Top 10 Grootste Amerikaanse Bedrijven actief in Nederland

Buitenlandse investeerders zijn goed voor onze economie en de werkgelegenheid. Het aantal buitenlandse investeerders schommelt de laatste jaren enorm. Momenteel is één op de vijf buitenlandse bedrijven in ons land Amerikaans.

Het grootste Amerikaanse bedrijf actief in Nederland is McDonald’s. In 1971 kwam McDonald’s naar Nederland en inmiddels zijn er meer dan 250 McDonald’s restaurants in Nederland te vinden.

Veel Amerikaanse bedrijven zijn al zo ingeburgerd dat we zijn vergeten dat het om een buitenlands bedrijf gaat. In deze top tien bekijken we de 10 grootste Amerikaanse bedrijven in Nederland. Wedden dat ook jij met zeker 1 van hen dagelijks te maken hebt?

1. McDonald’s

McDonald’s bestaat al sinds 1953. In 1955 verkochten ze hun miljoenste hamburger. In 1971 opende McDonald’s het eerste restaurant in Europa, in Zaandam. Het menu werd een beetje aangepast en behalve de hamburger stonden ook Appelmoes, McKroket en Erwtensoep op het menu. Alleen in Amsterdam zijn er al 18 McDonald’s restaurants te vinden. Wereldwijd zijn dit er ongeveer 40.000.

McDonald’s gaat er prat op dat hun voedsel overal ter wereld hetzelfde smaakt, en de bediening overal goed en snel is. Sinds 2009 heeft Nederland een McDonald’s Universiteit.

Het diploma is officieel erkent als MBO-niveau en inmiddels zijn er meer dan 1.500 mensen die hun McPloma hebben gehaald. Vandaag de dag telt ons land 250 McDonald’s restaurants, 165 McDrives en 100 McCafe’s, goed voor 20.000 arbeidsplaatsen.

2. Microsoft

Iedereen heeft wel eens van Bill Gates gehoord, de nerd die in 1975 begon met de start van een softwarebedrijfje en nu bij de rijksten ter wereld behoort.

Microsoft heeft miljoenen gebruikers, en dat aantal is door de coronapandemie en de normalisering van het thuiswerken alleen nog maar toegenomen. Een baan bij Microsoft is dus best aantrekkelijk! Het is een typisch Amerikaans bedrijf: je moet hard werken, maar er zijn goede arbeidsvoorwaarden. De jaaromzet wereldwijd bedraagt 168 miljard dollar.

Het Microsoftkantoor in Nederland staat in het zakencentrum van Schiphol. Het bedrijf heeft in Nederland ongeveer 1000 mensen in dienst waarvan de helft op afstand of vanaf thuis werkt.

3. Google

Net als Microsoft is Google een van de grootst groeiende IT-bedrijven van het laatste decennia. 15 jaar geleden had nog niemand van Google gehoord, en tegenwoordig kunnen we haast niet leven zonder! Googlelen is een werkwoord geworden.

Google heeft de wereldheerschappij op de markt van de zoekmachines. Behalve de Google zoekmachine zijn er Google Maps, Google Drive, Google Clouds, Google Calander, Google Sheets, Google Translate, Google Teams en nog heel veel andere Googleproducten.

Het Nederlandse hoofdkantoor staat in Amsterdam-Zuid. Er werken 150 marketing- en verkoopmedewerkers. Wereldwijd heeft het bedrijf zo’n 150.000 medewerkers.

4. Apple

Ook op de vierde plaats in onze Amerikaanse Top Tien staat een IT-bedrijf. Apple-Computer is in 1976 opgericht en gevestigd in Californië. Het bedrijf behaalde vorig jaar een omzet van iets minder dan 300 miljard dollar.

Apple heeft 495 winkels in 20 landen, waarvan er 3 in Nederland staan. Apple verkoopt haar producten in Apple-shops (winkels in winkels), zoals bijvoorbeeld in de Media Markt. Alle nieuwe Apple-medewerkers in de Apple-shops dienen een speciale Apple-training te volgen voordat ze Apple-producten mogen verkopen.

Het hoofdkantoor van Apple Nederland is gevestigd in Utrecht. Ze zijn regelmatig op zoek naar IT-personeel.

5. UPS

UPS staat voor United Parcel Service. Het bedrijf is in 1907 opgericht door een tiener. Inmiddels is het uitgegroeid tot een miljardenbedrijf, en de oudste en grootste koeriersdienst ter wereld. Elke dag leveren ze 15 miljoen pakketten af, wereldwijd. In het totaal heeft UPS zo’n 550.000 mensen in dienst, die een gemiddelde van 20 miljoen pakjes per dag versturen. De jaarlijkse omzet bedraagt 84 miljard dollar.

UPS heeft ook een toonaangevende rol in het leveren van gespecialiseerde transport- en logistieke diensten (UPS Supply Chain Solutions).

