Wat is de grootste dierentuin van België?

Plan je een reisje naar België, en wil je graag een dierentuin meepakken? België heeft meerdere dierentuinen die zeker een bezoek waard zijn. De grootste hiervan is Pairi Daiza.

De Pairi Daiza is met 65 hectare de grootste dierentuin van België. De dierentuin ligt in Cambron-Casteau, in het Wallonische deel van het land. Een bezoeker kan rekenen op een bezoek aan het park van meer dan drie uur om alle bezienswaardigheden te kunnen zien.

Pairi Daiza

Pairi Daiza heeft meer dan 7,000 diersoorten: zoogdieren, vogels, vissen, reptielen, amfibieën en ongewervelde dieren (zoals kwallen).

De dierentuin Pairi Daiza is opgericht in 1994, en werd in de beginjaren Paradisio genoemd. De naam Pairi Daiza komt van het Oud-Iraanse pairi daēza, wat afstemt van het Perzische woord ‘paradijs’.

De dierentuin heeft een interessante geschiedenis. Het bevindt zich namelijk op de locatie van de abdij van Sint Bernard, die in de twaalfde eeuw werd opgericht.

Na het vervallen van deze abdij, viel het land in handen van de rijke familie Domb, die uiteindelijk het park hebben opgericht.

Het park was in het eerste geval bedoeld als vogelpark en gebruikte de naam Paradisio. Dit bleek een succes, waardoor het mogelijk was om de tuin uit te breiden en meerdere diersoorten te laten zien aan het publiek.

Pairi Daiza maakt deel uit van het European Endangerd Species Programme (EESP), waarbij het helpt 89 bedreigde diersoorten te beschermen tegen uitsterven.

Tuin der Werelden

Pairi Daiza wordt opgedeeld in acht ‘werelden’, elk met een ander karakter en thema. Daarom wordt de dierentuin ook wel Tuin der Werelden genoemd. Deze werelden zijn:

  • Cambron-Abbey:

Dit bestaat uit de oude abdij van Sint Bernard. Hier kan je de vogels van de dierentuin bewonderen.

In de twee verschillende volières in de Cambron-Abbey kan je onder andere kaketoes, flamingo’s en kea’s zien.

Er is ook een roofvogeldorp, waar roofvogelshows worden gehouden. Arenden, gieren en uilen zijn hier allemaal te bewonderen.

Het derde deel van de Cambron-Abbey is de tropische serre, waar de vogels die van warmte en vochtigheid houden, wonen. Denk hierbij aan toekans en papegaaien.

  • The Middle Kingdom

De Middle Kingdom bestaat uit een Chinese tuin en nog een tropische serre.

De Chinese tuin is prachtig ontworpen. Hier kan je dieren vinden die oorspronkelijk uit Azië komen zoals sneeuwpanters, kraanvogels en rode panda’s. De vijf reuzenpanda’s van Pairi Daiza wonen hier ook.

In de tropische serre vind je zoogdieren die oorspronkelijk uit oerwoudgebieden komen, zoals luiaards en panters.

  • Cambron-by-the-Sea

Je raadt het al: dit is het gedeelte van de dierentuin waar de waterdieren zich bevinden. Er bevindt zich een vuurtoren waar zeehonden en pinguïns wonen.

Nautilus is het aquariumgebouw van Pairi Daiza. Dit is een prachtig kasteel dat ooit als huis van de Domb-familie dienst deed. Hier zijn zeeschildpadden, piranha’s, haaien, en andere waterdieren te vinden.

  • Southern Cape

Dit is de Australische wereld, en is de woonplek van meerdere typisch Australische dieren zoals kangoeroes, koala’s, wombats en kookaburra’s.

  • Land of Origins

In de Land of Origins is het alsof je je in Afrika bevindt. Er is een huttendorp nagebouwd dat geïnspireerd is op de dorpen in Togo. Hier wonen de safaridieren zoals leeuwen, nijlpaarden, zebra’s en Afrikaanse olifanten.

Op het apeneiland kan je daarnaast gorilla’s, doodshoofdaapjes en zwarte brulapen bewonderen.

  • Kingdom of Ganesha

Dit is gebaseerd op Zuidoost-Azië, met name Indonesië. Er zijn verblijven voor waterbuffels, Javaanse panters en witte tijgers.

Ook worden de Aziatische olifanten hier opgevangen. Zij leven in een reservaat dat geïnspireerd is op authentieke stallen uit India.

  • Land of the Cold

Hier kan je de dieren met dikke vachten vinden. Denk bijvoorbeeld aan Siberische tijgers, ijsberen en rendieren.

In dit gedeelte van het park kan je een Russisch restaurant vinden en kan je verblijven in het hotel van Pairi Daiza.

  • Last Frontier

In de Last Frontier kan je de dieren bewonderen die oorspronkelijk uit Canada komen. Dit zijn elanden, wolven, beren, poema’s en meer.

Dit deel van het park werd geopend in 2019, en bevat ook verblijfplaatsen voor families.

Andere dierentuinen in België

België heeft ook andere dierentuinen die zeker een bezoekje waard zijn.

Zoo Antwerpen

De stadszoo in Antwerpen is de oudste dierentuin van België. Deze werd in 1843 opgericht en heeft veel historische waarde.

De verblijfplaatsen van de dieren zijn natuurlijk wel gemoderniseerd, om hun welzijn te verbeteren.

In Zoo Antwerpen kan je verschillende exotische dieren bekijken, zoals luipaarden, koala’s en okapi’s. In de dierentuin wordt ook jaarlijks het evenement van de China Light Zoo gehouden, waar met gebruik van lichten prachtige kunst te zien is.

Planckendael

Planckendael is een dierentuin in Mechelen, en dient als uitbreiding van de Zoo Antwerpen die door de stadsomgeving niet verder uit kon bouwen. De dierentuin is 45 hectare groot.

In Planckendael kan je van vijf verschillende continenten dieren bekijken, waaronder giraffen, olifanten en kamelen. Het dierentuin bevindt zich rondom een kasteel, en is dus ook op historisch gebied belangrijk in België.

Pakawi Park

Pakawi Park is een dierentuin in Olmen. Vroeger werd het ook wel de Olmense Zoo genoemd. Deze dierentuin werd opgericht 1976, en moest in 2017 tijdelijk dicht omdat het niet voldeed aan de regels wat betreft het welzijn van de dieren. Een jaar later werd het park weer geopend na meerdere aanpassingen te hebben gedaan.

Het park staat vooral bekend om zijn grote katten, zoals leeuwen, luipaarden, tijgers en lynxen.

Conclusie

Pairi Daiza is met 65 hectare de grootste dierentuin van België. Deze dierentuin bestaat uit acht werelden, elk met een eigen thema.

Daarnaast zijn er ook kleinere dierentuinen die een bezoek waard zijn, zoals de Zoo Antwerpen en Planckendael.

Wat vond je van dit artikel?

Zijn er Fletcher hotels in Duitsland?

Wat is het warmste Canarische eiland?