Top 10 Griekse Eilanden met de Mooiste Natuur

Griekenland bestaat uit ongeveer 6000 verschillende eilandjes, in alle vormen en maten. De meeste eilandjes zijn klein en onbewoonbaar. Maar 227 eilanden zijn bewoond. Het grootste eiland Kreta is ongeveer 8.300 km groot en heeft maar liefst 3 vliegvelden!

Het mooiste Griekse eiland is meteen het grootste eiland: Kreta. Wil jij weten op welke eilanden je nog meer mooie, rustige Griekste stranden kunt vinden? Hier vind je de 10 beste eilanden voor een strandvakantie aan de Griekse kust.

1. Kreta

Kreta is met een oppervlakte van ruim 8.300 vierkante kilometer het grootste eiland van Griekenland. Het eiland is precies 260 km lang en op zijn smalst slechts 12 kilometer breed. Op het eiland vind je drie verschillende gebergtes.

De kustlijn beslaat ongeveer 1050 kilometer en daarnaast behoren nog 7 kleinere, onbewoonde eilandjes. De afgelegen strandjes op deze eilanden en langs de kustlijn van Kreta zijn vaak alleen per boot te bereiken vanwege de steile rotswanden.

Het allermooiste en meest indrukwekkende strand van Kreta is Seitan Limania, wat op ongeveer een uurtje boten van de stad Chania ligt. Het kleine zandstrandje met azuurblauw water ligt ingeklemd tussen de ‘fjorden’ van de Griekse kust en is een absolute droom.

2. Zakynthos

Samen met de eilanden Lefkas en Kefalonia behoort Zakynthos tot de Ionische eilanden van Griekenland. Het eiland heeft een totaaloppervlakte van 410 vierkante kilometer en ligt ter hoogte van het Italiaanse Sicilië.

Het eiland is bezaaid met gezellige dorpjes waar je heerlijk kunt eten, olijfboomgaarden en charmante Bed&Breakfasts.

De Shipwreck Beach of Navagio zoals de lokalen het noemen is één van de meest bijzondere strandjes van Griekenland. In een diepe baai verscholen ligt een zandstrandje met daarop een scheepswrak. Het water is helderblauw, het zand stralend wit.

Maar op Zakymthos zijn nog veel meer mooie strandjes te vinden, zoals het afgelegen Dafni Beach, Turtle Island, en Marathonissi, een absolute aanrader voor snorkelaars.

3. Santorini

Het eiland Santorini wordt door velen bestempeld als het allermooiste eiland van Griekenland.

Ten noorden van Kreta, in de Egeïsche Zee ligt de ringvormige eilandengroep met de naam Santorini. Het gelijknamige eiland Santorini is het grootst en met bekend om zijn schoonheid. De witte huisjes met blauwe luiken die dicht opeengepakt op de heuvels zijn gebouwd en de smalle, slingerende, geplaveide straatjes zijn zeer fotogeniek en prijken op menig ansichtkaart.

Een van de mooiste en meest indrukwekkende strandjes van het eiland is het in het zuiden gelegen Red Beach. De roodgekleurde berg geeft een unieke sfeer aan het strand. Mocht je van lange strandwandelingen houden en gezellige strandtentjes dan is een bezoekje aan Perissa en Perivolos Beach zeker aan te raden.

4. Lefkas

Lefkas is met verschillende bruggen aan het vasteland van Griekenland verbonden. Het lijkt in alle opzichten een beetje op Zakynthos, alleen vindt je hier geen wrak op het strand. De felgekleurde turquoise zee en de metershoge kliffen zorgen ervoor dat je deze specifieke feature niet echt mist.

Porto Katsiki (Grieks voor geitenhaven) is een van de mooiste stranden van dit in de Ionische zee gelegen eiland. Het strand ligt op 35 km afstand van de stad Lefkas, op de bodem van een klif die vroeger alleen door geiten bereikt kon worden.

Boven op de berg zijn gezellige Griekse eettentjes, parkeerplaatsen en er is een trap die naar beneden naar het strand leidt. Het strand is ook per boot te bereiken, en een geliefde bestemming voor de Grieken van het vasteland.

5. Skiathos

Het eiland Skiathos maakt onderdeel uit van de Griekse eilandengroep die ook wel de Noordelijke Sporaden worden genoemd, in het noordwesten van de Egeïsche Zee.

Het eiland is dicht begroeid met pijnboombossen.

