Wat is de grootste waterval van Europa?

Watervallen hebben altijd een speciale aantrekkingskracht op de mens. De brute kracht van de liters water die met veel kabaal naar beneden donderen boezemt een enorm ontzag in.

Maar wat is nou de grootste waterval van Europa?

De grootste waterval van Europa is de Rheinfall. Deze waterval is in de laatste ijstijd ontstaan, zo’n 15.000 jaar geleden. En het ligt niet eens zo ver van Nederland! Ben jij er al eens geweest?

Hoe groot is de Rheinfall?

Hoe groot is de Rheinfall

De Rheinfall (of de Rijn Waterval) is op zijn breedste gedeelte 150 meter breed. Het water maakt op het hoogste gedeelte een val van maar liefst 23 meter.

Wereldwijd gezien is dit niet zo indrukwekkend.

De Salto Angel in Venezuela is met een val van 980 meter de allerhoogste waterval ter wereld, en de Victoria Falls op ge grens tussen Zambia en Zimbabwe is maar liefst 1780 meter breed.

In vergelijking met deze giganten is de Rheinfall (en alle andere watervallen in Europa) slechts een kleine stroomversnelling.

Hoeveel water stroomt er door de Rheinfall?

In de zomer stroomt er zo’n 600 kubieke meter water per seconde over de rotsen naar beneden. De gemiddelde wc spoelt zo’n 8 liter water per spoelbeurt weg.

Dat zijn dus 75.000 toiletpotten die er iedere seconde tegelijkertijd doorgespoeld worden.

De waterval had het minste doorstroming in 1921, met ‘slechts’ 95 kubieke meter per seconde. Het meeste water stroomde in 1965 door de waterval.

Dat was 1345 kubieke per meter peer seconde. Ruim twee keer zoveel als nu!

Waar komt al dat water vandaan?

Waar komt al dat water vandaan

Met een naam als Rheinfall is het natuurlijk niet zo moeilijk om te raden welke rivier deze waterval voedt.

De naam van de rivier (en dus ook de waterval) is waarschijnlijk afkomstig van het Indo-Europese woord “rei”, dat “stromen” betekent.

De Rijn stroomt eerst voor ongeveer 200 km door de Zwitserse Alpen, waar het de grens vormt met Liechtenstein en Oostenrijk.

Daarna stroomt de rivier Duitsland binnen, om vervolgens bij Lobith kronkelend ons land binnen te komen.

Maar voordat dat zover is, valt het water in Zwitserland, net voor de grens met Duitsland, eerst over een breedte van 150 meter 23 meter naar beneden.

Hier, bij het stadje Schaffhausen, vinden we nu de grootste waterval van Europa, de Rheinfall.

Sinds wanneer is die waterval er?

Meer dan 15.000 jaar geleden, tijdens de laatste ijstijd, vonden er verschuivingen in de aardkorst plaats.

In de hoge Zwitserse Alpen begon de sneeuw te smelten en ontstonden beekjes en stroompjes. Al dat smeltwater komt bij elkaar en begint de vorm van een rivier aan te nemen, op weg naar de zee.

Natuurlijk zag de waterval er toen heel anders uit. Door de kracht van het water is in de loop van de tijd al het gruis en klein gesteente weggespoeld.

Hierdoor is de val van het water steeds groter geworden, en het bassin steeds breder.

Kan je de waterval goed zien?

Kan je de waterval goed zien

Ja, de waterval is van alle kanten goed te bezichtigen. Aan de beide oevers van de Rijn zijn platforms gebouwd die een prachtig uitzicht bieden over de waterval.

De platforms kunnen bereikt worden via steile en smalle trappen.

Aan de zuidelijke oever ligt Schloss Laufen. De eerste aanzet van dit kasteel is gebouwd in het jaar 858. Een klein gedeelte van de waterval gaat met een tunnel onder het slot door.

Je kunt een toegangskaartje bij het kasteel kopen en vanaf het terras heb je echt een prachtig uitzicht op de waterval.

De Mittelfelsen

In het midden van de waterval rijst een machtige rots op uit het water. Deze rots is in tweeën gesplitst en het water raast al eeuwen door de spleet en eromheen naar beneden.

Er varen veel toeristenbootjes heen en weer aan de voet van de waterval. Het is ook mogelijk om je door zo’n bootje naar de Mittelfelsen te laten brengen en deze te beklimmen.

Het is niet al te gemakkelijk, maar eenmaal boven kan je genieten van een schitterend schouwspel!

Een toeristische trekpleister

Een toeristische trekpleister

De spectaculaire waterval is uiteraard is een belangrijke toeristische trekpleister in Zwitserland. De dichtstbijzijnde plaats is Neuhausen am Rheinfall.

Aan beide zijden van de waterval is een treinstation en zijn grote betaalde parkeerplaatsen aangelegd.

Behalve kijken naar de waterval kun je er ook een rondvaart maken, de Mittelfelsen rotsen beklimmen, of een kano huren.

Wat is de beste tijd om de waterval te bezoeken?

Omdat de Rijn een zogenaamd “alpine afvoer regiem” volgt, is de waterval het meest indrukwekkend in de zomer.

In de zomer regent het meer en ook de gesmolten sneeuw zorgt voor veel watertoevoer. Veel water geeft de waterval meer kracht natuurlijk.

Een tip voor toeristen is om een bezoek aan de waterval te combineren met een bezoekje aan een van de prachtige oude kastelen in de buurt.

Sommige van deze kastelen zijn omgebouwd tot Airbnb of hotel-restaurant, zodat je er ook kunt slapen en eten.

Heeft Europa nog meer watervallen?

Cascate del Mulino

Jazeker! In Europa hebben we behoorlijk wat watervallen! En sommige zijn absoluut een bezoekje waard. Hier volgt een korte top 6.

1. Cascate del Mulino, Italië

In het Italiaanse Toscane liggen de thermale baden van Cascate del Mulino. Het smelt- en regenwater van de Mount Amiata komt hier trapsgewijs naar beneden.

Het ziet er niet alleen spectaculair uit, maar schijnt ook nog eens heel gezond te zijn!

2. Dettifoss Waterval, IJsland

De Dettifoss waterval in IJsland is met een val van 44 meter over een breedte van 100 meter de krachtigste waterval van Europa.

IJsland heeft meer dan 30 watervallen die allemaal even sprookjesachtig aandoen.

3. Plitvice Lakes, Kroatië

De Plitvice meren in Kroatië zijn uitgeroepen tot een van de mooiste natuurgebieden met watervallen van Europa. Het hele natuurgebied staat al jaren op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De 16 meren staan allemaal met elkaar in verbinding door watervallen. Een superplek om mooie foto’s te maken en van de natuur te genieten.

4. Fairy Pools, Schotland

Ook Schotland heeft enkele watervallen. De Schotse Fairy Pools zijn de meest bijzondere. Het water is ijskoud, maar het is zo helder dat je overal de bodem kunt zien. Zomers kun je er prima in zwemmen.

5. Krimmler Wasserfalle, Tirol

De driedelige Krimmler Wasserfalle in Tirol is bij elkaar 400 meter hoog, en de allerhoogste waterval van Europa. Ook deze waterval zou helende krachten bezitten.

6. Triberg Wasserfalle, Duitsland

In het Zwarte Woud in Duitsland kun je verschillende watervallen bewonderen. De Triberg Wasserfall is hiervan het meest indrukwekkend.

Wat vond je van dit artikel?

Hoe kun je contact opnemen met PlayStation?

Wat is het grootste meer van Afrika?