Top 10 Grootste Veilingsites ter Wereld

Heb jij wel eens op een veilingwebsite gekeken of iets aangeschaft? Dan weet je dat je wel een beetje moet oppassen; het is heel erg verleidelijk op om dingen te bieden die je niet echt nodig hebt, of te hoog in te zetten.

Het bieden op spullen en diensten op een veilingwebsite is leuk en spannend! Maar je doet er wel goed aan om van tevoren een budget vast te stellen, geduld te hebben en research te doen. Hier volgt de top 10 van de grootste veilingsites ter wereld!

1. eBay

https://www.ebay.com/

eBay is een wereldwijd platform waar iedereen (bijna) alles te koop kan aanbieden of spullen kan kopen.

eBay is ontstaan in 1995. Als zoon van Iranese immigranten in Amerika raakte Pierre op de middelbare school gefascineerd door computers. Hij studeerde in 1988 af aan de Tufts Universiteit met een graad in computerwetenschappen en vond een baan als softwareontwikkelaar voor Macintosh.

In 1995 zette hij eBay op, een experiment met de bedoeling kopers en verkopers op 1 platform samen te brengen. Wat begon als een programmeerexperiment groeide uit tot ’s werelds grootste online handelsplaats, met een miljardenomzet.

De Nederlandse versie van eBay heet Marktplaats.nl en de Belgen maken gebruik van het Belgische 2dehands.be.

2. Veilinghuis Dorotheum

https://www.dorotheum.com/en/

Veilinghuis Dorotheum staat in Wenen en is opgericht in het jaar 1707 door de Weense keizer Joseph I. Nu, meer dan 400 jaar later, is het het grootste veilinghuis in het Duitstalige gebied, leider in Centraal-Europa en één van de grootste en oudste veilinghuizen ter wereld.

De komst van de online veilingen hebben de laatste jaren voor nog meer succes gezorgd.

Het Dorotheum baarde de afgelopen 10 jaar veel opzien met recordresultaten in verschillende rubrieken van de toonaangevende kunst waarbij wereldrecords werden verbroken en topprijzen werden betaald.

Het bedrijf heeft inmiddels 40 vestigingen waaronder in Düsseldorf, München, Rome, Milaan, Londen, Brussel en Praag.

3. Christie’s

https://www.christies.com/

Het internationale in Londen gevestigde veilinghuis Christie’s is opgericht in 1766 en wordt ook welbeschouwd als het grootste en meest belangrijke veilinghuis ter wereld.

Christie’s is gespecialiseerd in kunst en in dingen van absurde waardes, maar er worden ook kleinere veilingen gehouden zoals bijvoorbeeld iemands privé-verzameling postzegels of miniatuurtreinen.

Het meest waardevolle wat ooit door Christies geveild is, is een schilderij van Pablo Picasso. Zijn Les femmes d’Alger werd op 11 mei 2015 geveild voor een bedrag van 179.3 miljoen dollar.

Sinds 1973 heeft Christie’s ook een vestiging in Amsterdam. Op de website kun je zien welke fysieke veilingen er wereldwijd op de agenda staan, welke online veilingen te verwachten zijn en wanneer er veilingen in bijvoorbeeld Christie’s Amsterdam gehouden worden.

4. Sotheby’s

https://www.sothebys.com/en/

Sotheby’s is opgericht in 1744 en hiermee het oudste veilinghuis wat vandaag de dag nog actief is. Daarnaast is het (volgens eigen zeggen) ’s werelds grootste, dynamische en meest vertrouwde marktplaats voor de handel van kunst en luxe-artikelen.

Bij Sotheby’s vind je veel beeldende kunst en zeldzame objecten. Om hun goede reputatie op het gebied van vertrouwen en authenticiteit te garanderen wordt het veilinghuis ondersteund door een wereldwijd netwerk van specialisten in 40 landen. Deze zijn weer onderverdeeld in 44 verschillende afdelingen met specialisaties zoals hedendaagse kunst, oude meesters, moderne en impressionistische kunst, Chinese kunst, horloges, sieraden, meubels en interieurs, wijn en sterke drank.

Jaarlijks worden er meer dan 600 veilingen gehouden en er is bijna altijd de mogelijkheid om via het internet mee te bieden op de veilingen.

5. BVA Auctions

https://www.bva-auctions.com/en/home

Het Nederlandse online-veilinghuis BVA Auctions is in 2003 opgericht. Men begon op deze website online veilingen te organiseren in opdracht van de Overheid, curatoren en bedrijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan in beslag genomen spullen, of handel van failliete bedrijven. Het bedrijf nam in 2016 Notarishuis Arnhem over, een traditioneel veilinghuis wat actief was in de handel van antiek, kunst en speciale inboedels.

