Wat is de grootste havenstad van Oceanië?

Oceanië, het continent dat het verst van Nederland verwijderd is, is een belangrijke plek voor de wereldwijde transportsector.

Aangezien dit werelddeel voor het grootste gedeelte uit water bestaat, is het een cruciale doorvoerhaven voor goederen naar plekken over de hele wereld.

De grootste havenstad van Oceanië is Port Hedland in het westen van Australië. Per jaar wordt hier gemiddeld 452 miljoen ton vracht getransporteerd.

Port Hedland is daarmee ook de grootste haven van dit enorme land. De haven is, net als andere Australische havens, voorzien van het Maritime Security Level 1.

Dit systeem kan op geavanceerde manier veiligheidsrisico’s inschatten en checkt ladingen op mogelijke impact voor het milieu.

Daarnaast heeft deze haven een cycloon-tracking systeem. Niet onbelangrijk in een regio die vaak door dit soort natuurgeweld wordt getroffen.

Lees hier alle ins- en outs over dit bijzondere werelddeel, haar belang in de wereldwijde transportsector en over de grootste havens ter wereld.

Waarom zijn havens zo belangrijk in Oceanië?

Haven Oceanië Port Hedland

Oceanië beslaat een behoorlijk deel van de wereld en bestaat voor het grootste gedeelte uit water. Er is relatief weinig land en dus is zeevervoer cruciaal om goederen van A naar B te krijgen.

Met name het goederentransport tussen Australië, Nieuw-Zeeland en omringende landen is belangrijk voor de economische groei en handel van dit werelddeel.

Naast voedsel wordt ook gezondheidshulp geboden tussen de grootste landen en de afhankelijke landen waaruit Oceanië bestaat.

De grootste landen zijn bijvoorbeeld Australië en Nieuw-Zeeland en afhankelijke landen zijn de kleinere eilandengroepen.

Welke producten of goederen worden ingeklaard of doorgeloodst bij de grootste havensteden van Oceanië?

Naast producten die bestempeld kunnen worden als consumptiegoederen, zoals kleding, auto’s en elektronica, worden er ook ontzettend veel grondstoffen geïmporteerd en geëxporteerd via dit werelddeel.

Grondstoffen als gips, ijzererts, cement, kunstmest en zwavelzuur maken een groot deel van de honderdduizenden tonnen overlag in de havens van Oceanië.

Welke andere havens in Oceanië zijn erg belangrijk?

belangrijke haven Oceanië

De grootste havens van Oceanië liggen allemaal in Australië. In 2014 ontstond de Pilbara Ports Authority uit een samenwerking tussen de Port Hedland en Port Dampier havens.

Samen verwerken zij per jaar meer dan een half miljoen ton aan goederen en grondstoffen.

De grootste haven in de staat Queensland ligt in Brisbane.

Dit is tevens de belangrijkste schakel vanwaar goederen op verder transport gaan via het spoor of over de weg.

Alle Australische havens hebben met elkaar gemeen dat ze een sterke naleving van de milieuregels hebben. Het doel is een ecologisch evenwicht te behouden dat zo belangrijk is voor dit enorme eiland.

Welke impact hebben havens op het milieu?

Hoewel havens van cruciaal belang zijn voor de internationale handel, zijn ze ontzettend vervuilend en een gevaar voor de biodiversiteit van de natuur die hen omringt.

De omgeving van havens is dan ook vaak zwaar vervuild en hoewel veel havens wereldwijd een bepaalde regelgeving handhaven om impact op het milieu te verkleinen, wordt dit bijna nergens zo streng toegepast als in Oceanië.

Waar ligt Oceanië?

Ten zuidoosten van Azië ligt het kleinste werelddeel van onze aardbol: Oceanië. Oceanië wordt ook wel omschreven als waterwereld, omdat het grootste gedeelte uit het water van de Grote Oceaan bestaat.

Het is dan ook een van de meest afgelegen gebieden ter wereld. Daar staat tegenover dat het ook een van de meest exotische plekken ter wereld is met een enorme hoeveelheid aan natuurschoon.

Grote kans dat de mooiste vakantiekiekjes die je ooit gezien hebt uit Oceanië komen. Adembenemende koraalriffen, prachtige kokospalmen en witte stranden zijn hier aan de orde van de dag.

