Top 30 Grootste Motorclubs Ter Wereld

Voor vele motorrijders is het een droom om bij een motorclub te horen en te genieten van saamhorigheid en dat wat ze het liefste doen: lekker toeren. Want motorrijden is leuk maar nog leuker als je bij een club hoort die allerlei activiteiten organiseren en waar je met andere bikers samenkomt.

Veel motorclubs bevinden zich in de Verenigde Staten of hebben hun oorsprong in dit enorme land. De clubs doen soms denken aan illegale praktijken, de 1%-clubs zoals deze worden genoemd, maar er zijn er genoeg die vooral van rijden en samenkomen houden. Sommigen zijn zelfs non-profit organisaties om anderen te helpen!

De grootste motorclub ter wereld is de Harley Owners Club met meer dan 1 miljoen leden. Opgericht in 1983 door de Harley-Davidson fabriek, was deze club direct een succes en geode manier om een langdurige relatie met klanten op te bouwen.

Ben jij motorliefhebber en wil je weten welke club het beste bij jou zou passen? Of heb je altijd al willen weten welke clubs de grootste ter wereld zijn? In dit artikel zetten we de Top 30 Grootste Motorclubs Ter Wereld voor je op een rij van kleinste naar grootste clubs.

1. Harley Owners Club

Op de onoverwinnelijke eerste plaats staat de Harley Owners Club met meer dan 1 miljoen leden wereldwijd. De club werd in 1983 opgericht door de Harley-Davidson fabriek, en was direct een succes en geode manier om een langdurige relatie met klanten op te bouwen.

Trotse bezitters van een Harley-Davidson kunnen terecht bij deze club. Harley Owners Club leden noemen zichzelf ook wel HOG´s, een wereldberoemde afkorting voor deze club. Leden hebben exclusieve toegang tot merchandise van het merk. Een ander record van deze grootste motorclub ter wereld is dat het de grootste club ooit is die gesponsord wordt door een fabriek.

2. American Motorcycle Association

De American Motorcycle Association heeft meer dan 200,000 leden. Het is een van de grootste motorclubs ter wereld en staat geregistreerd als non-profit organisatie.

De club vecht voor de rechten van motorrijders, en sponsort vele motorraces in de wereld. Daarnaast willen leden informatie verspreiden over veilig rijden, motorsoorten en de rechten van de motorrijder.

3. Christian Motorcycle Organization

Op nummer 3 in deze lijst met de Grootste Motorclubs Ter Wereld vinden we de Christian Motorcycle Organization, tevens de grootste evangelische Christelijke motorclub ter wereld met ruim 125,000 leden.

In 1972 werd de club gesticht door pastoor Herb Shreve. Hij wilde de generatiekloof tussen hem en zijn zoon dichten en dus kocht hij een motor. Sinds dat jaar rijden hij en zijn zoon samen en zo begon deze Christelijke motorclub haar geschiedenis.

4. Bikers Against Child Abuse (BACA)

Vanaf de top 4 beginnen de clubs echt groot te worden. De Bikers Against Child Abuse, afgekort ook wel BACA genoemd, heeft wereldwijd meer dan 100,000 leden in maar liefst 12 landen en 47 staten in de Verenigde Staten.

In 1995 richtte motorliefhebber en sociaal werker John Paul Lilly de club op. Als je lid wordt, krijg je een training zodat je hulpbehoevende kinderen dichtbij huis kunt ondersteunen. De club werkt dan ook nauw samen met lokale autoriteiten om mishandelde kinderen te kunnen begeleiden. Een deel van de opbrengst van georganiseerde evenementen gaat dan ook naar dit goede doel.

5. BMW Motorcycle Owners of America

BMW Motorcycle Owners of America organiseert sinds 1972 tours in de Verenigde Staten, en inmiddels over de hele wereld. Inmiddels is er zelfs een maandelijks tijdschrift, BMW Owners News, dat gelezen wordt door meer dan 40,000 leden.

De oprichter van de club vroeg zichzelf af wat er nu beter was dan een motorclub met BMW-motorliefhebbers. Daarom kwam hij tot het idee de club op te richten. Er worden veel evenementen en races georganiseerd en hoewel de club zich in St. Louis, Missouri, bevindt, zijn de evenementen over de hele wereld bij te wonen.

