Hoe kun je een kip tam maken?

Wil je een huisdier dat ook nog eens een lekker eitje voor je legt ‘s ochtends? Het klinkt misschien grappig, maar een kip kan goed gezelschap zijn met de juiste opvoeding.

Een kip temmen is vrij makkelijk en kan binnen een paar weken lukken. Het kost wel een beetje geduld en wat snoepjes voor je kip.

Bekijk ook: Top 10 Meest Tamme Kippenrassen

Stappenplan

Een kip tam maken is het makkelijkst als ze nog klein zijn, maar ook als je een kip koopt op oudere leeftijd kan deze getemd worden.

Hierbij geldt hetzelfde stappenplan, maar bij oudere kippen heb je eventueel extra geduld nodig. Het temmen van een kip duurt over het algemeen ongeveer acht weken.

Hoe lang je een kip ook hebt en hoe ze gewend ze ook aan je zijn, voorkom altijd de volgende dingen bij het temmen van een kip:

  • Pak ze niet vast bij hun veren.
  • Laat ze niet schrikken met geluiden of snelle bewegingen.
  • Vermijd de kop. Voor kippen is de kop erg kwetsbaar.

Week 1

Bij kippen is het belangrijk dat je ze zo snel mogelijk aan je laat wennen. Let wel op dat je ze niet meteen te veel knuffelt of aandacht geeft, en neem een pauze als ze luide geluiden maken of van je wegrennen – dan zijn ze overprikkeld.

Kippen hebben tijd nodig om aan een nieuwe omgeving te wennen. Als je merkt dat ze zich meer op hun gemak voelen, kan je beginnen de kippen voorzichtig aan te raken.

Voer ze met je hand en praat met je kippen. Zo zullen ze je stem associëren met eten. Maak geen luide geluiden of plotselinge bewegingen; dat kan ze afschrikken. Herhaal dit proces elke dag.

Week 2

In de tweede week is het belangrijk om de stappen van de eerste week te herhalen, en daarnaast nieuwe stappen toe te voegen.

Zit voor langere periodes op een dag samen met je kippen. Zorg dat je kippen op een veilige plek leven, zodat ze je aanwezigheid niet gaan associëren met gevaar.

Op ten duur zullen de kippen merken dat je aanwezigheid juist goed is, omdat je ze voedt en ze veilig houdt.

Als je bij je kippen zit, kan je proberen ze rustig aan te raken en te aaien. Wees niet teleurgesteld als ze dit nog niet toelaten – dat is heel normaal. Geef ze wat meer tijd.

Weken 3 en 4

Nadat de kippen goed aan je aanwezigheid en je stem gewend zijn, kan je beginnen met de training. Gebruik wat kippenvoer om ze mee te lokken, en zorg dan dat ze op je stem reageren als je ze eten geeft.

Daarna kan je ze proberen te roepen op afstand, en belonen als ze op je af komen rennen. Je zult merken dat de kippen in dit stadium goed aan je gewend zijn, en ze je dus al beter aan kan raken.

Week 4 tot 8

Blijf in de laatste weken die stappen van de eerste drie weken herhalen. De kippen zullen jou op gegeven moment alleen maar met positieve gevoelens associëren, dus ze zullen ook fysiek contact toe staan en er zelfs van genieten.

Blijf nog een beetje alert als je begint met het knuffelen van je kip. Ze zullen je zelf benaderen als ze meer fysiek contact willen.

Vergeet niet: liefde gaat door de maag. Geef ze dus lekker veel beloningen.

Wat kunnen tamme kippen doen?

Tamme kippen zijn leuk, maar wat voor trucjes kunnen ze precies? Hier een klein overzicht van de mogelijkheden.

  • Ze kunnen leren om geaaid te worden en zelfs aanleren om te genieten van knuffels.
  • Ze kunnen leren op je stem te reageren, waardoor ze naar je toe zullen komen als je ze roept.
  • Ze kunnen leren je te volgen.
  • Ze kunnen leren in de tuin te blijven, en niet weg te lopen.
  • Ze kunnen leren op een bepaalde plek te pikken met hun snavel, zoals in je hand of op een vorm.
  • Ze kunnen leren te wennen aan een riem, zodat je ze mee op de wandel kunt nemen.

Let op: Je kunt kippen niet leren zindelijk te worden. Helaas zullen ze met jaren training nog steeds overal naar de wc gaan.

Veelgestelde vragen

Herkennen kippen hun eigenaar?

Ja! Het duurt ongeveer twee tot vier weken voor je kippen om iemand te kunnen herkennen.

Kippen herkennen je niet aan je gezicht, maar aan je grootte, je bewegingen en je stem.

Houden kippen ervan om geaaid te worden?

Dit ligt aan de kip. Sommige kippen vinden het heerlijk om geaaid te worden, anderen hebben er simpelweg geen behoefte aan.

De meeste kippen vinden het wel fijn om op je schoot te zitten.

Weten kippen hun eigen naam?

Nee, kippen kunnen geen onderscheid in woorden maken. Ze reageren op je stem en je toon.

Je kunt dit makkelijk uitproberen met je kip. Roep ze met een willekeurig woord om te kijken of ze reageren. Waarschijnlijk zullen ze naar je toe komen, wat je ze ook noemt.

Kan je een haan tam maken?

Sommige hanen kunnen ook getemd worden. Het ligt er echter aan of ze samen met vrouwelijke kippen wonen.

In dat geval zijn ze waarschijnlijk meer geïnteresseerd in de dames dan in jou.

Conclusie

Je kunt een kip tam maken door ze te trainen. Dit duurt gemiddeld acht weken, maar afhankelijk van de leeftijd van de kip, kan het ook langer duren.

Je hebt veel geduld nodig bij het temmen van een kip, maar als je succesvol bent, kan je kip straks meerdere trucjes doen.

Zorg altijd dat je de kippen beloont met eten. Dit is de beste manier om de kippen naar je te laten luisteren.

Wat vond je van dit artikel?

Hoeveel verdient een profvoetballer?

Hoeveel Griekse eilanden zijn er?