Top 10 Grootste Paardenrassen ter Wereld

Tot op de dag van vandaag vinden wij mensen grote paarden erg indrukwekkend. Dat is niet vreemd, zo´n enorme viervoeter naast je is ook indrukwekkend. Het gewicht van een paard hangt in sterkte mate af van zijn bouw. Grote paarden zijn al vanaf de Middeleeuwen in trek. Ze hebben namelijk een groot uithoudingsvermogen en zijn ontzettend sterk.

Franse, Britse en Belgische paardenrassen waren populair als trekpaarden. Daarnaast werden de grootste paardenrassen ter wereld vroeger vaak gebruikt als oorlogspaarden. Vanaf de 19e eeuw werden grote paarden ook in Rusland gefokt.

Tegenwoordig zijn grote paardenrassen nog altijd hip & happening, als showpaard maar ook voor landbouwwerkzaamheden in afgelegen gebieden. Heb jij ook altijd al willen weten wat de 10 grootste paardenrassen ter wereld zijn? Wij hebben ze hier voor je op een rij gezet.

Het grootste paardenras ter wereld is de Shire. Dit indrukwekkende paardenras met afkomst uit Engeland staat bekend om zijn stevige en grove bouw. Het zijn echte trekpaarden en je vindt ze in allerlei kleuren zoals bruin, grijs en zwart. Merries kunnen ook de kleur roan hebben, waarbij het hoofd vaak donkerder is dan de romp.

Lees gauw verder om meer te weten te komen over de Shire en de andere 9 grootste paardenrassen ter wereld.

1. Shire

Het grootste paard op aarde was een Shire, en droeg de passende naam Mammoth. De schofthoogte van dit paard was maar liefst 2 meter en 19 centimeter. De Shire weegt minimaal 850 kilo en maximaal 1.100 kilo. Stel je eens voor dat dit bakbeest ineens voor je staat, zelfs de meest doorgewinterde paardenliefhebber zou ervan onder de indruk zijn.

Dit grootste paardenras ter wereld heeft veel records op zijn naam staan, en daarom is dit was bij kenners erg geliefd.

2. Clydesdale

Op nummer 2 staat het Schotse ras Clydesdale. De geschiedenis van dit paardenras gaat terug tot de 18e eeuw, op het moment dat in Schotland twee grote paardenrassen met elkaar gekruist werden. Vroeger werd dit paard gebruikt om zwaar werk op de boerderij te verrichten, en daarnaast werd hun vlees vaak gegeten. Een Clydesdale kan gemakkelijk 1.000 zwaar zijn.

De Clydesdale is een opvallende verschijning met een witte streep op de neus en een prachtige bruine vacht. Het lijkt net alsof ze grote sokken aanhebben, omdat de onderkant van de poten wit is en lang haar heeft.

3. Suffolk Punch

De Suffolk Punch kan tot wel 1.000 kilo wegen en heeft een schofthoogte van maximaal 1.78 meter. Het is één van de hoogste en oudste paardenrassen van Engeland. De kleur van dit paardenras is altijd kastanjebruin en ze hebben een opvallend figuur.

Vandaag de dag wordt de Suffolk Punch met name gebruikt voor boerderijwerk en bosbouw, hoewel ze ook graag ingezet worden om reclame mee te maken. Dit is met name omdat ze een opvallende verschijning hebben die direct de aandracht trekt.

4. Belgisch trekpaard

Nummer 4 uit deze lijst wordt bekroond met het Belgisch trekpaard. Dit paardenras gaat al eeuwen mee, er zijn zelfs bronnen die laten zien dat dit ras in de Romeinse tijd al werd gefokt. Door de eeuwen heen was het vooral een oorlogspaard, en daarna werd het in de landbouw ingezet.

Een Belgisch trekpaard kan wel 900 kilo wegen. Ze zijn te herkennen aan hun brede net en korte, langharige poten. Hun hoofd is relatief klein ten opzichte van hun immense grootte.

