Top 30 Leukste Goedkope Stedentrips in Europa

Vakantie, wie houdt er niet van! Een weekje zonnen in Zuid-Europa of een actieve vakantie in de bergen van Oostenrijk, het zijn allemaal leuke ideeën. Ook stedentrips worden steeds populairder onder de Nederlanders.

Ongeveer 4/5e deel van de Nederlanders gaat jaarlijks op vakantie. Gemiddeld gaan deze Nederlanders dan 24 nachten per jaar op vakantie.

We zijn natuurlijk ook allemaal Nederlanders. Elke cent die we kunnen besparen, besparen we maar al te graag. Altijd zullen we op zoek blijven naar de goedkoopste opties. En precies daarom hebben we in dit lijstje de 30 leukste, maar goedkope stedentrips in Europa bij elkaar verzameld.

De leukste goedkope stedentrip in Europa is een stedentrip naar Sarajevo. Sarajevo ligt in Bosnië-Herzegovina en staat misschien niet onmiddellijk bovenop je lijstje. Echter, het is een prachtige, zonnige stad en tevens erg betaalbaar. Meer over de stad, en tips over bijvoorbeeld hotels en restaurants vindt je later in het artikel.

Weten welke 29 andere stedentrips er op het lijstje staan? Lees dan snel verder!

1. Sarajevo, Bosnië-Herzegovina

Sarajevo

Sarajevo heeft een erg zwaar verleden gehad. Tijdens de burgeroorlogen in het voormalige Joegoslavië was Sarajevo één van de middelpunten van geweld. Inmiddels is Sarajevo echter uitgegroeid tot een Bosnische parel.

Vandaag de dag zijn er dan ook nog vele musea te vinden waarin de donkere tijd wordt herdacht. Echter, dat is niet het enige mooie aan de stad. Prachtige bezienswaardigheden die in de stad liggen zijn bijvoorbeeld de Bscarsija (een historische markt) en de Gazi-Husrev-Bergmoskee (een moskee in een Ottomaans complex). Iets anders wat erg mooi is aan de stad is dat het zo goedkoop is. Het ligt in Bosnië-Herzegovina, één van de goedkoopste landen ter wereld.

 • Beste centraal gelegen hostel: Hostel Franz Ferdinand
 • Beste hotel dichtbij toeristische attracties: Hotel Europe
 • Tipje van ons: een wandeltocht onder begeleiding
 • Leuk net buiten de stad: een dagtour naar Jajce en Travnik

Verwachte budget per dag: in Sarajevo kun je de dag makkelijk overleven met een budget van €28. Zo kost een koffie er gemiddeld ‘maar’ €0,70 en een lunch ongeveer €3. Een nachtverblijf kun je, afhankelijk van je eisen, vaak tussen de €10 en €28 al vinden.

2. Praag, Tsjechië

Praag

Het Oostblok wordt de laatste jaren steeds populairder onder toeristen. Hiermee wordt Praag, als één van de bekendste steden in het Oostblok, ook steeds populairder. Praag ligt in Tsjechië, wat over het algemeen een relatief erg goedkoop vakantieland is.

Tsjechië is het land waarin pils werd uitgevonden. Het is dan ook een fantastisch vakantieland voor mensen die van bier houden. Het land staat bekend om zijn geweldige bieren, voor erg lage prijzen.

Buiten het bier zijn er genoeg andere redenen om naar Praag te gaan. De plek waar je verblijft in Praag, kan je trip écht maken of breken. Vandaar dat de volgende tips enorm van pas zullen komen.

 • Beste centraal gelegen hostel: Safestay Prague
 • Beste hotel dichtbij toeristische attracties: K+K Hotel Central
 • Tipje van ons: een dinercruise door de kanalen

Verwachte budget per dag: in Praag is het zeker niet duur. Per dag kun je voor ongeveer €45 klaar zijn. Een halve liter bier kost bijvoorbeeld maar €1.60 en een volledige maaltijd ongeveer €8. Een nachtverblijf kun je, afhankelijk van je eisen, voor een bedrag van tussen de €20 en €45 klaar zijn.

3. Tallinn, Estland

Tallinn

Tallinn, gelegen in het noorden van Europa in het kleine land Estland, wordt steeds populairder. Het is klein, maar prachtig. Vandaar ook ideaal voor een stedentrip, je kunt binnen enkele dagen heel veel doen. De stad ligt aan de prachtige, geroemde Baltische kustlijn.

Vlakbij Tallinn liggen verschillende prachtige bezienswaardigheden. Een uurtje rijden vanaf Tallinn ligt bijvoorbeeld het Laheema National Park. Hier kun je prachtige fietsen. Zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen.

