Hoe kun je ondertitels inbakken in een film?

Het toevoegen van ondertitels in een film gaat zeer eenvoudig door tijdens het afspelen van de film binnen de mediaspeler ook een SRT-bestand te openen. Toch kan het soms zo zijn dat dit niet goed genoeg is. Omdat je een film bijvoorbeeld op een DVD wil branden zodat je deze ook op televisie met ondertitels kan bekijken. Of omdat de film voor een familielid is die niet zo goed met computers om kan gaan. In die gevallen is er nog een andere optie.

Inbakken

Wanneer je ondertitels in een film bakt zorg je ervoor dat de ondertitels in feite in de film ‘gebrand’ worden in plaats van dat ze door een mediaspeler over de film getoond worden. Dit wordt ook wel ‘hardcoderen’ genoemd. Eenmaal ingebakken of gecodeerd is het niet meer mogelijk om de ondertitels uit de film te verwijderen. Ideaal wanneer je ondertitels nodig hebt op een film die je via een DVD-speler wil bekijken. Er zijn meerdere mogelijkheden om ondertitels te kunnen inbakken. Hieronder geven we een korte uitleg van de één van de snelste en één van de weinige gratis opties die er zijn.

VLC Media Player

VLC is één van de meest bekende gratis mediaspelers ter wereld. Indien je het programma niet hebt kan je deze downloaden op http://www.videolan.org. Het programma zelf is licht en ogenschijnlijk eenvoudig maar achter deze simpele interface zitten veel verborgen krachten. Eén daarvan is dat het één van de weinige mediaspelers is waarmee je niet enkel ondertitels over de film kan plaatsen maar deze ook kan inbakken. Dat doe je als volgt:

  1. Open VLC Media speler. Het is niet nodig om de video zelf te openen.
  2. Ga het streaming menu. Dit kan door in ‘menu’ op ‘stream’ te klikken of direct door de shortcut ctrl+s te gebruiken.
  3. In dit streamvenster kan je nu de video waarvan je de ondertitels wil inbakken toevoegen. Druk op ‘add’.
  4. Vervolgens moet je het bestand met de ondertiteling toevoegen. Vink ‘Use a subtitle file’ aan en zoek vervolgens het juiste bestand op. Klik wanneer je dit gedaan hebt helemaal onderaan op ‘stream’.
  5. In het volgende menu kan je direct op ‘next’ klikken.
  6. Nu moet je de locatie vinden waarop je de film inclusief ingebakken ondertiteling wil opslaan. Zorg dat ‘new destination’ op ‘file’ staat en kies de juiste locatie.
  7. Nu kom je in het transcriptiemenu. Zorg dat ‘Activate Transcoding’ geactiveerd is, kies het bovenste profiel en druk op de sleutel. In het daaropvolgende scherm klik je op ‘subtitles’ en vink je zowel ‘subtitles’ als ‘overlay subtitles on video’ aan. Save en klik op next.
  8. Nu hoef je enkel nog maar op ‘stream’ te drukken. Op dat moment begint VLC de ondertiteling in te bakken op het hoofdscherm. Dit proces afhankelijk van de lengte van de film enige minuten tot wel een kwartier duren. De vooruitgang zie je in de speelbalk zelf. Sluit de speler niet af zolang deze bezig is!
  9. Wanneer het volledige proces doorlopen is moet je VLC op goede wijze afsluiten. Dus via het menu en dan op ‘quit’. Het inbakken is dan volledig afgerond en je video is gereed!

Wat vond je van dit artikel?

Hoe kun je ondertitels gelijk zetten?

Hoe kun je het telefoonnummer van een simkaart achterhalen?