Top 30 Grootste Werkgevers Van Nederland

‘Een bedrijf dat, of een persoon die een of meer werknemers in dienst heeft’: een werkgever. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Overheidsinstanties, schoonmaakbedrijven, financiële organisaties, gefuseerde bedrijven, medische instellingen, ondernemingen die ooit als kleine familiezaak zijn begonnen; de lijst van de grootste Nederlandse werkgevers is erg divers.

De grootste werkgever van Nederland is de politie. Deze overheidsinstantie zorgt voor ruim 61.000 voltijdbanen om misdaad, gevaar en onrecht te bestrijden. ‘Meer blauw op straat’ wordt vaak gehoord, dus het aantal FTE bij de politie zal vast blijven groeien.

De coronacrisis heeft recentelijk vast en zeker voor verschuivingen gezorgd in dit panorama van bedrijven die de meeste werknemers in dienst hebben, maar die ontwikkeling buiten beschouwing gelaten, zijn dit de top 30 grootste werkgevers van Nederland.

1. Politie

  • Voltijdbanen: +61.200
  • Opgericht: 1581 (Politie van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • Hoofdkantoor: Den Haag

Dit is de grootste werkgever van Nederland; 61.229 voltijdmedewerkers zijn dagelijks aan de slag voor een veiliger Nederland. Het is ook één van de oudste werkgevers van deze lijst; zijn oorsprong gaat namelijk terug naar het einde van de 16e eeuw, toen het nog geen duidelijke taken en bevoegdheden had.

19e-eeuwse schouten en veldwachters hebben uiteindelijk plaatsgemaakt voor een georganiseerd landelijks korps, onder de slagzin ‘waakzaam en dienstbaar’. Heb jij de skills om agent te worden? Raak anders niet ontmoedigd; deze werkgever biedt veel verschillende soorten banen aan, bijvoorbeeld ook in de IT, persoonsbeveiliging of opsporing.

2. Ministerie van Defensie

  • Voltijdbanen: +57.100
  • Opgericht: 1813 (Departement van Oorlog en Ministerie van Marine)
  • Hoofdkantoor: Den Haag

Op nummer 2, de overheidsinstelling die ‘beschermt wat ons dierbaar is’. Meer dan 40.000 militairen, 19.000 burgers en 6.000 reservisten werken samen 57.134 FTE. Voorheen bestond het uit twee gescheiden entiteiten, het Departement van Oorlog en het Ministerie van Marine. Sinds 1959 is het definitief één organisatie geworden onder de naam Ministerie van Defensie, of ook wel MinDef.

Bij de marine, de landmacht, de luchtmacht of de marechaussee; een baan bij defensie betekent dat je een uitdagende en veeleisende baan hebt, breed inzetbaar bent, persoonlijk en professioneel opgeleid wordt en een goed basissalaris en financiële extra’s ontvangt. Dit alles onder het motto: ‘Verbeter jezelf en de wereld’.

3. Ahold

  • Voltijdbanen: +32.000
  • Opgericht: 1887
  • Hoofdkantoor: Zaandam

Deze holding is vooral bekend van de dochteronderneming Albert Heijn, een belangrijke – zo niet de belangrijkste – speler van de levensmiddelenhandel in Nederland. Het Koninklijke Ahold fuseerde in 2016 met Delhaize Group tot het grootwinkelbedrijf en multinational Ahold Delhaize.

In 1887 begon het allemaal met een kruidenierswinkel in Oostzaan, in 1948 ging het naar de beurs en vandaag de dag heeft het veel dochterondernemingen in zijn bezit, waaronder de bekende bol.com, Etos en Gall & Gall. Als derde onder de grootste werkgevers van Nederland, en onder de particuliere werkgevers zelfs de grootste.

4. Rabobank

  • Voltijdbanen: +30.500
  • Opgericht: 1895
  • Hoofdkantoor: Utrecht

Deze coöperatieve bank, en één van de grootste werkgevers van Nederland, ontstond eind 19e eeuw nadat een aantal boeren en tuinders de handen ineensloegen om de financiële problemen destijds op te lossen. De huidige naam werd in 1972 aangenomen na een fusie tussen de Coöperatieve Centrale Boerenleenbank en de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Bank.

Nog steeds ligt de focus van deze bank op klanten uit de agri- en foodsector. Het voorziet wereldwijd ruim 43.000 voltijdmedewerkers van een baan, in Nederland is dit aantal ruim 30.000. Net als bij de concurrerende nummers 12 en 15 van deze lijst, bezuinigt ook deze financiële instelling steeds meer op personeelskosten door banen te schrappen.

