Top 10 Grootste Amerikaanse Multinationals (Jaaromzet)

We weten allemaal wel dat een aantal van de grootste multinationals ter wereld uit de Verenigde Staten komen. Op de één of andere manier is juist dit immense land erin geslaagd wereldwijd vestigingen te hebben die niet meer uit het dagelijks leven van velen zijn weg te denken.

Wat dacht je van Walmart, Amazon, Apple, en ExxonMobil? Of je nu gaat shoppen, je smartphone aanzet, of benzine gaat tanken; de kans is groot dat je dit doet bij een Amerikaanse multinational.

In deze lijst hebben we de 10 grootste Amerikaanse multinationals voor je geselecteerd, gebaseerd op hun jaaromzet in 2020. Naast voorgenoemde bedrijven staan er, door de start van de corona crisis in 2020, ook behoorlijk wat bedrijven in de farmaceutische industrie op.

De grootste Amerikaanse multinational is zonder twijfel Walmart. Niet zo gek, met een jaaromzet van 559,200 miljard USD. Dit Amerikaanse megaconcern gaat er daarnaast vandoor met de titel ´grootste bedrijf ter wereld´, en heeft daarnaast de meeste werknemers voor zich werken in de private sector. Dat zijn nogal wat prestaties! Walmart staat al voor de 8e keer op rij bovenaan in de lijst met 500 grootste bedrijven.

Benieuwd welke andere Amerikaanse multinationals qua jaaromzet succesvol zijn? Je leest het hier.

1. Walmart

Jaaromzet 559,200 miljard USD

Walmart staat dus met stip bovenaan deze lijst met grootste Amerikaanse multinationals. En wel met een grote voorsprong qua jaaromzet in vergelijking met nummer 2 op deze lijst, een ruime 170,000 miljard USD meer. Alleen dat verschil is al meer dan de gemiddelde jaaromzet van een erg succesvol bedrijf!

Walmart is een supermarktketen van Amerikaanse bodem. Het werd in 1962 opgericht door Sam Walton en slechts 10 jaar later, was het al op de beurs. Je vindt het hoofdkantoor in Bentonville, Arkansas.

Walmart is daarnaast eigenaar van Sam´s Club, een wereldwijde groothandel voor supermarktgoederen. Naast in de Verenigde Staten, kun je in Walmart winkelen in onder andere het Verenigd Koninkrijk, Japan, Mexico, en China.

2. Amazon

Jaaromzet 386,064 miljard USD

Hoewel men decennia geleden nog huiverig was voor online aankopen, had de oprichter van Amazon vast een glazen bol en wist hij dat dit in de toekomst de normaalste gang van zaken zou worden. Hij richtte dan ook Amazon.com, Inc. op.

Inmiddels is deze Amerikaanse multinational, een e-commercebedrijf, uit de levens van velen niet meer weg te denken. Aan het hoofd staat Jeff Bezos, die het concept in 1994 begon. Amazon was één van de eerste grote bedrijven die daadwerkelijk succesvol werd met de verkoop van goederen via internet.

Toch duurde het nog tot 2015 dat het bedrijf een jaaromzet van meer dan 100 miljard dollar haalde. Inmiddels heeft Amazon.com, Inc. een heel imperium opgebouwd en is de jaaromzet goed voor 386,064 miljard USD.

Het heeft een aantal dochterbedrijven, zoals Amazon Appstore, Amazon Music, Amazone Prime, Amazon Studios, en Prime Video.

3. Apple Inc.

Nog een bedrijf dat iedereen op deze aardbol wel kent, is Apple. Apple Inc. was in 2020 goed voor een jaaromzet van 274,515 miljard USD en staat daarom op de derde plek in deze lijst.

Jaaromzet 274,515 miljard USD

Apple werd in 1976 opgericht door Steve Jobs, Ronald Wayne en Steve Wozniak en begon onder de naam Apple Computer, Inc. Na jaren werd de naam veranderd naam Apple Inc., om de wereld te laten zien dat het meer doet dan alleen computers maken.

Inmiddels kennen we Apple onder andere van software, het macOS systeem, de iPod, de iPad, iPhone, en iTunes. Altijd al willen weten hoe Steve Jobs eigenlijk de naam van zijn bedrijf bedacht? In de zeventiger jaren was hij fruitariër, vandaar dat hij op de naam Apple Computer kwam.

4. CVS Health

Jaaromzet 268,706 miljard USD

Het eerste van de vele bedrijven in deze lijst die met de gezondheidszorg te maken hebben, is CVS Health. Consumer Value Stores Health had in 2020 een jaaromzet van 268,706 miljard USD, mede te danken aan de wereldwijde COVID-19 crisis.

