Top 22 Grootste Meren van Italië

High mountains and walkway on the shore,Lake Garda,Italy,Europe

Nederlanders houden van Italië en haar meren. Het is het meest populaire vakantieland onder Nederlanders. Specifiek vakantiebestemmingen nabij de meren zijn onder Nederlanders erg gewild. Zo zit de camping Bella Italia bij het Italiaanse Gardameer jaarlijks bijna volledig volgeboekt met Nederlanders.

Het Lago di Garda is met zijn oppervlakte van 370 km2 het grootste meer van Italië. Het ligt in de noord-Italiaanse regio Lombardije en is razend populair onder Nederlandse toeristen.

De grootte van de meren is erg gevarieerd. Ook al hangt de schoonheid van een meer natuurlijk niet van de grootte af, is het toch een interessant feit hoe groot een meer is.

Bekijk ook: 8 Mooiste Meren van Italië

Weten welke 21 andere meren tot de grootste meren van Italië behoren? Lees dan snel verder!

1. Lago di Garda

 • Oppervlakte: 370 km2

Het grootste, en waarschijnlijk in Nederland ook het bekendste meer op het lijstje, is het Lago di Garda, in Nederland bekend als het Gardameer. Het meer heeft een oppervlakte van 370 km2 en een omtrek van 158,4 km. Het meer ligt verspreid over 3 provincies in het noorden van Italië, namelijk Brescia, Verona en Trente. In Italië heeft het meer de bijnaam Benaco.

Er liggen veel mooie plaatsjes om het meer. Eén daarvan is Sirmione, bekend om zijn reusachtige bollen ijs. Nog een prachtig stadje is Lazise. Andere noemenswaardige plaatsjes zijn bijvoorbeeld Riva del Garda, Peschiera del Garda, Salò, Lonato en Gargnano.

Er stromen tal van rivieren, groot en klein, uit in het Gardameer. Voorbeelden hiervan zijn de Sarca, de Varona, de Abola en de Ponale. De enige bevaarbare in het Gardameer uitstromende rivier is de Mincio. Bij het eerder genoemde stadje Peschiera del Garda komt deze het Gardameer in. De rivier de Mincio is een aftakking van de Po, zuidelijker in Italië gelegen.

2. Lago Maggiore

 • Oppervlakte: 212 km2

Ook het Lago Maggiore is onder de Nederlandse toeristen erg bekend, evenals dat het erg groot is. Het meer heeft een oppervlakte van 212 km2 en ligt op een hoogte van 193 meter boven zeeniveau. Het is een meer dat voor delen zowel in Zwitserland als Italië ligt. Het Italiaanse gedeelte ligt in de regio’s Lombardije en Piëmont. Op zijn diepste punt is het meer 372 meter diep is, erg diep dus.

Beroemde toeristische plaatsjes aan het meer zijn Verbania, Ispra, Canobbio, Locarno (Zwitserland), Luinio en Stresa.

In het noorden stroom de rivier de Ticino het meer in vanuit de bergen van Zwitserland. Eén van de belangrijkste waterbronnen voor het meer. Andere rivieren die het grootse meer in stromen zijn de Toce, de Tresa en de Maggia.

Iets anders kenmerkend voor het Lago Maggiore zijn de verschillende eilandjes die in het meer liggen. De bekendste hiervan staan bekend als de Borromeïsche Eilanden. Op deze eilandjes liggen bijvoorbeeld ruïnes van grote, oude kastelen. Het is dan ook iets wat veel toeristen trekt. Deze toeristen hebben de mogelijkheid met een pont langs de mooiste eilandjes te gaan en daar even te stoppen.

3. Lago di Como

 • Oppervlakte: 146 km2

Het Lago di Como is onder de Nederlanders erg bekend. Het meer ligt in de Italiaanse regio Lombardije en heeft een oppervlakte van 146 km2. Op zijn diepste punt is het Lago di Como, ook bekend als het Comomeer, 425 meter diep.

Het belangrijkste stadje dat aan het meer ligt is het stadje Como. Het stadje heeft ongeveer 85.000 inwoners en ligt op een hoogte van 201 meter boven zeeniveau. Welbezochte bezienswaardigheden in het stadje zijn onder andere de Basiliek van Sant’Abbondio en het Castello Baradello.

Ander bekende stadjes om het meer zijn Cernobbio, Gravedona, Colico en Lecco.