In de loop van de jaren begonnen steeds meer veilingsites zich bij BVA Auctions aan te sluiten. Het gaat voornamelijk om veilingen die hun aanbod krijgen uit slapende voorraad, overstock, retouren en bedrijfsbeëindigingen. Op de website van BVA kun je van alles vinden; van auto’s tot zonnebrillen.

6. Catawiki

https://www.catawiki.com/en/

Het Nederlandse internetbedrijf Catawiki is in 2008 opgericht en heeft een vestigingskantoor in Assen. Catawiki heeft zichzelf als doelstelling gezet om bijzondere objecten dichter bij het normale publiek te brengen, in zoveel mogelijk verschillende categorieën.

Het bedrijf organiseert al sinds 2011 wekelijkse online veilingen waarin de meest uiteenlopende items geveild worden, zoals bijvoorbeeld design, kunst, verzamelobjecten, horloges, juwelen, oldtimers, maar je vindt er ook oude cognac, bijzondere biersoorten, verschillende wijnen, en verzamelitems uit de verschillende sporten.

Catawiki is momenteel het meest bezochte online veilings-platform in Europa waar wekelijks meer dan 65.000 objecten voor veiling aangeboden worden.

Meer dan 1 miljoen objecten worden jaarlijks door het team van experts geweigerd omdat ze niet voldoen aan de strenge kwaliteitsnormen.

7. Designwonen.nl

https://www.designwonen.nl/

Het bedrijf Funda, de website met het grootste aanbod aan huizen die door heel Nederland te koop staan, kent denk ik iedereen. Maar wist jij dat zij in 2006 al de veilingwebsite Ricardo hadden overgenomen?

Ricardo was destijds de gedoodverfde concurrent voor Marktplaats.nl. Funda kocht de website en veranderde de naam van de veilingwebsite naar Fundadesign.nl. Een goede keuze omdat zo de bezoekers van Funda gemakkelijk ook meteen naar inboedel van hun pas op Funda aangekochte huisje konden kijken.

Wegens fiscale redenen heet de website nu designwonen.nl, maar het is nog steeds een prima veilingsite voor iedereen die op zoek is naar mooi en apart meubilair, accessoires, kantoormeubelen, kasten, keukens, verwarming, vloeren en wand en kozijn decoratie.

8. Vinted

https://www.vinted.com/

Vinted is een online platform wat ontsproten is aan het brein van de Litouwse Milda Midkute en haar vriend Justas Janauskas. Toen zij in 2008 gingen verhuizen wilde Milda een groot deel van haar kleding wegdoen, maar het meeste was nog prima te gebruiken en echte merkkleding. Daarom besloot vriend Justas een simpele webwinkel voor haar op te zetten.

Bij toeval kwam het initiatief in de media en het duurde niet lang of de website werd omgezet naar een platform waar iedereen tweedehands spullen kon kopen en verkopen.

Het ging zo goed dat er 15 verschillende platforms kwamen, in 15 verschillende landen. In 2016 ging het bedrijf bijna failliet wegens in ontwikkeling achtergebleven software en verkocht Milda het aan de Nederlander Thomas Plantinga.

Thomas wist het bedrijf weer uit het slop te trekken en in 2019 had het bedrijf een marktwaarde van over de 20 miljoen! In 2020 kocht Vinted zijn Nederlandse concurrent United Wardrobe op, en werd het een van de grootste handelsplatform binnen Europa.

9. Troostwijkauctions

https://www.troostwijkauctions.com/uk/

Veiling meester Salomon Izaak Troostwijk registreerde in 1930 zijn eigen eenmanszaak Troostwijk Veilingen. Hij had voornamelijk werk voor boeren, die hun trekker wilde verkopen of een andere bedrijfsmachine. Vandaag is Troostwijkauctions dé site waar je heen moet als je op zoek bent naar bedrijfsmachines of wanneer je zelf machines of industriële goederen wilt verkopen.

Troostwijk Auctions heeft een aantal indrukwekkende klanten, zoals Fokker, Heerema en Imtech.

10. Hôtel Drouot

https://www.drouot.com/

Hôtel Drouot is geen hotel, maar een groot veilinghuis in Parijs, gevestigd in een oud hotel op de Drouot straat.

In dit veilinghuis worden per jaar ongeveer 800.000 objecten geveild tijdens 2000 veilingen die vaak ook online te volgen zijn. Vorig jaar werd er voor een totaal van ongeveer € 520 miljoen verkocht.

Alhoewel dit niet zoveel is als de miljarden bij Christie’s en Sotheby’s wordt veilinghuis Hotel Drouot toch in zeer hoog aanzien geplaatst vanwege de unieke kunst en verzamelobjecten die hier verhandeld worden.

Wat vond je van dit artikel?

Top 30 Beste Nederlandse Dichters Aller Tijden

Top 10 Beste Indonesische Restaurants Van Utrecht