5. Ministerie van Justitie en Veiligheid

  • Voltijdbanen: +28.900
  • Opgericht: 1798
  • Hoofdkantoor: Den Haag

Op nummer 5, en goed voor bijna 29.000 voltijdbanen, staat deze organisatie van de Rijksoverheid waar het aantal werknemers jaarlijks blijft groeien. Het heeft als taak ervoor te zorgen dat ‘mensen in vrijheid kunnen samenleven, in een veilige en rechtvaardige samenleving’. Dat levert nogal wat werk op.

De allereerste agent van Justitie werd in 1798 aangesteld. Deze overheidsinstelling heeft onder meer de verantwoordelijkheid over de politie, het Openbaar Ministerie en over zaken als terrorisme- en rampenbestrijding en crisisbeheersing.

6. Belastingdienst

  • Voltijdbanen: +27.800
  • Opgericht: 1806
  • Hoofdkantoor: Apeldoorn

66 miljoen aangiften verwerken, 11 miljoen telefoontjes ontvangen, 12,9 miljard euro uitkeren, 112 miljoen sigaretten in beslag nemen; deze taken zorgen zeker voor een hoop banen in Nederland. Deze overheidsorganisatie, die onder het ministerie van Financiën valt, heeft bijna 28.000 FTE aan werk te verdelen.

Veel medewerkers staan in direct contact met bedrijven en burgers. Ook worden er masterclasses, zomercursussen, beurzen en andere evenementen georganiseerd om nieuwe werknemers aan te trekken en huidige werknemers zich verder te laten ontwikkelen.

7. KLM

  • Voltijdbanen: +22.900
  • Opgericht: 1919
  • Hoofdkantoor: Amstelveen

In de lucht of op de grond? Er is genoeg te doen bij de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld die sinds de oprichting nog steeds dezelfde naam draagt. Omgerekend 22.918 voltijdmedewerkers zorgen ervoor dat alles vóór, tijdens en na de vluchten goed – of zo goed mogelijk – verloopt.

Nog tijdens de oprichting in 1919 ontving deze werkgever al de aanduiding ‘Koninklijk’ van Koningin Wilhelmina. Het jaar daarop vond de eerste vlucht plaats. Honderd jaar later vervoeren de blauwwitte vliegtuigen gemiddeld zo’n 35 miljoen passagiers per jaar. Zal dat aantal ná de coronapandemie weer op hetzelfde niveau komen?

8. ADG Dienstengroep

ADG Dienstengroep
  • Voltijdbanen: +20.900
  • Opgericht: 1952 (Schoonmaakbedrijf Asito)
  • Hoofdkantoor: Almelo

Op nummer 8 een familiebedrijf uit Almelo, dat zich vandaag de dag één van de grootste werkgevers van Nederland mag noemen. Onder het bedrijfsmotto ‘Waar een wil is, is een Wij’ hebben 42.000 werknemers van meer dan 100 nationaliteiten samen bijna 21.000 voltijdbanen.

Oorspronkelijk begon het als schoonmaakbedrijf, maar gaandeweg breidde het zijn activiteiten uit en vandaag de dag heeft het in de sectoren Schoonmaak en Facility Management, Zorg en Welzijn en Uitzend- en Personeelsdiensten maar liefst 11 groepsmaatschappijen onder zich, waaronder HEYDAY, Asito, Reparaad en TSN Thuiszorg.

9. PostNL

  • Voltijdbanen: +20.400
  • Opgericht: 1928 (Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie/PTT)
  • Hoofdkantoor: Den Haag

We blijven in Den Haag voor de nummer 9; ooit genaamd PTT, toen TPG, daarna TNT en sinds 2011 PostNL – ‘We hebben iets voor je’. Deze werkgever met oranjegekleurd personeel is voor zijn klanten – in eigen woorden – ‘de verbinder tussen de fysieke en digitale wereld’.

Hoewel er steeds meer pakketten bezorgd moeten worden, zorgt de drastische afname van het aantal verzonden brieven ervoor dat het totaal aantal werknemers bij dit bedrijf al ruim 10 jaar achter elkaar daalt. Tegenwoordig werken zo’n 38.000 medewerkers samen nog 20.421 FTE.

10. Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

  • Voltijdbanen: +19.600
  • Opgericht: 1798
  • Hoofdkantoor: Den Haag

De oorsprong van de nummer 10 van de grootste werkgevers van Nederland vinden we aan het einde van de 18e eeuw. Het werd toen opgericht als ‘Het Departement van Inwendige Politie en Toezicht op de Staat van Dijken, Wegen en Wateren van de Bataafse Republiek’. Vandaag is het simpelweg het BZK.

Naast de vacatures voor voltijd- en deeltijdbanen op het ministerie kan er ook worden stagegelopen en is er een rijkstraineeprogramma voor recent afgestudeerden. In totaal werken er 19.646 voltijdwerknemers om alle kwesties van het land en het koninkrijk aan te pakken.

11. NS

  • Voltijdbanen: +18.700
  • Opgericht: 1837 (Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij)
  • Hoofdkantoor: Amsterdam

Iedereen heeft hem wel eens nodig. Vandaag de dag is het de normaalste zaak om in de trein te springen en naar de andere kant van het land te reizen. Dat was zo’n 200 jaar geleden wel anders, toen de voorloper van dit transportbedrijf net was opgericht. Wist je dat de allereerste spoorlijn in Nederland de lijn Amsterdam-Haarlem was?

In 1937 werd het bedrijf na een fusie voor het eerst de Nederlandse Spoorwegen genoemd. Tegenwoordig heeft het werknemers voor in de treinen, op de stations, in de winkels, op kantoor en daarnaast ook technisch personeel en IT’ers die overal inzetbaar zijn.

12. ABN Amro

  • Voltijdbanen: +15.500
  • Opgericht: 1720 (R. Mees & Zoonen)
  • Hoofdkantoor: Amsterdam

Ook bij deze bank neemt elk jaar het aantal werknemers af. Het blijft een grote werkgever, die 15.557 FTE te verdelen heeft onder administratief personeel, verkopers, consultants, juridisch personeel en nog veel andere functies.

De meest recente fusie was die van ABN AMRO Bank NV en Fortis Bank NV in juli 2010, waardoor de bank is gecreëerd zoals we die nu kennen. Als we de geschiedenis induiken, zien we dat de allereerste financiële instelling die uiteindelijk is opgegaan in deze entiteit de bank R. Mees & Zoonen uit 1720 was. Ook de Nederlandsche Handel-Maatschappij uit 1824 was onder één van de eerste. Een rijke en vooral lange geschiedenis dus.

13. UWV

  • Voltijdbanen: +15.300
  • Opgericht: 2002
  • Hoofdkantoor: Amsterdam

In één adem: Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Dit zelfstandig bestuursorgaan van de Nederlandse overheid werkt voor werknemers, bijvoorbeeld om de correcte uitvoering van werknemersverzekeringen als de WW en WAO te waarborgen, en heeft daar zelf ook personeel voor nodig.

Je zou kunnen zeggen: hoe minder werkloosheid in het land, hoe minder werk op het kantoor van deze instelling. Toch komt de al jarenlange vermindering van het aantal werknemers niet door de dalende werkloosheidcijfers, maar door bezuinigingen. Zo’n 15.304 voltijdwerknemers zorgen nog steeds voor een 13e plek in deze Top 30.

14. Gemeente Amsterdam

  • Voltijdbanen: +14.400
  • Opgericht: rond 1300 (Amstelerdam)
  • Hoofdkantoor: Amsterdam

Wie ziet drie kruisjes boven elkaar en denkt niet aan de hoofdstad? De eerste en enige gemeente op deze lijst van de grootste werkgevers van Nederland. Het bestuur van de hoofdstad met ruim 860.000 inwoners levert dan ook veel banen op, 14.411 voltijdbanen om precies te zijn.

In het begin van de 14e eeuw kreeg Amsterdam stadsrechten en werd de eerste burgemeester benoemd, dus je zou kunnen zeggen dat vanaf dat moment de Gemeente Amsterdam begon te bestaan. Vandaag de dag heeft het personeel gespecialiseerd in veel verschillende vakgebieden, waaronder Communicatie en Voorlichting, Advies en Beleid, ICT en Data, en Sociaal, Sport en Cultuur.

15. ING

  • Voltijdbanen: +13.800
  • Opgericht: 1881 (Rijkspostspaarbank)
  • Hoofdkantoor: Amsterdam

Voor de nummer 15 gaan we naar de financiële dienstverlening. Deze bank ontstond aan het eind van de 19e eeuw als eerste bank voor kleine bedrijven. In 1991 nam het de naam ING in gebruik, dat een afkorting was van Internationale Nederlanden Groep.