De drie grootste rivieren die het meer binnenstromen zijn de Adda, de Mera en de Pioverna. Deze drie rivieren zorgen bijna eigenhandig voor de volledige wateraanvoer van het meer.

Het meer staat bekend om zijn prachtige uitzichten en filmachtige avonden, met onder andere prachtige zonsondergangen. Ook staat het bekend om zijn gezellige sfeer in de straatjes van Como, waar in de avonden veel muziek te horen is en de terrassen vrijwel altijd gezellig zijn.

4. Lago Trasimeno

 • Oppervlakte: 128 km2

Het Lago Trasimeno, in Nederland ook wel bekend als het Trasimeense meer, is een meer in het midden van Italië dat een oppervlakte heeft van ongeveer 128 km2.

Het meer ligt in de regio Umbrië. De steden nabij het meer zijn Tuoro sul Trasimeno, Passignano sul Trasimeno en Castiglione del Lago.

Ondanks dat het meer zo groot is in oppervlakte, is de maximale diepte van het meer allesbehalve diep. De maximale diepte van het meer is ongeveer 7 meter, veel ondieper dan bij de meeste andere meren dus.

De belangrijkste wateraanvoer voor het meer zijn kleine oevertjes die in het meer uitkomen en de neerslag die in en om het meer valt. Grote rivieren stromen niet in het meer uit. Het meer zelf heeft ook geen uitstroom, bijvoorbeeld naar zee. Hierdoor wordt het ook wel een endoreïsch meer genoemd.

5. Lago di Bolsena

 • Oppervlakte: 114 km2

Het Lago di Bolsena, in het Nederlands Meer van Bolsena, heeft een oppervlakte van 114 km2. Op zijn diepste punt is het meer ongeveer 151 meter.

Het meer bestaat al bijna 400.000 jaar. Het is daarmee dus ouder dan de eerste mensen. De reden van het ontstaan van het meer is het instorten van een oude vulkaan, waarna de krater zich vulde met water, wat uiteindelijk zorgde voor het Lago di Bolsena.

Het Lago di Bolsena is het grootste kratermeer in Europa. In het meer liggen twee eilanden. Dit zijn het Isola Martana en het Isola Bisentina. Deze eilanden zijn bereikbaar met een veerpont. Op het eiland Isola Bisentina zijn nog ruïnes te zijn van oude Romeinse gebouwen, erg aantrekkelijk voor toeristen dus.

Iets anders wat bijzonder is aan het Lago di Bolsena, is dat het erg populair is onder vele hardlopers wereldwijd. De omtrek van het meer is ongeveer 57 kilometer en daarmee erg populair onder marathonlopers. Velen dromen ervan een ronde om het meer in één keer te voltooien.

6. Lago d’Iseo

 • Oppervlakte: 65.3 km2

Het noord-Italiaanse Lago d’Iseo, in Nederland bekend als het Iseomeer, heeft een oppervlakte van 65.3 km2 en is daarmee het zesde grootste meer van Italië. Het is vernoemd naar de stad Iseo, dat aan het grote meer ligt. Het meer ligt verspreid over de provincies Brescia en Bergamo.

De belangrijkste bron van wateraanvoer voor het meer is de rivier de Oglio. De Oglio is een 280 kilometer lange rivier die vanuit de berg de Corno dei Tre Signori tot aan het Iseomeer stroomt. Ook is het een rivier die met de Italiaanse rivier de Po kruist.

Opvallend aan het meer is dat er een eiland in ligt, dat 400 meter boven de waterspiegel uitsteekt. Het is dus een enorm grote rost die het water uitsteekt. Een attractie die veel toeristen naar zich toe trekt.

7. Lago di Varano

 • Oppervlakte: 60.5 km2

Lago di Varano is het zevende grootste meer van Italië. Het meer ligt in de regio Apulio en in de provincie van Foggia. Het meer heeft een oppervlakte van 60.5 km2.

Het meer ligt in het zuidoosten van Italië, maar niet in de hak. Het meer grenst bijna direct aan zee. Het is een zeer ondiep meer, daar het op zijn aller diepste punt maar 6 meter diep is.

Verschillende mooie bezienswaardigheden om en nabij het meer zijn bijvoorbeeld de verdedigingstorens van Angioine. Deze stammen uit de dertiende eeuw. Of bijvoorbeeld de grotten van San Michele.

