Wist je dat de wereld maar liefst 144.500.000 km² aan land heeft? Dat betekent dat er vrijwel zeker nog plekken zijn waar jij nog niet geweest bent. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Indonesische Eilanden? Er zijn maar liefst 17.508 geregistreerde Indonesische Eilanden, waarvan wij er in dit artikel 30 zullen bespreken.
Je hoeft de komende jaren in ieder geval niet te klagen dat je geen nieuwe bestemming voor een vakantie of huwelijksreis meer hebt! De 30 grootste Indonesische Eilanden zijn stuk voor stuk prachtig om te zien, en een vakantie naar één (of meerdere) van deze eilanden moet je dan ook een keer meegemaakt hebben.
Het grootste Indonesische Eiland is Nieuw-Guinea. Hoewel er meer dan 17.000 Indonesische Eilanden zijn, zijn slechts 6.000 daarvan bewoond wat grotendeels te danken is aan de groei van de natuur.
Natuurlijk is het ook niet raar om te bedenken dat de Indonesische Eilanden ook de grootste eilandengroep ter wereld is. Met alle Indonesische Eilanden bij elkaar zou je ongeveer vijfduizend kilometer kunnen vullen.
De eilanden zijn niet alleen een favoriete vakantiebestemming door de ligging aan zee, maar ook door de mooie natuur die zich op de eilanden verschuilt en de velen soorten dieren die je er kunt vinden.
We zullen er niet te lang over door blijven drammen, en je gewoon de 30 grootste Indonesische Eilanden laten zien zodat je zelf een oordeel kunt opstellen.
Inhoudsopgave
- 1. Nieuw-Guinea
- 2. Borneo
- 3. Sumatra
- 4. Sulawesi
- 5. Java
- 6. Timor
- 7. Halmahera
- 8. Seram
- 9. Sumbawa
- 10. Flores
- 11. Yos Sudarso (Dolak, Frederik Hendrikeiland)
- 12. Banka (Bangka)
- 13. Sumba (Sandelhouteiland)
- 14. Buru
- 15. Bali
- 16. Lombok
- 17. Biliton (Belitung)
- 18. Madura
- 19. Buton
- 20. Nias
- 21. Siberut
- 22. Wetar
- 23. Yamdena
- 24. Waigeo
- 25. Taliabu
- 26. Muna (Moena)
- 27. Obi (Obira)
- 28. Peleng
- 29. Yapen (Japen)
- 30. Morotai
- Veel gestelde vragen
- Is het mogelijk om een rechtstreekse vlucht te boeken naar Nieuw-Guinea?
- Is een vakantie naar één van de kleinere eilanden op deze lijst het waard?
- Waar moet ik rekening mee houden als ik op vakantie ga naar deze eilanden?
- Wat is het grootste eiland ter wereld?
- Komt er Malaria voor op de Indonesische eilanden?
- Welke betalingsmiddelen worden op de Indonesische eilanden geaccepteerd?
- Welke taal wordt er gesproken in Indonesië?
- Kan ik water uit de kraan drinken in Indonesië?
- Wat vond je van dit artikel?
1. Nieuw-Guinea

- Oppervlakte: 821.400 km²
- Inwoners (2014): 11.306.940
- Hoogste punt: 4884 meter
Het grootste Indonesische eiland is Nieuw-Guinea. Dit is tevens ook het tweede grootste eiland ter wereld. Er zijn hier tal van mooie gebieden om te ontdekken, waaronder laaglandregenwouden, savannegraslanden, en enkele van de grootste mangrovebossen ter wereld.
Tevens kun je hier ook enkele van de rijkste koraalriffen op aarde vinden. Hoewel dit één van de grootste eilanden ter wereld is, zijn er nog grote groepen op het eiland die nog op de traditionele manier leven. Er zijn ook nog veel gebieden die nog onderzocht moeten worden door wetenschappers en antropologen.
Er wordt geschat dat er in de provincie West Papoea nog ongeveer 44 ongecontacteerde stammen wonen. Aangezien dit één van de grootste eilanden ter wereld is, kun je hier ook duizenden verschillende flora en fauna vinden.
Zo leven er meer dan 200.000 soorten insecten op het eiland, tussen de 11.000 en 20.000 soorten planten, 284 soorten zoogdieren, en meer dan 650 soorten vogels waarvan er 324 endemisch zijn. Maar liefst 75 procent van de koraalriffen die wij kennen, bevinden zich rondom Nieuw-Guinea.
2. Borneo

