Top 30 Grootste Zoogdieren Ter Wereld

Zoogdieren vinden we in alle maten en soorten. Vandaag wil ik het specifiek hebben over de allergrootste zoogdieren op onze aarde. Wist je dat er sommige dieren zo groot zijn dat ze niet eens in een bus zouden passen?

In dit artikel kom je te weten wat de 30 grootste zoogdieren zijn. Per zoogdier zal ik ook een beetje meer uitleg geven, zodat je ook echt iets over de dieren te weten komt. Soms is het lastig om een volgorde aan te duiden, want wat interpreteer je als groot? Sommige dieren zijn groot in de breedte, terwijl andere net groot zijn in de lengte.

Ook zijn er verscheidene dieren die zich groter kunnen voordoen dan ze werkelijk zijn. Iedereen heeft zo zijn eigen indicatie voor wat groot is, maar je mag er zeker van zijn dat de 30 grootste dieren terug te vinden zijn op deze lijst.

Soms zijn er ook heel bekende zoogdieren weggelaten uit de lijst, zodat je kunt kennis maken met andere soorten.

1. Blauwe vinvis

Blauwe Vinvis

De blauwe vinvis staat al langer gekend als de grootste reus van onze planeet. De kolos kan meer dan 150.000 kilogram zwaar worden. Wat zijn lengte betreft, wordt het dier bijna 30 meter lang. Gelukkig maar dat deze schattige maar gevaarlijke reus in open zee leeft. Heel veel mensen denken nog steeds dat de blauwe vinvis een visachtige is, maar eigenlijk is het een zoogdier.

2. Orka

Orka

Hoewel de orka een stuk kleiner is dan de Blauwe Vinvis, is het toch de grootste fan de dolfijnen familie. De orka typeert zich door middel van zijn zwarte en witte kleur. Een mannelijke orka kan ongeveer 5 ton wegen, terwijl dat bij de vrouwtjes ‘slechts’ 3 ton is. Orka’s kunnen meer dan 6 meter groot worden, waardoor ze tot de top van het zoogdierenrijk behoren.

3. Giraffe

Giraffe

Je had hem hoogstwaarschijnlijk wel zien aankomen, maar uiteraard behoort ook de giraffe tot een van de grootste zoogdieren uit ons dierenrijk. Op het land is de giraffe zelfs de allergrootste soort. De lange nek waardoor ze getypeerd worden, komt rechtstreeks voor uit de survival of the fittest theorie. Daarmee zijn ze als enige soort in staat om ook de hoogste bladeren op te eten.

4. Afrikaanse olifant

Afrikaanse olifant

De Afrikaanse olifant is absoluut de koning van de olifantenfamilie. Omwille van zijn kolossale omvang en een gewicht tot ongeveer 6 ton, zijn ze één van de zwaarste levende wezens. Vandaag de dag zijn er nog slechts twee soorten, die rechtstreeks afstammen van de uitgestorven voorouders.

5. Zuidelijke zeeolifant

Zuidelijke Zeeolifant

De naam klinkt best wel grappig en de kans is groot dat je niet afwist van het bestaan van dit zoogdier. Een zuidelijke zeeolifant is een erg groot dier, dat tot wel 6,5 meter lang kan worden. Hoewel de dieren het meeste van de tijd in het water vertoeven, zijn het wel degelijk zoogdieren. Met een goeie hap adem blijven ze tot meer dan anderhalf uur onder water.

6. Caribische Lamantijn

Caribische Lamantijn

Nog een groot gevaarte uit de zee, is de Caribische lamantijn. Met een volwassen lengte van meer dan drie meter, is hij wel een stuk kleiner dan de andere zee zoogdieren. Deze dieren worden tot zo’n 450 kilogram zwaar en ze eten zo goed als alles op. De dieren komen voor in voornamelijk ondiepe kuststreken nabij Indië.

