Honden hebben net als mensen hersenen. Het hondenbrein verschilt zelfs helemaal niet heel veel van het mensenbrein. Beiden hebben 4 hersenkwabben en zijn in staat om snel dingen te leren.
Dat honden slimme beesten zijn, dat zal elke hondeneigenaar wel kunnen bevestigen. Een hond kan namelijk heel veel leren. Naast dat het je trouwste vriend is, kan een hond bijvoorbeeld ook geursporen volgen, blinde mensen bijstaan en allerlei trucjes leren.
Als je wil weten hoe bijzonder een hond is, moet je een keer een documentaire kijken over hulphonden en hoe die opgeleid worden om mensen met een lichamelijke beperking bij te staan in het leven. Stichting Hulphond is zo’n stichting die al decennialang hulphonden opleidt, die mensen met een lichamelijke beperking kunnen bijstaan in het leven.
Ze worden bijvoorbeeld aangeleerd om deuren te openen of om de wasmachine leeg te halen. Het is eigenlijk een soort extra huishoudelijke hulp, die ook nog een adequaat kan handelen, mocht er iets ernstigs met zijn baasje gebeuren.
Inhoudsopgave
Honden herkennen emoties
Dat een hond hersenen heeft, dat is natuurlijk duidelijk. Sterker nog, het hondenbrein verschilt helemaal niet zoveel van het mensenbrein. Zowel de mens als de hond hebben 4 hersenkwabben en zowel de mens als de hond is in staat om dingen aan te leren door gebruik te maken van de kleine en de grote hersenen.
Daarnaast is een hond, net als een mens, goed in het herkennen van emoties en kan het emoties ook zelf ervaren. Het deel van de hersenen dat je emoties reguleert, is echter veel kleiner bij honden dan bij mensen. Honden leven vooral in het hier en nu, terwijl een mens ook altijd zijn blik op de toekomst gericht heeft.
Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat de frontale kwab veel meer ontwikkeld is bij de mens. De frontale kwab regelt onder andere je emoties, sociaal gedrag en het oplossen van problemen.
Therapie hulphonden
Een ander belangrijk verschil tussen een mensen- en hondenbrein is dat een mensenbrein als dominant zintuig zicht heeft, terwijl dat bij honden reuk is. Honden ruiken hun baasje al, voordat ze hem of haar daadwerkelijk hebben gezien.
Daarnaast zijn honden zo slim om verdriet te kunnen herkennen bij mensen, voordat een mens überhaupt een traan hebben gelaten. Vanwege het feit dat honden menselijk verdriet kunnen herkennen, zijn de afgelopen jaren steeds meer honden getraind om te helpen bij therapie voor jongeren met angststoornissen of ADHD.
De eerste resultaten die daaruit voortkomen, blijken positief. Het blijkt dat therapie hulphonden een enorme positieve bijdrage hebben geleverd aan het oplossen van het problemen van die jongeren.
Honden met een trauma
Het is inmiddels wel duidelijk dat honden een goed geheugen hebben. Om alle dingen die ze aanleren te kunnen onthouden, heb je immers een goed geheugen nodig. Een hond is erg goed in het focussen op één bepaald ding, zodat het daar snel veel beter in wordt. Dat zie je helaas ook terug bij honden die een trauma hebben.
Die blijven namelijk eigenlijk de rest van hun leven kampen met dat trauma en komen maar moeilijk tot rust, zelfs wanneer ze al jarenlang uit die traumatische situatie bevrijd zijn. Een trauma blijft diep in de herinnering altijd zitten. Wanneer een hond namelijk veel stress ervaart, worden relatief snel hersencellen afgebroken en tegelijkertijd worden er minder nieuwe hersencellen aangemaakt.
Hierdoor blijft de herinnering aan het trauma diep verankerd zitten in het brein en is er weinig ruimte voor nieuwe herinneringen. Daar kan een hond dan jaren later dus nog altijd bewust of onbewust last van hebben.
Het probleem met de herinnering van honden is, dat er in de hersenen van honden veel minder ruimte is voor herinneringen. Mensen hebben hier veel meer ruimte voor. Wij kunnen ver in het verleden terugkijken en nog talloze herinneringen hebben van jaren geleden. Bij een hond is dat anders.
Die kan slechts een paar herinneringen opslaan in zijn brein. Daarom is het ook zo lastig om honden met een trauma te kunnen helpen. Bijna al hun herinneringen zijn herinneringen aan het trauma.