Top 10 Grootste Bedrijven Van Europa

Europa heeft de meest ontwikkelde economieën van de wereld. Ondanks de afname in de vraag naar fossiele brandstof staan er nog 8 Europese multinationals in onze top tien Europese bedrijven met de hoogste jaaromzet.

Het grootste Europese bedrijf met de hoogste jaaromzet is Shell. Shell heeft een jaarlijkse omzet van maar liefst 484 miljard dollar. De coronapandemie heeft zijn sporen in de economie getrokken. Niet alleen kleine privébedrijven kregen te maken met financiële tegenslagen, ook de allergrootsten hebben het gevoeld. Hier is de nieuwste top 10 van de grootste Europese multinationals!

1. Koninklijke Nederlandse Shell

De Royal Dutch Shell, ook wel RDS genoemd of gewoon ‘Shell’, is een Nederlands-Britse multinational die behoort tot de 6 grootste particuliere oliemaatschappijen van de wereld die niet in handen van de staat zijn. Hoewel de onderneming de Britse wet- en regelgeving volgt, staat het hoofdkantoor in Den Haag.

Met een afzetmarkt van meer dan 140 landen en een omzet van 484 miljard dollar is Shell één van de grootste privé-ondernemingen ter wereld. Hun werkzaamheden bestaan uit het winnen, produceren en kopen en verkopen van aardolie, aardgas en vloeibaar aardgas en chemicaliën.

Uit onderzoek is gebleken dat de Royal Dutch Shell met een uitstoot van meer dan 31 miljard ton op de zevende plaats komt van hoogste CO2-uitstoot ter wereld, gemeten over de afgelopen 40 jaar. Maar wist je dat de CO2-uitstoot die wij met zijn allen in onze huiselijke omgeving produceren vier keer zoveel is dan alle fabrieken en auto’s bij elkaar?

2. Volkswagen AG

In de afgelopen jaren werden de top 5 plaatsen van deze lijst altijd ingenomen door de oliemaatschappijen. Maar nu de wereld in remissie is en we over moeten gaan op schone energie zie je dat de olieraffinaderijen dat als eerste in hun portemonnee merken. Op de tweede plaats in onze top 10, met een jaaromzet van 222 miljard dollar, staat het Duitse bedrijf Volkswagen AG.

Volkswagen, afgekort VW, is het belangrijkste automerk van de Volkswagen AG. De Kever en de Golf zijn de meest verkochte auto’s ter wereld. Merken die ook in de fabrieken van Volkswagen AG worden gemaakt zijn Audi, Bentley, Bugatti en Porsche.

Volkswagen is natuurlijk vooral bekend vanwege hun productielijn in auto’s, maar wist je dat ze ook worstjes maken? Wat begon als een extraatje voor het personeel is uitgegroeid tot een aparte business. Natuurlijk zijn de inkomsten van deze tak van het bedrijf marginaal, maar het is jarenlang het best verkochte product van Volkswagen geweest.

3. Glencore Xstrata

Glencore International AG is het grootste conglomeraat in Europa en is gevestigd in Baar, Zwitserland. Het internationale handelshuis handelt in mineralen, metalen, energie en agrarische producten, en houdt zich ook bezig met de productie van deze ruwe grondstoffen.

Ook bij Glencore Xstrata zijn de veranderingen in de maatschappij terug te zien in de jaarcijfers. Hun totale omzet is aan het dalen, tot een totaal van dit jaar 220 miljard dollar.

4. British Petrol BP

Het derde, grootste bedrijf in Europa heeft haar hoofdkantoor in Londen. Net als onze nummer 1 van eigen bodem behoort deze oliemaatschappij tot de 6 ‘Supermajor’- maatschappijen, oliemaatschappijen die Staatsonafhankelijk zijn.

Het bedrijf is actief in 70 landen en produceert ongeveer 3.5 miljoen vaten aardolie en aardgas per dag. Een groot gedeelte van deze ruwe olie wordt in hun eigen raffinaderijen geproduceerd.

In Nederland staan inmiddels 1.100 BP-tankstations. BP heeft onlangs aangekondigd zich voor 100% in te gaan zetten voor schone energie en in 2050 alleen nog maar groene energie te leveren.

Wereldwijd werken er zo’n 60.000 mensen voor BP en er zijn meer dan 20.000 verkooppunten, totaal goed voor een omzet van 180 miljard dollar per jaar.

5. TotalEnergies SE

Op de vierde plaats van onze lijst Meest verdienende Europese bedrijven staat het bedrijf TotalEnergies SE. Deze Franse multinational is opgericht in 1924 en staat op de zevende plaats van de Supermajors, de lijst van onafhankelijke oliemaatschappijen.

