Top 10 Grootste Nederlandse Bedrijven actief in Amerika

Veel Nederlandse bedrijven kiezen ervoor om hun werkzaamheden in andere landen onder te brengen. Soms is dat uit strategisch oogpunt, maar ook omdat de arbeidskrachten elders goedkoper zijn. Ook in Amerika wemelt het van de Nederlandse bedrijven.

Het grootste Nederlandse bedrijf actief in Amerika is Ahold Delhaize. Ahold Delhaize heeft inmiddels ongeveer 360 filialen verspreid in Amerika. Wil jij weten welke andere grote Nederlandse bedrijven in Amerika voor de meeste banen zorgen? En hoeveel banen ze hiermee uit Nederland weghalen? Lees hier onze top 10 Grootste Nederlandse Bedrijven die in Amerika staan.

1. Ahold Delhaize

Albert Heijn is in Nederland een begrip. Het bedrijf bestaat al sinds 1887 en is de grootste supermarktketen in Nederland. Er zijn meer dan 800 AH-supermarkten door heel Nederland. In 2016 fuseert het bedrijf met de Belgische supermarktketen Delhaize.

Zowel Ahold als Delhaize deden voor de fusie al zaken met Amerika, maar na de fusie is dit alleen nog maar toegenomen. Het Nederlandse bedrijf heeft nu veel Amerikaanse dochterbedrijven zoals het bekende Stop & Shop. In het totaal bezit Ahold Delhaize zo’n 360 filialen door heel Amerika, goed voor 136.000 voltijdsbanen.

Het supermarktconcern is staat op de 4e plek van grootste supermarktketens in Europa en op de vijfde plek in Amerika.

2. Shell

De van oorsprong Nederlands-Britse oliemaatschappij Shell heeft in het totaal, wereldwijd, iets meer dan 87.000 werknemers. Het hoofdkantoor staat in Den Haag.

Behalve de winning van olie en de verwerking ervan is Shell ook actief bezig met de productie van gas en elektriciteit, het onderzoek naar duurzame oplossingen en technologische ontwikkelingen.

Deze multinational is in bijna alle landen van de wereld vertegenwoordigd.

Het bedrijf heeft in Amerika zo’n 20.000 fulltime banen gecreëerd, exclusief de interimmers en zzp’ers die het olie- en gasbedrijf inzet in hun filialen en kantoren.

3. Unilever

Unilever PLC is een multinationale onderneming met Nederlandse en Britse beginselen. Unilever is officieel opgericht in 1930, als een samenwerking tussen de Engelse gebroeders Lever (Sunlight zeep) en de Margarine Uni uit het Brabantse Oss.

Het bedrijf houdt zich bezig met de ontwikkeling van duurzame voedingsmiddelen, schoonmaakartikelen en persoonlijke verzorging. Vandaag de dag bezitten ze meer dan 50 verschillende merknamen, zoals Glorix, Cup-a-soup, Andrelon, Badedas, Unox, Knorr, De Vegetarische Slager en Zwitsal.

Het hoofdkantoor staat in Londen en het heeft vestigingen over de hele wereld.

In Amerika staan 3 ontwikkelings- en onderzoekscentra van Unilever, en hierdoor zijn ook de distributiecentra, bedrijven en winkels in Amerika te vinden.

4. Heineken

De bierbrouwerij is niet alleen een begrip in Nederland, maar ook ver daarbuiten. Heineken NV is de grootste bierbrouwerij ter wereld. Heineken is actief in 190 van de 195 landen in de wereld. Het bezit 300 verschillende biermerken en produceert per jaar meer dan 218 miljard liter bier per jaar.

In Amerika is het Heineken-concern in het bezit van meerdere brouwerijen en distributiecentra van dit wereldberoemde biermerk. De producten die door Heineken voor de Amerikaanse markt worden gemaakt, worden – zoals gewoonlijk – aangepast aan de smaak en voorkeur van de Amerikaanse consument, zoals bijvoorbeeld het Becks bier.

5. Norit

In 1912 richtten de Nederlandse chemicus Wijnberg en koopman Sauer het bedrijf Norit Witsuiker op. De uit Duitsland en Oostenrijk verkregen actieve kool werd als toevoeging gebruikt aan de rietsuikers, om de kleur te verwijderen.

De zwarte Norit-tabletten met actieve kool zijn wereldwijd te verkrijgen en werken tegen jeuk en vergiftiging.

Eind jaren 70 was Norit de grootste exporteur van actieve kool en produceerde ongeveerd 250 kton/jaar. In 1976 kreeg het bedrijf te maken met grote concurrentie uit Amerika van het bedrijf Chemviron. Er kwamen steeds meer producenten van actief kool bij en ze gingen bijna failliet. In 1985 slaagden ze erin om Darco, hun grootste concurrent uit Amerika, over te nemen en dit zorgde voor een enorme opleving.

