Top 10 Grootste Social Media Platformen

Waar zouden we nog zijn zonder social media platformen? Hoe kwamen we de dag dan eigenlijk nog door? We stellen hier de tien grootste sociale media platformen aan je voor. Geheid dat jij van een of meerdere platformen gebruik maakt.

Opvallend; kijken we naar de cijfers dan vallen LinkedIn en Twitter, in Nederland toch best populair, nog buiten de top 10. En dat terwijl honderden miljoenen mensen van deze platformen gebruik maken. Ze zijn er echter groter, en die grotere platformen stellen we hier nader aan je voor. Voor zover dat nog nodig is overigens.

1. Facebook

Facebook heeft elke maand maar liefst 2,23 miljard mensen. Facebook is al heel lang populair en was ook het eerste grote social media platform. Het gebruikersaantal houdt in dat een van de drie mensen op de aarde gebruik maakt van dit platform.

En dat is gigantisch veel. Ook het bedrijfsleven heeft ondertussen de mogelijkheden van Facebook ontdekt. Ook zij delen er foto’s, video’s, geluidsfragmenten en teksten. Ook adverteren via Facebook is met de tijd steeds populairder geworden. Dit vooral omdat er zeer gericht geadverteerd kan worden op basis van beroep, interesses en zelfs regio.

Facebook staat bekend om het strikte beleid dat gevoerd wordt wat betreft de geplaatste berichten. Kan iets volgens Facebook niet door de beugel, dan kun je voor een korte of langere periode een ban krijgen.

2. YouTube

YouTube is de plek om video’s te delen. Er zijn ondertussen miljoenen YouTube kanalen en elke maand opnieuw gebruiken 1,9 miljard mensen dit videoplatform. Op YouTube kan iedereen eigen video’s maken en die delen met de volgers.

Tegenwoordig wordt het platform ook steeds vaker gebruikt voor live uitzendingen. Zo volg je de grote debatten van de Tweede Kamer eenvoudig via YouTube en zijn er ook al steeds meer sportwedstrijden rechtstreeks te volgen via dit kanaal.

3. Tumblr

Liefst 642 miljoen mensen maken elke maand opnieuw gebruik van platform Tumblr. Dat is minder dan voorheen. In 2018 namelijk besloot Tumblr de pornografische content te verwijderen en dat leverde een fikse daling van het aantal gebruikers op. Het voordeel van Tumblr is dat je oneindig kunt personaliseren.

Soms lijkt een pagina op Tumblr op een eigen website, zo sterk wijkt het af van de kaders van dit platform. Je kunt op Tumblr alles kwijt en alles laten zien wat je leuk vindt.

4. Qzone

Met 632 miljoen gebruikers per maand mag Qzone zich ook tot de grootste sociale media platformen rekenen. Qzone wordt vooral in China erg veel gebruikt. Wat betreft de opzet lijkt het sterk op Facebook overigens.

Je kunt er blogs schrijven, je deelt er foto’s en kunt net als op Facebook lid worden van groepen. Zeker onder de jongere bewoners van China is Qzone bijzonder populair.

5. TikTok

TikTok is relatief nieuw en is de opvolger van Musical.ly. Ondertussen maken al 500 miljoen mensen elke maand gebruik van TikTok. TikTok is een platform dat vooral door jongeren gebruikt wordt. Je kunt er videoclips maken met een lengte van maximaal zestig seconden,

Die clips kun je editen, geef je special effects en voorzie je van muziek. TikTok is in opmars en het aantal maandelijkse gebruikers groeit nog steeds. TikTok heeft alles in zich om de grootste te worden, zo lijkt het.

6. WeChat

In ons land is WeChat minder bekend, net als QQ overigens, in Aziatische landen echter is het een zeer populair platform. Aanvankelijk kon alleen gechat worden, tegenwoordig is dat heel anders. WeChat is tegenwoordig voor vrijwel alles te gebruiken.

Je kunt online shoppen, je regelt er een taxi mee en maakt gemakkelijk geld over naar bijvoorbeeld je vrienden. WeChat is vooral in China bijzonder populair.

7. Instagram

Instagram heeft ondertussen rond de 1 miljard maandelijkse gebruikers. Op Instagram staan foto’s centraal, sinds enige tijd echter kun je ook prima video’s delen. Je maakt bovendien Stories, korte filmpjes of een foto die door de volgers precies 24 uur te zien zijn.

Instagram staat bekend om de filters die je foto’s aantrekkelijker kunnen maken en is ook al een veelgebruikt platform voor voetballers en modellen. Het is bekend dat bekende voetballers een vermogen verdienen als ze een bericht delen via Instagram, waardoor het ook een beproefd reclame platform is geworden.

Niet zelden worden ook influencers en bekende modellen ingezet om te proberen mensen te beïnvloeden.

8. QQ

QQ? Veel mensen in ons land zullen dit platform waarschijnlijk nog niet kennen. Van social media platform QQ maken elke maand echter ongeveer 861 miljoen mensen gebruik. Vooral in China is het razend populair.

Met de app kun je elkaar berichten sturen. Je kunt daarnaast foto’s bewerken en met de app kun je samen naar leuke films kijken. Je kunt eveneens shoppen en gamen via dit platform en je kunt via QQ ook al rekeningen betalen.

9. WhatsApp

Van WhatsApp maken elke maand opnieuw ruim 1,5 miljard mensen gebruik. WhatsApp heeft ondertussen de bekende sms-service doen verbleken en eigenlijk overbodig gemaakt. Via WhatsApp kun je elkaar berichtjes sturen, maar verstuur je eveneens foto’s, video’s en geluidsfragmenten.

Ook kun je de exacte locatie doorsturen, zodat andere mensen je gemakkelijker kunnen vinden. Ook bedrijven maken steeds vaker gebruik van WhatsApp, om op die manier contact te houden met hun klanten.

In de loop der tijd zijn de mogelijkheden van dit platform steeds geavanceerder geworden. Zo zie je tegenwoordig of een door jou gestuurd bericht al gelezen is. Dan is sprake van twee blauwe vinkjes namelijk.

10. Messenger

Messenger is een afsplitsing van Facebook. Voorheen stuurde je familie en vrienden via Facebook rechtstreekse berichtjes. Tegenwoordig doe je dat via Messenger. Ook bedrijven maken steeds vaker gebruik van dit kanaal.

Behalve berichtjes kun je namelijk ook nieuwsbrieven verspreiden en gebruiken ondernemingen Messenger ook om advertenties onder de aandacht te brengen. Van Messenger maken elke maand opnieuw 1,3 miljard mensen gebruik. En dat is een heel grote groep mensen.

Messenger is wel enigszins vergelijkbaar met WhatsApp overigens. In ons land wordt wat betreft het rechtstreeks berichtjes naar je familie en vrienden sturen vooral gebruik gemaakt van WhatsApp en Messenger. Het sturen van een Sms-bericht is daardoor ouderwets geworden.

Wat vond je van dit artikel?

Top 22 Grootste Meren van Italië

Dit zijn ALLE 16 Nationale Parken van Spanje