In plaats van dat het aantal werknemers groeit, neemt het jaarlijks juist af, vanwege de steeds verdere digitalisering van de maatschappij en daarom ook van de producten van de bank. Toch zijn er nog veel banen te vinden bij deze werkgever, bijvoorbeeld in riskmanagement, informatietechnologie of data-science en -analyse.

16. Achmea

  • Voltijdbanen: +13.700
  • Opgericht: 1811 (Onderlinge Waarborgmaatschappij Achlum)
  • Hoofdkantoor: Zeist

Hier een verzekeringsmaatschappij onder de grootste werkgevers van Nederland. Dit coöperatieve moederbedrijf van verschillende verzekeringsbedrijven, zoals Centraal Beheer, Zilveren Kruis, FBTO en Interpolis, is de grootste verzekeringsmaatschappij van het land en zorgt voor 13.772 voltijdbanen.

Onder het motto ‘De Kracht van Samen’ streeft deze werkgever er niet alleen naar groot te zijn, maar ook goed. Het begon ooit met wat we vandaag een brandverzekering zouden noemen, voor boerderijen in het Friese dorp Achlum, toen een groep boeren systematisch wat geld begon in te leggen om elkaar bij te kunnen staan in geval van brand.

17. Jumbo Supermarkten

  • Voltijdbanen: +13.500
  • Opgericht: 1921 (Groothandel Johan van Eerdt)
  • Hoofdkantoor: Veghel

De eerste supermarktketen die we op deze lijst tegenkomen. Dit jaar viert het zijn 100-jarig bestaan. In de jaren ’20 richtte Johan van Eerdt een groothandel in levensmiddelen op, een familiebedrijf dat uiteindelijk zou uitgroeien tot wat we vandaag kennen als Jumbo Supermarkten.

In 1979 werd in Tilburg de allereerste winkel met de naam Jumbo geopend. Nu zijn er – dankzij de overname van meerdere kleinere supermarkten – meer dan 600 winkels in het hele land én ook een aantal in België, waardoor het personeel in totaal voor 13.500 FTE kan werken.

18. Vebego

Vebego
  • Voltijdbanen: +12.800
  • Opgericht: 1943 (Hago)
  • Hoofdkantoor: Voerendaal

Dit familiebedrijf vond zijn oorsprong in de Tweede Wereldoorlog, toen Ton Goedmakers het schoonmaakbedrijf Hago oprichtte om niet voor de Duitsers te hoeven werken. In 1978 werd de holding Vebego International in het leven geroepen, die vandaag de dag goed is voor 12.825 FTE.

Dankzij een snelle uitbreiding van activiteiten en grote klanten wist deze werkgever uit te groeien tot een belangrijke speler in de schoonmaakindustrie. Via de Vebego Foundation – die ook extra banen creëert – draagt het bedrijf met een deel van zijn winst een steentje bij aan maatschappelijke projecten.

19. KPN

  • Voltijdbanen: +12.400
  • Opgericht: 1881 (Nederlandsche Bell-Telephoon Maatschappij)
  • Hoofdkantoor: Schiedam

Sinds het einde van de 19e eeuw is deze werkgever al betrokken bij het ‘verbinden’ van Nederlanders. Ooit was het het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie, vandaag de dag mag het zich een toonaangevende telecommunicatie- en IT-leverancier noemen, met 12.421 voltijdmedewerkers in dienst.

Innovatie, veiligheid en duurzaamheid staan centraal bij dit bedrijf, dat de particuliere en zakelijke telecommunicatiemarkt in Nederland leidt. Zelf noemt het zijn netwerk ook wel ‘de digitale snelweg van Nederland’. Het zorgt er als grote werkgever van Nederland in ieder geval voor dat bij veel gezinnen dagelijks brood op tafel staat.

20. Facilicom

  • Voltijdbanen: +12.400
  • Opgericht: 1966 (Gom)
  • Hoofdkantoor: Schiedam

Op nummer 20 met 12.405 FTE; één van de grootste Nederlandse organisaties in facilitaire dienstverlening, dat ooit als familiebedrijf in de schoonmaak begon. In zijn ruim 50 jaar bestaan heeft het zijn dienstenpakket erg uitgebreid. Zijn klanten komen uit zeer uiteenlopende sectoren, waaronder de industrie, het onderwijs, de detailhandel en de publieke sector.