Natuurlijk worden er ook pakketten in Nederland bezorgt. Hiervoor zijn zogenaamde afgifte- en ophaalpunten door het hele land ingericht. Het hoofdkantoor van UPS Nederland staat in Hoofddorp. Hoeveel mensen bij UPS Nederland werken is niet bekend. Veel bezorgers werken freelance, maar er is een hele website geweid aan werken voor UPS met veel job opties.

6. The Coca Cola Factory

In 1886 begon de Amerikaanse dokter Pemberton met het brouwen van een speciaal medicinaal drankje tegen duizeligheid en algehele malaise. Zijn boekhouder kwam met de naam Coca Cola en ze verkochten het voor 5 cent per glas. In 1888 verkochten ze het recept voor 550 dollar aan een zakenman die geniaal was in marketing en zorgde voor naamsbekendheid in heel Amerika.

In 1928 werden de Olympische Spelen gehouden in Amsterdam en kwam ook de Coca Cola voor het eerst naar ons toe. In 1930 ontstond de Nederlandsche Coca-Cola Maatschappij, bestaande uit 6 personen. Er volgen verschillende naamsveranderingen en in 2016 krijgt het de huidige naam,Coca Cola European Partners Nederland. In Nederland werken zo’n 800 mensen op het kantoor van Coca Cola.

7. American Express

American Express is een Amerikaanse financiële dienstverlener, en een van de bekendste merknamen ter wereld. Het hoofdkantoor staat in New York en het bedrijf heeft een jaaromzet van 40 miljard dollar. AmEx is vooral bekend van de reischeques, betaalkaarten en credit cards.

In het totaal werken er zo’n 60.000 mensen voor dit bedrijf, in 110 verschillende landen.

Natuurlijk heeft deze gigant ook een vestiging in Nederland, in Amsterdam Zuidoost,

8. IBM

De afkorting IBM kennen we allemaal. De afkorting staat voor ‘International Business Machines’ en het bedrijf is vooral bekend geworden met de productie van de eerste IBM Personal Computer. Het ontwerpen en verkopen van computertechnologie, hardware en software en IT-dienstverlening behoren tot de kernactiviteiten van dit bedrijf.

Het bedrijf bestaat al sinds 1896, met de uitvinding van de ponskaarten. IBM is al sinds 1940 in Nederland aanwezig en verkoos in de Tweede Wereldoorlog de kant van Nazi-Duitsland. Het imago van het bedrijf heeft daardoor later flinke schade opgelopen maar vandaag de dag heeft

IBM meer dan 350.000 medewerkers, en haalt het bedrijf een omzet van 76 miljard dollar per jaar.

Na een grote ontslagronde in 2020 als gevolg van de corona maatregelen zijn er momenteel nog 1220 mensen werkzaam in hun kantoor in Amsterdam.

9. Nestlé

Wanneer je denkt dat Nestlé alleen maar koffie en melkpoeder maakt, dan heb je het mis.

Nestlé behoort bij de top 10 bedrijven die alle merken bezitten.

Wist jij bijvoorbeeld dat Nestlé de eigenaar is van Kit-Kat? En van Felix kattenvoer? En van L’Oreal, Giorgio Armani, Ralph Lauren, Maybelline, Garnier, Maggi, een twintigtal merken flessenwater, Dolce Gusto, Starbucks en nog 90 andere merken.

Het bedrijf bestaat al sinds 1866. Het hoofdkantoor staat tegenwoordig in Zwitserland en wereldwijd werken er meer dan 400.000 mensen.

Ook in Nederland heeft Nestlé verschillende bedrijfspanden. Het hoofdkantoor staat in Amstelveen.

Sinds de jaren 70 heeft Nestlé veel kritiek ontvangen voor hun misleidende reclamecampagnes in ontwikkelingslanden, het privatiseren en opkopen van watervoorraden en slavenarbeid en kinderarbeid. Een twintigtal landen heeft het bedrijf daarom geboycot. Iets om over na te denken, misschien?

10. Johnson & Johnson

Dit Amerikaanse bedrijf heeft de focus liggen op de farmaceutische industrie. Wereldwijd heeft het bedrijf zo’n 200 dochterondernemingen, waarvan er ook enkelen in Nederland staan, zoals bijvoorbeeld Mentor Medical Systems, JnJ Medical en JnJ Consumer.

Johnsen & Johnson is ook eigenaar van het Janssen vaccin. Dit heeft ze zeker geen windeieren gelegd. De winst van 2020 is bijna 30% gestegen ten opzichte van 2019, en de grote klapper, de winst van 2021, zit er nog aan te komen.

Het bedrijf heeft in de loop der jaren heel wat schadeclaims betaald wegens misinformatie en de verkoop van ernstig schadelijke farmaceutische middelen. Op 1 april 2021 kwam aan het licht dat er een fout bij de productie van het coronavaccin gemaakt was, en waren ze verplicht om 15 miljoen doses van het vaccin te vernietigen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Grootste Bedrijven Van Europa

Top 10 Grootste Nederlandse Bedrijven actief in Amerika