Top 10 Grootste Hits van Willeke Alberti

De Nederlandse muziek in de jaren 60 en 70 kun je grofweg in 3 categorieën onderverdelen; het levenslied, luisterliedjes en cabaret. Willy Albertina Verbrugge werd op 3 februari 1945 in Amsterdam geboren als dochter van de bekende Jordaanse zanger, Willy Alberti.

Op 11-jarige leeftijd had ze haar eerste hitje ‘Zeg pappie, ik wilde u vragen’, een duet wat ze zong met haar vader. Al snel werd ze de lieveling van het Nederlandse publiek. Hier volgt de top 10 van de beste liedjes van Willeke Alberti!

1. Spiegelbeeld

Het liedje ‘Spiegelbeeld’ was Willeke’s eerste hit. Tekst- en liedjesschrijver icoon van die tijd Gerrit den Braber had het liedje uit het Engels vertaald, en was altijd op zoek naar nieuw talent. Toen hij Willeke had horen zingen in een duet met haar vader, gaf hij haar dit nummer en een platencontract.

De toen 18-jarige zangeres was al bekend van het tv-programma wat ze samen met haar vader verzorgde en zeer geliefd bij het hele volk. Het nummer ‘Spiegelbeeld’ was populair bij zowel oud als jong en stond maar liefst 11 weken in de hitparade. Het duurde niet lang of Willeke ontving haar eerste gouden plaat.

2. Niemand laat zijn eigen kind alleen

Willeke zong veel met haar vader, en samen scoorden ze behoorlijk wat hits. Het nummer ‘Niemand laat zijn eigen kind alleen’ kwam voor het eerst uit in 1983 en is het laatste duet van de vader en dochter. Daarna stopte pappa Willy met zingen en begon hij een platenzaak met zijn zoon.

Willeke heeft het liedje later nog eens met de Vlaamse zanger Christoff uitgebracht, waardoor het in 2011 opnieuw in de hitparade kwam. In 2017 zong ze het in een duet met André Hazes, en dit betekende voor de derde keer succes.

3. De winter was lang

Ook deze single van Willeke is een nummer wat door Gerrit de Braber is vertaald uit het Engels en bewerkt.

Het nummer werd in maart 1964 uitgebracht en stond maar liefst 20 weken in de Nederlandse Top 40, waarvan één week (in juni) op de nummer 1.

In 1980 werd het liedje als tweede single van de LP ‘Ik lig op mijn kussen stil te dromen’ uitgebracht, gezongen door twee Friese nichtjes die bekend werden onder de artiestennaam Hepie en Hepie. De zwijmelige stemmen van deze 2 Twijzelerheides klinken nog steeds in de oren van velen.

4. Reisje langs de Rijn

Het liedje ‘Reisje langs de Rijn’ stamt al uit 1906, toen het werd gezongen door Louis Davids. Het had succes, maar radio luisteren en tv kijken was in die tijd een luxe die niet veel mensen zich konden veroorloven. Toen het in 1969 werd uitgebracht door de zingende vader en dochter Willeke & Willy Alberti, werd het pas écht bekend. De tekst is zeer herkenbaar en laat zich makkelijk meezingen:

Ja, zoo’n reisje langs den Rijn, Rijn, Rijn,

’s Avonds in den maneschijn, schijn, schijn,

Met een lekker potje bier, bier, bier,

Aan den zwier, zwier, zwier,

Op d’rivier, vier, vier!

Daarna is het feestelijke en carnavaleske liedje nog eens uitgebracht gezongen door Gerard Cox en later nog eens door André van Duin. In 1973 bracht Adele Bloemendaal een satirische variant uit met de titel ‘Kijk, wat drijft er in de Rijn’ om aandacht te vragen voor de watervervuiling.

5. Ome Jan

Het liedje ‘Ome Jan’ is uitgebracht in 1993.

De tekst gaat over een redelijk arm gezin met een ‘ome Jan’ in de familie die steeds met dure cadeautjes aankwam voor zijn nichtjes en neefjes. Pas in de allerlaatste regels van het liedje komt de aap uit de mouw, wat er mis is met deze gulle man.

