Top 10 Grootste Amerikaanse Bedrijven Met De Hoogste Jaaromzet

Wil jij weten welk bedrijf er het meest succesvol is geweest het afgelopen jaar? Wie internationaal de meeste winst heeft gemaakt? Het vertelt ons namelijk wat over ons, als consument. En ook over het land en de maatschappij waarin we leven.

Het grootste Amerikaanse bedrijf met de hoogste jaaromzet is Walmart. Jaarlijks heeft Walmart een omzet van 523 miljard dollar. Wereldwijd gezien heeft China de meeste bedrijven die hoog scoren. Amerika komt op een tweede plaats, en Japan op de derde plaats. Nieuwsgierig naar de 10 Amerikaanse bedrijven met de hoogste jaaromzet? Lees dan snel verder!

1. Walmart

Walmart heeft een jaaromzet van 523 miljard dollar, en wordt al jaren gezien als het meest succesvolle bedrijf in de wereld.

Walmart heeft geen winkels in Nederland. Het antwoord op de vraag ‘wat verkopen ze dan?’ is gemakkelijk te geven. Namelijk Alles! Etenswaren, gereedschap, kleding, sport & spel, verzekeringen, juwelen, meubels en zelfs wapens en munitie!

Walmart investeert de laatste jaren veel geld in de ontwikkeling van een digitale toekomst. En volgens Walmart is de toekomst dat shoppers meer en meer online gaan kopen. In de fysieke winkel zal zoveel mogelijk werk door robots worden gedaan.

Het bedrijf heeft iets minder dan 11.000 filialen en meer dan 2,2 miljoen werknemers wereldwijd. In elke Walmart werkt een groeter die de taak heeft om tegen iedereen ‘Hallo! Welkom bij Walmart’ te zeggen. Walmart staat bekend om de schandalig lage lonen en de soms zeer discutabele fashion-smaak van haar shoppers.

2. Amazon

Het online bedrijf Amazon gaat het goed voor de wind. Steeds meer mensen shoppen online, zeker nu de corona pandemie en de economische crises het hebben van een fysieke winkel haast onmogelijk maakt.

Vorig jaar haalde het bedrijf een omzet van 386 miljard dollar. Het Amerikaanse e-commerce bedrijf in Seattle is opgericht in 1994 door Jeff Bezos, nu de rijkste man ter wereld met een persoonlijk vermogen van 211 miljard dollar!

Amazon is niet alleen een e-commerce bedrijf waarin spullen online verhandeld worden, maar ook het moederbedrijf van de televisiestudio Amazon Studios, de streamingdienst Prime Video, Amazon Prime, de Amazon Appstore en Amazon Music.

60% van de omzet wordt gemaakt door de wereldwijde internetverkoop van goederen. De fysieke Amazon-winkels in Amerika maken ook winst, maar de filialen in Europa draaien nog met verlies. De Europeanen zin nog niet gewend aan het winkelen in deze megastores.

3. Apple.Inc

Het Amerikaanse elektronicabedrijf Apple staat met 300 miljard dollar op de derde plaats. Apple Inc. is opgericht in 1976 door Steve Jobs, Ronald Wayne en Steve Wozniak. Het indrukwekkende hoofdkantoor is gevestigd in Californië.

Apple is vooral bekend geworden met hun Apple Macintosh-computers en de iPods, iPhones en iPads. Naast al deze hardware ontwikkelt het bedrijf ook zijn eigen software.

Wie denkt dat Apple de grote concurrent van Microsoft is en ze elkaar haten heeft het mis. In 1997 stond Apple aan de rand van faillissement. Microsoft investeerde 160 miljoen dollar om het bedrijf weer op de been te helpen.

4. Microsoft

Ook Microsoft is een Amerikaans bedrijf. Het bedrijf werd in 1975 opgericht door Bill Gates en Paul Allen. Microsoft ontwikkelt, licentieert, ondersteunt en verspreidt computer- gerelateerde diensten en producten. De jaaromzet wordt geschat op 186 miljard dollar en de beurswaarde is meer dan 1 biljoen dollar.

Eigenaar Bill Gates is de machtigste man op aarde, en net iets minder rijk (officieel) dan zijn buddy, Jeff Bezos.

Microsofts slimme verkoopcampagnes worden geprezen, maar het bedrijf heeft in de afgelopen jaren ook een paar keer heel negatief in het nieuws gestaan vanwege hun agressieve monopoliepositie op de Europese markt.

5. Berkshire Hathaway

Het vijfde grootste Amerikaanse bedrijf is Berkshire Hathaway. De naam zal bij weinig mensen een bel doen rinkelen. Berkshire Hathaway is van oudsher een textielfabriek, opgericht in 1836. In 1962 kocht Warren Buffet aandelen in het bedrijf en in 1985 was hij de grootaandeelhouder, sloot de laatste fabriek en begon het bedrijfskapitaal te beleggen in aandelen.

