verlengen van de eerste fase

Verlengen van de eerste fase

De eerste fase van de haargroei verlengen kan je op een aantal manieren doen. Veel vitamines en water helpen altijd. Ook het gebruik van goede producten voor in je haar kan helpen.

Door de hoofdhuid vet genoeg te houden blijft je haar gezonder en kan het zich langer voeden.

Je haren te strak dragen in een knot of staart kan ook averechts werken. Je haar kan op deze manier een tekort aan voedingstoffen krijgen, en doodgaan.

Als laatste noemen we stress. Stress is slecht voor je gehele lichaam, en ook voor je haar. Als je te lang gestresst ben kan je haar echt uitvallen. Geen aanrader!

Wat vond je van dit artikel?

Hoeveel McDonald’s restaurants zijn er in de wereld?

Top 10 Mooiste Nederlandse Modellen