Wat is het grootste landdier ter wereld?

De wereld kent heel wat diersoorten, van piepklein tot immens groot. Sommigen zijn er in overvloed, anderen worden met uitsterven bedreigd.

Niets is minder waar voor het grootste landdier ter wereld. Een kleine hint in de richting van welk dier dat precies is: het heeft een slurf en enorm grote oren.

Het grootste landdier ter wereld is de Afrikaanse savanneolifant.

Mannelijke olifanten van de Afrikaanse savanneolifant kunnen namelijk wel tussen de 4.000 en 6.300 kilogram wegen.

Het op een na grootste landdier is ook een olifant, namelijk de Aziatische olifant. Een volwassen mannetje van deze soort weegt tussen de 3.000 en de 5.000 kilogram.

In dit artikel lees je meer over olifanten en andere interessante dieren die de aardbol bewonen.

Wat is het verschil tussen de savanneolifant en de bosolifant?

herkennen aan slagtanden olifant

De Afrikaanse olifant is onder te verdelen in twee soorten, namelijk de savanneolifant en de bosolifant.

Op dit moment worden beide soorten met uitsterven bedreigt.

De savanneolifant komt voor in delen van Afrika met open graslanden. Deze soort is te herkennen aan de gebogen slagtanden en is ontzettend groot.

Bosolifanten leven in de dichtbegroeide wouden in Centraal- en West-Afrika. De bosolifant is kleiner dan de savanneolifant en heeft rechte slagtanden.

Hoeveel Afrikaanse savanneolifanten zijn er op dit moment?

Waar de savanneolifant vroeger in heel Afrika te vinden was en er wel 10 miljoen olifanten rondliepen, zijn er tegenwoordig nog maar maximaal 750.000 van dit soort olifanten en alleen in in specifieke gebieden.

Aangezien de savanneolifant veel ruimte nodig heeft en veel van Afrika in de laatste decennia ontbost is, wordt het voor deze soort en de bosolifant steeds moeilijker om te overleven.

Het is dan ook een bedreigde diersoort.

De ontbossing en daarnaast de handel in ivoor komen de savanneolifantenpopulatie niet ten goede.

Worden olifanten met uitsterven bedreigd?

Helaas zijn factoren als de wereldwijde ontbossing en de stroperij die nodig is voor de handel in ivoor oorzaken van het feit dat olifanten vandaag de dag met uitsterven worden bedreigd.

Zelfs de ooit zo aanwezige bosolifant is op dit moment bijna uitgestorven.

Landen als China, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben de handel in ivoor al strafbaar gemaakt.

Maar in een land als Japan is de binnenlandse handel nog steeds toegestaan.

Zolang deze handel ergens ter wereld gangbaar is, bestaat de stroperij waar olifanten slachtoffer van zijn.

Hoeveel spieren zitten er in de slurf van een olifant?

slurf olifant spieren

Een olifant heeft ontzettend veel spieren in zijn slurf, namelijk 148.000 spieren. Die zorgen ervoor dat de slurf erg beweeglijk is en voor veel dingen nuttig is.

Met de slurf communiceert, drinkt, vecht, voelt, wast en ruikt een olifant namelijk.

Een slurf is een vergroeiing van de bovenlip en de neus en kan tot een lengte van wel 2 meter groeien.

De slurf is het meest opvallende lichamelijke kenmerk van een olifant en daarnaast ook het belangrijkste lichaamsdeel.

Wanneer een olifant een flink geluid maakt met zijn slurf, wil dat zeggen dat het dier zich bedreigd voelt en mogelijk kan aanvallen.

Op welke wijze communiceren olifanten?

Olifanten hebben een bijzondere manier van communiceren.

Ze doen dit namelijk via telepathie waarbij met de geluidsgolven die gemaakt worden met voorhoofdvibraties, gedachtegolven worden verzonden.

Op deze manier wisselen olifanten over grote afstanden informatie met elkaar uit.

Kuddes olifanten kunnen met hun telepathie wel op 4 kilometer afstand met elkaar communiceren. Het zijn dan ook sociale dieren en ze leven in grote kuddes.

De grote afstand die ze met hun communicatie kunnen overbruggen, is belangrijk omdat ze elkaar zo kunnen inlichten als er gevaar is.

Daarnaast hebben olifanten een indrukwekkend geheugen waarmee ze hun kudde goed kunnen identificeren en zich zelfs gebeurtenissen uit het verleden kunnen herinneren.

