Wat is de grootste badplaats van Oekraïne?

Het prachtige Oekraïne is het grootste land in Europa.

En alhoewel het qua afstand even ver van Nederland ligt als het populaire Spaanse Gran Canaria, is het als vakantieland nog redelijk onbekend. Tijd om hier verandering in te brengen!

De grootste badplaats van Oekraïne is Odessa. De naam doet misschien ergens een belletje rinkelen, maar wat weten we eigenlijk van deze prachtige plaats en het land waar in het ligt?

Hier volgt een kennismaking met het mooie land.

Waar ligt de Oekraïne?

Oekraïne is een land in het zuid-oosten van Europa. Met 603.500 km² is het het grootste land in Europa. In het oosten ligt tegen het tegen Rusland aan, en het zuiden ligt aan de Zwarte Zee.

Het land is 14x zo groot als Nederland en heeft 45 miljoen inwoners. Vroeger behoorde het tot de Sovjet-Unie. Na een veelbewogen geschiedenis werd het land op 24 augustus 1991 zelfstandig.

Enkele belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van Oekraïne zijn de hongersnood in 1933 waarbij ongeveer 5 miljoen mensen stierven, de grote nucleaire ramp in Tsjernobyl in 1986, en natuurlijk de dreiging van de oorlog tussen de Oekraïne en Rusland in het begin van 2022.

Hoe ziet het land eruit?

Het landschap van Oekraïne lijkt een beetje op dat van Nederland.

Het is voor het grootste gedeelte vlak terrein, waarbij vruchtbare graslanden afgewisseld worden met bossen van loofbomen en gemengd met naaldbossen. Dit noemen ze de Pontische Steppe.

In het westen liggen de bergen van de Karpaten, met een hoogte van 2000 meter. De rivier de Dnjepr is de meest belangrijke rivier.

Hij stroomt dwars door de hoofdstad Kiev richting de Zwarte Zee. De laatste 800 km bestaan uit een keten van stuwmeren en waterkrachtcentrales die worden gebruikt om schone energie op te wekken.

Hoe is het weer in de Oekraïne?

In de Oekraïne heerst een zogenaamd ‘gematigd landklimaat’.

Dit betekent dat het in de winter gemiddeld -7 à -8 graden Celsius is, en de gemiddelde temperatuur in de zomer ligt rond de 18 graden Celsius.

In het zuiden en zuidoosten van het land is het uiteraard ietsje warmer. Daar heerst een subtropisch zeeklimaat.

De beste tijd om erheen te gaan is van mei tot september. Het regent er het hele jaar door, net als in Nederland, maar in de zomer is het aan de Zwarte Zee lekker warm.

Stukje historie van de stad Odessa

historie van de stad Odessa

Odessa is de zuidelijke havenstad van de Oekraïne. Het is met meer dan 1 miljoen inwoners de vierde grote stad van het land.

De stad bestaat al sinds de 8ste eeuw, maar pas onder het Russische bewind van Catharina de Grote in 1794, kreeg het zijn huidige naam.

Odessa werd verbouwd om ‘de deur naar het Westen’ te worden. Architecten komende vanuit heel Europa werden uitgenodigd om de stad een nieuw aanzien te geven.

De klassieke Italiaanse en Franse bouwstijlen zijn nog steeds in het oude centrum terug te vinden. Er zijn prachtige gebouwen en musea om te bezoeken en schitterende parken om doorheen te struinen.

Wanneer je een bezoekje brengt aan deze stad mag je een rondleiding door de beroemde catacomben niet overslaan!

Het Odessa van nu

Odessa is een multiculturele stad waar mensen van een verschillend geloof of afkomst vreedzaam naast elkaar leven.

Het overgrote deel van de Oekraïners is Christelijk, maar in het stadsbeeld zie ook prachtige synagogen en moskeeën staan.

De Potemkin trappen zijn de grootste toeristische trekpleister, vergelijkbaar met de IJffeltoren in Parijs, maar dan met een zeer bloedige historie.

