Top 10 Grootste Studentensteden Van Europa

Ieder jaar gaan er weer meer mensen studeren. In Nederland zijn er ruim 700.000 studenten en hiervan zijn er bijna 90.000 afkomstig uit het buitenland. Vooral de Duitsers weten ons land te vinden als het op studeren aankomt; zij zijn met ruim 20.000 studenten in de meerderheid. Wij Nederlanders gaan zelf wat minder vaak over de grens voor onze studies.

Per jaar zoeken nog geen 20.000 studenten hun studie-geluk in het buitenland. Hiervan kiest ruim de helft voor onze zuiderburen. Het aantal Nederlandse studenten dat voor een semester naar het buitenland gaat is wel hoog, bijna een kwart kiest hiervoor. En welke studentensteden zijn dan het meest in trek? Berlijn is de grootste studentenstad van Europa.

Naast Berlijn zijn er in Europa vele opties voor een semester, of zelfs een volledige studie. Maar voor welke stad kies je? Wij hebben een top tien samengesteld met de grootste studentensteden van Europa. Lees snel verder om te zien waar jij volgend jaar een semester zou moeten volgen.

1. Berlijn

En dan zijn we aangekomen bij de grootste studentenstad van Europa; Berlijn. De stad doet het altijd goed onder studenten, onder andere omdat het collegegeld erg laag is. Daarnaast is de stad vol historie en is er altijd wat te doen.

Aan de ruim 32 universiteiten studeren ruim 150.000 studenten. Filosofie en Biologie staan wereldwijd erg hoog aangeschreven en de Humboldt University of Berlin staat in de top honderd van beste universiteiten ter wereld. Ook fijn meegenomen; er worden erg veel studies in het Engels aangeboden, dus ook als je geen Duits spreekt is Berlijn een goede optie!

2. Barcelona

De Spaanse stad Barcelona staat op nummer twee van onze lijst. Voor velen is de stad aan de Balearische zee een favoriete vakantiebestemming, maar ook voor studenten is het een goede keuze.

De bruisende binnenstad heeft voor ieder wat wils en aan de negen universiteiten wordt een ruime hoeveelheid studies aangeboden. Onder de 115.000 studenten is vooral farmacologie en criminologie erg populair.

3. Londen

We zijn aangekomen bij de top drie van onze lijst. Met 35 universiteiten en meer dan een half miljoen studenten kan Londen natuurlijk niet ontbreken. Een indrukwekkende achttien universiteiten staan zelf in de top honderd van beste universiteiten ter wereld.

Het studentenleven in Londen staat bekend als een van de beste van de wereld. Ook is het na je studie makkelijk om een baan te scoren. Waar is het addertje vraag je je af? Londen komt met een prijskaartje, dus studeren op een budget is hier niet echt mogelijk.

4. Parijs

Op nummer vier staat de tweede Franse stad van onze lijst; de hoofdstad Parijs. Al jaren staat deze stad in de lijsten van beste studentensteden ter wereld. En dat is natuurlijk niet voor niets! Veel van de 41 universiteiten van Parijs staan namelijk hoog op de wereldranglijst.

In Parijs wonen meer dan twee miljoen mensen, daarvan zijn er ongeveer 200.000 student. De studies Biologie en Psychologie doen het erg goed, maar eigenlijk is iedere studie wel te vinden in de Franse stad. Zorg wel voor een ruim budget, want het leven in Parijs is niet goedkoop!

5. Dublin

We zijn aangekomen bij de top vijf van onze lijst. Hier staat de Ierse stad Dublin, die met haar Trinity College erg geliefd is onder studenten. Ook is de bruisende binnenstad een reden voor vele studenten om zich in de stad te vestigen.

Aan de twaalf universiteiten die de stad telt studeren ongeveer 160.000 studenten. Studies als land & bosbouw, dierengeneeskunde en Engels scoren hoog op de wereldranglijsten. Het leven in Dublin is redelijk betaalbaar, maar wel iets duurder dan Amsterdam.

6. Amsterdam

Amsterdam is de grootste studentenstad van Nederland. Misschien niet zo interessant als je op zoek bent naar een stad in het buitenland, maar op een lijst met grootste studentensteden van Europa mag Amsterdam natuurlijk niet ontbreken.

Aan de zes universiteiten van de stad studeren ruim 100.000 studenten. Communicatie en media studies zijn erg populair in de stad, maar ook voor sociologie en tandheelkunde staan wereldwijd hoog aangeschreven. Het is relatief niet duur om in onze hoofdstad te studeren, maar de woningnood zorgt wel voor problemen onder studenten.

7. Lyon

En dan zijn we aangekomen bij de eerste Franse stad van onze lijst. Lyon ligt in het zuidoosten van Frankrijk en er wonen meer dan een half miljoen mensen. Dit inwoneraantal is een beetje misleidend, want hier wordt niet het “Grand Lyon” bij meegerekend.

Lyon wordt gezien als een van de grootste studentensteden van Frankrijk. Aan de negen universiteiten studeren ruim 80.000 studenten en psychologie staat het beste aangeschreven. In de stad is er van alles te beleven en de binnenstad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

8. Wenen

Voor de nummer acht gaan we een stukje naar het oosten. De stad Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk en er wonen bijna twee miljoen mensen. In de stad, gelegen aan de Donau, studeren bijna 160.000 mensen.

Wenen telt meer dan twintig universiteiten. Dierengeneeskunde en communicatiestudies staan bovenaan de lijst van best scorende vakken in Wenen. Het leven in de stad is ook redelijk betaalbaar.

9. Zurich

Het Zwitserse Zurich staat op nummer negen van onze lijst. De stad ligt in het noorden van Zwitserland en is de grootste van het land. Naast dat de stad bekend staat als financieel en economisch centrum, is het ook erg populair onder studenten.

Op de zeven universiteiten van de stad staan bijna 70.000 studenten ingeschreven. Vooral studies als civiele techniek en geologie staan erg goed aangeschreven. Groot nadeel van de stad is de kosten, het leven in Zurich is namelijk erg prijzig.

10. Leuven

We beginnen onze lijst met een studentenstad dicht bij huis. Van al die Nederlandse studenten in België komen er velen terecht in Leuven. En dat is niet voor niets, want Leuven is de studentenstad van België.

In de stad is de voertaal Nederlands, maar er wordt ook veel Frans en Engels gesproken. De Katholieke Universiteit van Leuven is vooral erg populair onder geneeskunde studenten, dit is omdat er voor deze studie – in tegenstelling tot Nederland – geen loting is.

Wat vond je van dit artikel?

Top 30 Beste Voetballers Aller Tijden

Top 30 Beste Hybride Auto’s