- Lengte: 1366 km
- Breedte: 1026 km
- Inwoners (2010): 19.800.000
- Hoogste punt: 4095 meter
De geografie van Borneo is uniek; er valt een gedeelte onder Indonesië, Maleisië en de onafhankelijke staat Brunei. Helaas is dit eiland ook weer slachtoffer geworden van het kappen van bossen, wat zonde is want de oudste regenwouden ter wereld hebben hier gegroeid.
Het laaglandregenwoud, waar de meeste soorten flora en fauna voorkomen, heeft het meest geleden. Maar liefst 80 procent van het primaire woud in Borneo is sinds 1980 verdwenen. Er bevinden zich op dit eiland maar liefst 15.000 plantensoorten, en waarschijnlijk ook nog een hoop onontdekte plantensoorten.
De Borneose orang-oetan, Sumatraanse neushoor, Borneodwergolifant en andere soorten zoogdieren hebben van dit eiland hun thuis gemaakt. In 2006 werden er nog meer dan 50 nieuwe dieren en planten ontdekt.
3. Sumatra

- Oppervlakte: 473.481 km²
- Inwoners (2018): 57.000.000
Vroeger werd Sumatra ook wel Swarna Dwipa genoemd. Dit was Sanskriet voor Eiland van Goud. Deze naam heeft het eiland waarschijnlijk te danken aan de vroege export van het goud uit zijn mijnen.
De export wordt vooral gedaan via de handelssteden aan de oostkust. Het eiland is niet heel vruchtbaar, maar is wel van grote economische waarde voor Indonesië dankzij de palmolie en aardolie.
Vroeger was het niet raar om op het eiland orang oetans, tapirs en Sumatraanse tijgers te zien, het grootste gedeelte bestond namelijk uit tropisch regenwoud. Helaas wordt het regenwoud tegenwoordig ernstig bedreigd door economische belangen, corruptie en illegale houtkap.
4. Sulawesi

- Oppervlakte: 180.680 km²
- Inwoners (2014): 18.455.058
- Hoogste punt: 3478 meter
Op deze lijst staat Sulawesi op nummer vier, maar als we globaal kijken is Sulewasi – ook wel bekend als Celebes – het elfde grootste eiland ter wereld. Het eiland is vier keer zo groot als Nederland, maar telt niet heel veel meer inwoners dan ons.
Het noorden van het eiland heeft het een en ander gemeen met Nederland. Zo is het gebied vrijwel geheel christelijk, en is de taal daar doorspekt met Nederlandse woorden. De flora en fauna is een mix van de Oriëntaalse en Australaziatische ecozones.
5. Java

- Lengte: 1062 km
- Breedte: 199 km
- Inwoners (2015): 145.000.000
- Hoogste punt: 3676 meter
Java heeft een lange geschiedenis, maar is ondertussen één van de meest economisch succesvolle Indonesische eilanden geworden. Het eiland heeft verschillende soorten omgevingen, van tropische regenwouden in het westen tot een droge savanne in het oosten.
Er zijn dan ook veel verschillende soorten dieren op het eiland zoals de neushoorn, luipaard en andere endemische zoogdieren. Ook zijn er meer dan 450 verschillende soorten vogels waarvan er 37 endemisch zijn.
Endemische reptielen komen hier ook voor. Java is vooral bekend door zijn onderneming- en opleidingskansen, evenals de cultuur.
6. Timor

- Lengte: 476 km
- Breedte: 102 km
- Inwoners (2005) 2.900.000
- Hoogste punt: 2963 meter
Het eiland Timor is verdeeld in twee delen; West-Timor en Oost-Timor. Het westen is onderdeel van Indonesië, en het oosten is sinds 2002 onafhankelijk. Helaas komen er maar weinig zoogdieren voor op het hele eiland.
Hier en daar kun je een paar ratten vinden, maar daar houdt het wel bij op. Er zijn ook twee endemische zangvogelsoorten die uitsluitend op dit eiland voorkomen.
Timor bestaat voor het grootste gedeelte uit tropische droge bossen. Er waren hier vroeger ook vulkanen actief, maar de laatste grote uitbarsting vond in 1637 plaats.
7. Halmahera

