Top 10 Grootste Kippenrassen

Zonder kip zou onze voeding er heel anders uitzien. Geen gebraden kippetjes, geen kipsaté, kipschotel of kipfilet, en ook geen eieren! Dus geen pannenkoeken, koekjes of quiche. Maar behalve om te eten zijn kippen ook heel erg leuk om te hebben!

Heb jij nog een stukje tuin over? Zin in kakelverse eitjes en een eerlijk stukje vlees in plaats van plofkip en zogenaamde scharreleieren zonder smaak? Hier is onze Top 10 grootste kippenrassen ter wereld!

1. De Jersey Giant

Het idee van de plofkip is niet nieuw. Al heel lang willen mensen meer kippenvlees per kip en grotere eieren!. De Amerikaanse Jersey Giant is een grote zwarte kip met groenachtige poten en gele voetzolen.

De Jerseyhaan weegt ongeveer 6 kg en de hennen om en nabij de 4.5 kg. De hennen leggen het hele jaar door grote, bruine eieren en zijn zorgzame moeders.

De Jersey Giant groeit heel langzaam en is daarom niet geschikt voor de industrie. Ze worden meestal als hobbykip gehouden. Ze hebben een prima karakter en kunnen 7 jaar oud worden.

Mocht je erover denken om een Jersey Giant aan te schaffen, bedenk dan wel dat een kip altijd soortgenoten nodig heeft en deze kip behoorlijk wat ruimte in beslag neemt.

2. De Amrock

De Amrock is makkelijk te herkennen aan zijn grijs gevlekte verendek. Als twee-na-grootste kippensoort zijn ze veel kleiner dan de Jersey Giant. De Amrock is misschien niet zo groot, maar wel erg breed (voor een kip). Ze zijn dan ook te zwaar om te vliegen.

Een volwassen haan weegt rond de 4 kg en een hen maximaal 3. De hennetjes leggen bruin-gele eieren en zijn uitstekende leggers, maar broeden zelden en hebben weinig tot geen moederinstinct.

Het is een rustige en betrouwbare kip die prima vrij over een terrein kan scharrelen zonder de kinderen of de kat aan te vallen.

3. De Araucana

De Zuid-Amerikaanse Araucanakip is een hele aparte verschijning. Ze komen in alle kleuren voor en hebben soms een staart, maar soms ook niet. Op de oorlellen zit altijd een toefje veren, waardoor het lijkt alsof ze een opstaande kraag dragen.

Araucana’s behoren tot het sterkste en meest vitale kippenras. Ze kunnen wel 8 jaar oud worden. Ze zijn goed voor de eiproductie en leggen eieren in verschillende kleuren, maar zijn niet zo geduldige broedsters. Als vleesbron is de Araucana niet zo geschikt. Een haan weegt max. 2.5 kg en een hen meestal nog geen 2 kg.

Araucana’s zijn te houden in een grote ren maar het gelukkigst als ze los over het terrein mogen scharrelen. Het is een gezellige kip die zeker een emotionele band schept met “zijn” mensen.

4. De Australorp

De Australorp-kip heeft een kaal, rood gezicht en diepzwarte veren die in het zonlicht een groene gloed hebben. De Australorp is een levendige, middelzware kip.

Deze kip is speciaal gefokt voor het vlees én de eieren. Een hen kan tot wel 260 eieren per jaar leggen en hiermee behoren zij tot de top leggers onder de kippen. Alhoewel de eitjes erg vruchtbaar zijn, zijn ze niet zulke goede broedsters. Een hen weegt meestal iets meer dan 2.5 kg en de haan max. 4 kg.

Australorpers zijn rustige, vriendelijke kippen die gemakkelijk tam worden. Het zijn sociale beesten die ook goed samen gaan met andere kippen.

5. De Barnevelder

Op nummer 5 een kip van eigen bodem! Barnevelders komen voor in verschillende kleuren en hebben lange, sterke, gele poten.

Barnevelders zijn zeer goede leggers, maar worden ook voor het vlees gehouden. De hanen wegen rond de 3.5 kg en de hennen max. 3 kg. De dames leggen zo’n 180 donkerbruine eieren per jaar. Barnevelders zijn niet erg geschikt om mee te fokken. Het zijn geen goede broedsters en de kuikens zijn overgevoelig voor de Marekse verlamming.