 • Beste centraal gelegen hotel: The Three Sisters Boutique Hotel
 • Beste hotel dichtbij toeristische attracties: Grand Rose SPA Hotel
 • Tipje van ons: een fietstocht door de wijk Kalamaja
 • Leuk net buiten de stad: een dag tour van Tallinn naar Naissaar (een eiland)

Verwachte budget per dag: het is (gelukkig) niet zo duur in Tallinn. Voor een bedrag van €40 per dag kun je per dag al klaar zijn. Een biertje kost er bijvoorbeeld €2.60 en vanaf €7 kun je al avondeten. Ook het bedrag dat je moet neerleggen voor een nachtverblijf valt zeker mee. Afhankelijk van je eisen kun je voor een bedrag tussen de €15 en €35 al klaar zijn.

4. Leipzig, Duitsland

Leipzig

Leipzig is tegenwoordig vooral bekend van zijn voetbalclub RB Leipzig. De club is in de laatste jaren vanuit het niks naar de top gerezen. Een pluspunt aan de stad, kijkend vanuit het toeristische oogpunt, is dat het in een goedkoop gebied ligt.

Het oosten van Duitsland is over het algemeen stukken goedkopen dan het westen van Duitsland. Zo zijn de kosten van leven in Berlijn (de hoofdstad) bijvoorbeeld veel lager dan het gemiddelde in Duitsland. Wereldwijd gezien is dit erg ongewoon.

 • Beste centraal gelegen hotel: IntercityHotel Leipzig
 • Beste luxehotel: Pentahotel Leipzig
 • Tipje van ons: kanotocht door de stad
 • Ook leuk: de hop-on hop-off bussen die langs alle bezienswaardigheden gaan

Verwachte budget per dag: wanneer je naar Leipzig gaat kun je verwachten op een budget van rond de €60 uit te komen. Een halve liter bier kost in Leipzig ongeveer €3,35 en een schnitzel kun je er bestellen voor een bedrag van €8. Je nachtverblijf zal je, afhankelijk van je keuzes en budget, tussen de €20 en €35 kosten.

5. Londen, Engeland

Londen

Toen je op dit lijstje klikte had je waarschijnlijk niet verwacht Londen zo hoog in het lijstje te zien staan. Aangezien Londen zo bekend is en populair onder de toeristen, zou je misschien verwachten dat Londen erg duur is.

Duur kan Londen ook zeker zijn, maar wanneer je let op de kosten en slimme keuzes maakt, hoeft Londen helemaal niet duur te zijn. Er zijn bijvoorbeeld veel bezienswaardigheden die je voor gratis kunt bezoeken, zoals de Big Ben en de Tower Bridge.

 • Beste centraal gelegen hotel: The Z Hotel Piccadilly
 • Beste hotel dichtbij toeristische attracties: Park Plaza London Waterloo
 • Tipje van ons: naar de top van de The London Eye
 • Leuk voor avontuurlijke mensen: de O2 Arena beklimmen

Verwachte budget per dag: voor een bedrag van €70 per dag kun je in Londen een erg leuke dag hebben. Een drankje is er wel wat aan de dure kant, daar je een drankje kunt kopen voor gemiddeld €6. Avondeten kun je doen voor €10, voor dit bedrag kun je bijvoorbeeld prima een Londense fish and chips bestellen.

Slapen kun je voor erg goedkoop, wanneer je kiest voor een hostel. Dan zul je ongeveer €20 per nacht kwijt zijn. Kies je voor een hotel, dan moet je denken aan een bedrag van €70 per nacht.

6. Boedapest, Hongarije

Boedapest

Wat veel mensen misschien niet weten is dat Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, bestaat uit twee delen. Boeda, en Pest. Deze twee delen waren ooit onafhankelijk, maar zijn inmiddels samengevoegd tot Boedapest.

In Boedapest kun je heel veel verschillende dingen doen. Je kunt lekker een dag aan het zwembad liggen, maar ook een actieve vakantie hebben en van alles doen en bekijken.

Het beste kun je naar Boedapest gaan in de lente, tussen maart en mei. Het weer is het dan ideaal. Mooi zonnig weer, maar niet té warm.

 • Beste centraal gelegen hotel: Arcadia Hotel Boedapest
 • Beste luxehotel: Hotel Palazzo Zichy Boedapest
 • Relaxen?: spendeer een dagje in de Thermal Margaret Island Spa

Verwachte budget per dag: voor een bedrag van ongeveer €42 per dag kun je in Boedapest een erg leuke dag hebben. Een drankje kost er ongeveer €2.50 en een simpele maaltijd kun je er prima halen voor €4. Een nachtverblijf heb je in Boedapest voor een bedrag tussen de €16 en €31.