6. Vintage Motorcycle Club

Net voordat we aan de top 5 van deze lijst beginnen, vinden we op nummer 6 de Vintage Motorcycle Club met meer dan 14,000 leden. Ook deze club is opgericht voor liefhebbers en bezitters van klassieke motoren.

Opgericht in 1946, heeft de club al een behoorlijke geschiedenis en de 36 oorspronkelijke oprichters, liefhebbers van oude motors, hadden alleen maar kunnen dromen dat er vandaag de dag meer dan 14,000 leden tot de club behoren.

7. Antique Motorclub of America

Heb je een antieke motor en wil je graag bij een club met andere oldtimer motorliefhebbers? Dan is Antique Motorclub of America iets voor jou. Ondanks de naam, zitten de meer dan 11,000 leden inmiddels verspreid over de Verenigde Staten, Canada en Europa.

De club werd in 1954 opgericht in de staat New England, en is inmiddels een van de grootste motorclubs ter wereld voor antieke motors. De club stelt als doel motoren met een leeftijd van 35 jaar en ouder te behouden en op te knappen, om er vervolgens op te kunnen rijden.

8. Night Wolves Motorcycle Club

Op nummer acht stuiten we op een club met meer dan 11,000 leden wereldwijd: de Night Wolves Motorcycle Club waarvan de meeste leden Harley-Davidson motoren rijden.

Met name in Rusland is de club groot, en het neemt dan ook deel aan het politieke en sociale leven in het land. Daarnaast organiseert de club rock concerten en heeft het een aantal tattoo shops, rock clubs en motorgarages. Deze club gaat zelfs zo ver, dat het een eigen raceteam heeft. Wolf Racing, de club die de Night Wolves representeert op races en tijdens verschillende evenementen in Rusland.

9. Red Knights International Firefighters Motorcycle Club

De eer van de grootste brandweer motorclub ter wereld gaat naar de Red Knights International Firefighters Motorcycle Club. Het hoofdkantoor bevindt zich in Boylston, Massachusetts en vanuit hier worden de ruim 9,000 geïnformeerd en worden er activiteiten georganiseerd.

De club is opgericht voor brandweerlieden en hun families wiens passie motorrijden is. Niet alleen actieve brandweerlieden kunnen lid worden, er is ook ruimte voor professionele, industriële, vrijwillige of gepensioneerde brandweermannen- en vrouwen.

10. The Angels Motorcycle Club

De top 10 in deze Top 30 Grootste Motorclubs Ter Wereld trappen we af met The Angels Motorcycle Club. Deze wereldwijde club heeft meer dan 6,000 leden en werd in 1948 opgericht. Meestal hebben Angels een Harley-Davidson motor. De meeste leden zijn mannen.

Wil je lid worden van deze wereldberoemde club? Dan heb je een geldig rijbewijs, een motor met meer dan 750cc bezitten, en aan nog een aantal andere karakteristieken voldoen die de club opgesteld heeft. Daarnaast moet de rest van de club toestemming geven om een nieuw lid volledig lidmaatschap te verschaffen.

11. Satudarah Motorcycle Club

Een andere club met 6,000 leden is de in opspraak gekomen Satudarah Motorcycle Club. Satu Darah bekent ´bloed´ in de Maleisische en Indonesische taal. De club is in 1990 in Nederland opgericht en is in het land van oprichting inmiddels verboden, omdat een deel van de leden zich bezighield met illegale activiteiten.

Desalniettemin bestaan er nog altijd dependances in andere landen, zoals Marokko, Duitsland, België, Indonesië, Frankrijk en Spanje.

12. Triumph Owners Motorcycle Club

Met een hoofdkantoor in Londen, is de Triumph Owners Motorcycle Club voornamelijk populair in het Verenigd Koninkrijk met ruim 6,000 leden verdeeld over 44 dependances door het hele land. Ook leden van buiten het Verenigd Koninkrijk zijn welkom, zolang iedereen maar een Triumph in bezit heeft.

De club heeft een maandelijks blad, Nacelle genaamd, waar vooral geschreven wordt over het onderhouden en rijen van een Triumph motor.

