Top 10 Grootste Griekse Eilanden

Als je meer over de Griekse eilanden te weten wilt komen, of je hebt deze informatie nodig om je vakantie op de juiste manier te plannen, lees dan zeker verder. Wij hebben hier namelijk een samenvatting gemaakt van de 10 grootste Griekse eilanden wat oppervlakte betreft.

Griekenland heeft ontzettend veel eilanden, wel 6.000 zijn er geteld. Hiervan zijn er 200 bewoond, en in de zomer nog iets meer. Sommige eilanden zijn populair onder toeristen en de meeste liggen in groepjes bij elkaar in zee. Zo zijn er bijvoorbeeld de Cycladen en de Ionische eilanden. Wist je dat sommige van deze grootste Griekse eilanden te vergelijken zijn met de oppervlakte van Nederlandse provincies? Wij hebben dat dan ook gedaan, zodat je je een beeld kunt vormen bij de grootte ervan.

Het grootste Griekse eiland qua oppervlakte is Kreta met 8.336 vierkante kilometer. Dat is ongeveer even groot als Friesland en Drenthe bij elkaar. Het is daarnaast ook een geliefde vakantiebestemming die voor jong en oud voor plezier zorgt. Er zijn van allerlei activiteiten te doen, van strandhangen tot spannende excursies en een bezoek aan belangrijke culturele plekken. Waar je ook naar op zoek bent, het immense Griekse eiland Kreta lijkt het allemaal te kunnen bieden.

Wil je graag een eiland helemaal uitkammen als je op stap bent, of zoek je juist kilometers kustlijn? In ieder geval kom je nu te weten welke 10 Griekse eilanden het grootste zijn, zodat je de juiste keuze kunt maken.

De grootste Griekse eilanden

NummerEilandOppervlakte (in km²)
1Kreta8.336
2Euboea3.670
3Lesbos1.633
4Rhodos1.401
5Chios842
6Kefalonia781
7Corfu593
8Samos477
9Lemnos478
10Naxos430

1. Kreta: 8.336 km²

Het grootste eiland van Griekenland ligt ongeveer 160 km van het vaste land en kan alleen met vliegtuig of met een 8.5 uur durende tocht met de veerboot bereikt worden.

Kreta bestaat voornamelijk uit bergen, en er zijn een aantal steden langs de kust zoals Chania en Heraklion. Het ligt in de Egeïsche Zee en er wonen om en nabij de 600.000 mensen.

Naast het grootste eiland van Griekenland, is het nummer 4 op de lijst van grootste eilanden in de Middellandse Zee.

2. Euboea: 3.670 km²

Euboea is qua grootte vergelijkbaar met de provincie Overijssel en heeft slechts 191.206 inwoners. Het is nauwelijks bekend onder het massatoerisme, maar een populaire bestemming onder de Griekse bevolking.

De legende vertelt dat de smalle strook waaruit het eiland bestaat, ooit aan Griekenland vast zat maar door een aardbeving van het vasteland werd gescheiden.

Euboea ligt vol prachtige dorpjes, er zijn thermale bronnen, bergen en stranden. No wonder dat dit zo populair is onder de Grieken!

3. Lesbos: 1.633 km²

Op nummer 3 vinden we Lesbos, nog een eiland dat met name onder de Grieken populair is.

Het is ongeveer even groot als Zeeland en er wonen 114.880 mensen.

Het eiland staat bekend om haar enorme kustlijn van bijna 322 kilometer.

Ruim 40% van het eiland is begroeid met fruit- en olijfbomen, en het is dit eiland waar Griekenlands beste ouzo vandaan komt. Ook dichteres Sappho kwam hier vandaan, die de Griekse geschiedenis siert met haar mooie teksten en liederen.

4. Rhodos: 1.401 km²

Rhodos is een populaire vakantiebestemming dat deel uitmaakt van de Dodekanesos-eilandengroep. Er wonen iets meer dan 1 miljoen mensen en het is ongeveer even groot als de provincie Utrecht.

Rhodos heeft de meeste inwoners van alle Griekse eilanden en ligt in de Egeïsche Zee, maar een paar kilometer van de kust met Turkije vandaan. Als je Rhodos op de kaart bekijkt, herken je in een oogopslag de vorm van een speerpunt.

Er zijn vele dorpjes, heuvels en dichtbegroeide bossen. Het is dan ook een groen eiland dat van alle markten thuis is en de gemiddelde toerist veel te bieden heeft.