Een relatief nieuwe dienst is de thuiswerkservice Facilicom@Home, waarmee dit bedrijf op de recente ontwikkelingen door de coronapandemie inspeelt en ideale thuiswerkplekken creëert, niet alleen met het juiste meubilair, maar bijvoorbeeld ook door het beschikbaar stellen van een Thuiswerkcoach.

21. ASML

  • Voltijdbanen: +12.300
  • Opgericht: 1984
  • Hoofdkantoor: Veldhoven

Dit Nederlandse hightechbedrijf ontstond in de jaren ‘80 door een samenwerking van Koninklijke Philips – de nummer 26 van deze lijst – en ASM International. Sinds 1995 worden er aandelen van onderhandeld op de beurs.

Met meer dan 60 locaties in 16 landen telt het wereldwijd zo’n 28.073 voltijdwerknemers. In Nederland, waar zich het hoofdkantoor bevindt, werkt een groot deel van al het personeel, die samen 12.376 FTE voor hun rekening nemen. Werken voor deze toonaangevende fabrikant van chipproductieapparatuur betekent ‘deel uitmaken van het technologiebedrijf dat overal deel van uitmaakt’.

22. Amsterdam UMC

Amsterdam UMC
  • Voltijdbanen: +12.200
  • Opgericht: 1966 (VU Ziekenhuis) en 1983 (AMC)
  • Hoofdkantoor: Amsterdam

We blijven in het straatje van medische instellingen. Een bestuurlijke fusie van het AMC van de Universiteit van Amsterdam en het VUmc van de Vrije Universiteit in 2018 zorgt vandaag de dag voor een totaal van 12.212 FTE, verdeeld onder meer dan 15.000 professionele medewerkers.

Ruim 350.000 patiënten worden er jaarlijks behandeld en daarnaast houden deze medische centra zich bezig met innovatief en baanbrekend onderzoek, vooral op het gebied van nieuwe geneesmiddelen en behandelingen. De locatie AMC ligt aan de Meibergdreef en de locatie VUmc aan de Boelelaan.

23. St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius Ziekenhuis
  • Voltijdbanen: +12.200
  • Opgericht: 1910
  • Hoofdkantoor: Utrecht

Aan het begin van de 20e eeuw opgericht door vijf artsen en de katholieke Zusters van Liefde. Nu heeft deze grote werkgever in Midden-Nederland naast de algemene zorgafdelingen ook gespecialiseerde hart-, vaat-, long- en kankercentra. In 2008 werd het door Elsevier bekroond als beste ziekenhuis van Nederland.

Sinds 2007 maakt het deel uit van Santeon, een samenwerkingsverband van zeven topklinische ziekenhuizen die er samen naar streven betere zorg te leveren. Het personeel heeft vele mogelijkheden om zich te (blijven) ontwikkelen en kan door middel van een meerkeuzesysteem een pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden naar eigen keuze samenstellen.

24. VolkerWessels

VolkerWessels
  • Voltijdbanen: +11.900
  • Opgericht: 1854 (Aannemer Volker) en 1933 (Timmerman Wessels)
  • Hoofdkantoor: Amersfoort

Door in 1997 te fuseren hebben de Koninklijke Volker Stevin NV en Kondor Wessels NV deze internationale bouwonderneming gevormd, die nu één van de grootste bouwbedrijven in Nederland is geworden en werk geeft aan omgerekend bijna 12.000 voltijdwerknemers.

Het is ook actief in Noord-Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, maar de Nederlandse afdeling zorgt voor een ruime meerderheid van de omzet. Hoeveel werkgelegenheid levert daarnaast de installatie van 38.000 zonnepanelen, die deze bouwonderneming op dit moment samen met Eneco in Dongen laat installeren, direct en indirect op?

25. Erasmus MC

Erasmus MC
  • Voltijdbanen: +11.600
  • Opgericht: 1840
  • Hoofdkantoor: Rotterdam

In de ‘Poort van Europa’, wederom een universitair medisch centrum. Met 20 bedden én 375 FTE meer dan de nummer 29 is deze werkgever net iets groter dan zijn collega – of concurrent? – in de Martinistad. Het Sophia Kinderziekenhuis en het Kanker Instituut, waar ook vele mensen werkzaam zijn, maken een onderdeel uit van dit ziekenhuis.