7. Palermo, Italië

Palermo

Palermo ligt helemaal in het zuiden van Italië. De stad ligt op het eiland dat de voet van Italië vormt, Sicilië. Wanneer je een reis door Europa doet kunnen verschillende Italiaanse steden écht niet ontbreken.

Palermo is de ‘hoofdstad’ van Sicilië. Volgens vele Sicilianen is Sicilië namelijk een land apart. Net als de Catalanen in Catalonië, voelen de Sicilianen zich eerder Sicilianen dan Italianen. Ze zijn erg trots op hun ‘land’, en voor een reden. Sicilië is prachtig!

 • Beste centraal gelegen hostel: Balarm Hostel
 • Beste hotel dichtbij toeristische attracties: Hotel Palazzo Brunaccini
 • Leuk net buiten de stad: bezoek het westen van Sicilië (Segesta, Erice en Salt Pans)

Verwachte budget per dag: voor een bedrag van €36 kun je in Palermo (en in Sicilië in zijn geheel) een erg leuke dag hebben. Een wijntje, toepasselijk bij Italië, kost je ongeveer €2,50 per glas en een pasta kun je er prima bestellen vanaf €5. Een hotel of hostel kost je meestal tussen de €16 en €62.

8. Kotor, Montenegro

Kotor

Houd je van écht goedkoop reizen? Dan is Montenegro perfect voor jou! Het hoogtepunt van Montenegro is zonder twijfel Kotor. Kotor is een havenstad in Montenegro met maar 23.000 (!) inwoners. Het ligt aan de Kotorbaai, vernoemd naar de stad.

De vesting is ommuurd en tevens staat de stad op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Als dit je niet overtuigt, zal niets dan doen.

 • Beste centraal gelegen hotel: Palazzo Drusko Deluxe Rooms
 • Beste hotel dichtbij toeristische attracties: Boutique Hotel Astoria
 • Tipje van ons: een kajak tocht door de baai
 • Leuk net buiten de stad: een boottocht naar de blauwe grotten

Verwachte budget per dag: een leuke dag kun je in Kotor al hebben voor een subtiel bedrag van €31. Een flesje bier kost er maar €1 en een maaltijd kun je er al kopen voor een bedrag van €2,60. Je nachtverblijf zal je, afhankelijk van je eisen, tussen de €21 en €52 kosten.

9. Gdánsk, Polen

Gdánsk

De prachtige Poolse stad Gdánsk ligt aan de Baltische Riviera. Het ligt in het noorden van Polen en heeft een prachtig uiterlijk. Het is een erg kleurrijke en pittoreske stad. Het is één van de vele prachtige, goedkope locaties in Polen.

 • Beste centraal gelegen hotel: PURO Gdansk Stare Miasto
 • Beste hotel dichtbij toeristische attracties: Hotel Mercure Gdanks Stare Miasto
 • Tipje van ons: een kroegentocht door het stadscentrum
 • Leuk net buiten de stad: een begeleidde elektrische steptour door de stad

Verwachte budget per dag: in Gdánsk kun je verwachten een bedrag van €52 per dag kwijt te zijn. Een shotje wodka kost er €1 en de kom typische Poolse soep kost je €2. Voor je nachtverblijf kun je verwachten een bedrag tussen de €12 en €36 kwijt te zijn.

10. Porto, Portugal

Porto

Ook Porto, gelegen in Portugal, is prachtig én goedkoop. Het is de tweede grootste en tweede belangrijkste stad van Portugal en ligt aan de rivier de Duoro.

De stad heeft vele highlights. Enkele hiervan zijn het Portugal Park, de haven en de Vila Nova de Gaia. En het beste van alles? De stad is enorm goedkoop.

 • Beste centraal gelegen hotel: MyStay Porto Batalha
 • Tipje van ons: een tour door de Douro Vallei waar wijn geproefd kan worden en een riviercruise gedaan kan worden
 • Leuk net buiten de stad: Torre dos Clérigos (vanaf hier heb je prachtige uitzichten over stad)

Verwachte budget per dag: per dag zul je in Porto een bedrag van €47 kwijt zijn. Een hele fles wijn kost er maar €3,60 (!) en gegrilde sardientjes kun je er bestellen voor €8. Een nachtverblijf heb je in de stad al voor een bedrag tussen de €21 en €47.