13. The Buffalo Soldiers Motorcycle Club

Oprichter Ken Thomas uit Chicago richtte de Buffalo Soldier Motorcycle Club in 1993 op. Als politieagent en motorliefhebber, wilde hij is doen voor arme families in het land. De naam stamt af uit een eerbetoon aan de Afro-Amerikanen die tegen de slavernij vochten in de Burgeroorlog; de historische Afro-Amerikaanse Leger Afdeling Buffalo Soldiers.

Inmiddels is de club gegroeid tot een van de grootste Afro-Amerikaanse motorclubs in de Verenigde Staten, met dependances in meer dan 140 plaatsen en meer dan 5,000 leden. Tijdens evenementen en tour tochten wordt geld ingezameld of eten gemaakt dat bij arme families in het land terecht komt.

14. Mad Dog Motorcycle Club

De eerste club met meer dan 5,000 leden in deze lijst is de Mad Dog Motorcycle Club. De club werd opgericht in 1994 in de Filipijnen en is daarnaast inmiddels te vinden in Hong Kong, China, Japan, Singapore en Thailand.

Als je als biker in een van die landen houdt van vrij rijden en kameraadschap, dan doe je een stap in de goede richting. Echter, om bij deze club te horen moet je meer dan tatoeages en een Harley-Davidson motor hebben. Je mag er namelijk alleen bij als je uitgenodigd wordt door een van de leden.

15. The Vagos Motorcycle Club

Mocht je bij motorclubs aan slechte gangs denken, dan zou de club op nummer 15 uit deze lijst naar voren moeten komen. The Vagos Motorcycle Club is namelijk een gevaarlijke club die vaak geassocieerd wordt met geweld, drugs en het witwassen van geld.

De club is in 1965 opgericht in San Bernardino, California en ontstond oorspronkelijk met name uit mensen die buiten de samenleving staan. Inmiddels zijn er meer dan 4,000 leden door de Verenigde Staten en zijn The Vagos ook te vinden in onder andere Australië, Canada, Zweden en Mexico.

16. Combat Veterans Motorcycle Association

Combat Veterans Motorcycle Association heeft meer dan 3,000 leden verdeeld over 50 staten in de Verenigde Staten en Amerikanen die in het buitenland woonachtig zijn. Dit is een indrukwekkend ledenaantal, gezien de club pas in 2001 is opgericht met als doel om mensen die het land gediend hebben te beschermen en te ondersteunen.

De club doet dienst als sociaal platform voor veteranen met een passie voor motorrijden. Naast motortochten, wordt door de clubleden onderdak, hulp en eten aangeboden voor veteranen in het land.

17. Bike Shed

Een bijzondere club in deze Top 30 Grootste Motorclubs Ter Wereld is Bike Shed. Het is niet duidelijk hoeveel leden deze club precies heeft, maar het ontvangt in ieder geval wekelijks 2,500 liefhebbers en leden in hun loods in Londen.

De plek die Bike Shed heeft gecreëerd is heel speciaal en ingericht voor leden. Je vindt er onder andere een restaurant, livemuziek, op maat gemaakte motors, een tatoeëerder en een barbier. Een prachtige plaats om met gelijkgestemde van een hapje en een drankje te genieten. Daarnaast worden er regelmatig toer tochten georganiseerd.

18. Rebels Motorcycle Club

In de staat Alberta, in een plek genaamd Red Deer, in het immense Canada, vinden we de Rebels Motorcycle Club. Deze club heeft ruim 2,000 leden en werd opgericht in 1968.

Tegenwoordig zijn er ruim 70 dependances in heel het land waar motorliefhebbers zich bij aan kunnen sluiten. Door het agressieve uiterlijk van de jassen en T-shirts, met een doodshoofd afgedrukt, lijkt de club zijn naam eer aan te doen en wordt er gesuggereerd dat het tegen de rand van de 1%-clubs hangt.

19. Darwin Rebel Motorcycle Club

De Darwin Rebel Motorcycle Club heeft ruim 2,000 leden en zoals de naam het al zegt, zullen rebels motorliefhebbers zich thuis voelen bij deze Australische club.

De club is al meerdere keren in aanraking geweest met de politie, dus wees voorzichtig als je bij deze club Down Under zou gaan.