- Lengte: 366 km
- Breedte: 159 km
- Inwoners (1995) 162.728
- Hoogste punt: 1635 meter
Halmahera is het grootste eiland van de Molukken. Het eiland is goed te vinden op de wereldkaart omdat hij de vorm van een halve zeester heeft. De grootste en belangrijkste bronnen van inkomsten voor de bewoners van dit eiland zijn visserij, jacht en landbouw.
Bij landbouw hebben we het dan voornamelijk over specerijen, sago, rijst, kokosnoten, hars en tabak. Er wonen maar liefst 281 soorten vogels op dit eiland, waarvan er negen kwetsbaar zijn, vijf bedreigd en één ernstig bedreigd.
Ook zijn er Javaanse herten, wilde zwijnen en verschillende klimbuideldieren.
8. Seram

- Oppervlakte: 17.100 km²
- Inwoners (2010): 434.113
- Hoogste punt: 3027 meter
Ook Seram heeft weer meerdere namen zoals Ceram, Seran en Serang. Dit is het grootste eiland van de Maluku provincie. Het eiland ligt bovenop één van de meest tektonisch complexe gebieden op aarde.
Dit is dan ook waarom de geologie van het eiland ook verbazend complex is vergeleken met andere eilanden. Zowel Aziatische als Australische zoogdieren hebben van Seram hun woonplaats gemaakt.
Negen hiervan zijn (zo goed als) endemisch. Mocht je Seram ooit willen bezoeken, let dan wel op de zoutwater krokodillen.
9. Sumbawa

- Lengte: 280 km
- Breedte: 90 km
- Inwoners (2010): 1.330.000
- Hoogste punt: 2850 meter
Je kunt de grootte van Sumbawa ongeveer vergelijken met de helft van België. Het eiland is echter dunbevolkt met iets meer dan 1 miljoen inwoners. Dagelijks gaan er vluchten vanaf het vliegveld naar enkele andere Indonesische eilanden.
Toerisme is hier nog niet echt op gang gekomen, maar door een aantal mooie surf plekken begint dit een beetje op te pakken. We moeten ook eerlijk toegeven dat het reizen op Sumbawa zelf ook niet geheel soepel gaat aangezien het transport netwerk niet goed onderhouden wordt.
10. Flores

- Lengte: 354 km
- Breedte: 63 km
- Inwoners (2010): 1.831.000
- Hoogste punt: 2370 meter
Bij de grootte van Flores moet je denken aan ongeveer één derde van Nederland. De bevolking is hier heel divers. In het westen heb je bijvoorbeeld veel Maleise type, in het oosten juist weer Melanesische type, en aan de kust wonen veel afstammelingen van Bimanezen, Boeginezen en Makassaren die zich hebben vermengd met de inheemse bevolking.
De grootste religie op het eiland is het Rooms-katholiek, maar ook de Islam en het Protestantisme is aanwezig. Kwa flora en fauna zijn er alleen nog in de hoger gelegen gebieden oerwouden te vinden. Wat wel uniek is, is dat je aan de kust van West-Flores de komodovaraan kunt spotten in zijn natuurlijke omgeving.
11. Yos Sudarso (Dolak, Frederik Hendrikeiland)

- Oppervlakte: 11.192 km²
- Inwoners: 11.000
Het eiland Yos Sudarso staat bekend onder meerdere namen waaronder Dolok, Dolak, Kimaam en Kolepom. Vroeger stond het ook bekend als Frederik Hendrikeiland. Er bevinden zich hier slechts een klein aantal dorpen, maar het is hier rijk met tropische vegetatie en stroompjes.
Een aantal van de grootste mangrovebossen ter wereld liggen op Yos Sudarso. Er zijn echter maar van twee zoogdieren bekend dat zij op dit eiland wonen, en dat zijn allebei vleermuizen.
12. Banka (Bangka)