Net als nummer 1 tot en met 3 startte ook dit bedrijf in de twintigste eeuw. Het opende in 1963 winkel nummer 1 in Lowell, Massachusetts, waar gezondheids- en schoonheidsproducten gekocht konden worden. Een jaar later groeide het tot 17 winkels en inmiddels is het concept door de Verenigde Staten en daarbuiten niet meer weg te denken.

CVS Health speelt ook een belangrijke rol in de COVID-19 crisis. Het heeft veel testen afgenomen en meer dan 30 miljoen vaccins toegediend.

5. ExxonMobil

Jaaromzet 264,938 miljard USD

Uiteraard kan een oliemaatschappij niet in deze top 10 grootste Amerikaanse multinationals ontbreken. ExxonMobil ontstond in 1999 door de fusie tussen maatschappijen Exxon en Mobil.

Inmiddels heeft de multinational een jaaromzet van 264,938 miljard USD. De voornaamste bezigheden van ExxonMobil hebben te maken met upstream, downstream en chemie van olie.

Het heeft dochterondernemingen die ook in Nederlands straatbeeld te zien zijn, zoals Mobil, Esso en Exxon. Door de hoge jaaromzet maakt het deel uit van de ´Supermajor maatschappijen´, de grootste staatsonafhankelijke oliemaatschappijen ter wereld.

6. UnitedHealth Group

Jaaromzet 257,141 miljard USD

UnitedHealth Group had in 2020 een jaaromzet van 257,141 miljard USD en verkreeg dit imperium met de handel in zorgverzekeringen. Je vindt het hoofdkantoor van deze multinational in Minnetonka, Minnesota.

Hun verzekeringen bieden dekking in ruim 50 staten en wereldwijd in 130 landen. Het bedrijf bestaat al meer dan 40 jaar en hebben hierdoor veel ervaring en expertise op het gebied van zorgverzekeringen verkregen.

Hun doel is mensen gezonder te laten leven en de algemene gezondheidszorgsystemen te verbeteren.

7. Berkshire Hathaway

Jaaromzet 254,616 miljard USD

De oprichters van Berkshire Hathaway hebben vroeger aan de keukentafel vast vaak Monopoly gespeeld. Dit bedrijf is een conglomeraat dat in veel sectoren een lepel in de pap heeft, resulterend in een indrukwekkende jaaromzet van 254,616 miljard USD.

Momenteel is Berkshire Hathaway wereldwijd het vierde grootste bedrijf, en werken er meer dan 300.000 mensen.

Berkshire Hathaway heeft bedrijven in de transport- en energiesector, en de financiële sector. Daarnaast heeft het minderheidsbelangen in bedrijven als Wells Fargo en The Coca-Cola Company. Ook zijn ze actief in de verzekeringswereld, bij vrachtvervoerder BNSF Railway en bedrijven in de nutsector.

8. McKesson Corporation

Jaaromzet 214,319 miljard USD

Hoewel het van tevoren al bekend was, heeft de COVID-19 crisis nogmaals laten zien dat de farmaceutische industrie een lucratieve business is. Dat is ook het geval voor McKesson Corporation, een Amerikaanse multinational met en jaaromzet van 214,319 miljard USD.

John McKesson richtte het bedrijf in 1833 op in New York. Inmiddels levert het een derde van alle medicijnen in Noord-Amerika en werken er ruim 78.000 mensen wereldwijd voor de firma.

Het bedrijf draagt daarnaast bij aan vernieuwingen in de gezondheidsinformatietechnologie. Er zijn vestigingen in landen als Australië, Canada en het Verenigd Koninkrijk.

9. Amerisource Bergen

Jaaromzet 189,900 miljard USD

We blijven nog even in farmaceutische sferen, ook het bedrijf op nummer 9 heeft succes verworven door distributie van medicijnen.

Amerisource Bergen had in 2020 een jaaromzet van 189,900 miljard USD.

Zij zorgen ervoor dat medicijnen in apotheken en winkels terecht komen. Achter het succes loert ook gevaar… in 2019 kwam het bedrijf in de rechtszaal terecht, na aangeklaagd te zijn als medicijnverstrekker van opioïde, een zeer verslavend medicijn.

10. Alphabet Inc.

Jaaromzet 182,530 miljard USD

Alphabet Inc. is gevestigd in Californië en is het moederbedrijf van onder andere Google Search, YouTube en Google Cloud. Het bedrijf neemt de derde plek in als grootste technologiebedrijf ter wereld.

Het moederbedrijf is in het leven geroepen omdat het transparenter wilde worden en onderdak kon bieden aan meerdere bedrijven.

Dat is gelukt, want inmiddels is het bedrijf gegroeid door de toevoeging van andere bedrijven, zoals Calico, Nest, en Waymo.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Leukste Griekse Eilanden Voor Stelletjes

Top 10 Best Betaalde MBO Banen