20. Fink Motorcycle Club

De top 20 beginnen we met de ruim 2,000 leden die de Fink Motorcycle Club heeft. Al meer dan 50 jaar is deze club actief in Australië onder leider Big M. Er zijn strenge regels waar leden zich aan moeten houden.

Ondanks dat de motorclub leden er door hun gezichtsbedekking en kleding wellicht agressief uitzien, is dit geen illegale gang maar een normale motorclub met leden waarvan motorrijden hun passie is.

21. Mongols Motorcycle Club

Met ongeveer 1,500 leden verspreid over de wereld, hangt de Mongols Motorcycle Club op het randje van de 1%-clubs ter wereld. Lokale autoriteiten stellen dat de club zich in illegale activiteiten mengt, dus denk na of dit de juiste club voor jou zou zijn.

De meeste leden bevinden zich in Zuid-Californië en verdeeld over 14 staten in de Verenigde Staten. Maar sinds 2013 zijn er ook dependances in onder andere Australië, Zwitserland, Duitsland en Indonesie.

22. Women in the Wind Motorcycle Club

Direct na laatstgenoemde vrouwelijke motorrijder club, vinden we er nog een. Women in the Wind Motorcycle Club werd in 1979 opgericht door Becky Crown, een vrouw in Ohio die moe was van het gegeven dat alleen jongens plezier hadden met hun motors. Na een advertentie in de lokale krant antwoorden er 10 vrouwen, en zo was de club al gauw geboren.

Inmiddels zijn er meer dan 1,200 leden en is de club internationaal, op meer dan 100 plekken in de wereld. De club werkt aan de rechten voor vrouwelijke motorrijders en geeft informatie over onderhoud aan motors en veiligheid.

23. Motor Maids

De eerste vrouwelijke motorrijders club bevindt zich op plek 23 van deze Top 30 Grootste Motorclubs Ter Wereld. Met meer dan 1,200 leden organiseert de Motor Maids wekelijkse bijeenkomsten waar vrouwelijke rijders elkaar kunnen ontmoeten.

Sinds 1940 promoot Motor Maids veilig rijden en toeren ze samen door Noord-Amerika. De club was een van de eerste motorclubs voor vrouwen in de Verenigde Staten.

24. Boozefighters Motorcycle Club

Een voorbeeld van een motorclub die opkomt voor kinderen en armen, is de Boozefighters Motorcycle Club. Opgericht in California in 1946, is deze club van klein naar groot gegroeid met inmiddels meer dan 1,000 leden wereldwijd. Er is een hoofdkantoor in Fort Worth, Texas en de club is daarnaast te vinden in onder andere Zuid-Korea, Frankrijk, Italië en Japan.

Het is lastig om volledig lid te worden van deze club. Je moet namelijk door een van de oprichters uitgenodigd worden en je wordt pas volledig lid wanneer je voor onbepaalde tijd, en tot de oprichters het goedkeuren, meedraait met de club. Met de georganiseerde evenementen wordt geld opgehaald voor de minderbedeelden in de samenleving.

25. Association for Recovering Motorcyclists

Met ruim 1,000 leden is er voor de Association for Recovering Motorcyclists plek in deze lijst. De club is in 1986 opgericht in de Verenigde Staten, en tegenwoordig op meer dan 100 plaatsen in de wereld te vinden waaronder in Thailand, Polen en Duitsland.

De oprichters van de club stellen dat leden een motor hebben met 500c of meer power. Daarnaast moeten leden aan bepaalde standaarden voldoen en worden ze aangemoedigd om deel te namen aan hun 12-stappen programma. De club heeft ook een dochterorganisatie, Recovering Women Riders, waarvan het ledenaantal niet bekend is.

26. Ducati Owners Club of Victoria

Trotse Ducati bezitters terecht bij de Ducati Owners Club of Victoria, een van de oudste clubs ter wereld. Opgericht in 1976, staat de teller met ledenaantal nu op meer dan 500 leden die meer dan 40 evenementen per jaar organiseren.

Een deel van de opbrengsten van die evenementen gaat naar een goed doel, de Victorian Spinal Cord Service. In 2016, tijdens het 40-jarige bestaan, organiseerde de club wel een heel bijzondere give-away, namelijk een Ducati Monster 1200S. Zo probeert deze club behalve saamhorigheid en vertier, ook bij te dragen aan de samenleving.

