Hoe betrouwbaar is een IQ test?

We hebben allemaal weleens een IQ test gedaan en gepronkt met de uitslag. Want de test meest hoe slim je bent toch?

IQ is een afkorting die intelligentiequotiënt betekent. Het is de meest gebruikte vorm als het gaat om het kwantificeren van hoe intelligent iemand is.

Ervan uit gaande dat IQ überhaupt iets is wat je kunt uitdrukken in een nummer, moet je je ook nog afvragen hoe betrouwbaar een bepaalde IQ test is die je doet.

Eens per jaar is er de nationale IQ test op televisie, maar is deze te vergelijken met een ‘officiële’ test die wordt gedaan door een psycholoog?

Hier kun je iets meer lezen over de waarde van verschillende IQ testen.

IQ test bij psycholoog

IQ test bij psycholoog

Mensen die leiden aan een depressie, autisme of andere psychische problemen doen bij hun diagnose vaak een IQ test. Hier heeft een psycholoog heel veel aan.

De test die hier in Nederland vaak voor gebruikt wordt is de zogenaamde Groninger Intelligentietest (GIT).

In 1950 werd deze test voor het eerst aan de wereld laten zien. Uiteraard is hij door de jaren heen soms veranderd en verbeterd, maar in essentie is hij nog dezelfde.

De GIT is speciaal voor volwassenen en bestaat uit 9 onderdelen, waardoor een compleet beeld van iemand zijn intelligentie kan worden gevormd.

Voor het meten van het IQ bij kinderen wordt meestal een andere test gebruikt. Dit is een aangepaste versie van de WAIS, internationaal de bekendste IQ test.

De kinderversie wordt de WISC genoemd, en wordt wereldwijd bijna door elke kinderarts of psycholoog gebruikt.

Het IQ als score

Het IQ als score

De gedachte om de uitkomst van een intelligentietest te kwantificeren in het IQ is even oud als de testen zelf, maar er wordt wel iets minder waarde aan gegeven.

Het is namelijk gebleken dat er genoeg mensen zijn waarvan de score van een IQ test erg kan verschillen, als zij hem opnieuw doen.

Het kan soms zelfs oplopen tot een verschil in score van wel 20 punten. Dit wordt tegenwoordig ook bij de goede IQ testen aangegeven door middel van de zogenaamde betrouwbaarheidsgrenzen.

Ook de nieuwste versie van de WAIS beschikt hier over.

Online IQ testen?

Online IQ teste

IQ testen zijn er tegenwoordig ook online in allerlei soorten en maten. Je kunt ervan uit gaan dat deze allemaal nauwelijks betrouwbaar te noemen zijn.

Een betrouwbare IQ test kost tijd, en daardoor geld. De nationale IQ test is al een stuk betrouwbaarder, aangezien je hier wel 1 of 2 uur mee bezig bent.

Voor een echte IQ test zal je toch bij een psycholoog moeten zijn. Al zijn er tegenwoordig ook steeds meer bedrijven die een IQ test doen in het kader van een sollicitatieprocedure.

Wat vond je van dit artikel?

Kun je na 1 jaar MBO doorstromen naar het HBO?

Wie haalt dode dieren op?