Top 10 Grootste Steden van Zwitserland

Prachtige oude binnensteden met dramatische vergezichten op de achtergrond waar hoge bergtoppen boven de stad getekend zijn.

Het zijn zo maar wat plaatjes waar veel mensen aan denken wanneer ze het over Zwitserse steden hebben.

En hoewel het steden van wereldformaat zijn, zijn ze voor Nederlandse begrippen vrij kleinschalig en hebben ze maar weinig inwoners.

Om de feiten erbij te halen: geen enkele stad in Zwitserland heeft meer dan 1 miljoen inwoners.

Zwitserse steden zijn bij uitstek geschikt voor een kort bezoek, omdat ze relatief klein zijn en de bijzondere plekken en bezienswaardigheden daardoor dichtbij elkaar liggen.

De meeste steden hebben een geschiedenis die terug gaat tot de Romeinse tijd of de Middeleeuwen, en vaak liggen ze aan de rand van de natuur of aan het water.

Steden in Zwitserland hebben allen een eigen ‘branding’, zoals bankstad, verzekering-stad, horlogestad, taalkundige stad enzovoorts.

Wist je dat Zwitserland een sleutelfiguur in de internationale samenwerking is? Zo is het hoofdkantoor van de VN in dit bijzondere land gevestigd.

Daarnaast is Zwitserland ontzettend welvarend: je vindt er de meeste miljonairs van Europa.

De grootste stad van Zwitserland is Zürich. Bedenk dat hier maar 420.217 mensen wonen, relatief weinig dus voor de grootste stad van het land.

De geschiedenis van Zürich gaat terug tot de Middeleeuwen, toen het al een goedlopende handelsstad was.

Dit verleden zie je tot op de dag van vandaag nog, met het hoofdkantoor van de Nationale Bank en de aanwezigheid van ’s werelds meest luxe winkelstraat, de Bahnhofstrasse.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de 10 grootste steden van Zwitserland? Lees dan snel verder.

Grootste Steden van Zwitserland

NummerStadInwoners
1Zürich420.217
2Genève203.951
3Basel178.722
4Lausanne139.408
5Bern134.591
6Winterthur113.591
7Luzern82.257
8Sankt Gallen76.090
9Lugano62.615
10Biel55.602

1. Zürich: 420.217

Met 420.217 inwoners is Zürich de grootste stad van het land. Dat komt direct tot uiting in haar levendigheid en wat je allemaal in deze stad kunt doen.

Zürich ligt aan een meer en ziet er daarom direct pittoresk uit.

Het is een echte kosmopolitische stad met een bijzondere touche, gezien het een stad uit de Middeleeuwen is en er veel van deze geschiedenis bewaard gebleven is.

Zürich bruist: er zijn veel evenementen, festivals, en musea. Daarnaast ligt het op minder dan een uur van de Zwitserse bergen, waardoor je gemakkelijk de rust kunt opzoeken.

Zoals gezegd, bevindt zich hier de Nationale Bank en kun je over de meest luxe winkelstraat ter wereld slenteren, de Bahnhofstrasse.

2. Genève: 203.951

Nog een kosmopolitische stad in Zwitserland is Genève, gelegen aan het water. In deze stad worden meerdere talen gesproken, en er wonen veel Franstalige Zwitsers.

In totaal heeft de stad 203.951 inwoners. Net als Zürich, is Genève belangrijk in de bankwereld.

Daarnaast heeft het de bijzondere bijnaam ‘Hoofdstad van de Vrede’, te danken aan het hoofdkantoor van het Rode Kruis en de Europese zetel van de VN.

In het centrum van de stad vind je veel architectuur die op de Zwitserse erfgoedlijst staat.

Genève is ook wereldbekend van de horloge-industrie, en jaarlijks worden hier vele uurwerken gemaakt die over de hele wereld verkocht worden.

3. Basel: 178.722

De derde stad op deze lijst heeft al minder dan 200.000 inwoners; namelijk 178.722. De industrie van Basel focust zich vooral rondom de chemie en banken.

Basel wordt ook wel de cultuurstad van Zwitserland genoemd, omdat er meer dan 40 musea te vinden zijn.

Daarnaast is er prachtige architectuur met een interessante mix van oud en modern.

Wist je dat Basel de stad met de oudste universiteit van het land is? Niet zo gek dus dat je door deze combinatie cultuur en kunst overal terugvindt.

4. Lausanne: 139.408

Wellicht klinkt de naam Lausanne sommige mensen bekend in de oren.