Wat is de functie van de grote oren die een olifant rijk is?

De grote oren van een olifant dienen uiteraard niet om mee te vliegen, zoals in de klassieke film Dombo wordt verondersteld.

Uiteraard zorgen de oren ervoor dat een olifant goed kan horen. De belangrijkste functie is echter dat de oren voor verkoeling zorgen.

Dat komt omdat zich hier veel bloedvaatjes bevinden die voor verkoeling zorgen.

Daarnaast kunnen olifanten hun oren flink bewegen en tijdens het wapperen wordt het kolossale lichaam van de olifant gekoeld.

Let wel op: olifanten bewegen ook wild met hun oren als ze zich bedreigd worden. Zo waarschuwen ze elkaar en de potentiële bedreiger dat ze klaar zijn voor de aanval.

Wat is de draagtijd van een Afrikaanse olifant?

Een Afrikaanse olifant heeft een zwangerschap met een duur van 22 maanden. Juist, deze olifantensoort is bijna 2 jaar zwanger.

Gedurende deze maanden ontwikkelt het kalf, zoals een babyolifant wordt genoemd, zich uitstekend en is het bij de geboorte al minimaal 80 en maximaal 115 kilo zwaar.

Een kalf is zelfstandig op de leeftijd van 8 jaar.

Tot die tijd blijft het bij de moeder. Leuk weetje: een in het wild opgroeiende Afrikaanse olifant bereikt een gemiddelde leeftijd van 65 jaar.

Waar zijn olifanten bang voor?

olifanten bang voor mieren

Olifanten zijn kolossale dieren die daarnaast ontzettend sterk zijn. Je zou denken dat zulke dieren nergens bang voor zijn, maar niets is minder waar.

Wetenschappers ontdekten namelijk dat Afrikaanse olifanten angst voor mieren hebben.

Bomen met mieren worden dan ook ferm vermeden door de Afrikaanse olifant.

Dat komt omdat mieren hard bijten en olifanten zijn bang voor pijnlijke beten in hun slurf.

Daardoor zijn mieren natuurlijke beschermers van sommige boomsoorten in Afrika, omdat olifanten hier de blaadjes niet vanaf eten.

Wat zijn de gevaarlijkste dieren in Afrika?

Je zult het niet direct verwachten, maar het gevaarlijkste dier van Afrika is een nijlpaard.

Hoewel het uiterlijk van dit dikkerdje er geinig uitziet, is het dier heel gevaarlijk en doodt het jaarlijks wel 3.000 mensen.

Ze zijn met 14 kilometer per uur snel en hebben enorme en scherpe tanden en een grote bijtkracht.

Ook de mug is erg gevaarlijk, omdat deze ziektes als malaria overbrengt die jaarlijks voor veel sterfgevallen zorgen.

Een ander bekend Afrikaans dier dat niet mag ontbreken is de gevaarlijke Black Mamba.

Dit is een ontzettend giftige slang en daarnaast is deze soort erg agressief als ze dreiging voelen.

Wat zijn de dieren die behoren tot de Big Five?

De meest gevaarlijke dieren van Afrika behoren tot de Big Five. Als je een van deze vijf dieren tegenkomt zullen ze eerder aanvallen dan vluchten.

Hoewel de Big Five hun naam danken aan het feit dat er op deze dieren werd gejaagd (en dit soms nog steeds gebeurd), worden ze vandaag de dag vaak genoemd als de dieren die je op een safari gespot moet hebben.

De buffel, leeuw, neushoorn, luipaard en olifant maken deel uit van de Big Five.

De gevaarlijkste hiervan is de buffel omdat deze een ontzettend onvoorspelbaar karakter heeft.

Wat is het allerkleinste zoogdier ter wereld?

Kitti’s varkensneus vleermuis

’s Werelds kleinste zoogdier is een Thaise varkensneus vleermuis met de naam Kitti’s varkensneus vleermuis.

De vleermuis heeft een maximale lengte van slechts 33 millimeter en weegt maar 2 gram.

Pas in 1973 werd de vleermuissoort ontdekt, die zich bij de boom- en bamboetoppen voedt met insecten.

Leuk weetje: De schedel van dit diertje is slechts 11 millimeter lang en hiermee de kleinst gemeten schedel ooit.

Wat vond je van dit artikel?

Hoeveel calorieën zitten er in een quarter pounder van McDonalds?

Hoeveel verdient Messi per seconde?