Wat is het grootste dance festival van Nederland?

Iedereen die van festivals houdt, heeft zijn favoriet; van Pinkpop tot Zwarte Cross – voor elke festivalganger is er wel een festival waar je los kunt gaan op jouw muziek. Maar hoe zit het met dance muziek? Want wat is eigenlijk het grootste dance festival van Nederland?

Het grootste dance festival van Nederland is Mysteryland, waar bijna uitsluitend dance muziek gedraaid wordt; denk hierbij aan genres als house, urban, hardstyle of techno. Als je echt op zoek bent naar een festival waar je van dit soort muziek kan genieten, is Mysteryland dus de perfecte plek om naar toe te gaan.

Is Mysteryland het grootste muziekfestival van Nederland?

Het grootste muziekfestival van Nederland is hoogstwaarschijnlijk de Zwarte Cross. Hier wordt veel verschillende soorten muziek gedraaid en is er nog van alles anders te doen. Wil je echter liever van voornamelijk dancemuziek genieten, dan heb je juist aan Mysteryland een hele goede.

Mysteryland biedt ook verschillende soorten muziek, maar is voornamelijk ingesteld op dancemuziek. Denk hierbij aan onder andere urban, hardstyle, house of techno. Voor dit soort muziek is Mysterylands met haar gemiddeld 100.000 bezoekers toch wel het grootste muziekfestival van Nederland.

Wat is Mysteryland?

Mysteryland is een Nederlands dancefestival dat muziek draait van vele verschillende genres dat bij “dance” past. Naast de eerder genoemde techno, house, hardstyle en urban, zal je ook veel hiphop, electro en trance vinden. Natuurlijk vallen niet al deze genres exact onder “dance”, maar over het algemeen zal je hier meer van deze vibe kunnen genieten dan wanneer je andere, meer algemenenere muziek draaiende festivals bezoekt.

Het festival bestaat sinds 1993 en wordt door mensen van meer dan honderd verschillende nationaliteiten bezocht. Hun motto luidt “Yesterday is history. Today is a gift. Tomorrow is a mystery!”, een speling op het bekende gezegde “Yesterday is history. Tomorrow is a mystery. Today is a gift, and that’s why we call it present.”

De oprichters van het dancefestival zijn Sander Groet en Brian Bout en tot op heden heeft het evenement wel zeker zevenentwintig edities gekend. Afgelopen jaar (2020) zou Mysteryland plaatsvinden op 28 tot en met 30 augustus, maar in verband met corona is deze editie geannuleerd.

Wat is de geschiedenis van Mysteryland?

Mysteryland vond het eerst plaats in 1993 op het Midland Circuit te Lelystad. Er kwamen veel bezoekers op af, maar het leverde niet voldoende geld op om zichzelf succesvol te kunnen noemen. Het jaar daarop was het organisatorisch juist veel problematischer, wat ertoe leidde dat er het derde jaar niet eens een Mysteryland gehouden werd.

Het jaar daarop kwam er een editie die meer gefocust was op het genre van hardcore, wat erg aansloot op de gabber-periode die er toentertijd flink heerste. Het was pas vanaf ongeveer begin 2000 dat Mysteryland beter bezocht werd en een meer geoliede organisatie genoot. In 2004 kwamen er ook steeds grotere artiesten, zoals DJ Tiësto, die vrij grootschalig zijn aankomst op het festival maakte door er te arriveren in een helikopter.

Toen Mysteryland vijftien jaar bestond, werd er een feestje gegeven in de vorm van toch zeker meer dan honderdvijftig verschillende muzikanten die op kwamen treden. Er werd zelfs ruimte gemaakt voor theater en kleinere kunstenaarscollectieven. Dit bleven ze vervolgens vasthouden als vast programma.

Voor wie is Mysteryland?

Mysteryland is voor iedereen die van dancefestivals houdt en helemaal los kan gaan op techno, hiphop, electro, hardstyle en alles wat de nodige adrenaline door je lijf laat stromen. Echter, het is wel belangrijk om te weten dat het festival 18+ is, wat inhoudt dat je minstens achttien jaar oud moet zijn om een ticket te kunnen komen en het evenement te kunnen bezoeken.

De meest fanatieke festivalbezoekers die geen muziekfestijn bezoekt zonder tent en slaapzak, kan er ook voor kiezen om er te kamperen op hun kampeergebied en gebruik te maken van de voorzieningen die het terrein allemaal biedt, zoals douches, haarsalons, koffie- en cocktailbars en kleedkamers. Er zijn zelfs nog speciaal vrijgemaakte plekken om yoga te doen, massages te krijgen en lekker te zitten ontspannen en niks te doen.

Mysterylands biedt ook de zogenaamde “campging packages”, oftewel kampeerpakketjes. Deze kan je aanschaffen als je zelf niet over kampeerbenodigdheden beschikt om toch een slaapplek te hebben en een luchtbed of gewoon bed om je na een dag feesten op neer te laten ploffen.

Geeft de organisatie van Mysteryland om duurzaamheid?

De organisatie van Mysteryland meent ook een van de groenste festivals ter wereld te zijn en kunnen dit statement ondersteunen met diverse groene prijzen die ze daarvoor hebben mogen ontvangen.

De prijzen die ze tot nu toe ontvangen hebben, zijn de ‘Induystry Green Certification’ (2012), de ‘Industry Green Certification’ (2013 en 2014), de ‘A Greener Festival Award’ (2014) en de ‘EE Music Award’ (2015), die ze verdiend hebben voor de grootste vermindering in verbruik van energie ten opzichte van andere festivals.

Is Mysteryland aan te raden?

Mysteryland is aan te raden als je van muziekfestivals houdt die voornamelijk dancemuziek bieden, maar ook ruimte geven voor andere artistieke gelegenheden. Er zijn diverse soorten tickets beschikbaar, afhankelijk of je er enkel voor een dag of een heel weekend wil komen.

Daarnaast wordt er nog onderscheid gemaakt tussen normale tickets en premium tickets. Deze premium tickets geven de mogelijkheid om de VIP decks te bezoeken bij zowel de Q-Dance als de Main Stage.

Wat ook erg fijn is, zijn de extra waterbarren die Mysteryland over hun terrein verspreid hebben staan. Hier kan je gratis water halen om voldoende gehydrateerd te blijven.

Zoals eerder vermeld werd, is Mysteryland wel uitsluitend voor mensen van boven de achttien jaar, dus het is belangrijk om te beseffen dat minderjarigen niet welkom zullen zijn. Ben je oud genoeg, dan kan je zeker je plezier beleven aan dit grootste dance festival van Nederland!

Beeld: Mysteryland

Wat vond je van dit artikel?

Wat is het grootste buitenzwembad van Nederland?

Wat is het grootste indoor zwembad van Duitsland?