5. Percheron

De Percheron vindt haar oorsprong in Frankrijk is dit paardenras is erg populair omdat ze groot en indrukwekkend zijn, en tegelijkertijd een elegant voorkomen hebben. Eeuwen geleden waren het oorlogspaarden en stonden ze aan het voortouw van prachtige koetsen.

Percheron paarden kunnen ontzettend veel gewicht slepen. Het wereldrecord staat dan ook op naam van een Australische Percheron, die over een afstand van 4 meter maar liefst 1.500 kilo vooruit kreeg. Een Percheron weegt gemiddeld 800 kilo.

6. Nederlands trekpaard

In deze top 10 grootste paardenrassen ter wereld is er ook een plek voor een Nederlands paardenras: het Nederlands trekpaard. Paarden van dit ras kunnen wel 750 kilo wegen, en werden in de 19e eeuw al gefokt.

Het Nederland trekpaard is een bijzondere verschijning dankzij de brede bouw en is een echt werkpaard. Ze werden namelijk ingezet in de landbouw om zware werktuigen te verplaatsen.

De meeste Nederlandse trekpaarden vind je tegenwoordig in Zeeland. Als je daar eens bent, kijk dan goed of je er eentje kunt spotten!

7. Australisch trekpaard

Het Australisch trekpaard kan gezien worden als een combinatie van alle grote paardenrassen samen. Hoewel de bloedlijn van dit paardenras teruggaat tot pas 1976, hebben de paarden van dit ras al verschillende wedstrijden gewonnen.

Het is een combinatie tussen Shires, Suffolk Punches, Percherons en Clydesdales. Ze zijn speciaal gefokt om te gedijen in Australië en kunnen tot wel 900 kilo zwaar worden.

Wat deze paarden vooral bijzonder maakt is dat ze een zachtaardig karakter hebben en tegelijkertijd enorm sterk zijn.

8. American Cream Draft

De prachtige American Cream Draft is de laatst overgebleven historische trek die gefokt is in de Verenigde Staten. Meestal wordt de American Cream Draft gebruikt voor werk op de boerderij, paardrijden en shows.

De meeste van deze paarden amberkleurige ogen, een crèmekleurige vacht en een witte staart en manen. De American Cream Draft heeft een brede borst en is erg gespierd. Een indrukwekkend paard dus die overal de show steelt.

9. Boulonnais (White Marble)

De Boulonnais, onder paardenkenners ook bekend als de White Marble, is een erg elegant paardenras. De oorsprong van de Boulonnais gaat terug tot de tijd van Julius Caesar. Kenners zeggen zelfs dat deze paarden gebruikt werden bij het binnenvallen van Engeland!

Inmiddels is dit paardenras gekruist met andere rassen zoals de Spaanse Bar en het Arabische ras. Hierdoor is de Boulonnais zoals we deze vandaag de dag kennen prachtig en verfijnd. Meestal is een Boulonnais grijs, maar er zijn ook paarden met een kastanjebruine of zwarte vacht.

Dit paard is erg sociaal en energiek, en daarom erg populair als onafscheidelijk maatje en om mee te werken. Het voorhoofd van dit ras is breed, de oren zijn klein en staan rechtop.

10. Jutland

We sluiten deze lijst af met het Jutland paard. De Jutland stamt af van het Fredriksborg-paard en andere paardenrassen gebruikt om tot de Suffolk Punch te komen. De naam van dit paardenras komt van het schiereiland Jutland. Meestal hebben Jutland paarden een kastanje kleur, maar ze kunnen ook roan, grijs of zwart zijn. Er zijn ook paarden met witte tekeningen op hun hoofd en benen.

Vandaag de dag is de Jutland gefokt met Ardennes en Suffolk Punch en wordt het voornamelijk gebruikt in films, op festivals en in shows. Dit komt doordat de Jutland ondanks zijn indrukwekkende grootte kalm en zachtaardig is, en gemakkelijker orders opvolgt.

Wat vond je van dit artikel?

Top 13 Mooiste Bezienswaardigheden in Athene

Hoeveel soorten insecten zijn er?