Welke landen zijn er in Oceanië?

landen Oceanië

Oceanië is onder te verdelen in Polynesië, Melanesië en Micronesië. We vinden hier ook Australië en Nieuw-Zeeland, die vaak apart genoemd worden omdat ze de grootste landen uit dit werelddeel zijn.

Australië heeft een enorme biodiversiteit en dat is dan ook een van de redenen dat er in de havens zo streng wordt toegezien op milieuregels.

Wist je dat de hoofdstad van dit land Canberra is? Andere belangrijke steden zijn Sydney, Perth, Brisbane, Melbourne en Adelaide.

Nieuw-Zeeland maakt geografisch gezien deel uit van Polynesië. De oorspronkelijke bewoners van dit land met haar indrukwekkende natuur zijn dan ook de Maori.

Andere landen die tot Polynesië behoren zijn Tuvalu, Tonga en Samoa.

In Melanesië vind je de eilanden Fiji, Nieuw-Caledonië, Salomonseilanden en Vanuatu. Micronesië bestaat uit Kiribati, Marshalleilanden, Micronesia, Nauru en Palau.

Welke talen worden gesproken in Oceanië?

De meeste inwoners van Oceanië spreken Engels, de voertaal in de grootste landen Australië en Nieuw-Zeeland.

Er zijn ook eilanden waar Frans gesproken wordt, zoals in Nieuw-Caledonië en Frans-Polynesië.

Wat is de grootste haven van de wereld?

De grootste haven ter wereld is die van Shanghai. De doorvoer aan goederen in euro’s was in 2018 bijvoorbeeld 42 miljoen.

Wist je dat 8 van de 10 grootste havens ter wereld in China liggen?

Veel van deze havens hebben geografisch gezien strategische liggingen, waarmee ze China met de rest van de wereld verbinden.

Daarnaast is China een enorm import- en exportland en al deze goederen moeten natuurlijk het land in- en uit komen.

China heeft daarnaast een van de grootste energiehavens ter wereld. Een energiehaven importeert, exporteert of verzorgd de overslag voor grondstoffen.

In China is dat Qinhuangdao gelegen aan de Bohaizee. Hier wordt de overslag van met name steenkool en olie verzorgd.

De ligging van deze plek is ideaal voor deze sector, want er is weinig slecht weer, de golven zijn rustig en het water is er diep genoeg voor de enorme olietankers.

Waar ligt de op een na grootste haven van de wereld?

De tweede grootste haven ter wereld is die van Singapore. Hoewel het land Singapore klein is en slechts 5 miljoen inwoners heeft, is het economisch gezien een monster.

Singapore is de grootste haven ter wereld in het overladen van goederen op andere schepen, oftewel op het gebied van transshipment.

De ligging van Singapore is dan ook erg strategisch en een perfecte plek voor de doorvoer van goederen en grondstoffen.

De economie van dit land is dan ook voor het grootste deel afhankelijk van de haven.

Welke stad heeft de belangrijkste containerhaven van de wereld?

belangrijkste containerhaven Shanghai haven

De belangrijkste containerhaven ter wereld bevindt zich in Shanghai, China. Deze haven is al sinds 2005 de grootste haven ter wereld en heeft een overslag van maar liefst 650 miljoen ton.

Op dit moment is het ook de grootste containerhaven ter wereld, met een container-equivalent (TUE) van meer dan 30 miljoen.

De ligging van Shanghai is daarbij van groot belang. Niet alleen ligt het naast de gelijknamige Chinese stad, het maakt ook cruciaal deel uit van de Noord-Zuidas.

Daarnaast ligt deze haven aan de monding van de Blauwe Rivier (Jangtsekiang), de belangrijkste vervoersader door China en daarnaast de langste rivier in Azië.

Wat is de grootste haven van Europa?

De grootste haven van Europa ligt in ons eigen land. Het is namelijk de haven van Rotterdam met ruim 470 miljoen ton overslag.

Tot 2004 had deze haven zelfs de titel van grootste haven ter wereld op basis van het aantal ton goederenoverslag.

De op een na grootste haven van Europa is die van Antwerpen, gevolgd door Hamburg.

Wat vond je van dit artikel?

Hoeveel calorieën zitten er in een McDonald’s milkshake?

Wat is de langste rechte weg in Nederland?