8. Lago di Bracciano

 • Oppervlakte: 57.5 km2

Het Lago di Bracciano, ook wel bekend als het meer van Bracciano, is een kratermeer in het westelijke gedeelde van de laars van Italië. Het meer ligt nabij Rome en heeft een oppervlakte van ongeveer 57.5 km2.

De omgevende dorpen hebben samen ongeveer 40.000 inwoners en zijn de dorpen Bracciano, Anguillara Sabazia en Trevignano Romano. Bracciano en Anguillara Sabazia zijn het populairst onder de toeristen.

Het meer is erg populair onder de Romeinen, daar het water van erg goede kwaliteit is. Deze inwoners van Rome leggen graag de route van 32 kilometer af om een dag te genieten van het heerlijke Lago di Bracciano.

9. Lago di Lesina

Lago di Lesina
 • Oppervlakte: 51.5 km2

Tussen het Lago di Lesina, in Nederland meer van Lesina genoemd, en ze Adriatische Zee liggen meer enkele meter. Het meer heeft een oppervlakte van 51.5 km2. Het meer is in lengte erg lang, maar het is erg smal in de breedte.

Het meer ligt in de provincie van Foggia en het is het negende grootste meer van het laarzenland Italië.

Buiten dat het zo dicht bij de zee ligt, is het ook direct verbonden met de zee. Twee met de hand gegraven kanalen, die Acquarotta en Schiapparo heten, verbinden het meer direct met de Adriatische Zee.

In het meer zwemmen van vroeger af aan al enorm veel palingen, die al zo lang als we weten een bron van inkomsten zijn voor de bevolking rondom het meer. Met name in het stadje Lesina, dat aan het meer gelegen ligt. Hier heeft het meer dan ook zijn naam aan te danken.

10. Lago di Lugano

 • Oppervlakte: 50.5 km2

Het Lago di Lugano, in het Nederlands Luganomeer, is een meer dat zowel in Italië als Zwitserland ligt. Het meer, dat een oppervlakte heeft van 50.5 km2 heeft zijn naam dan ook te denken aan de Zwitserse stad Lugano.

Het meer ligt gelegen tussen het Lago di Como en het Lago Maggiore. Op het diepste punt is het meer ongeveer 290 meter diep.

Het meer ligt tussen verschillende ontzettende hoge bergen. Onder andere om deze reden wordt het meer dan ook geroemd om zijn vele prachtige uitzichtpunten en verbluffende wandelroutes door de bergen. Toeristen komen hier dan ook vanuit heel de wereld naartoe.

11. Lake Omodeo

Lake Omodeo
 • Oppervlakte: 29 km2

Het Lake Omodeo is het enige aangelegde meer op het lijstje. Het meer heeft een oppervlakte van 29 km2. Het werd aangelegd in het jaar 1920 en was op dat moment grootste aangelegde waterreservoir van Europa.

Het meer heeft een lengte van 20 kilometer.

Een nieuwe dam werd bij het meer aangelegd in 1997. Het werd toegewijd aan de uit Sardinië afkomstige middeleeuwse rechter Eleonor van Arborea. Deze dam is 582 meter lang en 120 meter breed. Een flinke dam dus.

12. Lago d’Orta

 • Oppervlakte: 18.2 km2

Het Lago d’Orta is een in Nederland vrij onbekend meer gelegen in de regio Piëmont in het noorden van Italië. Het meer heeft een oppervlakte van ongeveer 18.2 km2 en is daarmee het 12e grootste meer van Italië.

Het meer wordt ook wel het westelijke Lago Maggiore genoemd, daar het ten westen van het Maggioremeer ligt. Vroeger, echter, werd het meer het Lago di San Giulia genoemd, vernoemd naar de beschermheilige, San Giulia.

Het meer heeft op zijn langste punt een lengte van 13.4 kilometer en op zijn breedste punt een breedte van 2.5 kilometer. Op zijn diepste punt is het meer ongeveer 143 meter diep.

Er worden vaak roeiwedstrijden gehouden in het meer. Zo werden er bijvoorbeeld in 1893 al de Europese Roeikampioenschappen gehouden.

Ook liggen er rondom het hele meer kleine haventjes voor veerponten. Deze verbinden de dorpjes en stadjes rondom het meer met elkaar.

13. Lago Coghinas

 • Oppervlake: 17.8 km2

Het Lago Coghinas is een op Sardinië gelegen Italiaans meer. Met zijn oppervlakte van ongeveer 17.8 km2 is het meer het dertiende grootste meer van Italië. Met zijn diepte van ongeveer 50 meter past er in het meer zo’n 254 miljoen kubieke meter aan water.