Het nummer blijft twee weken in de top 10 staan van de Nederlandse Top 40, maar door de opkomst van de Engelse popmuziek begint de muziek van Willeke Alberti aan populariteit bij het jonge Nederlandse volk af te nemen.

6. Carolientje

‘Carolientje’ is van oorsprong een liedje uit de Nederlandstalige film ‘Rooie Sien’ uit 1975. In de film wordt het verhaal verteld van Rooie Sien, die in 1912 als animeermeisje werkt in een kroeg in Amsterdam totdat ze door haar man vermoord wordt. Dochter Sientje (in de film gespeeld door Willeke Alberti) groeit op bij haar opa en oma in Rotterdam.

In de film worden door de beide Sientjes (Rooie Sien en Sientje) veel liedjes gezongen. Het vrolijke liedje ‘Carolientje’ is daaruit een hit geworden. Het is een nummer wat het ook goed heeft gedaan tijdens de carnavalsvieringen onder de rivieren.

7. Telkens weer

Ook het nummer ‘Telkens Weer’, komt uit de film Rooie Sien. Het is een nummer wat vrijwel helemaal aan het einde door Willeke in haar rol van de jonge Sien wordt gezongen. Waarom ze dit liedje in de film zingt gaan we hier niet verklappen, dan moet je maar de film gaan bekijken.

De film is gebaseerd op een volkstoneelstuk van Maurius Spree uit 1920. Beppie Nooij jr. speelde wel 1500 keer de rol van de jonge Sientje op het toneel. In de film speelt ze de rol van Rooie Sien, en neet de jongere Willeke het stokje van haar over.

Hoewel het nummer wordt gezien als een van de beste liedjes van Willeke Alberti en een zogenaamde evergreen is, heeft het nummer nooit een positie in de Top 40 behaald.

8. Samen zijn

De in 1987 uitgebrachte Nederlandse jeugdserie Pompy de Robodoll werd uitgezonden van oktober 1987 tot maart 1988.

Het programma was geschreven door Tom Manders jr, en bevatte 23 afleveringen. Het verhaal gaat over het weesjongetje Danny. Hij heeft niet veel vriendjes en krijgt op een gegeven moment een robot pop met de naam Pompy voor zijn verjaardag. Samen beleven ze allerlei spannende avonturen (voor de jeugd). De begintune van deze kinderserie is van het liedje ‘Samen Zijn’, van Willeke Alberti. Het liedje heeft 3 weken onderaan in de Nationale Hitparade rondgezworven, maar werd ontzettend veel gedraaid.

Wist je dat de inmiddels 76-jarige Willeke nog steeds optreedt met haar band en van plan is haar theatertournee te hervatten zodra de theaters weer open gaan?

9. Jantje Beton

Jantje Beton is een stichting of een goed doel dat in 1968 is opgericht. De organisatie is erop gericht om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren meer speelkansen en uitdagender speelruimtes te creëren.

Jaarlijks doen meer dan 350.000 kinderen mee aan de projecten en activiteiten georganiseerd door Jantje Beton en ieder jaar vragen ze een Bekende Nederlander om hun bij de inzamelingen te helpen. Iemand die zich ook hard heeft gemaakt voor deze instelling is oud-voetballer en trainer Johan Cruijf.

Willeke Albertie bracht in 1968 een aktie-single uit met de titel Jantje Beton, waarvan de opbrengst uiteraard geheel voor het goede doel was.

10. De Glimlach van een Kind

Haar vader Willy Alberti bracht in 1968 een plaat uit met de titel ‘De Glimlach van een Kind’. Het gelijknamige liedje was een bewerking van het Franse liedje ‘Toi, tu voudrais’. Het singletje eindigde niet zo hoog in de hitparade, maar Willy ontving er wel een Edison voor. Willeke zong het nummer vaak mee met haar vader.

Het nummer is vaak door andere gecovered. De uitvoering van André Hazes is behoorlijk populair geworden. 10 jaar na het overlijden van haar vader brengt Willeke een singletje uit waarin ze dit nummer in duet met haar vader zingt. In 2014 bracht ze het nogmaals uit met haar zoon Johnny de Mol, die voorzitter was voor de Stichting Het Vergeten Kind.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Leukste Strandtenten Van Nederland

Top 10 Beste Zweedse Rockbands Aller Tijden