De lange witte stranden en het heldere zeewater trekken het hele jaar door veel bezoekers. Wanneer je wilt kan je met een taxiboot een rondje om het eiland varen om zo het beste strand voor jou uit te zoeken.

Het Koukounaries strand is het meest bekende strand van Skiathos en is beschermd gebied verklaart. Ook het nabij gelegen, kleinere Ftelia-strand is absoluut de moeite van een bezoekje waard.

6. Karpathos

Karpathos is misschien wat minder bekend, maar even zo mooi als Zakynthos en Santorini.

Het langwerpige eiland heeft een eigen luchthaven, en ligt in het midden tussen Rhodos en Kreta.

Het eiland heeft een landoppervlakte van 324 vierkante kilometer en er wonen iets meer dan 7.000 mensen. In de zomermaanden kan het aantal mensen dat op Karpathos is oplopen tot zeker 40.000. Dit is vooral te danken aan de dagjesmensen en zogenaamde eilandhoppers.

Ook hier vind je weer waanzinnige zandstranden met helderblauw water. Lefkos, Achata en Apella zijn slechts drie van de prachtige stranden die het eiland rijk is. Een van de meest geliefde activiteiten is een brommertje huren en zo het eiland verkennen.

7. Mykonos

Mykonos is een redelijk klein Grieks eiland en ligt in de Egeïsche Zee. Het eiland heeft een oppervlakte van 86 km², en er wonen zo’n 10.000 inwoners. Het eiland is zeer heuvelachtig en bestaat voornamelijk uit graniet. Het landschap is er overwegend droog en kaal, alhoewel de bewoners nog wel op kleine schaal nog wat aan landbouw en visserij doen.

Op het zandstrand van Spuer Paradise Beach kun je de prachtige boten zien die daar aanleggen of zelf een boottaxi nemen naar een van de andere eilanden of rondje om Mykonos heen.

Wil je mensen kijken dan is Psarou Beach misschien iets voor jou: Het strand is hier letterlijk in 2-en gesplitst: Links voor de “arme mensen” die in het zand zitten, en rechts voor de “rijken” die vanuit hun luxueuze strandstoel drankjes kunnen bestellen bij de luxe loungebar op hun gedeelte van het strand.

8. Kos

Het eiland Kos ligt in het oosten van de Egeïsche Zee, voor de kust van Turkije. Het eiland is slechts 40 kilometer lang en 8 kilometer breed en heft een totaaloppervlakte van iets minder dan 300 vierkante kilometer.

Net zoals op veel van de Griekse eilanden is het toerisme een belangrijke bron van inkomsten voor de eilanders.

Ook Kos heeft weer een aantal prachtige stranden. Het mooiste zandstrand is Paradise Beach, gelegen in een prachtige, boomrijke baai. Het is ook het beste strand om heen te gaan als je van watersport houdt

Ben je op zoek naar rust en ontspanning, loop dan Paradise Beach voorbij, richting het meer afgelegen Camel Beach.

Vanaf het zandstrand van de Agios Stefanos Beach heb je prachtig uitzicht op de ruïne van de gelijknamige basiliek, gebouwd in de 5e eeuw.

9. Corfu

Corfu, of Korfoe, is het noordelijkst gelegen Griekse eiland in de Ionische Zee. Het ligt in het noordwesten van Griekenland, voor de kust van Albanië. De baaien aan de kust bestaan voornamelijk uit kiezels. Dit trekt heel veel vis en andere creaturen van de zee aan en daarom is het de ideale plek om te gaan snorkelen of duiken.

Paleokastritsa Beach is een van de mooiste strandjes van Corfu. Het blauwe water doet hier en daar geweldig mooi groen aan alsof het bos en de vegetatie onder water doorloopt.

10. Rodos

Rodos ligt in de Egeïsche Zee en is het op drie na grootste eiland van Griekenland. Het ligt op maar een paar kilometer afstand van het Turkse vasteland.

Het binbosrijk en dunbevolktnenland is bergachtig, . In De Vlindervallei Petaloudes verzamelen zich iedere zomer duizenden vlinders en ook de Zeven Bronnen zijn een echte toeristentrekpleister.

Rodos heeft zowel kei- als zandstranden die net zo mooi zijn als de rest van de Griekse eilanden.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Amerikaanse Sportauto´s

De 6 Meest Voorkomende Soorten Dementie