Het is het tweede grootste meer van het eiland, na Lake Omodeo. Dit meer zal later in het lijstje nog aan bod komen. Het meer is met zijn enorme inhoud echter aan inhoud wel één van de grootste meren van Italië.

De dam die verbonden is met het meer, ooit aangelegd door het fascisme, dient als een watervervoerssysteem, maar ook als een energieopwekker.

Het meer is ook het thuis van een ontzettend gevarieerd en divers ecosysteem. Eén van de hoofdredenen dat er zoveel toeristen op af komen. Aan het meer liggen tevens veel hotels, restaurants en zeilclubs.

14. Lago di Varese

 • Oppervlakte: 14.9 km2

Het Lago di Varese is een meer gelegen in het noorden van Italië, gelegen in de regio Lombardije. Het meer heeft een oppervlakte van ongeveer 14.9 km2. Op het diepste punt is het meer 23 meter diep.

Het meer trekt niet super veel toeristen op zich af, maar dit doet niets af aan de mooiheid. De voornaamste reden hiervoor is dat het tussen ontzettend veel nóg mooiere en aantrekkelijkere meren ligt, met nog meer mooie plaatsjes eromheen, waardoor toeristen zich hier eerder tot aangetrokken voelen.

Het meer is al de basis voor meerdere grote roeiwedstrijden geweest. Voorbeelden hiervan zijn de Canoeing European Championships van 2012, de World Rowing Master Regetta van 2013 en het Wereldkampioenschap kano.

15. Lago di Vico

 • Oppervlakte: 12.1 km2

Het Lago di Vico is een kratermeer gelegen in het westen van het vastenland van Italië. Het meer ligt in het noorden van de regio Lazio en heeft een oppervlakte van ongeveer 12.1 km2. Het meer ligt ontzettend hoog, namelijk op een hoogte van 510 meter en wordt daarmee gezien als één van de hoogste grote Italiaanse meren.

Gelegen om het meer, zijn de Monti Cimini, een gebied van vulkanische, beboste heuvels. Een prachtig gebied voor bijvoorbeeld wandelaars of mountainbikers dus.

Volgens het oude verhaal is het meer ontstaan toen Hercules lokale inwoners trotseerde, waarbij een stroom van water ontstond, die leidde tot het ontstaan van het Lago di Vico.

Het water voor het meer wordt aangevoerd door de rivier de Vicano en heeft op zijn diepste punt een diepte van 48.5 meter. Voordat er een tunnel werd gebouwd, is het meer vroeger echter dieper geweest.

16. Lago d’Idro

Lago d’Idro
 • Oppervlakte 10.9 km2

Ook al is het Lago d’Idro, ook wel bekend als het Idromeer, niet zo groot, onder de Nederlandse toeristen is het vrij populair. Dit komt voornamelijk omdat er een redelijk aantal goed gefaciliteerde campings aan het meer ligt. Iets wat de Nederlanders goed bevalt. Met zijn oppervlakte van 10.9 km2 is het meer het zestiende grootste meer van Italië.

Het meer ligt in de regio Lombardije. Het grootste deel van het meer ligt in de provincie Brescia maar ook een stukje van het meer ligt in de provincie Trentino.

De omtrek van het meer is verdeeld over 4 vier gemeentes. Hiervan zijn Idro, waar het meer naar vernoemd is, en Anfro er twee.

Het meer is omgeven met een groot uitgestrekt landschap, bestaande uit heuvels en bossen. Het perfecte gebied voor actieve wandel-, fiets-, of misschien zelfs zwemvakantie.

17. Lago di Caldonazzo

 • Oppervlakte: 5.6 km2

Het Lago di Caldonazzo, in het Nederlands Caldonazzomeer, is een meer gelegen in het gebied Trentino in noord-Italië. Het meer ligt op een hoogte van 449 meter en is met zijn oppervlakte van 5.38 km2 het zeventiende grootste meer van Italië.

Watersporten zoals kanoën, zeilen en windsurfen zijn op het meer erg populair en ook waterskiën wordt er veel gedaan. WK Waterski-winnaar Thomas Degasperi heeft op dit meer de kunst van het waterskiën ontdekt, geleerd en ontwikkeld.

Op het meer wordt ook jaarlijks een kanokampioenschap voor de jeugd gehouden. Een evenement waar vaak de hele omgeving op af komt.