27. Oakley Motorcycle Club

De Oakley Motorcycle Club bevindt zich in het Verenigd Koninkrijk en bestaan uit 500 leden. Welke motor in je bezit is, maakt niet uit: iedereen is welkom.

Wekelijks wordt er genetwerkt en feest gevierd, en zijn er tour tochten en uitjes. Daarnaast krijgen leden flinke korting bij bedrijven die de club sponsoren.

28. Hamsters Motorcycle Club

Met 300 leden bevindt de Hamsters Motorcycle Club zich op de 28e plek in de Top 30 Grootste Motorclubs Ter Wereld. Leden die bij deze club willen horen, moeten een Amerikaanse motor rijden en deze meenemen naar de plaats Sturgis. Men zegt dat leden daarnaast miljonair moeten zijn, maar dat is een gerucht.

Leden van de club rijden voornamelijk Cruiser motors om een beeld van de zeventiger jaren te houden en dragen ze gele shirts. Er worden tours georganiseerd en de club wordt gebruikt als netwerk en om motoren op te knappen.

29. Shoalhaven Classic Motorcycle Club

Toen de Shoalhaven Classic Motorcycle in het jaar 2000 werd opgericht, reden de leden nog allerlei modellen en motors. Op dit moment zijn er ongeveer 200 leden en wordt er getoerd met klassieke motors in Bomaderry en omstreken in Australië.

De club biedt de mogelijkheden om te netwerken met gelijkgestelde motorrijders. Het moedigt ook de familie van de bikers aan om bij sociale evenementen aanwezig te zijn.

30. Notorious Brooklyn Motorcycle Club (The Forbidden Ones)

We beginnen de lijst met een club die door zijn verleden wordt omschreven als 1%-club: de Notorious Brooklyn Motorcycle Club. De oorsprong begon in 1992 in Bushwick, een buurt in Brooklyn van New York die toen als een van de gevaarlijkste wijken van de stad beschouwd werd.

80 Leden vormen de club, waarvan de leden betalen om het clubhuis in stand te houden. De club mengde zich in illegale activiteiten en daarom is het ledenaantal langzaam achteruitgegaan. Vandaan dat de clubnaam langzaam veranderde naar haar bijnaam The Forbidden Ones.

Veel gestelde vragen

Heb je na het lezen van deze Top 30 Grootste Motorclubs Ter Wereld nog meer vragen gekregen? Of wil je nog een aantal interessante feiten te weten komen over motoren, motorliefhebbers en motorclubs? Lees dan de volgende FAQ met veel gestelde vragen verder.

Wat is de betekenis van een 1%-club in de motorclub wereld?

Een 1%-motorclub betekent dat de club zich bezighoudt met illegale activiteiten en onder het vizier van de politie staat. De term ontstond omdat de American Motorcyclist Association, een van de grootste motorclubs ter wereld, stelde dat 99% van de bikers mensen zijn die een normaal leven hebben en zich niet met illegale activiteiten bezighouden en van wie motorrijden juist een passie is.

Hoeveel motormerken bestaan er wereldwijd?

Er zijn 550 motormerken met 35,000 modellen.

Wat zijn de bekendste motormerken wereldwijd?

De meest bekende motormerken zijn Ducati, BMW, Harley-Davidson, Kawasaki, Honda, Triumph, Yamaha en Suzuki.

Welke uiterlijke kenmerken worden meestal gebruikt door motorclubs om zich tot een groep te scharen?

Een logo op een T-shirt of leren jas tijdens het rijden, evenals een bepaald type motor dat gereden wordt tijdens tour tochten zoals een Harley-Davidson of een oldtimer motor.

Wat is de snelste motor ter wereld?

De titel van de snelste motor ter wereld gaat naar de Kawasaki Ninja H2R.

Is er een land in de wereld waar motorclubs verboden zijn?

Voor zover bekend niet, maar haast elk land heeft wel een of meerdere motorclubs die in dat land verboden zijn in verband met inmenging in illegale activiteiten.

Welke motorclub is verboden in Nederland?

Satudarah Motorcycle Club is verboden in ons land, maar wordt wel nog gedoogd in verschillende andere landen over de hele wereld.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Nederlandse Boy Bands Aller Tijden

Top 10 Beste Aziatische Automerken