Hoe hard gaat een helikopter?

Je hoort ze van ver aankomen en ziet ze dan voorbij scheren. Helikopters zijn ontzettend indrukwekkend, maar hoe hard gaan ze eigenlijk?

Hoe hard een helikopter gaat, hangt af van het model. De gemiddelde helikopter vliegt 260 kilometer per uur. De snelste helikopter ter wereld is de Bell Boeing V22 Osprey en kan een snelheid van 565 kilometer per uur bereiken.

Helikopters kunnen niet zo snel vliegen als vliegtuigen, maar kunnen wel lager vliegen, waardoor ze erg handig zijn in specifieke situaties.

Hoe werkt een helikopter?

Een helikopter is een draagschroefvliegtuig, wat betekent dat op- en neerdaalt met behulp van rotors. Deze rotors draaien horizontaal op grote snelheid.

Door de rotors kunnen helikopters de volgende manoeuvres uitvoeren:

  • Verticaal opstijgen en landen;
  • Stil zweven in de lucht;
  • Vooruit en achteruit vliegen;
  • Opzij vliegen.

Deze attributen zorgen ervoor dat een helikopter kan worden ingezet in drukbezette en geïsoleerde gebieden die normale vliegtuigen niet kunnen bereiken.

Bij de eerste modellen van helikopters werden over het algemeen één rotor gebruikt. Dit is nog steeds gebruikelijk, maar er zijn ondertussen veel andere modellen te vinden.

Helikopters met twee rotoren worden bicopters genoemd. Meerder rotoren geeft een helikopter meer kracht, waardoor het meer gewicht kan dragen.

Er zijn ook helikopters met vier rotoren, genaamd quadcopters. Deze zijn makkelijk te besturen en kunnen dus bij krappe plekken komen. Drones hebben ook vaak vier rotoren.

De snelste soorten helikopters

Bell Boeing V22 Osprey

De V22 Osprey kan een snelheid van 565 kilometer per uur bereiken.

Kleine kanttekening: de V22 Osprey is technisch niet een helikopter, maar een vliegtuig met de functies van een helikopter. In twaalf seconden kan het zich geheel tot helikopter transformeren.

Bij de topsnelheid van 565 kilometer per uur, gebruikt het niet zijn helikopterfuncties, maar deze worden wel toegepast bij het opstijgen en landen.

De V22 Osprey wordt voornamelijk gebruikt door het leger van de Verenigde Staten.

Sikorsky X2

De Sikorsky X2 is op het moment de snelste helikopter in de wereld met een maximumsnelheid van 481 kilometer per uur.

De X2 zette het eerste onofficiële wereldrecord van snelste helikopter al in 2010 met 461 kilometer per uur, en is sindsdien verbeterd om nog sneller te kunnen vliegen.

Dit model heeft twee rotors in plaats van één, wordt bediend door een enkele piloot en is stiller dan de gebruikelijke helikopter. Daarnaast is het in staat scherpe bochten te maken.

Leuk feitje: Sikorsky is het bedrijf dat ook de eerste helikopter ooit heeft geproduceerd.

CH-47F Chinook

De CH-47F heeft een maximumsnelheid van 315 kilometer per uur.

De Chinook is een militaire helikopter die geproduceerd wordt door Boeing Defense, Space & Security. Het wordt sinds 2007 gebruikt door het Amerikaanse leger om soldaten, wapens, goederen en cargo te vervoeren.

Deze helikopter heeft een efficiënt brandstofsysteem met een tank die 3194 liter kan opslaan, waardoor het twee keer zo ver kan vliegen als vergelijkbare militaire helikopters.

De Chinook heeft rotoren die goed functioneren in extreem weer en op grote hoogte.

AH-64 Apache

Deze helikopter is het meest geavanceerde gevechtshelikopter van het Amerikaanse leger. Het kan een snelheid van 284 kilometer per uur bereiken.

De Apache heeft vier rotoren en vereist twee piloten om gevlogen te worden. Op de neus van de helikopter bevinden zich sensoren en nachtzichtsystemen.

De Apache wordt vaak ingezet door het Amerikaanse leger, en wordt bovendien steeds vaker aangeschaft door andere legers over de wereld.

AW109 Light Utility Helikopter (LUH)

De LUH kan de indrukwekkende snelheid van 282 kilometer per uur bereiken.

Doordat het in zowel als hulp- als vechtmissies kan worden ingezet, is het een beroemde militaire helikopter. De LUH wordt onder andere gebruikt door de Maleisische en Zuid-Afrikaanse legers.

De LUH heeft geavanceerde sensoren en afweersystemen voor betere bescherming en overlevingskans van de inzittenden.

Hoe hoog kan een helikopter vliegen?

Helikopters kunnen over het algemeen zo’n 3 kilometer hoog vliegen. Met een turbinemotor kan een helikopter echter hoogtes van 6 tot 7,5 kilometer bereiken. Militaire vliegtuigen zijn zwaarder uitgerust, en vliegen dus vaak maximaal op 3 kilometer hoogte.

Het kan gevaarlijk zijn voor een helikopter om te hoog te vliegen. Dit heeft te maken met de lucht op grote hoogtes. Hete lucht, vochtigheid en een grote hoogte kunnen allemaal effect hebben op de werking van de rotoren.

Daarnaast geldt ook dat hoe zwaarder een helikopter is, hoe minder hoog deze kan vliegen. Een extra krachtige motor kan natuurlijk worden ingezet om op grotere hoogtes te kunnen komen, maar als er veel gewicht aan boord is, zal dit aangevoeld worden door de motor.

Het record voor hoogst vliegende helikopter is behaald door de Amerikaan Fred North in 2002, met een hoogte van 12,95 kilometer.

De hoogste landing van een helikopter was in 2005 op de Mount Everest, op 8,8 kilometer hoogte.

In Nederland gelden regels voor hoe laag een helikopter mag vliegen. Dit voorkomt geluidsoverlast voor de omgeving waarin gevlogen wordt. Volgens Rijksoverheid mag een helikopter niet lager dan 50 meter boven de grond vliegen.

Conclusie

Elk model helikopter is anders, en wordt bij andere situaties ingezet. Daarom verschilt het per helikopter hoe snel deze kan gaan.

Een helikopter kan door het gebruik van rotoren in gebieden komen waar vliegtuigen niet bij kunnen. Vliegtuigen gaan dus harder, maar zijn niet altijd in te zetten.

Militaire helikopters zijn meer gespecialiseerd dan normale helikopters, waardoor ze over het algemeen sneller kunnen vliegen.

Wat vond je van dit artikel?

Hoeveel calorieën zitten er in een cheeseburger van McDonalds?

Hoeveel joden wonen er in Nederland?