De 12 Grootste Provincies van Nederland (In Aantal Inwoners)

Nederland, een land met iets meer dan 17 miljoen inwoners. Ons kleine land is verdeeld in 12 provincies. Waar wonen al deze mensen dan? Deze vraag is interessant, zeker als je bedenkt dat de totale oppervlakte van Nederland 41,543 km2 is. We hebben daarom de 12 grootst provincies van het land op een rij gezet, geordend op het aantal inwoners en bijgevoegd ook het aantal inwoners per km2. Hieruit kun je goed opmaken of een provincie dicht- of dunbevolkt is. Iedere provincie heeft unieke kenmerken die we ook hier zullen aanstippen. Ben je er klaar voor?

De grootste provincie van Nederland op inwoneraantal is Zuid-Holland. Met meer dan 3.5 miljoen inwoners staat deze provincie met stip op nummer 1. Dat er zoveel mensen in deze provincie wonen is niet zo vreemd. Het is een stedelijk gebied met het bestuursorgaan Den Haag, en zakenwereld van Rotterdam. En wat dacht je van Europa´s grootste haven in Rotterdam? Dit trekt automatisch veel bewoners, omdat er in de regio veel werk en te doen is.

Je komt in deze lijst alles te weten over welke provincies de meeste en de minste inwoners hebben en wat de woongebieden zo bijzonder maakt. Wil je meer weten, lees dan verder.

1. Zuid-Holland

3.607.150 inwoners

Om precies te zijn heeft Zuid-Holland 3.607.150 inwoners. De bevolkingsdichtheid van deze provincie is 1.380 inwoners per km2. Hiermee staat Zuid-Holland dus op een dubbele nummer 1: het is meteen de dichtstbevolkte provincie van het land.

Iconische steden als Leiden, Rotterdam, Den Haag en Delft vind je hier. Ook zijn er echte toeristische plekpleisters zoals Madurodam, de Keukenhof, en Kinderdijk.

Inwoners van deze provincie worden iedere dag getrakteerd op een unieke mix van moderniteit en historie. Wil je echter in een rustige en landelijke provincie wonen, dan kun je beter even verder lezen.

2. Noord-Holland

2.775.617 inwoners

Hoe kan het ook anders; de provincie waarin zich de hoofdstad van Nederland bevindt, staat op de tweede plek in deze lijst. Noord-Holland heeft 2.775.617 inwoners, waarvan iets meer dan 800.000 in Amsterdam wonen. De bevolkingsdichtheid is 1.084 inwoners per km2, redelijk dichtbevolkt dus.

Wist je dat het het prachtige eiland Texel ook bij Noord-Holland hoort? Bewoners van deze provincie kunnen genieten van historie in Edam en Alkmaar, of vissersdorpjes als Volendam bezoeken.

Daarnaast grenst de provincie aan zee, waardoor een dagje strand in Petten, Bergen aan Zee of Zandvoort zomaar een mogelijkheid is.

3. Noord-Brabant

2.495.107 inwoners

Noord-Brabant staat met 2.495.107 inwoners op de derde plek van 12 grootste provincies in het land. Toch is het een rustige provincie als je erin woont; er is veel natuur en de bevolkingsdichtheid is 525 inwoners per km2.

Er is in deze provincie van alles te doen. Eten en drinken staat er hoog in het vaandel en je kunt eindeloos winkelen in steden als Breda of Den Bosch. Wat dacht je van de Efteling?

Leuk is dat de wereldberoemde kunstenaar Vincent van Gogh in deze provincie geboren werd. Er is zelfs een heuse Van Gogh fietsroute door Etten-Leur en omgeving.

4. Gelderland

2.031.123 inwoners

De grootste provincie van Nederland qua oppervlakte is Gelderland. Qua inwoners komt het op de 4e plek terecht, met 2.031.123 inwoners die met 422 inwoners per km2 wonen.

Gelderland is een veelzijdige provincie met uitgestrekte natuurgebieden zoals de Veluwe en de vele rivieren. Je kunt ook een bezoekje brengen aan de Apenheul, of het Kröller-Müller Museum.

Bewoners van deze provincie kunnen ook genieten van steden als Nijmegen en Arnhem, waar veel historie te vinden is. Wist je dat Gelderland ook thuis is van talrijke prachtige kastelen?

5. Utrecht

1.268.489 inwoners

Hoewel Utrecht qua oppervlakte de kleinste provincie van het land is, is er veel te beleven en dat weten haar inwoners. Er wonen 1.268.489 mensen, en de bevolkingsdichtheid is 916 inwoners per km2.