- Oppervlakte: 11.623 km²
- Inwoners (2010): 960.692
- Hoogste punt: 700 meter
Ook dit eiland is weer voor meer dan de helft bedekt met tropisch regenwoud. De economie van dit land bestaat voornamelijk uit tin, wat helaas veel van de vruchtbaarheid uit het eiland heeft gehaald. Ook palm olie en rubber wordt hier geproduceerd.
De oudere generatie zal misschien Rudi van Dalm wel kennen, een Nederlandse zanger die in Bangka is geboren. Maar naast de Nederlandse zanger zitten hier ook communistische Indonesiërs. Zij mogen sinds de Indonesische massamoord van 1965-66 het eiland niet meer verlaten.
13. Sumba (Sandelhouteiland)

- Lengte: 210 km
- Breedte: 40km
- Inwoners (2010): 685.186
- Hoogste punt: 1225 meter
Sumba staat in de top 4 armste gebieden van Idonesië, maar de inwoners daar prijzen zichzelf erg rijk. Het is een van de weinige gebieden op aarde waar animisme nog sterk aanwezig is.
Dit is een religieus of spiritueel concept waarbij zielen en geesten niet alleen tot de mens behoren, maar ook tot planten, stenen en natuurlijke fenomenen. Meer dan de helft van de bevolking gelooft echter in het Christendom, en er zijn ook Moslims en Hindoes aanwezig.
14. Buru

- Oppervlakte: 9.505 km²
- Inwoners (2010): 161.828
- Hoogste punt: 2729 meter
Buru, ook wel bekend als Boeroe, is een van de eilanden die nog sterk bebost is. De bebossing maakt ongeveer 60% van het eiland uit. Toch zijn er hier zeehavens om transport mogelijk te maken, evenals een militaire luchtbasis waar burgerverkeer ook mag landen.
De export bestaat vooral uit bonen, rijst, mais, zoete aardappels, cacao, koffie, kruidnagelen en muskaat. Natuurlijk blijft visserij nog altijd belangrijk, evenals veeteelt. Flora en fauna kunnen hier uitstekend leven.
Van de 225 vogelsoorten op het eiland zijn minstens 17 soorten endemisch. Uiteraard komen er ook verschillende zoogdieren voor op het eiland zoals de Maleise civetkat, Javaans hert, vleermuizen, ratten en meer.
15. Bali

- Oppervlakte: 5.561 km²
- Inwoners (2019): 4.336.900
Een van de bekendste toeristen eilanden is Bali. Dit eiland is populair wegens zijn beeldschone stranden, het heerlijke eten, het wonderlijke natuurschoon, verschillende monumenten en natuurlijk ook de cultuur. Vooral surfers hebben hier de tijd van hun leven.
Het eiland is makkelijk te bereiken dankzij het vliegveld op het eiland, maar vanuit Nederland is het wel ruim 31 uur vliegen afhankelijk van welk vliegtuig je neemt. Gemiddeld is het hier gedurende het hele jaar tussen de 22 en 32 graden Celsius.
16. Lombok

- Lengte: 113 km
- Breedte: 81 km
- Inwoners: 2.400.000
- Hoogste punt: 3726 meter
Als je op zoek bent naar jouw volgende vakantiebestemming als duiker, dan is Lombok misschien een mooie optie. Voor de noordwestkust van dit eiland liggen de Gili-eilanden, dit zijn de beste bezienswaardigheden van Lombok.
Dankzij de koraalriffen vol met verschillende onderwaterdieren (waaronder haaien en schildpadden) zijn dit populaire duik- en snorkelbestemmingen.
Op het land kun je ook genoeg dieren vinden zoals wilde katten, vogels, herten, wilde zwijnen, wilde runderen, apen en meer.
17. Biliton (Belitung)

