Top 12 Grootste Provincies van Nederland

Nederland telt 12 provincies. Elke provincie heeft zijn eigen bestuur en volksvertegenwoordiging. Het provinciale bestuur gaat over de plaatselijke inrichting van cultuur, ruimtelijke ordening en milieubescherming.

Gelderland heeft de grootste landmassa van alle provincies in Nederland, maar Friesland heeft het meeste vierkante kilometers van Nederland. Utrecht is onze kleinste provincie. Weet jij welke provincie op de tweede plaats staat? Lees snel verder!

1. Friesland

De grootste provincie van ons land qua oppervlakte is Friesland. Het totale oppervlakte van deze provincie is iets minder dan 5.750 km². Meer dan 2.000 km² wordt ingenomen door water. Wanneer je al dat water weg zou laten, zou Friesland op een 3e plaats komen.

De hoofdstad van Friesland is Leeuwarden, gelegen in de gelijknamige gemeente. Friesland heeft 650.000 inwoners, en is met een bevolkingsdichtheid van 195 inwoners per km² de 2 na dunst bevolkte provincie van Nederland.

Friesland is vooral bekend vanwege de Elfstedentocht, het Fierljeppen en het skûtsjesilen. In het buitenland zijn de Hollandse Friese zwart-wit koeien een van de meest bekende Nederlandse export-producten. Typisch Friese lekkerijen zijn de gedroogde worst, oranjekoek en suikerbrood.

2. Gelderland

Gelderland heeft het grootste aantal km² in landmassa; Inclusief water heeft deze provincie 5.136 km², exclusief 1.964 km². Met 420 inwoners per km² is het in Gelderland gemiddeld druk.

De hoofdstad van provincie Gelderland is Arnhem, maar Nijmegen telt de meeste inwoners.

Gelderland telt 9 verschillende landstreken; de Veluwe, de Betuwe, Gelderse Vallei, de Bommelerwaard, de Tielerwaard, de Liemers, de Achterhoek, het Rijk van Nijmegen en het Land van Maas en Waal.

Populaire producten uit Gelderland zijn Gelderse Worst, Arnhemse meisjes, poffertjes, hete bliksem en natuurlijk het fruit van Tielse Flipje.

3. Noord-Brabant

Met 5.082 km² in het totaal komt Noord-Brabant op de derde plaats van onze grootse provincies van Nederland te staan. Deze provincie heeft 50 km² minder water dan Gelderland. Het is er iets drukker dan in Gelderland. 522 inwoners per vierkante kilometer.

De hoofdstad van Noord-Brabant is ‘s-Hertogenbosch, ook wel Den Bosch genoemd. Eindhoven is de grootste stad van deze provincie en de geboorteplaats van het miljardenbedrijf Philips.

Er is geen Zuid-Brabant. Vroeger lag Zuid-Brabant in België, maar dat is officieel omgedoopt tot simpelweg Brabant.

Verder vindt je in Brabant de mooiste wandelroutes in prachtige natuurgebieden.

Bekende Brabantse producten zijn de traditionele Brabantse worstenbroodjes, Bosche bollen, en eierkoeken. Ook het patatje stoofvlees is een Brabantse uitvinding. De biermerken Dommelsch en Bavaria komen uit ons eigen Brabantse land, waar het leven goed is.

4. Noord-Holland

Noord-Holland staat met een totaal van 4.100 km² (inclusief water) op de vierde plaats in onze lijst van grootste Nederlandse gemeentes.

De hoofdstad van Noord-Holland is de prachtige oude stad Haarlem. Natuurlijk heeft Amsterdam het meeste aantal inwoners. Met een oppervlakte van 219 km² (waarvan 30 km² ingenomen wordt door water) en iets minder dan 900.000 inwoners is het de grootste stad van de Benelux.

Natuurlijk is de kaasmarkt in Alkmaar en de Edammer kaas een van de bekendste producten uit Noord-Holland. Ook de gerookte paling, boerenjongens, het advokaatje en de mosterdsoep omen oorspronkelijk uit deze provincie.

5. Overijssel

De oostelijke provincie Overijssel heeft een totale landoppervlakte van 3.420 km2. De provincie wordt doorsneden met heel veel beekjes en riviertjes, waarvan de rivier de IJssel uiteraard het meest belangrijk is.

De hoofdstad van deze provincie is Zwolle. Het in de gemeente Twente gelegen Enschede heeft het meeste inwoners.

Een echt Overijssels product zijn de Krakelingen. Het oude Giethoorn is een echte toeristentrekpleister.

6. Zuid-Holland

Zuid-Holland staat op de zesde plaats qua oppervlakte, maar telt het meeste inwoners van alle provincies. De totale oppervlakte bedraagt 3.308 km², en met een totaal inwonersaantal van iets minder dan 3.710.000 is de bevolkingsdichtheid maar liefst 1375 inwoners per km², oftewel 1.3 inwoners per vierkante meter.