Tegenwoordig levert Norit 150 verschillende actieve kool producten en zuiveringssystemen voor drank-, water-, voedingsmiddelen-, lucht-, gas-, automobiel-, mijnbouw-, farmaceutische en chemische industrie.

6. Hans Philippo

Holland Roofing
Beeld: Holland Roofing

De van oorsprong uit Lisse afkomstige dakdekker Hans Philippo vertrok naar Amerika en startte met een bloembollen groothandel. Helaas was dit niet zo succesvol en daarom besloot hij in 1986 met het bedrijf Holland Roofing, gespecialiseerd in het dakdekken. Met 10 werknemers wist hij het eerste jaar af te sluiten met 1,8 miljoen dollar aan inkomsten. Inmiddels is Holland Roofing niet meer weg te denken uit Amerika en is het uitgebreid naar Europa en Midden Amerika.

Ondanks dat Hans al jarenlang in Amerika woont is hij superblij met zijn Nederlandse vestiging in Oosterhout, en opende hij nog niet zo heel lang geleden zijn eigen steakhouse waar bitterballen, vlammetjes en op zijn tijd ook zure haring met uitjes op het menu staan.

7. ING

De ING Groep N.V. is een financiële instelling die wereldwijd opereert met een Nederlandse oorsprong. Het is ontstaan uit een fusie tussen de NMB-Postbank Groep en Nationale Nederlanden. ING staat voor Internationale Nederlanden Groep, en hun financiële diensten worden wereldwijd aangeboden.

De aandelen van de ING Groep zijn genoteerd aan de beurzen van Brussel, New York en Amsterdam.

De ING biedt In de Verenigde Staten een grote variatie aan vernieuwende financiële producten en diensten aan. Ze hebben kantoren in Houston, Dallas, New York en Los Angeles. Ook in Amerika heeft de ING duizenden privé en zakelijke klanten. Door de komst van het internetbankieren is het steeds minder noodzakelijk om ergens een kantoor te hebben. De meeste werkzaamheden worden gecentraliseerd.

8. WeTransfer

WeTransfer is opgericht in 2009 door 3 Nederlanders. Het is een down- en uploaddienst waarmee bestanden tot twintig gigabyte zoals foto’s, documenten, muziek, video’s en presentaties kunnen worden verstuurd. De bestanden kunnen met maximaal 20 personen gedeeld worden, waardoor het perfect geschikt is voor kleine online bedrijven die geen geld willen of kunnen investeren in een eigen database.

In 2016 opende het bedrijf het eerste kantoor in de Verenigde Staten. Inmiddels is WE Transfer uitgegroeid tot een bedrijf met een wereldwijde afzetmarkt en meer dan 200 medewerkers.

De laatste jaaromzet bedraagt 25 miljoen dollar. Alhoewel het bedrijf nog zeker niet te vergelijken is met grootheden zoals Dropbox uit de Google Factory, is het toch een resultaat waar ons kleine landje heel trots op mag zijn.

9. Suitsupply

Het Nederlandse bedrijf Suitsupply is opgericht in 1999. Ze verkopen voornamelijk herenkleding, herenschoenen en accessoires voor mannen.

In 2019 telde het bedrijf 125 winkels, verspreid over 25 landen en een totaal van ongeveer 2.000 werknemers en een sterk dalende omzet van 109 miljard dollar. Deze daling wordt veroorzaakt door de coronapandemie: Er zijn minder vergaderingen en feesten en andere gelegenheden waarbij de mensen een pak dragen.

Het hoofdkantoor van Suitsupply is eind 2020 verhuisd naar een nieuw pand in Amsterdam. Het Amerikaanse hoofdkantoor is gevestigd in New York.

Suitsupply heeft al zes keer alle kleding verzorgd van de Nederlandse deelnemers aan de Olympische en Paralympische Spelen en sponsort regelmatig voetbalteams met hun uitrusting en sportbenodigheden.

10. Rabobank

De Rabobank is in Amerika een gewaardeerde financiële partner voor corporate food & agrarische bedrijven, boeren, projectontwikkelaars en investeerders in duurzame energie. De Rabobank is ook daar voor Nederlandse bedrijven die zaken willen doen in de VS.

Sommige bankdiensten worden geleverd door Rabobank Nederland. Alle effectengerelateerde zaken worden verzorgd door Rabo Securities USA, Inc.

De Rabobank heeft kantoren in Atlanta, Chicago, Dallas, St. Louis en San Francisco. Het hoofdkantoor is gevestigd in New York.

In februari 2018 trof de Rabobank een schikking met de Amerikaanse justitie voor maar liefst 298 miljoen euro. De Rabobank had zich schuldig gemaakt aan het niet correct verwerken van opname’s en stortingen waardoor dubieuze bedrijven in staat werden gesteld om hun criminele geld wit te wassen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Grootste Amerikaanse Bedrijven actief in Nederland

Top 10 Rijkste Amerikaanse Families