- Oppervlakte: 4.833 km²
- Inwoners (2010): 262.357
- Hoogste punt: 500 meter
Kuststreken, moerassen en bergen. Dat is wat je vooral op Biliton zult vinden. Het terrein is voornamelijk golvend, maar in het midden van het eiland vloeit dit over tot enkele bergen waarvan de hoogste Goenoeng Tajam is.
Het gerucht over Biliton is dat het Nederlandse koningshuis naar verluidt een aanzienlijk deel aan de mijnbouw van dit eiland verdiend zou hebben als aandeelhouder. Biliton exporteert sinds de 19e eeuw vooral tin.
18. Madura

- Oppervlakte: 5.379 km²
- Inwoners (2020): 4.004.564
- Hoogste punt: 464 meter
Het eiland Madura is één van de armste regio’s in de provincie Oost Java. De grond is hier niet erg vruchtbaar. Zout is een van de grootste handelsproducten hier.
We kennen Madura vooral door de wedstrijden stierenrennen die hier gehouden worden, maar er zijn ook andere vormen van entertainment zoals optredens in het theater.
Ook staat de bevolking van Madura erom bekend dat zij goed kunnen varen.
19. Buton

- Oppervlakte: 4,408 km2
- Inwoners (2010): 447.408
- Hoogste punt: 1100 meter
Buton staat ook wel bekend als Butung, Boeton of Button. Historisch gezien was dit eiland belangrijk voor de handel tijdens de 14e tot 20e eeuw.
Het grootste gedeelte van Buton is bedekt door regenwoud. Het is dan ook niet gek dat dit eiland bekend staat om zijn flora en fauna.
Tevens heeft Buton ook veel natuurlijk asfalt en andere mineralen. Dit kan gebruikt worden om minder afhankelijk te zijn van fossiele bronnen.
20. Nias

- Lengte: 125 km
- Breedte: 40 km
- Inwoners (2010): 756.762
- Hoogste punt: 886 meter
Nias heeft een eigen cultuur weten te ontwikkelen dankzij zijn velen inwoners en de vijf regentschappen. Je kunt hier vooral goed surfen, en dan met name in het zuiden van het eiland. Helaas krijgt het eiland regelmatig te maken met aardbevingen.
Ook is er in 2004 een tsunami geweest als gevolg van een zware zeebeving. De architectuur van de huizen op dit eiland hebben een unieke stijl en zijn zo gebouwd dat zij aardbevingsbestendig zijn.
21. Siberut

- Oppervlakte: 3828,5 km²
- Inwoners: 30.000
- Hoogste punt: 384 meter
Het grootste gedeelte van Siberut is begroeid met regenwoud. De natuur kan hier zijn vrije gang gaan. De helft van het eiland is onderdeel van het Nationaal Park Siberut. Dit komt neer op ongeveer 1.905 km².
De andere helft van het eiland wordt grotendeels gebruikt om commercieel bomen te rooien. Tijdens het koloniale tijdperk stond de zeestraat tussen Siberut en het eiland Sipora bekend als de Zeebloemstraat.
22. Wetar

- Lengte: 130 km
- Breedte: 45 km
- Oppervlakte: 3624 km²
Een van de meest zuidwestelijk gelegen eilanden van de Molukken is Wetar. In de wateren rondom dit eiland kun je beeldschone koraalriffen vinden.
Ook zijn er een aantal goudmijnen aanwezig op het eiland, maar deze zijn niet goed onderhouden waardoor er zorgen zijn ontstaan over de ecologische invloed hiervan.
Op Wetar bestaat de export vooral uit agrarische goederen, maar ook de schelpen van schildpadden worden naar landen getransporteerd waar dit niet verbannen is.
23. Yamdena

- Oppervlakte: 2.981km²
Yamdena is het grootste eiland van zijn groep, en heeft dan ook de meeste plekken om te verblijven. Je hebt hier meerdere stranden waar je kunt genieten van de zon, maar ook verborgen parels die niet zo makkelijk te vinden zijn.
Als je naar Yamdena reist, dan kom je vooral voor de natuur en om de cultuur te ontdekken. Niet iedereen kan het altijd even goed vinden met het volk van dit eiland, maar dat is een kwestie van cultuurverschil.
24. Waigeo