De hoofdstad van de provincie is ‘s-Gravenhage, ook wel Den Haag genoemd. Alhoewel Amsterdam de hoofdstad van Nederland is, zetelt het Nederlandse kabinet en de Nederlandse regering in Den Haag. Op het Binnenhof worden de belangrijke bestuursbeslissingen voor ons land genomen. In het Vredespaleis in Den Haag zijn het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof gevestigd.

Belangrijkste lekkernij uit Zuid-Holland is de oer-Hollandse stroopwafel. Ook de kaasmarkt uit Gouda en de Goudse Kazen zijn wereldwijd bekend.

7. Groningen

De provincie Groningen met de gelijknamige stad als hoofdstad is de noordelijkst gelegen provincie van het vasteland van Nederland. De provincie is iets kleiner dan 3.000 km² waarvan ongeveer 600 km² in beslag wordt genomen door water.

Tot deze provincie behoren 2 onbewoonde waddeneilanden: Rottumeroog en Rottumerplaat. De hoofdstad Groningen heeft het grootste aantal inwoners en om het verschil tussen de gelijknamige provincie, gemeente en stad aan te geven staat de stad Groningen in het noorden van Nederland beter bekend als gewoonweg “Stad”.

Lekkerijen uit deze streek zijn uiteraard de Groninger Kruidkoek, kniepertjes en rollertjes, en de Martinitoren drop en salmiak en de stevige kruidenjenever Berenburg.

8. Zeeland

Het totaal aantal km² van Zeeland ligt slechts 25 km² onder dat van Groningen, maar het wateroppervlak van Zeeland is bijna dubbel zo groot. Zeeland heeft een kleine 385.000 inwoners. De hoofdstad is Middelburg met 49.000 inwoners

Zeeland bestaat uit de 6 voormalige (schier-)eilandenTholen, St. Philipsland, Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland, Zuid-Beveland en Walcheren en het vasteland Zeeuws-Vlaanderen

Typisch Zeeuwse producten zijn de Zeeuwse Mosselen, Bolussen en de boterbabbelaars.

9. Drenthe

Net boven Overijssel ligt de provincie Drenthe. Deze noordelijk gelegen provincie heft een totaaloppervlakte van 2.700 km². Met slechts 50 km2 aan water is het de droogste provincie van ons land.

De hoofdstad van de provincie Drenthe is Assen, waar 67.500 inwoners van het totaalaantal inwoners van de provincie (495.000) In de provincie liggen 53 van de 54 hunebedden die ons land rijk is en een groot aantal grafheuvels.

Producten uit Drenthe die (inter)nationale bekendheid hebben zijn de Drentse patrijshond, Hete Bliksem en de TT in Assen.

10. Flevoland

Flevoland is de jongste provincie van Nederland en qua landoppervlak gemeten de kleinste. Een groot gedeelte van deze provincie is ontstaan uit drooglegging van de voormalige Zuiderzee. De rest heet nu het IJsselmeer. Flevoland heeft een totale oppervlakte van 2.400 km², waarvan 1.000 km² aan water.

De hoofdstad van de provincie Flevoland is Lelystad. Flevoland heeft zo’n 423.000 inwoners, waarvan ongeveer de helft in de grootste stad Almere wonen.

De provincie Flevoland bestaat sinds 1985. De oudste gemeente is het vissersdorp Urk, wat vroeger een eiland was. De eilandmentaliteit zit de Urkers nog steeds in het bloed, en de Urkse koppigheid is wellicht het meest besproken ‘product’ uit Flevoland.

11. Limburg

De meest zuidelijk gelegen provincie van Nederland is Limburg. Met slechts 2.200 km² (incl water) is het de op een na kleinste provincie van Nederland. Er is ook een Belgische provincie met de naam Limburg.

De hoofdstad en tevens de grootste stad van Limburg is Maastricht. Maastricht en de Limburgse stad Heerlen behoren tot de oudste nederzettingen van Holland. Maastricht is de gezelligste en warmste stad van Nederland.

Het belangrijkste Limburgse product zijn uiteraard de overheerlijke vlaaien. Vaak zijn deze baksels gevuld met vruchten zoals kersenvlaai en abrikozenvlaai, maar ook de kruimeltjesvlaai en rijstevlaai zijn erg populair.

12. Utrecht

De provincie Utrecht is de kleinste provincie van ons land. Utrecht telt slechts 1560 km², waarvan 100 km² water is.

De gelijknamige hoofdstad is meteen ook het grootst qua inwonersaantal (360.000) en met een bevolkingsdichtheid van 912 is het na Amsterdam en Rotterdam de grootste stad van ons land.

Producten waar Utrecht trots op is zijn de boterspritsen, domtorentjes en de vockingworst.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Populaire Hiphop Dansstijlen

7 Verschillende Soorten Kunstvormen