TotalEnergies SE houdt zich bezig met het volledige traject van de olie- en gas, zoals onderzoek, productie, energieopwekking, raffinage, transport, tot aan de marketing en verkoop van het eindproduct. Het bedrijf is ook een van de grootste producenten van chemicaliën in Europa. De omzet van het afgelopen jaar was 161 miljard dollar.

6. Gasprom

Het Europees Russische bedrijf Gazprom staat op de zesde plaats. Het Russische aardgasbedrijf is het grootste ter wereld.

Het bedrijf is voor iets meer dan 50% in handen van de Russische Overheid. Het produceerde het afgelopen jaar 455 miljard m³ gas, 16 miljoen ton aardgascondensaat en 47 miljoen ton aardolie. Gasprom is verantwoordelijk voor 72% van alle Russische gasreserves en levert ook aardgas aan de zogenaamde Europese Oostbloklanden. Dit alles is goed voor een jaaromzet van 158 miljard dollar.

Ook Nederland doet zaken met Gazprom. Er zijn verschillende Gasprom verkooppunten in ons land, we leveren opslagruimte en we delen pijpleidingen. Helaas zijn de pijpleidingen van Gazprom wel heel erg aan het verouderen en komen daar steeds meer problemen mee.

7. E.ON

De primaire producten van het Duitse bedrijf E.ON zijn aardgas en elektriciteit. Het bedrijf is in het jaar 2000 opgericht, als gevolg van een fusie en een overname.

E.ON heeft haar hoofdkantoor in de Duitste stad Essen, en levert haar producten in meer dan 20 landen in Europa.

E.ON mag dan hier op een zesde plaats staan, maar als Nutsbedrijf dat zich druk maakt en investeert in schone energie staan zij zeker in de Top 3! E.ON is druk bezig alle fossiele energie en kernenergie achter zich te laten en zich te verder te ontwikkelen in wind- en zonne-energie.

8. Eni

Eni (Ente nazionale idrocarburi) is een Italiaans bedrijf wat in 1953 door de Italiaanse overheid werd opgericht. Net als de meeste bedrijven in deze Top 10 is ook Eni actief in de gas- en elektriciteitsproductie, petroleumsector en petrochemische industrie.

Pas in 1998 werd het bedrijf geprivatiseerd en de Italiaanse Staat heeft nu nog een minderheidsbelang van 30% in handen. Bij Eni werken 30.000 werknemers en het heeft vestigingen in 70 landen. De jaaromzet van Eni bedroeg het afgelopen aar 154 miljard euro.

Eni is het 8ste bedrijf in onze top tien van meest succesvolle Europese bedrijven met belangen in de olie en aardgas. Dit doet je beseffen dat het overschakelen naar een schoner milieu en het gebruik van fossiele brandstoffen achter ons te laten niet zo maar één-twee-drie uit te voeren is!

9. ING

De ING denkt met u mee! De ING is de grootste financiële dienstverlener van Europa. Het bedrijf houdt zich onder andere bezig met verzekeringen, kredietverlening, consulting & accounting en effectenmakelaardij.

De ING heeft een jaaromzet van 150,571 miljoen dollar. De meeste producten en diensten worden onder hun eigen naam verhandeld. ING is één van de grootste werkgevers van Nederland.

In 2018 werd de ING door het Nederlandse Gerechtshof veroordeeld tot het betalen van de grootste schikking aller tijden, 775 miljoen euro. Dit omdat er binnen het bedrijf structurele tekortkomingen waren geconstateerd op het gebied van bestrijding van witwaspraktijken.

10. Daimler

Allerlaatste in onze top 10 bedrijven binnen Europa met de hoogste Jaaromzet is het Duitse autobedrijf Daimler Company, met een jaaromzet van 148 miljard dollar.

De Daimlergeschiedenis gaat terug tot het jaar 1896. De belangrijkste fusies die het bedrijf door de jaren heen heeft ondergaan waren die met Chrysler en Mercedes-Benz.

Daimler is de grootse producent van personenauto’s, bestel- en vrachtwagens binnen Europa. Daarnaast heeft het bedrijf nog een busdivisie en biedt het ook financiële producten aan, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid tot autofinanciering. In 2020 rolde er een totaal van 2,8 miljoen voertuigen van hun rolbanken af, waarvan de meesten (helaas nog) een benzinemotor hadden.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Grootste Amerikaanse Bedrijven Met De Hoogste Jaaromzet

Top 10 Grootste Amerikaanse Bedrijven actief in Nederland