Hoe open je een torrent bestand?

Op deze pagina leer je meer over hoe torrents werken maar belangrijker, hoe je een torrent bestand geopend krijgt. Hier komt namelijk meer bij kijken dan klikken op een link en het kiezen van de locatie om deze op te slaan.

Wat zijn torrents?

Torrents zijn bestanden die gedownload kunnen worden en onderdeel zijn van het BitTorrent systeem. Het BitTorrent systeem maakt gebruik van een centrale locatie waar downloads en uploads gecoördineerd worden, dit wordt een tracker genoemd.

De torrent zelf is een klein bestand waarin meer informatie staat over het bestand dat je daadwerkelijk wil downloaden, zoals bijvoorbeeld een video of geluidsbestand. Wanneer je bijvoorbeeld een video wil downloaden staat deze dus niet in de torrent die je downloadt maar wordt de torrent gebruikt om te vinden bij welke gebruikers van het BitTorrent netwerk de video opgeslagen staat.

Je hebt een BitTorrent Client nodig om torrents en dus de bijhorende bestanden te kunnen uitwisselen, hier leggen we later meer over uit.

Mensen die het volledige bestand al in het bezit hebben worden als ‘seeders’ gezien, terwijl ‘leechers’ een (klein) gedeelte van de video al binnen hebben. Hoe meer van beide aanwezig zijn, hoe sneller de download van de video normaal gesproken gaat omdat je van meerdere locaties op hetzelfde moment aan het downloaden bent.

Torrents vinden

Omdat torrents dus niets anders zijn dan kleine bestandjes met daarin meta-informatie over via welke locaties je andere bestanden kan downloaden, kan je deze bestanden in principe overal op het internet vinden. Door bijvoorbeeld simpelweg op google te zoeken of door gebruik te maken van speciale websites die torrents verzamelen.

The Pirate Bay is hier een zeer bekend voorbeeld van. Omdat veel torrents gebruikt worden om bestanden waarop een auteursrecht geldt gratis te verspreiden verplichten veel landen de providers om deze websites te verbieden. Het verspreiden van torrents op zichzelf is ook wettelijk legaal.

Omdat het relatief gemakkelijk en snel downloaden is met torrents behoren websites om torrents op te vinden vaak ook tot de populairste websites ter wereld. Hieronder een kort overzicht van de 5 populairste websites om torrents te vinden. Achter de naam staat de Alexa ranking, dit is de ranglijst met populairste websites ter wereld.

Bedenk wel dat het mogelijk is dat sommige van deze websites door jouw provider geblokkeerd worden. In dat geval kan je enkel in het buitenland gebruik maken van deze websites of door gebruik te maken van een VPN.

Wat zijn de beste torrentwebsites?

The Pirate Bay (Alexa ranking: 78)

Al sinds de opkomst van torrents behoort The Pirate Bay tot de meest bekende en meest besproken websites ter wereld. De laatste tijd draait The Pirate Bay redelijk stabiel maar de vele politie-invallen in het verleden hebben al duidelijk gemaakt dat dit zomaar kan veranderen.

YTS.mx (Alexa ranking: 169)

YTS is de onofficiële opvolger van het YIFY netwerk welke een aantal jaar terug definitief offline is gehaald. De website focust zich op populaire films en heeft daardoor al een flink aantal rechtszaken tegen zich aangespannen gekregen maar draait vooralsnog beter dan ooit.

1337x (Alexa ranking: 244)

Al een tijd behoort 1337x tot de meest populaire torrentsites en de website blijft gestaag doorgroeien. Dagelijks vele uploads en inmiddels zelfs in het bezit van een officieel forum om er een community van te maken in plaats van enkel een torrentsite.

RARBG (Alexa ranking: 307)

Ook RARBG gaat inmiddels al lange tijd mee. Sinds de oprichting in 2008 ligt de focus met name op het faciliteren van torrents voor videomateriaal van hoge kwaliteit (maar daardoor ook veel ruimte in beslag nemen!)

Bekijk hier de volledige lijst van 19 beste torrent websites van dit moment

Hoe open je een torrent

Zoals we eerder al aangehaald hebben heb je allereerst een BitTorrent Client nodig voor je kan beginnen met het downloaden van torrents. Een aantal voorbeelden van BitTorrent Clients zijn BitComet, Bitlord, LimeWire en uTorrent. uTorrent is buiten China wereldwijd de bekendste client en heeft in het jaar 2020 het zeer grote aantal van 150 miljoen actieve gebruikers gepasseerd.

Wanneer je een BitTorrent Client hebt en je klikt op de downloadlink van de torrent dan wordt normaal direct al gevraagd of je wil dat deze actie uitgevoerd wordt met de client waar jij gebruik van maakt. In dat geval wordt de Client direct geopend en zal het downloaden van de bestanden ook gelijk van start gaan.

Sommige clients gaan zelfs nog een stap verder en hebben zelfs een webversie waarmee bestanden direct afgespeeld worden. In de praktijk blijkt dit echter in de meeste gevallen minder prettig of goed te werken.

Het kan natuurlijk zijn dat je om welke reden dan ook niet direct wil downloaden. Dan kan je ervoor kiezen om het torrentbestand eerst op je computer op te slaan. Wanneer je nadien alsnog de download wil starten dan is dit op twee manieren mogelijk.

Allereerst kan je dubbelklikken op het desbetreffende bestand om deze automatisch in jouw client te openen. Wanneer je je client al geopend hebt kan je deze ook via de client openen. In de menubalk staat onder ‘bestand’ of ‘file’ altijd een optie om een torrent te openen. Over het algemeen staat deze mogelijkheid zelfs als eerste optie weergegeven. Als je hierop drukt wordt er een apart zoekvenster geopend.

Zoek hierin naar de folder waarin de torrent opgeslagen is en selecteer de torrent. Vervolgens hoef je enkel nog maar op ‘open(en)’ te klikken en de torrent wordt automatisch in de client geladen. Hierna zullen de bijhorende bestanden allemaal automatisch gedownload worden.

Wat vond je van dit artikel?

Wie haalt dode dieren op?

Top 10 Beste Franse Rappers