Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, weet je ongeveer wanneer je ongesteld gaat worden. Als je een iets onregelmatigere menstruatiecyclus hebt, kan je het beste goed op je gemoedstoestand letten.
Mocht je op korte termijn ongesteld worden, dan merk je dit bijvoorbeeld aan een moe gevoel.
Ook kan je last van je buik en hoofd krijgen, kan je humeurig zijn en kan je je niet zo lekker voelen. Dit zijn allemaal tekenen die wijzen op een komende menstruatie.
Inhoudsopgave
Wat gebeurt in je lichaam voorafgaand een menstruatie?

Voordat je ongesteld wordt, zijn je hormonen al druk aan de slag gegaan. Hormonen zorgen er namelijk voor dat de wand van de baarmoeder dik(ker) geworden is.
Aan deze wand kleeft onder meer bloed, slijm en verschillende voedingsstoffen.
Waarom de hormonen dit doen? Mocht je zwanger worden, dan kan de bevruchte eicel zich in een ‘warm bed’ nestelen. Mocht je geen zwanger worden, dan moet dit slijmvlies afgebroken worden.
Het gevolg daarvan is dat er bloed en slijm uit de vagina komen. Dit proces herhaalt zich elke maand, zolang je níet zwanger bent.
Op het moment dat je wel zwanger bent, heeft de bevruchte eicel zich in de baarmoeder genesteld.
Belangrijkste symptomen voorafgaand aan een menstruatie
Kan je een komende menstruatie aanvoelen? Ja, dat kan je zeker. Met name als je voor het eerst ongesteld wordt, merk je dit aan je lichaam.
Je lichaam voelt vreemd aan, je hebt last van een moe gevoel of je zit niet lekker in je vel. Ben je al bijvoorbeeld enkele jaren ongesteld? Dan merk je dit ook aan enkele symptomen.
De belangrijkste symptomen waar je een komende menstruatie aan kunt herkennen, bespreken we hieronder.
Je voelt je niet helemaal lekker

In het menselijk lichaam gebeurt van alles. Met name als je hormonen zich roeren, is dit van grote invloed op je gemoedstoestand.
Voorafgaand aan een menstruatie, is het hierdoor goed mogelijk dat je je niet helemaal lekker voelt.
Voor veel vrouwen is dit gevoel lastig te omschrijven. Ze voelen zich niet per se ziek, maar ze voelen zich wel een beetje lusteloos.
Ook ervaren ze een gebrek aan energie of hebben ze het bijvoorbeeld eregelmatig koud/warm. Dit zijn stuk voor stuk mogelijke symptomen van een komende menstruatie.
Je voelt je moe
Dat er in je lichaam van alles gebeurt, is ook te merken aan vermoeidheid. Zodra je ongesteld begint te worden, voert je lichaam allerlei ‘taken’ uit.
Deze taken zijn benodigd, maar zijn wel behoorlijk vermoeiend. Alleen al hierdoor is het goed mogelijk dat jij je moe gaat voelen, voorafgaand een menstruatie.
Dat je je niet helemaal lekker voelt, draagt hier ook aan bij.
Als je al een lusteloos gevoel hebt, komt een vermoeid gevoel dubbel en dwars aan. Je moet daarom voorafgaand aan een menstruatie zoveel mogelijk rust pakken.
Hoofdpijn en/of buikpijn
Ook is het goed mogelijk dat je last van hoofdpijn en/of buikpijn hebt. In hoeverre je hier last van hebt, verschilt van vrouw tot vrouw.
Mogelijk heb jij last van buikpijn, terwijl jouw vriendin juist last van hoofdpijn heeft.
Als je het ‘slecht treft’, is het ook mogelijk dat je van beide last krijgt. Mocht je nou hoofdpijn en/of buikpijn opmerken, kan dit een teken zijn dat je ongesteld wordt.
Het kan echter ook een andere oorzaak hebben, waardoor dit niet de meest duidelijke symptomen zijn.
Verandering in reukvermogen
Sommige vrouwen geven aan dat zij voorafgaand een menstruatie dingen anders ruiken. Tijdens de menstruatie trekt dit vanzelf weer bij, maar het is toch een behoorlijk opvallend symptoom.
Hebben alle vrouwen last van deze symptomen?

Of je daadwerkelijk last van deze symptomen hebt, is afhankelijk van veel factoren. Zo is het bepalend hoe je lichaam op de menstruatie reageert.
Bij sommige vrouwen is deze reactie vrij heftig, terwijl andere vrouwen nagenoeg géén last van deze symptomen hebben.
Ben je pas een paar keer ongesteld geweest? Dan heb je wellicht moeite om de symptomen goed te duiden.
Naarmate je vaker en vaker ongesteld wordt, voel je de symptomen al een stuk beter aan. Daardoor weet je voor jezelf ook een stuk beter wanneer je ongesteld wordt.
Kan je deze symptomen voorkomen?
Nee, in de basis is het niet mogelijk om deze symptomen te voorkomen. Menstruatie is een natuurlijk proces waar je eigenlijk geen vat op kunt krijgen.
Je bent min of meer overgeleverd aan de grille van je lichaam.
Wel is het van groot belang om goed voor jezelf te zorgen. Dat wil zeggen: eet gezond, drink voldoende water, kom gezond in beweging en probeer elke nacht voldoende slaap te pakken.
Door je lichaam en geest goed te verzorgen, kan je de menstruatiecyclus draaglijker voor jezelf maken.
Onregelmatige menstruatiecyclus

Heb je last van een onregelmatige menstruatiecyclus? Dan is het al helemaal van belang om bovenstaande symptomen goed in de gaten te houden.
Mocht je één of meerdere symptomen opmerken, is dat het teken dat de menstruatiecyclus weer voor de deur staat.
Ben je na je 20e nog steeds onregelmatig ongesteld? Dan kan je wellicht het beste even bij de huisarts langsgaan.
In veel gevallen wordt de menstruatie na het 20e levensjaar immers een stuk regelmatiger. Concreet betekent dit dat de menstruatiecyclus gemiddeld 28 dagen duurt.
Hier kan je dan ook perfect rekening mee houden.