- Oppervlakte: 3155km²
Dit eiland staat ook wel bekend als Amberi of Waigiu en is het grootste eiland in de Raja Ampat Islands. Het eiland heeft slechts 34 dorpen waardoor er niet veel inwoners zijn.
Toch is dit eiland populair onder reizigers door de mooie natuur gevuld met endemische dieren en plantsoorten.
Er zijn verschillende mogelijkheden voor trektochten door de jungle en indrukwekkende, eeuwenoude cultuurplaatsen die je kunt bezoeken.
25. Taliabu

- Oppervlakte: 5.410²
- Inwoners (2010): 47.309
Taliabu is het grootste eiland in de Soela-groep en bevind zich in de Molukken. Ten westen van het eiland vinden we het eiland Mangole, wederom weer een eiland die we niet in deze lijst gaan behandelen.
Taliabu herbergt verschillende zoogdieren zoals de hertenzwijn, een soort koeskoes ratten en vleermuizen. Ook zijn er 212 soorten vogels die op dit eiland rondvliegen waarvan er 20 endemisch zijn.
26. Muna (Moena)

- Oppervlakte: 2.945²
- Inwoners (2010): 268.277
- Hoogste punt: 91 meter
Op Muna worden rijst, specerijen, sago en suikerriet verbouwd om van te leven en te exporteren via de havenstad Raha. Tevens is Raha ook de grootste stad van dit eiland. De inwoners van dit eiland leven vooral van de land- en bosbouw.
Ook de visserij en de verwerking van kokosnoten zijn een belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven hier. In tegenstelling tot de eerder genoemde eilanden, ligt het hoogste punt van Muna op slechts 91 meter.
27. Obi (Obira)

- Lengte: 84 km
- Breedte: 47 km
- Inwoners (2010): 29.642
- Hoogste punt: 1611 meter
Ten westen van Obi, ook wel bekend als Obira, ligt de straat Tobolai. Aan de andere kant van dit water ligt het eiland Tobolai, een Indonesisch Eiland wat deze lijst niet gehaald heeft. Obi ligt in de Molukken en is de woonplaats van meerdere endemische diersoorten.
Dit wilt zeggen dat deze dieren alleen op eilanden zoals Obi voorkomen. Obi is vooral bekend om de Ornithoptera Aesacus, een blauw met zwarte vlinder.
Verder kun je hier ook 189 verschillende soorten vogels tegenkomen waarvan zeven als kwetsbaar of bedreigd worden aangemerkt.
28. Peleng

- Lengte: 79 km
- Breedte: 60 km
- Inwoners (2010): 109.319
- Hoogste punt: 1052 meter
Als je echt wilt weten hoe het zou zijn om terug te gaan naar de basis, dan is Peleng een mooie bestemming. Hier leeft de meerderheid van de bevolking van zijn eigen teelt van kokospalmen, zoete aardappels en natuurlijk ook de visserij.
Je zult hier dus geen lekkere vette hap kunnen halen. Maar dat maakt het eigenlijk ook wel weer een mooie plek om te ontdekken. Iets wat compleet anders is dan wat wij gewend zijn.
Met 2406 vierkante kilometer aan land, is er hier meer dan genoeg om te ontdekken en bewonder, alhoewel dat wel op een andere manier zal zijn dan wij gewend zijn.
29. Yapen (Japen)

- Lengte: 160 km
- Breedte: 30 km
- Hoogste punt: 1496 meter
Yapen, ook wel bekend als Japen en historisch ook Jobi, staat sinds 1705 op de kaart en is later onder Nederlands bestuur als onderdeel van de afdeling Geelvinkbaai gekomen. Het eiland is ontzettend vruchtbaar dankzij zijn gunstige ligging op een aardbreuk en het feit dat het eiland vulkanisch is.
Het gebergte van het eiland is echter zeer ontoegankelijk waardoor je alleen aan de kust dorpen zult vinden. Transport gebeurt over het water. Het eiland is een thuisbasis voor meerdere zoogdieren, maar vooral buideldieren die alleen op de Indonesische Eilanden wonen.
30. Morotai