Ten tijde van de coronacrisis werd het een belangrijke speler in de coördinatie wat betreft de Intensive Care bedden in het land. Daarnaast wordt er tegenwoordig in de laboratoria van deze medische instelling onderzoek gedaan naar coronamedicijnen en -vaccins en wordt het virus zelf bestudeerd.

26. Philips

  • Voltijdbanen: +11.600
  • Opgericht: 1891
  • Hoofdkantoor: Amsterdam

Gloeilampen, Eindhoven, radio’s, tv’s, scheerapparaten, Senseo: Koninklijke Philips. Tegenwoordig biedt dit wereldwijd bekende technologiebedrijf zo’n 11.600 voltijdbanen in Nederland aan. Tot 2014 ondersteunde het zijn werknemers ook door bij te dragen aan de studiekosten van hun kinderen.

Deze werkgever onderscheidt zich door eigen onderzoek, voortdurende productontwikkeling en kennisbescherming. Veel zinvolle producten zijn er al op de markt gebracht, vooral door de gezondheidszorgtak van het bedrijf, zoals slaap- en hooroplossingen en ademhalingsapparatuur.

27. NN Group

NN Group
  • Voltijdbanen: +11.500
  • Opgericht: 1963
  • Hoofdkantoor: Den Haag

Beter bekend van de verzekeringsmaatschappij en bank Nationale-Nederlanden – ‘Wat er ook gebeurt’ – die in 2013 samen met, onder meer, ABN AMRO verzekeringen, OHRA en BeFrank is opgegaan in de NN Group.

Deze financiële dienstverlener verzorgt levens- en schadeverzekeringen, pensioenen, hypotheken en beleggingen. De meer dan 18 miljoen klanten zijn over 20 landen verspreid, maar met Nederland als thuismarkt hoort deze werkgever zeker thuis in de lijst van de grootste van het land. Sinds 2014 is het beursgenoteerd.

28. Universiteit Utrecht

Universiteit Utrecht
  • Voltijdbanen: +11.300
  • Opgericht: 1636
  • Hoofdkantoor: Utrecht

Met net iets meer FTE in totaal komen we aan bij de universiteit die één van de grootste van Nederland is en dit jaar haar 385e verjaardag viert. In 2017 werd deze educatieve instelling na een imago-onderzoek door het weekblad Intermediair als de meest favoriete werkgever onder docenten benoemd.

Niet alleen de 50 bachelor- en 150 masteropleidingen geven werk aan wetenschappelijk en niet-wetenschappelijk personeel, maar ook het internationaal gerenommeerd onderzoek dat er wordt uitgevoerd, biedt vele arbeidsplaatsen. Samenwerking en leiderschap staan bij deze werkgever hoog in het vaandel.

29. UMCG

UMCG
  • Voltijdbanen: +11.200
  • Opgericht: 1997
  • Hoofdkantoor: Groningen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen; de grootste werkgever van Noord-Nederland en de nummer 29 op de landelijke lijst van grootste werkgevers. Dit ziekenhuis ‘bouwt aan de toekomst van gezondheid’ door zich te richten op drie kerntaken: gezondheidszorg, onderzoek en onderwijs.

Onlangs ondertekende deze werkgever ook het Charter Diversiteit van de Sociaal-Economische Raad om zich samen met andere bedrijven in te zetten voor meer diversiteit in het personeelsbestand en een inclusievere werkcultuur.

30. Total Care Holding (CSU & Tzorg)

Total Care Holding
  • Voltijdbanen: +11.200
  • Opgericht: 1968 (familiebedrijf Cleaning Service)
  • Hoofdkantoor: Uden

Dit familiebedrijf begon in 1968 als eenmanszaak in Uden. Tegenwoordig mag het zich – na een reeks van succesvolle overnames – één van de grootste schoonmaakbedrijven van Nederland noemen en geeft het werk aan ruim 15.000 werknemers, die samen goed zijn voor 11.221 FTE.

In 1984 nam het het bedrijf Roemo Total Care over en in 2009 breidde het uit door de thuiszorgorganisatie Tzorg op te richten, dat vandaag een landelijke leverancier van huishoudelijke ondersteuning is, actief in meer dan 300 Nederlandse gemeenten. Eén keer bekroond met de Koning Willem I Prijs in de categorie Groot Bedrijf en zeven keer als ‘Top Employer’.

Wat vond je van dit artikel?

Top 20 Meest Bijzondere Begraafplaatsen Ter Wereld

Top 10 Beste Films Van Alex Van Warmerdam