Barnevelders kunnen vliegen, maar zijn zo relaxed dat ze dit eigenlijk alleen in hele hoge nood doen. Ze zijn zeer gemakkelijk tam te maken en doen het prima los op het erf.

5. De Bielefelder kip

De Bielefelder kip wordt ook wel de ‘koekoek patrijs’-kip genoemd. Ze kunnen verschillende kleuren hebben, maar in de meeste gevallen is hun nek donkerbruin, het lichaam bruin gemeleerd en een donker gekleurde staart.

Deze kip wordt veel gehouden als legkip-met-vlees. De hen legt gemiddeld zo’n 180 eieren per jaar. De haan kan 3-4 kg wegen en de hen tussen de 2.5 en 3 kg.

Ze kunnen wel vliegen, maar zijn net als de Barnevelders te relaxed om dit regelmatig te doen. De Bielefelder wordt niet snel tam en houdt ook niet erg van andere kippenrassen en kan het zelfs met zijn soortgenoten niet goed vinden.

6. De Brahma kip

De Brahma wordt door veel kippenliefhebbers ook wel ‘Koning kip’ genoemd. De Brahma kip komt voor in verschillende kleurcombinaties, maar is meestal wit met grijs, met een soort gouden gloed. Ze hebben veel veren en ook vaak sokken aan.

De Brahma haan kan gemakkelijk 5 kg wegen. De hennen wegen meestal tussen de 3 en 4 kg. De hen legt zo’n 150 eitjes per jaar. In verhouding tot de kip zijn de eitjes erg klein.

De Brahma’s zijn redelijk groot, rustig en makkelijk te houden. Het ras is erg zelfbewust, maar is niet vechtlustig en wordt ook wel gezien als de ideale hobbykip.

7. De Kraaikop kip

De Kraaikop is een grote, forse, oud-Nederlandse kip met bevederde poten en zonder hanekam. In het buitenland is deze kip beter bekend onder de naam de Bredahoen.

De Kraaikop behoort tot de beschermde kippenrassen. Alhoewel deze kippensoort in de 17e eeuw veel voorkwam in Brabant in Gelderland is dit ras met ongeveer 90 eieren per jaar en een max gewicht van 2.5 kg niet erg geschikt voor productie.

De Kraaikopkip is wel uitermate geschikt als hobbykip. Ze hebben veel ruimte nodig, maar zijn zeer sociaal en kunnen ook gemakkelijk bij andere kippenrassen of andere beesten in een hok gehouden worden.

8. De New Hampshire kip

De New Hampshire is een brede, forse kip met een bruinrode kleur en gele poten. Ze zien eruit zoals we ons een echte boerenkip voorstellen.

De New Hampshire legt zo’n 160 bruine eieren per jaar, maar zijn niet erg broeds. Een haan kan 4 kg wegen en de hennen zijn een kilo lichter van gewicht. Het zijn gemakkelijke kippen en erg resistent tegen ziektes, waardoor ze zeer geliefd zijn als allround huiskip.

Deze rustige, vriendelijke kip scharrelt het liefst wat rond, maar is ook goed in een ren te houden. De ideale kip voor beginners.

9. Orpington

De Engelse Orpington is een grote, rijk bevederde kip met een brede borst, hoge rug en een relatief kleine kop en staart. Door hun bijzondere uiterlijk is de Orpington een echte showkip.

Orpingtons haantjes wegen ongeveer 3 tot 4 kilogram. De hennen leggen zo’n 140 bruine, relatief kleine eieren per jaar, het hele jaar door. Dus meestal 1 eitje om de 2-3 dagen.

De Orpingtons zijn gemakkelijk tam te maken, maar hebben vaak een hekel aan andere kippenrassen en hebben ook de neiging andere hokgenootjes te pesten.

10. De Sussex

De Sussex is relatief gezien de dikste kip. Het zijn robuste, bijna vierkante kippen met licht gekleurde poten en een kaal, rood gezicht.

Een haan kan 4 kg wegen en een gemiddelde hen weegt ongeveer 3,5 kilogram. De Sussex-hen legt per jaar ongeveer 200 geel-bruine eieren van 55 gram en is daarmee Queen Egg.

De Sussex zijn geboren moeders. Een prima kip voor beginnelingen die ook graag kuikentjes willen!.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Voorkomende Koeienrassen in Nederland

Top 10 Beste Nederlandse Podcasts Over Beleggen