7. Nijlpaard

Nijlpaard

Een nijlpaard is iedereen wellicht bekend. Deze dieren kunnen zo’n 42 tot 48 jaar oud worden. Op volwassen leeftijd kunnen deze dieren tot wel 5 ton gaan wegen, afhankelijk van het geslacht natuurlijk. Als je zou denken dat zo’n zwaar beest amper vooruit geraakt, dan heb je het mis. Een nijlpaard kan maar liefst 30 kilometer per uur rennen. Sommige studies beweren zelfs dat het nog sneller zou gaan.

8. Witte neushoorn

Witte Neushoorn

Er is vaak wat discussie over de grootste van de twee. Het nijlpaard zou ongeveer even groot kunnen worden als de witte neushoorn. Algemeen genomen zou een witte neushoorn tussen 1,5 meter en 2 meter groot worden. Mannetjes en vrouwtjes wegen respectievelijk gemiddeld zo’n 2400 en 1750 kilogram. Jammer genoeg zijn er veel stropers die op deze dieren jagen omwille van hun hoorn.

9. Wild paard

Wild Paard

Over het wild paard is niet zo heel veel bekend. Dit dier kan zeker niet zo lang worden als de andere dieren hierboven, maar zijn schofthoogte moet best indrukwekkend zijn. Wilde paarden komen niet voor in onze contreien. Tevens groeit de bedreiging voor het uitsterven van de soort jaar na jaar.

10. Ijsbeer

Ijsbeer

Hij mag er dan wel super schattig uitzien, bij een ijsbeer kom je best niet te dicht in de buurt. De ijsbeer komt voor op het Noordpoolgebied en voed zich voornamelijk met vlees, veel vlees. Mannelijke ijsberen kunnen meer dan 400 kilogram gaan wegen, terwijl dat bij de vrouwtjes zo’n 200 kilogram is. Ook zij worden gemiddeld zo’n twee meter groot.

11. Bruine beer

Bruine beer

Ook de volgende telg komt uit de berenfamilie, de bruine beer. Qua grote komen de meeste ijsberen en bruine beren vrij goed overeen. Wat het gewicht betreft, wordt de bruine beer wel nog een stukje zwaarden. Wanneer je er zelf naar kijkt, lijkt de bruine beer wel impressionanter. Waarschijnlijk komt het door zijn donkerdere kleur.

12. Indiase bizon

Indiase Bizon

Bizon’s kennen de meesten onder ons wellicht wel. Alleen is de Indiase soort toch een heel apart type. De Indiase bizon behoort wel degelijk tot één van de grootste zoogdieren op deze planeet. Dit dier kan wel drie meter groot worden. Zoals je straks zult zien, is er nog een bizon die onze lijst vervoegd.

13. Europese bizon

Europese Bizon

De bizons zijn goed vertegenwoordigd in deze lijst, want ook de Europese bizon verdient zijn plaats. Deze dieren zouden net geen 3 meter groot worden, maar er zijn wel al exemplaren gezien die groter leken. Van het gewicht moet je niet verschieten, ze wegen ongeveer 600 à 650 kilogram op volwassen leeftijd.

14. Grevy’s zebra

Grevy's Zebra

Je had waarschijnlijk wel verwacht om een zebra tegen te komen in deze lijst, maar van de Grevy’s zebra heb je waarschijnlijk nog niet gehoord. Jammer genoeg behoren deze dieren ook al tot de lijst met bedreigde soorten. Ze komen voornamelijk voor aan de oostelijke zijde van Afrika. Ook deze dieren kunnen tot wel 3 meter lang worden.

15. Siberische tijger

Siberische Tijger

De Siberische tijger ziet er erg imposant uit omwille van zijn dikke vacht. Onder die vacht zit er meestal meer dan een sixpack, want deze katachtige is er geen om zonder handschoenen aan te pakken. Zelfs met handschoenen zou ik het niet overwegen. In minder dan 3 dagen tijd, kunnen deze dieren makkelijk 100 kilometer afleggen. Ook de Siberische tijger wordt zo’n 3 meter lang.