5. Chios: 842 km²

Chios is een paradijs waar 54.000 inwoners permanent van genieten. Het ligt in de Egeïsche Zee op 11 kilometer van Turkije.

De stad met de meeste inwoners is het gelijknamige Chios, dat door haar inwoners ook wel Chora wordt genoemd. Het eiland is behoorlijk bergachtig en de hoogste top, de Pelineion, is maar liefst 4.255 meter hoog.

Wellicht heb je ooit van dit eiland gehoord, gezien de Griekse mythologie stelt dat Homerus op Chios werd geboren. Het eiland is vol prachtige natuur en heeft een fijn klimaat met veel zonuren. Gaan dus voordat de massa het ontdekt.

6. Kefalonia: 781 km²

Kefalonia is met 781 vierkante kilometer het grootste eiland van de Ionische eilanden.

Er zijn 36.000 inwoners waarvan de meesten in de hoofdstad Argostoli wonen. Je vindt er ook dorpjes als Fiskardo, Skala, Lassi en Lixouri.

Kefalonia heeft daarnaast nog een record: het herbergt de hoogste berg van de Ionische eilanden, de Ainos. Het grootste deel van het eiland wordt gesierd door wijngaarden en olijfbomen, en het is daadwerkelijk een oase van rust.

7. Corfu: 593 km²

Een Grieks eiland waar je zeker wel van hebt gehoord is Corfu. In welke reisbrochure komt deze bestemming nou niet naar voren? Corfu maar deel uit van de Ionische eilanden en is van deze eilandengroep de op een na grootste.

Het eiland is 593 vierkante kilometer groot en wordt bewoond door 102.071 mensen. Historisch gezien was Corfu ontzettend belangrijk. Het was onderdeel van het Venetiaans verdedigingssysteem en het Britse rijk.

Strandliefhebbers opgelet, want dit eiland heeft meer dan 90 stranden en een immense kustlijn. Daarnaast werd hier ooit de eerste universiteit en theater en opera van Griekenland geopend.

8. Samos: 477 km²

Samos ligt dichtbij Turkije en wordt daarom ook wel Klein-Azië genoemd. Weinig Griekse eilanden hebben een directe veerbootconnectie met Turkije, en Samos is er een van. Samos heeft 32.977 inwoners op 477 vierkante kilometer.

Het ligt in de Egeïsche Zee en is met 3.300 zonuren per jaar een van de Europese plekken met de meeste zon. Wist je dat onder andere wiskundige Pythagoras en astronoom Aristarchus van Samos kwamen?

Het eiland is ontzettend groen en er zijn veel wijngaarden. Niet vreemd dus dat het geliefd is als vakantiebestemming. Men zegt dat zelfs Cleopatra hier haar vakanties vierde.

9. Lemnos: 478 km²

Gelegen in de Egeïsche Zee wordt het eiland Lemnos gespierd met stranden, meren en rotsen ontstaan uit vulkaansteen.

Het eiland is door de eeuwen heen bezet geweest door verschillende volkeren zoals de Turken, Venetianen, Romeinen en Perzen, waardoor er verschillende invloeden in de talrijke dorpen terugkomen. Je vindt er dan ook vele historische plekken, zoals archeologische vindplaats Hephaestia en Polochni.

Lemnos produceert de wijnachtige drank retsina, die als beste van Griekenland is betiteld. Het eiland is 478 vierkante kilometer groot een heeft 16.000 inwoners.

10. Naxos: 430 km²

Het laatste grote Griekse eiland op deze lijst is Naxos, met 430 vierkante kilometer en 18.904 inwoners. Het eiland behoort tot de Cycladen, een eilandengroep in de Egeïsche zee en is direct het grootste eiland van dit cluster.

Er zijn prachtige valleien en de kustlijn is rotsachtig. Ook zijn er ellenlange zandstranden. In de havenstad vind je een Venetiaans kasteel. Naxos is ook beroemd om de Portara-deur, het enige stuk van de tempel van Apollo dat na al deze eeuwen nog zichtbaar is. De tempel werd in 530 voor Christus gebouwd.

Naxos wordt nog niet overspoeld met toeristen zoals de andere eilanden van de Cycladen, dus ga nu het nog rustig is.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Beroemde Mensen Aller Tijden

Top 10 Beste Egyptische Films