In Utrecht vind je veel natuur en prachtige steden als Amersfoort en Utrecht. Er is altijd wel iets te doen op cultureel gebied. Je vindt er bijvoorbeeld de Dom van Utrecht, het Spoorwegmuseum, en het Nijntje Museum voor de allerkleinsten.

Als je de steden wilt ontsnappen, kun je de natuur op de Utrechtse Heuvelrug.

6. Overijssel

1.142.360 inwoners

Overijssel is een bijzondere provincie met veel geschiedenis, een geheim dat de 1.142.360 inwoners vast weten.

Historisch gezien waren de steden Deventer, Kampen en Zwolle onderdeel van een verbond met andere Europese steden voor de verbetering van handel. Hierdoor zijn in deze steden mooie monumenten te vinden.

Het is rustig wonen in de provincie; de bevolkingsdichtheid is 351 inwoners per km2. Wist je dat er in Overijssel een plek is die het Venetië van het noorden genoemd wordt? We hebben het over Giethoorn. Alle huizen staan hier aan het water.

7. Limburg

1.115.805 inwoners

De provincie Limburg is de enige provincie van het land die heuvels kent. Het hoogste punt van Nederland vind je dan ook hier. In Vaals kun je op 322.5 meter hoogte het land begroeten. Limburg heeft 1.115.805 inwoners die met 520 personen per km2 wonen.

Er is van alles te doen. Je vindt er mooie steden als Maastricht en Roermond, en pittoreske dorpjes als Valkenburg aan de Geul en Thorn. Het bourgondische leven met heerlijk eten staat hier centraal, en er wordt op een aantal plaatsen bier gebrouwen.

Cultureel komen de inwoners ook niets tekort; er zijn veel kastelen, musea en bijvoorbeeld Fort St. Pieter.

8. Friesland

636.092 inwoners

Op nummer 8 staat de eerste provincie met minder dan 1 miljoen inwoners. In Friesland wonen 636.092 mensen. Deze bijzondere provincie heeft zelfs een officiële taal: Fries. Steden als Leeuwarden zijn prachtig en bezaaid met monumenten en grachten.

Het is één van de dunst bevolkte provincies van het land, er wonen maar 195 inwoners per km2.

Naast de steden heeft Friesland dus vooral veel natuur in de aanbieding. Zo zijn er de Waddeneilanden, die zelfs in de top 3 verborgen Europese parels van de Lonely Planet gids terecht kwamen!

9. Groningen

582.629 inwoners

Groningen heeft 582.629 inwoners die gemiddeld met 253 personen met km2 wonen. De hoofdstad van deze provincie heet ook Groningen, en je vindt er vele musea en geschiedenis.

Inwoners van Bourtange zijn trots op deze mooie vestigingsstad. Ook is er heel veel natuur en is deze provincie uitermate geschikt voor mensen die dol zijn op watersport.

Wist je dat er hier zeehonden worden gered in Zeehondencentrum Pieterburen?

10. Drenthe

488.871 inwoners

Het bijzondere Drenthe heeft minder dan een half miljoen inwoners en een bevolkingsdichtheid van 188 inwoners per km2.

In Drenthe werden de oude hunebedden gevonden, mysterieuze stenen midden in de natuur. En dat weten de 488.871 inwoners: er is heel veel natuur. Deze provincie biedt ontzettend veel fietsroutes door heidevelden en langs veenmoerassen.

Ook is er circuit Assen TT en zijn er steden als Coevorden, Dwingeloo en Assen.

11. Flevoland

403.280 inwoners

Flevoland is een provincie die Nederland zelf aan de bestaande provincies heeft toegevoegd na een inpolderingsproject. Er wonen 403.280 mensen met 303 inwoners per km2.

De architectuur in steden als Lelystad en Almere is modern, er zijn veel musea en je vindt er Batavia Stad Amsterdam Fashion Outlet.

Er is ook spanning en avontuur voor de inwoners in Walibi Holland. Rustzoekers kunnen terecht op de fijne stranden en natuurgebieden als Horsterwold en de Oostvaardersplassen.

12. Zeeland

381.182 inwoners

De laatste provincie op deze lijst is Zeeland. Er wonen hier slechts 381.182 inwoners en de bevolkingsdichtheid is 216 personen per km2.

Een rustige provincie dus met heel veel zee en strand. Ook zijn er bruisende steden als Vlissingen en Middelburg.

De musea vertellen alles over het turbulente verleden van de provincie, zoals Deltapark Neeltje Jans en het Watersnoodmuseum.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Gebruikte Soorten Anticonceptie

Top 10 Beste Documentaires Ooit Gemaakt