18. Lago di Comabbio

Lago di Comabbio
 • Oppervlakte: 3.1 km2

Het Lago di Comabbio is een noord-Italiaans meer gelegen in de gebied Lombardije op een hoogte van 243 meter boven de zeespiegel. Het meer heeft een oppervlakte van ongeveer 3.1 km2 en is daarmee dus niet zo groot.

Vroeger was het meer onderdeel van het Lago di Varese, maar inmiddels zit er enkel een aangelegd kanaal tussen, wat er voor zorgt dat het twee verschillende meren zijn.

Het meer kent een ontzettende variatie aan zeeleven, zowel planten als dieren. De oorzaak hiervan is dat het op het meer verboden is te varen met motorboten. Hierdoor krijgt het natuurlijke leven erg veel kans zich goed te ontwikkelen. Dit is iets wat opvalt aan dit meer, ten opzichte van andere meren en wat dan ook veel publiek naar zich toe trekt.

19. Lago di Monate

Lago di Monate
 • Oppervlakte: 2.5 km2

Lago di Monate is een meer gelegen in het noorden van Italië, op een hoogte van 266 meter boven zeeniveau. Het meer ligt in de regio Lombardije en heeft een oppervlakte van ongeveer 2.5 km2.

Het Lago di Monate staat bekend als een erg helder bergmeer en is dan ook populair onder de hobbyzwemmers. Ook liggen er verschillende restaurantjes en cafés rondom het relatief kleine meer. Klinkt als een ideale locatie voor een rustgevende vakantie aan een prachtig Italiaans bergmeer dus.

Tevens wordt het meer geprezen om de mooie wandelroutes die rondom het meer lopen.

20. Lago di Endine

 • Oppervlakte: 2.3 km2

Het Lago di Endine ligt in het noorden van Italië in de regio Lombardije. De oppervlakte van het meer is ongeveer 2.3 km2. De omtrek van het meer is ongeveer 13.9 kilometer. Het meer is op zijn langste stuk ongeveer 6 kilometer lang en op zijn breedste punt ongeveer 0.7 kilometer breed. Het is daarmee een redelijk langwerpig meer.

De populairste gemeenten die om het meer liggen zijn Bianzano, Casazzo en Endine Gaiano. Onder Nederlanders niet super populair, maar dat betekent niet at het geen mooie gemeenten zijn. Zo staan er in Bianzano bijvoorbeeld verschillende eeuwenoude kastelen.

21. Lago di Ledro

 • Oppervlakte: 2.2 km2

Het Lago di Ledro, gelegen in het noorden van Italië ten westen van het Lago di Garda, ligt op een hoogte van 655 meter boven de zeespiegel. Het meer ligt in Trente en heeft een oppervlakte van ongeveer 2.2 km2.

Er zijn verschillende bewijzen van een oude gemeenschap, die al 5000 jaar geleden rondom het meer leefde. De bewijzen hiervoor zijn resten van een dorp op palen dat er destijds gestaan zou moeten hebben.

Vanwege de ideale ligging is het meer een ware toeristenattractie waar jaarlijks weer vele toeristen op af komen.

22. Lago di Mergozzo

 • Oppervlakte: 1.8 km2

Het Lago di Mergozzo, in het Nederlands Mergozzomeer, is een vrij klein meertje in de regio Piëmont. Het meer staat bekend als een ontzettend helder meer en is met zijn oppervlakte van 1.8 km2 het tweeëntwintigste grootste meer van Italië.

Het meer ligt op een hoogte van 207 meter boven de zeespiegel. De omtrek van het meer is ongeveer 6 kilometer en op het diepste punt is het meer ongeveer 74 meter diep.

Heel vroeger was het meer onderdeel van het nabij gelegen Lago Maggiore, maar na een daling van de waterspiegeldaling werd het op natuurlijke wijze opgesplitst in twee meren. De twee meren zijn echter nog steeds met elkaar verbonden, daar er een kanaal van 2.7 kilometer tussen de twee meren loopt.

Het meer is vernoemd naar het plaatste Mergozzo, dat aan de noordzijde van het meer ligt. Rondom het meer liggen enkele hotels en campings, die erg bekend zijn onder de Nederlandse toeristen. Zo ligt er bijvoorbeeld de Camping Village Continental Lido, waar elk jaar weel duizenden Nederlanders te vinden zijn.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Knapste Prinsen Van Europa

Top 10 Grootste Social Media Platformen