Moet je een grote woestijn noemen, dan zal je hoofd waarschijnlijk als eerst richting Afrikaanse woestijnen als de Sahara gaan.
Maar de wereld heeft veel meer grote woestijnen te bieden – bijvoorbeeld in Azië. Maar hoe groot zijn de woestijnen in Azië dan precies?
De grootste woestijn in Azië is de Gobiwoestijn. Deze woestijn is niet alleen de grootste woestijn van Azië, maar na de Sahara is het ook nog eens de grootste woestijn ter wereld.
Lijkt de Gobiwoestijn dan ook op andere woestijnen, of zit er nog een verschil tussen?
Wil je meer leren over de Gobiwoestijn, hoe het er daar uitziet en wat voor interessante fauna dit gebied allemaal gehuisvest heeft?
Dan zou ik niet veel langer wachten en direct verder gaan met het lezen van dit artikel, zodat je alles leert over de Gobiwoestijn.
Inhoudsopgave
Wat is de Gobiwoestijn?

Met een oppervlakte van 1.295.000 vierkante kilometer, is de Gobiwoestijn niet alleen de grootste woestijn van Azië, maar ook nog eens de op één na grootste woestijn ter wereld.
Maar dat is niet het enige wat de Gobiwoestijn bijzonder maakt.
Anders dan de meeste andere woestijnen, is de Gobiwoestijn niet zozeer een woestijn vol zand, maar meer een rotsachtig gebied vol steen.
Hoezo is het dan een woestijn?, hoor ik je vragen. Wel, dat is eenvoudig uit te leggen: een woestijn is niet per definitie een zanderige plek, maar een dor en droog, uitgestrekt gebied – zoals de Gobiwoestijn.
Waar ligt de Gobiwoestijn?

De Gobiwoestijn ligt dus in Azië, maar waar precies?
Wel, technisch gezien ligt de woestijn in slechts twee landen, namelijk China en Mongolië – Noord-China en Zuid-Mongolië, welteverstaan. ‘Gobi’ is dan ook een Mongools woord, dat ‘heel groot en droog’ betekent.
Is het zo dor en droog dan? Ja, anders zou het natuurlijk geen woestijn zijn, maar toch heeft de Gobiwoestijn zeker wel planten te bieden.
Denk bijvoorbeeld aan de Saxaulboom, een boom waarvan de wortels gebruikt worden door de lokale nomaden, die de stoffen van deze wortels gebruiken als medicijn.
Ook groeit er veel struikgewas dat lang zonder water kan, en kan je zelfs eetbare planten voor mensen vinden, zoals wilde uien.
Interessant aan deze Gobi-uien, is dat men beweert dat ze een hazelnootachtige smaak hebben.
Wat voor bijzondere fauna biedt de Gobiwoestijn?

Over de dieren in de Gobiwoestijn hebben we twee punten die we willen behandelen, namelijk ‘levende dieren’ en ‘uitgestorven dieren’.
Dit klinkt misschien wat vreemd, maar dit wordt snel duidelijk. Laten we eerst bij de dieren beginnen die er nu nog vrolijk rondlopen.
De Gobiwoestijn is het thuis van veel bijzondere diersoorten. Denk hierbij aan kamelen, gazelles, takhis (wilde paarden), yaks en antilopes.
Het meest interessante dier dat er nu rondloopt, is echter de gobibeer. Dit is de enige beer ter wereld die in woestijnen leeft.
Dode grond
Maar wat bedoelen we dan met uitgestorven dieren? Wel, de Gobiwoestijn is een van de meest fossielrijke plekken ter wereld.
In de regio Bayanzag, ook wel de ‘Vlammende Rotsen’ genoemd, zijn enkele van de meest belangrijke t ooit gedaan. Denk hierbij aan de allereerst gevonden dinosauruseieren.
Daarnaast zijn er ook vondsten gedaan van de beroemde Velociraptor, waarvan eentje wel heel speciaal was: het fossiel genoemd “Fighting Dinosaurs”, is een fossiel van een Velociraptor dat in een hevige strijd was met een Protoceratops op het moment dat ze stierven en gefossiliseerd raakten.
Hierdoor heeft men veel geleerd over hoe de twee dieren vroeger leefden en vochten.
Wat voor klimaat heeft de Gobiwoestijn?

Zoals je weet, is de Gobiwoestijn grotendeels een dorre, droge plek waar enkele stevige planten groeien, maar verder voornamelijk rotsen en gesteente is te zien.
Maar is er nog meer te vinden in deze omgeving?
Welzeker, de Gobiwoestijn heeft ook vele grote zandduinen die een vreemd fenomeen vertonen, genaamd ‘zingen’.
Dit ontstaat wanneer de wind uit een specifieke hoek over de zandkorrels beweegt, en daarmee de kiezels die erop liggen verplaatsen.
Dit levert een statische lading op dat een diep, brommend geluid geeft.
Verder heeft de Gobiwoestijn ook meerdere oases, waarin drinkwater te vinden is en er zelfs grassen en tropische bomen groeien.
Echter, dankzij verwoestijning lopen deze oases het gevaar volledig te verdwijnen.
Droogte en temperatuurverschillen
Een van de extreemste klimaten die deze planeet kent, is die van de Gobiwoestijn.
Hoewel het dus enorm droog is, komen er wel dikwijls ontzettend grote temperatuurschommelingen voor – in een etmaal kan de temperatuur soms toch wel zeker 35 ° Celsius omslaan.
Ook de seizoenen oefenen grote invloed uit op de weersomstandigheden van de woestijn. Waar er in de herfst vaak veel regen is, heb je er in de lente juist last van zandstormen.
In de winter vind je er zelfs sneeuw.
Het vriest er vaak en de winden die door de woestijn blazen, kunnen ‘s winters -40 ° Celsius koud zijn en zeker 50 ° Celsius warm zijn als het zomer is.
Klinkt dus bijna als de ideaal vakantieoord als je van een plek met variatie houdt.