Dit is waarom nijlpaard Hasana na autopsie wel heel bijzonder blijkt

Hoewel een nijlpaard wel 50 jaar kan worden, schrok dierenpark Emmen toen hun Hasana plots op veels te jonge leeftijd overleed. De oorzaak was een acute darmdraaiing. Bij de autopsie bleek echter dat dit nijlpaard wel een heel bijzondere was. Hasana, waarvan altijd werd gedacht dat het een vrouwtje was, bleek van binnen een mannetje.

Is Hasana als hermafrodiet geboren?

Wablief? Ja, een hermafrodiet:

Tweeslachtigheid is het verschijnsel dat een organisme zowel de mannelijke als de vrouwelijke geslachtsorganen heeft. Bij tweeslachtige dieren spreekt men ook wel van hermafrodiet, afgeleid van Hermaphroditus.

Wetenschappers en medewerkers van het dierenpark wisten niet wat zij zagen toen de autopsie zich voltooide. Tweeslachtigheid is bij nijlpaarden niet eerder geconstateerd, dus dit was een bijzonder moment. Hoe kon het dat Hasana van buiten een vrouwtje leek, maar van binnen ook mannelijke elementen had?
Hermafrodieten zijn geen onbekend fenomeen. Er zijn 65.000 diersoorten die tweeslachtig zijn, alleen is dat van nijlpaarden niet bekend. Hasana’s verhaal was nét even anders.

Hasana had een tweelingbroer

Het was niet een simpele kwestie maar de oorzaak voor Hasana’s “tweeslachtigheid” heeft een oorzaak. De meest waarschijnlijke is iets wat wel eens bij koeien voorkomt die tweeling zijn:

Bij koeien komt dit vaker voor en daar worden deze vaarsjes, een vrouwelijk kalfje, kwenen genoemd. De vliezen van de foetussen in de buik maken dan tijdens de ontwikkeling contact, waardoor het vrouwtje – in dit geval Hasana – blootgesteld wordt aan de mannelijke hormonen van het broertje. Daardoor gaat het vrouwelijke dier mannelijke kenmerken ontwikkelen”, zegt Wildlands-dierenarts Job Stumpel.

De tweelingbroer van Hasana had dus in de baarmoeder voor deze verandering in haar lichaam gezorgd. Wat is de natuur toch bijzonder!

Niet alleen Hasana is bijzonder

Hasana is bijzonder op haar manier maar eigenlijk zijn alle nijlpaarden dat. Het zijn imposante dieren met een aandoenlijk uiterlijk maar ze kunnen behoorlijk bijzonder gevaarlijk zijn. Ze staan daarom ook in de lijst van meest gevaarlijke dieren voor de mens. Jaarlijks worden er 500 mensen gedood door nijlpaarden!

En wist je dit al over nijlpaarden?

  1. Zij rennen sneller dan een mens en kunnen zelfs snelheden van 30 km/u halen!
  2. Zij zijn alleen territoriaal in het water.
  3. Onder water slapen is voor hen geen probleem.
  4. Volwassen nijlpaarden kunnen maximaal 5 minuten onder water blijven.

Weet jij nog meer bijzonder feitjes over nijlpaarden? Dit zijn ze lang niet allemaal, toch?! Laat het ons weten in een reactie!

Bron: Nu.nl | Wibnet | Wikipedia

Wat vond je van dit artikel?

Nooit meer zelf poetsen dankzij deze nieuwe revolutionaire sonische tandenborstel

Top 6 Beste Redenen Waarom Je Een Hond Moet Nemen