16. Reuzenboszwijn

Reuzenboszwijn

Een van mijn favoriete dieren uit deze lijst, is absoluut het reuzenboszwijn. Dit grappig uitziende zoogdier kan ook tot meer dan twee meter lang worden. Wanneer je dit dier tussen de andere zwijnen in een stal zou zetten, dan zou je nogal verschieten. Kenmerkend aan dit type, is dat het overdag voornamelijk slaapt. Pas als het nacht wordt, gaat dit beest op zoek naar een lekkere maaltijd.

17. Laagland gorilla

Laagland gorilla

De laagland gorilla is absoluut een groot dier. Hoe lang ze ongeveer worden is moeilijk te zeggen, aangezien ze bijna nooit helemaal rechtop staan. Wel kan ik je vertellen dat de mannelijke dieren ook al snel zo’n 150 kilogram kunnen wegen. De dieren eten voornamelijk planten en fruit, maar soms durven ze zich ook wel eens aan een insect wagen. Het valt lastig te begrijpen dat zo’n groot dier zich bezighoudt met het eten van minuscule insectjes.

18. Eland

Eland

Elanden zijn voornamelijk bekend van bij onze noorderburen. In Scandinavische landen kan je ze gewoon zien in de wilde natuur. Ook deze dieren hebben een imposante grote en al zeker de mannetjes met hun reusachtig gewei. Een eland wordt tot op schouderhoogte zo’n twee meter groot. Als dat plots voor jou staat ga je toch ook al eens verschieten. Volwassen mannelijke dieren kunnen trouwens met gemak 600 kilogram of zwaarder worden.

19. Edelhert

Edelhert

Het edelhert beschikt net als de eland over een prachtig, maar vooral gigantisch gewei. De edelherten zijn absoluut en met ruime voorsprong de grootsten uit de hertenfamilie. De dieren kunnen wel tot twee meter groot worden, wat groter is dan de meeste mensen; Het gewei zelf kan daarbovenop ook nog eens 50 centimeter worden. Edelherten komen ook voornamelijk voor in de Scandinavische landen. In Nederland en België worden deze dieren soms ook gekweekt voor hun vlees.

20. Runderen

Runderen

Een soort die we allemaal kennen, zijn de runderen. Aan deze dieren wil ik niet te veel woorden vuil maken, maar ik wou ze vooral opnemen voor de volledigheid van de lijst. Weet dat er heel wat verschillende soorten runderen zijn en dat voornamelijk de ossen een serieuze omvang kunnen bereiken. Runderen komen voor in heel wat landen, alsook bij ons.

21. Hyena

Hyena

Ook hyena’s en zeker de gevlekte hyena kunnen groot worden. Een volwassen gevlekte hyena kan tot wel 150 centimeter groot worden. Deze dieren staan bekend als roofdier, want als ze een prooi zien, zijn ze niet meer te stoppen. Met een snelheid van meer dan 60 kilometer per uur, lopen ze bijna al hun prooien zomaar voorbij. Als jij in de buurt bent, dan hoop ik maar dat je hebt leren vliegen…

22. Rode kangoeroe

Rode Kangoeroe

De rode kangoeroe is echt een speciaal dier. Dit zoogdier behoort namelijk tot de klasse van de buideldieren. Daarvan zijn er helaas al heel wat uitgestorven, waardoor de rode kangoeroe nu de grootste nog levende soort is van deze buideldieren. Mannetjes kunnen ongeveer 1,5 meter groot worden. Kenmerkend aan deze dieren is dat ze ongeveer twee keer zo hoog kunnen springen als hun eigen lengte.

23. Luipaard

Luipaard

Nog een katachtige die tot de grootste zoogdieren ter wereld behoort, is het luipaard. In vergelijking met de Siberische tijger zijn ze wel al een heel stuk kleiner, want ze worden geen twee meter groot. Wel behoren ze tot de snelste dieren op het land.

