Hoe kun je YouTube ondertiteling uitzetten op Android?

Veel YouTube video’s zijn voorzien van ondertiteling. Soms een zegen maar in veel gevallen onnodig waarbij het vooral de aandacht onttrekt van datgeen waar het daadwerkelijk om draait: de video zelf.

Gelukkig zijn er in sommige gevallen methoden om de ondertiteling van YouTube uit te zetten wanneer je op je Android telefoon video’s aan het kijken bent. Dit heeft wel één voorwaarde: Het uitzetten van de ondertiteling op YouTube is enkel en alleen mogelijk wanneer de ondertitels nadien op YouTube toegevoegd zijn. Het verwijderen van ingebakken ondertiteling in een YouTube video is niet mogelijk en gaat ook in de toekomst niet mogelijk zijn.

YouTube ondertiteling

Het nadien toevoegen van ondertitels op YouTube kan op twee manieren gebeurd zijn. Zo kan de gebruiker die de video geüpload heeft zelfstandig de ondertiteling aan YouTube toevoegen. Over het algemeen is deze ondertiteling volledig correct.

Een andere mogelijkheid is dat de Auto Caption een automatische ondertiteling toegevoegd op basis van spraakherkenning. Dit kan een uitkomst zijn voor mensen met gehoorproblemen en zeker bij duidelijke en Engelstalige video’s is de kwaliteit vaak redelijk tot goed. Daarentegen is de transcriptie van gesproken Nederlands naar tekst over het algemeen niet om over naar huis te schrijven.

De ondertiteling bevat vaak foute woorden of is zelfs volledig onduidelijk. YouTube vertrouwde in het verleden op de community om deze fouten te verbeteren maar sinds september 2020 is de YouTube Caption Community stopgezet.

YouTube ondertiteling uitzetten

Wanneer je om welke reden dan ook geen gebruik wil maken van de ondertiteling op YouTube op je Android telefoon dan is het gelukkig vrij eenvoudig om deze uit te zetten.

Wanneer je op de app of website van YouTube bent zie je in de rechterbovenhoek van de video de bekende drie puntjes staan. Hieronder vind je alle instellingen. Druk vervolgens op “Instellingen voor afspelen”. Hier vind je instellingen voor de afspeelsnelheid, afspeelkwaliteit en dus ook de ondertiteling.

Klik de taal die hier weergeven staat en druk vervolgens op “uit”. Hierna hoef je enkel nog op “OK” te drukken om de aanpassingen op te slaan. Normaal gesproken onthoudt YouTube deze instelling. Zolang je het caché niet leegt hoef je deze aanpassing dus niet meer uit te voeren.

Wat vond je van dit artikel?

Wat is uTorrent?

Wat is een torrent client?