Tegenwoordig is Berkshire Hathaway een overkoepelend bedrijf (conglomeraat) wat een groot aantal bedrijven bezit in de financiële, transport- en de energiesector, maar ook bijvoorbeeld in de Coca-Cola Company. Tegenwoordig heeft het bedrijf een omzet van rond de 184 miljard dollar

In de Raad van Bestuur komen we een bekende tegen! Mr. Bill Gates. Warren Buffett, die ook veel belangen heeft in de fossiele brandstoffen, is met donaties van meer dan $ 30 miljard de grootste donor voor de Bill & Melinda Gates Foundation.

6. Exxon Mobil Corporation

Het bedrijf Exxon Mobil is ontstaan in 1999, uit een samenvoeging van Exxon en Mobil. Het is tegenwoordig een van de grootste oliemaatschappijen in de wereld, en gevestigd in Texas.

Het bedrijf heeft 50% belangen in de Nederlands Aardolie maatschappij en raffinaderijen in 14 landen. Per jaar verkoopt het bedrijf 25 miljoen ton aan chemicaliën, waarvan een groot gedeelte aan België en Nederland. Het Benelux-hoofdkantoor staat in Breda en Exxon Mobil heeft een van de modernste raffinaderijen in de haven van Rotterdam.

Ondanks dat de vraag naar brandstoffen en chemicaliën de laatste jaren aan het dalen zijn, staat Exxon Mobil met een jaaromzet van 181 miljard dollar op een stevige 6e plaats.

7. McKesson

De McKesson Corporation is een Amerikaans bedrijf met hoofdkantoor in Irving, Texas.

Het is ’s werelds grootste gezondheidszorgbedrijf qua omzet en het zevende grootste bedrijf in de Verenigde Staten, met een omzet van 179 miljard dollar (en nog steeds stijgende).

Het bedrijf werd in 1833 in New York City opgericht onder de naam Olcott & McKesson.

Naast vestigingen in Noord-Amerika heeft McKesson ook internationale vestigingen in Australië en Europa (Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk).

McKesson werkt samen met zorgverleners, commissarissen, apotheken, fabrikanten, overheden en andere belanghebbenden om de juiste medicijnen, medische producten en gezondheidsdiensten te leveren aan de patiënten die ze nodig hebben, wanneer ze ze nodig hebben – op een veilige, tijdige en kosteneffectieve manier.

Het coronavirus heeft absoluut een positieve invloed gehad op de omzet van dit bedrijf. Denk maar eens aan de distributie van al die pcr-testen en vaccinaties!

8. General Motors GM

GM is een van de grootste autobedrijven van de wereld. Het Amerikaanse bedrijf is in 1908 opgericht. Tegenwoordig heeft het bedrijf wereldwijd ongeveer 150.00 werknemers in dienst.

GM produceert 8 miljoen auto’s per jaar en deze voertuigen worden verkocht aan 200 verschillende landen. De meesten worden naar China geëxporteerd. Het heeft een wereldwijd marktaandeel van 8%, goed voor een jaaromzet van 152 miljard dollar.

Wist je dat General Motors de navigatiesystemen heeft ontwikkeld die in de Apollo 11 werden gebruikt? Zonder GM dus geen ‘small step for man, big step for mankind’.

9. General Electric

General Electric Company GE is een wereldwijd opererend bedrijf in de technologie. Het bedrijf is opgericht in 1879, en houdt zich tegenwoordig vooral bezig met de opwekking van energie, ontwikkeling van medische apparatuur en het bouwen van vliegtuigmotoren.

In 1876 opende Thomas Edison een laboratorium in New Jersey. In dit laboratorium deed hij zijn meest belangrijke ontdekking, de elektrische lamp. Hij bracht zijn uitvindingen onder in zijn eigen holding, de Edison General Electric Company. Na vele fusies en bewegingen in het bestuur werd de naam verkort naar General Electric.

Het bedrijf had een jaaromzet van 147 miljard dollar.

10. Valero Energy

Ons laatste bedrijf in deze top tien heeft een jaaromzet van net onder de 140 miljard dollar.

Valero Energy Corporation is verkoper van transportbrandstoffen, andere petrochemische producten en energie. Het hoofdkantoor is gevestigd in San Antonio, Texas.

Het bedrijf exploiteert 16 raffinaderijen, goed voor 3 miljoen vaten (480.000 m3) per dag. De 11 ethanolfabrieken hebben een productiecapaciteit van samen 1,2 miljard US-gallon per jaar en een windpark van 50 megawatt.

Wat vond je van dit artikel?

Hoeveel soorten insecten zijn er?

Top 10 Grootste Bedrijven Van Europa