24. Grijze wolf

Grijze Wolf

Onder de wolven is de grijze wolf absoluut de grootste. Wist je dat wolven behoren tot de familie van de hondachtigen? Met hun lengte van anderhalve meter, zijn ze zeker niet supergroot, maar je moet je maar eens voorstellen dat jouw lieve pup zo groot wordt.

25. Reuzenotter

Reuzenotter

Of het meteen de volgende in rang is? Waarschijnlijk niet, maar nu komen er nog enkele dieren die wat specialer zijn en die ik zeker in de lijst wou opnemen. De reuzenotter is een soort die uit Amerika komt. Volwassen dieren kunnen tot wel meer dan één meter groot worden. Hoewel de meeste otters vrij gezet zijn, zijn dit echt slanke lange dieren. Otters zijn voornamelijk geïnteresseerd in een visje om op te knabbelen.

26. Beermarter

Beermarter

De beermarter heeft aan de ene kant een schattig gezicht, maar aan de andere kant zie je hoe dreigend hij kijkt. Een beermarter kan ongeveer 90 centimeter groot worden, wat best nog wel wat is voor een dier uit de marter familie. Wat hun gewicht betreft, worden ze niet zo zwaar. De beermarter weegt gemiddeld genomen niet meer dan 30 kilogram. Wel zit er nog een verschil tussen de mannetjes en de vrouwtjes.

27. Virginiaanse opossum

Virginiaanse Opossum

Een zeer uniek, bijna onbekend buideldier is de virginiaanse opossum. Deze dieren hebben een snuit die lijkt op een kruising tussen een rat en een varken. De achterkant van hun lijf ziet er dan weer totaal anders uit. Deze unieke dieren vind je voornamelijk terug in Mexico. Mannetjes kunnen ook zo’n 90 centimeter worden, maar echt oud worden ze niet. Deze dieren leven in gevangenschap minder dan 5 jaar.

28. Vliegende vos

Vliegende Vos

Een vliegende vos heeft absoluut niets met een vos te maken. Het is een vleermuisachtige, maar dan wel echt een kolos van een vleermuis. Wanneer zijn vleugels helemaal zijn opengevouwen, dan heeft deze vliegende vos een spanwijdte van meer dan één meter. Op zichzelf met de vleugels dicht is het dier slechts beperkt in omvang, waardoor het zich goed kan verstoppen.

29. Europese haas

Europese Haas

Had je verwacht dat je een haas zou tegenkomen is deze lijst? Vast niet, maar de Europese haas heeft wel degelijk een indrukwekkende grootte. In de lengte kan een Europese haas 55 centimeter groot worden. Of hij daarmee echt tot de 30 grootste zoogdieren behoort is nog maar de vraag, maar het is absoluut een groot dier in vergelijking met soortgenoten.

30. Goliathkever

Goliathkever

Tot slot heb ik nog een verrassender dier kunnen opnemen in deze lijst. De goliath kever wil je maar liever niet tegenkomen in je slaapkamer. Deze kever, die behoort tot de familie van de rozenkevers, kan wel een decimeter lang worden. Deze enorme kever kan trouwens ook meer dan 100 gram wegen, wat het een indrukwekkend dier maakt.

Overzicht van de top 30 grootste zoogdieren op aarde

 Nederlandse naam
30Goliathkever
29Europese Haas
28Vliegende Vos
27Virginiaanse Opossum
26Beermarter
25Reuzeotter
24Grijze Wolf
23Luipaard
22Rode Kangoeroe
21Hyena
20Runderen
19Edelhert
18Eeland
17Laagland gorilla
16Reuzeboszwijn
15Siberische Tijger
14Grevy's Zebra
13Europese Bizon
12Indiase Bizon
11Bruine beer
10Ijsbeer
9Wild Paard
8Witte Neushoorn
7Nijlpaard
6Caribische Lamantijn
5Zuidelijke Zeeolifant
4Afrikaanse Olifant
3Giraffe
2Orka
1Blauwe Vinvis

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Kleinste Landen Van Europa

Top 40 Duurste Gebouwen Ter Wereld