Het is namelijk al decennialang de Olympische hoofdstad met de vestiging van het Internationaal Olympisch Comité.

Lausanne bevindt zich aan het meer van Genève, en het is zo een zakenstad en een stad om te ontspannen.

Congressen worden er in veelvoud georganiseerd, en er zijn ook veel universiteiten. De binnenstad van Lausanne is bijna overal autovrij.

Gelegen op 3 heuvels en omringd door wijnbergen kan Lausanne zo uit een schilderij komen, waarvan 139.408 inwoners iedere dag genieten.

De Savooise Alpen zie je aan de overkant van de stad, waardoor je overal op prachtige uitzichten wordt getrakteerd.

5. Bern: 134.591

De UNESCO-werelderfgoed stad Bern is zeker een bezoek waard. Op sommige plekken in de stad lijkt het net alsof je getransporteerd wordt naar de Middeleeuwen.

In Bern wonen 134.591 mensen en die zijn trots op hun historische stad. Niet zo. gek, als je bedenkt dat er zoveel geschiedenis te vinden is.

Er zijn 6 kilometer lang gaanderijen met winkels, bars, boetiekjes, en ruimte voor kunst.

Het parlementsgebouw van Zwitserland is hier gevestigd, dus neem zeker een kijkje bij het Bundeshaus, mocht je ooit gaan.

Ook zijn er musea over Albert Einstein en kunstenaar Paul Klee.

6. Winterthur: 113.591

Ook in Winterthur staat de combinatie van geschiedenis, natuur en kunst centraal. Winterthur heeft 113.591 inwoners die genieten van wereldberoemde kunstverzamelingen.

De stad is behoorlijk groen en veel van de gezamenlijke de grootste autovrije binnenstad van Zwitserland.

Er is van alles te doen, en als je houdt van de combinatie rust en bezig zijn, is Winterthur een goede keuze.

Hop een museum in of bezoek een concert of theater, rust uit in een van de vele tuinen en parken.

7. Luzern: 82.257

Op nummer 7 vinden we de eerste Zwitserse stad met minder dan 100.000 inwoners.

Er wonen in Luzern 82.257 personen, die iedere dag van het voorrecht hebben in deze relatief kleine maar prachtige stad te verblijven.

Luzern ligt aan in meer in Centraal-Zwitserland. Daarnaast liggen de mooiste skigebieden van Centraal-Zwitserland op minder dan een uur met de auto.

Wellicht heb je dus weleens van Luzern gehoord als uitstekend beginpunt voor een skivakantie.

Wist je dat er meer dan 500 kilometer pistes in de nabijheid liggen? Ideaal dus voor een cultureel en sportief uitstapje.

8. Sankt Gallen: 76.090

Het punt in Zwitserland waar vier landen samenkomen, is Sankt Gallen.

Deze plek met 76.090 inwoners heeft een vierlandenpunt waar Duitsland, Oostenrijk en Vorstendom Liechtenstein hun grenzen met Zwitserland raken.

Sankt Gallen is een universiteitsstad en heeft een mooie autovrije binnenstad.

Je vindt hier een barokke Stichtsbibliotheek die meer dan 170.000 (met de hand geschreven) en meer dan 1.000 jaar oude documenten bewaard.

Niet voor niets dus dat dit gebouw op de UNESCO-werelderfgoed lijst staat.

9. Lugano: 62.615

Wellicht denk je niet direct aan palmbomen en een subtropisch klimaat wanneer je aan Zwitserland denkt. Toch vind je dit soort taferelen in Lugano.

De Mediterrane temperatuur is zacht en aangenaam, en er zijn olijf- en palmbomen.

Ook vind je er vele parken die vol met bloemen zijn. Lugano staat vol enorme huizen en oude bouwwerken.

Het is een belangrijke plek voor business, congressen en het bankwezen. Een belangrijke plek voor de financiële sector dus.

10. Biel: 55.602

Als laatste is er Biel, een plek met 55.602 inwoners. Biel heeft een primeur want het is de grootste Zwitserse stad met twee officiële talen: Frans en Duits.

Deze tweetaligheid heeft zo haar charme, die er toch al is door de oude binnenstad en de meren die Biel omsingelen.

Daarnaast vind je in de omgeving wijnbergen en het Druivenpad dat goed is voor urenlange wandelingen. Of wat dacht je van een boottocht over het meer?

Houd je van horloges? Dan ben je in Biel aan het juiste adres. Wereldberoemde merken als Swatch, Omega, en Rolex hebben hier hun thuis.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Gesproken Talen in Europa

Top 10 Meest Bekende Japanse Uitvindingen