Wie in Nederland woont, zou in de warmere seizoenen waarschijnlijk vragen om meer warmte en in de koudere seizoenen waarschijnlijk ook.
Wie liever van zowel de heetste hitten als de koudste kou wil genieten, hoeft echter niet ver te zoeken: de woestijn is voor jou de perfecte plek om te zijn!
De grootste woestijn ter wereld is de welbekende Sahara-woestijn. Dit in Afrika gelegen landschap bedekt 31% van diens oppervlakte met haar zanderige gronden.
Maar is de Sahara echt wel alleen maar zand, of heeft het nog meer te bieden?
In dit artikel nemen we je mee op reis door de grootste woestijn ter wereld, en laten we je te zien wat deze ogenschijnlijk verlaten wereld allemaal te bieden heeft, en waarom ook plekken als de Sahara zo belangrijk zijn en bewaard moeten worden.
Bedek je hoofd goed tegen de warmte en lees snel om ons te vergezellen tijdens deze schroeiende reis.
Inhoudsopgave
Wat is de Sahara-woestijn?

Stel je voor, de zon brandt met 30 ° Celsius op je hoofd, de grond warmt op tot een temperatuur van wel 70 ° Celsius, en je kunt nergens een plek vinden om af te koelen in de schaduw en even een verkoelende plons nemen.
Het is een beeld dat veel mensen hebben van de Sahara, en wat in principe ook klopt. Als ’s werelds grootste woestijn, is het niet gek dat men enkel droogte en zand verwacht.
Maar niks is minder waar! Net als elke woestijn zijn er wel zekere diverse vormen van vegetatie te vinden. Bovendien heeft de Sahara niet alleen droogte, maar ook regenbuien, en zelfs sneeuw.
Klimaat in de Sahara
Oké, uiteraard zal je in de Sahara voornamelijk droogte meemaken. Echter, elke maand valt er een goede plens regen.
Wanneer dit gebeurt, komt het vaak ook uit het niets en blijft het een behoorlijke tijd gieten.
Gemiddeld valt de meeste neerslag van mei tot en met oktober, al komt dit in het noorden minder vaak voor dan in het zuiden.
Wanneer het regent of sneeuwt, nemen de vele dieren en planten die zich in de Sahara gehuisvest hebben, gelijk gebruik van de situatie.
Dit doen ze door in één keer zoveel mogelijk water op te slurpen en in hun vetreserves op te slaan.
Sneeuw?, hoor ik je vragen. Jazeker – zoals we al eerder aangaven, vindt er in de Sahara zelfs zo nu en dan sneeuwval plaats.
Dit komt ook echt slechts enkele keren voor in de tien jaar, maar er kan dan soms nog best een goede hoeveelheid vallen. Echter, door de hoge temperaturen blijft dit voor een hele korte periode liggen.
Koude nachten
Zoals met de meeste woestijnen het geval is, wordt het in de Sahara ’s nachts juist erg koud – soms zelfs wel met temperaturen onder nul!
Daarom zijn de meeste woestijndieren ook enkel middernacht actief; het is dan een veel aangenamere temperatuur voor hen om hun holletjes uit te kruipen.
Hoe groot is de Sahara-woestijn?

De Sahara is immens groot; met een oppervlakte van om en nabij 9.065.000 vierkante kilometer, heeft de woestijn ongeveer het formaat van tweehonderd keer ons eigen land.
De landen waarin de Sahara ligt, zijn Marokko, Mauritanië, Mali, Niger, Algerije, Tunesië, Libië, Tsjaad , Egypte en Soedan.
De Westelijke Sahara, het grondgebied dat naast de Sahara ligt, wordt door sommigen als een onafhankelijke staat gezien.
Dit is namelijk een stuk grond dat zowel door Marokko wordt geclaimd, als door de onafhankelijkheidsbeweging genaamd Polisario.
Vroeger lag het gebied in handen van een Spaanse kolonie dat de Spaanse Sahara heette.
Rijke grond
Naast het bruisende ecosysteem dat in de Sahara actief is, is de grond ook rijk aan grondstoffen als aardgas, olie en mineralen als graniet, koper, kalksteen en zelfs goud.
Ook kunnen er flinke hoeveelheden aan grondwater gewonnen worden, die met gebruikt om agrarische landen mee te besproeien.
Wat is de geschiedenis van de Sahara?

Je zou het misschien niet verwachten, maar de Sahara was niet altijd een woestijn.
Sterker nog, ooit was het grondgebied en stuk groener en waarschijnlijk daardoor ook rijker gevuld met veel verschillende diersoorten.
Rond de IJstijd leefden er hoogstwaarschijnlijk vele jagers en verzamelaars, omdat de grond zo rijk was aan planten, maar ook water.
De potentiële dieren die op dit groen en water af zouden kunnen komen, zouden kunnen variëren van nijlpaarden en olifanten tot grote katten.
Echter, tussen de periodes van 18.000 en 10.000 voor Christus begon er een grote droogte ontstaan, waardoor de Sahara zich als woestijn verder uit kon breiden.
Hierna kwam er weer meer vocht terug in de Sahara. Mensen begonnen weer meer naar het gebied toe te trekken en naast jagen en verzamelen werd er nu ook voor het eerst aan dierhouden gedaan.
Echter, na 5000 voor Christus begon de droogte weer terug te komen, waardoor de mensen zich meer terugtrokken tot de Nijl en de kust.
De Sahara: Rijke grond en geschiedenis
Zet je zonwerende hoed maar af, veeg het zweet van je voorhoofd en neem even een goede slok water, want onze reis door de Sahara zit erop.
Je hebt nu van alles geleerd over het klimaat, hoe de dieren en planten er overleven, en zelfs over hoe het grondgebied er in prehistorische tijden uitzag.
De Sahara is dus duidelijk veel meer dan enkel een grote omtrek aan zand. Wil je de woestijn zelf graag een keer bezoeken, dan is dit zeker mogelijk – mits je onder begeleiding bent van een goede gids.
En lijken de dagen je toch te warm en de nachten te koud, dan kan je altijd nog genieten van ons Nederlandse klimaat met zomers nét genoeg zon en ’s winters nét genoeg kou.