- Lengte: 80 km
- Breedte: 42 km
- Inwoners (2007): 54.876
- Hoogste punt: 1090 meter
Je zou het niet verwachten, maar Morotai heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol gespeeld voor de Japanners. Dit eiland werd toen gebruikt als vliegbasis door de Japanners, maar werd in 1944 heroverd door de geallieerden.
Er zijn in die tijd veel beschadigde vliegtuigen in en om het eiland gedumpt. In 1988 is het eiland opgeruimd waardoor het kon uitbloeien tot het prachtige eiland wat het nu is.
Er komen 207 soorten vogels op voor, waarvan er acht als kwetsbaar of bedreigd worden gezien.
Veel gestelde vragen
Is het mogelijk om een rechtstreekse vlucht te boeken naar Nieuw-Guinea?
Het is op dit moment nog niet mogelijk om een rechtstreekse vlucht naar het grootste Indonesische eiland te boeken. Tijdens de vlucht naar het eiland zul je één of meerdere keren moeten stoppen om over te stappen op een andere vlucht. Je reistijd is hierdoor ook minimaal één dag.
Is een vakantie naar één van de kleinere eilanden op deze lijst het waard?
In principe is elk land het waard om een keer te bezoeken, al is het maar voor de ervaring. De eilanden op deze lijst zijn ieder prachtig op hun eigen manier. Het ene eiland is heel rijk in natuur en bezienswaardigheden, en het andere eiland is juist weer rijk aan cultuur. Dit is dus een afweging die je zelf zult moeten maken.
Waar moet ik rekening mee houden als ik op vakantie ga naar deze eilanden?
Het is vooral belangrijk om te onthouden dat deze eilanden mogelijk nog niet zo ontwikkeld zijn als wij dat gewend zijn. Een groot gedeelte leeft nog volop van de agricultuur en heeft ook zijn eigen normen en waarden. Doe vóór vertrek nog even je eigen onderzoek om erachter te komen wat er van jou verwacht wordt als buitenstaander.
Wat is het grootste eiland ter wereld?
Nieuw-Guinea staat in deze lijst op nummer één, maar het eiland is niet het grootste eiland ter wereld. Groenland is het grootste eiland ter wereld met een oppervlakte van 2.130.820 km².
Er woonden in 2019 slechts 56.225 inwoners op het eiland. Dat je het grootste eiland ter wereld bent, betekent dus niet dat je ook de meeste inwoners op één eiland hebt.
Komt er Malaria voor op de Indonesische eilanden?
Je loopt inderdaad het risico om Malaria op te lopen op de eilanden. Java en Bali zijn hierop uitzonderingen. Ga je naar een van de andere eilanden, dan is het dus belangrijk om eerst even de GGD te bellen om te vragen welke vaccinaties je nodig hebt en of malariapillen nodig zijn.
Welke betalingsmiddelen worden op de Indonesische eilanden geaccepteerd?
Tegenwoordig wordt de Euro op veel grote plekken geaccepteerd. Wij raden echter aan om sowieso je pinpas en creditcard mee te nemen. Deze worden bijna overal ter wereld geaccepteerd mits je de blokkering eraf gehaald hebt.
Pin voor de zekerheid ook wat geld in de lokale valuta voor het geval je bij een ondernemer komt die geen Euro’s of pinpas accepteert.
Welke taal wordt er gesproken in Indonesië?
Elk eiland heeft zijn eigen talen en dialecten. Vaak is het wel zo dat inwoners op de wat meer ontwikkelde eilanden ook gewoon Engels spreken. Engels is de handelstaal van Indonesië.
Het wordt echter wel gewaardeerd als je zelf ook een paar woorden van de lokale taal kunt spreken, al is het maar de basis zoals ‘hallo’ en ‘bedankt’.
Kan ik water uit de kraan drinken in Indonesië?
Het is niet veilig om water uit de kraan te drinken in Indonesië. Zorg er daarom altijd voor dat je alleen water uit flesjes drinkt waarvan de dop nog dicht is.
Ook groente en fruit moet je niet onder de kraan wassen, evenals ijsklontjes in je drinken doen die met kraanwater gemaakt zijn.
Wil je toch kraanwater gebruiken? Kook het water dan altijd vóór gebruik. In het kraanwater in Indonesië zitten teveel bacteriën om het veilig te kunnen drinken.