Het merendeel van de toeristen is afkomstig uit Rusland, Turkije en Bulgarije, maar de laatste jaren is het aantal toeristen uit Duitsland, Nederland en andere Noord-Europese landen jaarlijks aan het verdubbelen.

Hoe kom je in Odessa?

Hoe kom je in Odessa

Je kunt natuurlijk met de auto gaan. In principe is het allemaal autobaan, maar 2000 kilometer leg je natuurlijk niet in 1 dag af.

Odessa International Airport ligt op 7 kilometer afstand van de stad. Er zijn bussen en er is een trolleybus, maar natuurlijk werkt de Uber App ook hier.

Hoe zijn de stranden in Odessa?

De kust van Oekraïne aan de Zwarte Zee is iets minder dan 2800 kilometer. Ter vergelijking; de Nederlandse kust is 450 kilometer.

Er is voor iedereen dus wel een strand te vinden wat je bevalt. De kust is bezaaid met prachtige zandstranden. En de mooiste vind je in en nabij de havenstad Odessa.

De stranden in Odessa zijn zandstranden, die veel doen denken aan onze eigen Noordzeekust.

In plaats van duinen wordt de kust van het land gescheiden door boulevards, hotels en de stad. De stranden zijn schoon en meestal gratis bereikbaar. Voor een bedje dien je uiteraard huur te betalen.

De watertemperatuur verschilt van rond de 10 graden Celsius in de winter en loopt op tot een aangename 21 graden Celsius in de zomer.

Welke stranden zijn er?

Langs de bijna 3000 km kustlijn zijn enorm veel verschillende stranden te vinden. Van heel afgelegen tot superdruk. Dit zijn de beste stranden van de stad Odessa, het Marseille van de Zwarte Zee

De Beach Golden Shore

De Beach Golden Shore heeft een breed stadsstrand en een mooie promenade met veel barretjes en restaurantjes.

Je komt hier ook veel lokalen tegen die een dagje uit zijn en over de boulevard heen slenteren of op het strandpaviljoen een balletje staan te trappen. Het is een ideale plaats voor het hele gezin.

Arcadia Beach

Arcadia Beach is in 2010 gebouwd als nieuw uitgaansgebied, en het beroemdste strand van Odessa. Op het hoofdstrand vind je glijbanen, winkeltjes, barretjes, restaurants enzovoort.

Er zijn ook verschillende kleinere strandjes waar het wat rustiger is.

Arcadia is een populair strand, kuuroord en een geliefd uitgaansgebied. Sommige nachtclubs zijn tijdens de wintermaanden gesloten, maar dit gebied is het belangrijkste uitgaansgebied van de stad.

Lanzheron Beach

Lanzheron Beach

Lanzheron Beach is het oudste strand van de stad. Het strand ligt op loopafstand van het oude gedeelte van de stad, en wordt steeds populairder bij de toeristen uit het binnen- en buitenland.

Bij de ingang liggen gigantische witte bollen. Waarom weet haast niemand.

Lanzheron Beach bestaat uit verschillende zandstranden, tientallen gezellige barretjes en restaurants, grote hotels, een dolfinarium en er is veel parkeergelegenheid.

Otrada Beach

Otrada Beach is gelegen vlak bij het centrum van de stad en is het meest drukbezochte strand van Odessa.

Het is de geliefde plek voor de mensen die in de stad wonen en werken om te genieten van de zon en elkaar te ontmoeten.

De Public Beach & Club

De Public Beach & Club is het strand voor de trendy hipsters die geld hebben. Alhoewel het een public beach is, moet je voor een bedje in een van de strandtentjes fors betalen.

Het is wel een plaats van zien en gezien worden. Je kijkt er als toerist je ogen uit.

Absoluut een bezoekje waard als je wilt weten of er ook rijke mensen in Oekraïne zijn en hoe die hun tijd en geld besteden.

Wat vond je van dit artikel?

Wat is de Nederlandse naam van de Sambucus Nigra?

Hoe kun je contact opnemen met PlayStation?