11. Novi Sad, Servië

Novi Sad

Veel mensen zullen misschien nog nooit van Novi Sad gehoord hebben. Het is een in Nederland relatief onbekende stad, maar wel een prachtige. De stad heeft bijna 400.000 inwoners en ligt in het noorden van Servië.

 • Beste centraal gelegen hostel: Hostel Sova
 • Beste hotel dichtbij toeristische attracties: Hotel Leopold I Novi Sad

Verwachte budget per dag: per dag zul je ongeveer een bedrag van €26 kwijt zijn, enorm goedkoop dus. Een halve liter bier kun je in de stad kopen van €1 en een burger voor een bedrag tussen de €1 en €2. Je nachtverblijf gaat je iets meer kosten, maar voor een bedrag vanaf €13 kun je een prima nacht hebben.

12. Málaga, Spanje

Málaga

Málaga ligt in het zuiden van Spanje, in de regio Andalusië. Málaga is een havenstad en is de op vijf na grootste stad van Spanje. In de stad wonen ongeveer 1,1 miljoen mensen.

 • Beste centraal gelegen hotel: Hotel Boutique Villa Lorena Malaga
 • Beste hotel dichtbij toeristische attracties: El Riad Andaluz
 • Tipje van ons: het Picasso museum
 • Leuk net buiten de stad: de drie uur durende wandeltocht Caminito del Rey

Verwachte budget per dag: per dag zul je in Málaga ongeveer €68 kwijt zijn. Een drankje kost er tussen de €1,80 en de €2,60. Voor dit bedrag heb je dan bijvoorbeeld een lekker biertje. Een avondmaaltijd kost er ongeveer €10 en vanaf €17 heb je een prima hostel.

13. Lviv, Oekraïne

Lviv

Tot nu toe is Oekraïne onder Nederlanders nog niet echt een populair vakantieland. Eigenlijk is dat raar, want het is echt een prachtig land.

Lviv ligt in het westen van dit prachtige land en ligt op relatief korte afstand van andere prachtige steden als Krakau en Boedapest, ideaal voor een gecombineerde trip dus.

 • Beste centraal gelegen hotel: Lviv Central Jam Hotel
 • Beste hotel dichtbij toeristische attracties: Taurus Hotel
 • Tipje van ons: een wandeltocht door het historische stadscentrum

Verwachte budget per dag: wanneer je uitgaat van een dagelijks budget van €42 is dat erg reëel. Een drankje, in dit geval een shotje wodka, kost in de stad €1 en een échte Oekraïense borscht bestel je al vanaf €0,80. Het nachtverblijf is ietwat prijziger dan de eerder genoemde dingen, maar alsnog kun je voor een bedrag van tussen de €8 en de €31 prima verblijven.

14. Boekarest, Roemenië

Boekarest

Het is niet de mooiste stad van Roemenië, maar zeker de moeite waard. Met name het historische stadscentrum is erg geliefd onder reizigers zoals backpackers.

 • Beste centraal gelegen hotel: Hotel Litovoi Central
 • Beste hotel dichtbij toeristische attracties: RIN Central Hotel
 • Beste goedkope hostel: The Midland Hostal
 • Tipje van ons: bezoek het Parlementspaleis

Verwachte budget per dag: wanneer je naar Boekarest gaat kun je verwachten een bedrag van €27 per dag kwijt te zijn.

15. Belgrado, Servië

Belgrado

Belgrado is één van de ex-Joegoslavische steden waar zich veel geweld heeft afgespeeld in de oorlog. Mede hierdoor hebben ze vandaag de dag nog altijd moeite toeristen aan te trekken. Dit is onterecht, want het is een prachtige stad.

 • Beste centraal gelegen hotel: Hotel Mona Plaza
 • Beste hotel dichtbij toeristische attracties: Falkensteiner Hotel Belgrade
 • Tipje van ons: breng een bezoek aan het Nikola Tesla museum

Verwachte budget per dag: wanneer je naar Belgrado gaat kun je verwachten per dag een bedrag van €27 kwijt te zijn.

16. Sofia, Bulgarije

Sofia

Sofia is echt één van de goedkope pareltjes van Europa en het is tevens de hoofdstad van het Oost-Europese Bulgarije. De stad is ietwat duurder geworden in de afgelopen jaren, aangezien de stad steeds populairder wordt, maar het is nog steeds een goedkope toeristische attractie. Echt een aanrader!

 • Beste centraal gelegen hotel: Best Western Lozenetz Hotel
 • Beste hotel dichtbij toeristische attracties: Metropolitan Hotel Sofia
 • Tipje van ons: breng een bezoekje aan de Alexander Nevski katherdraal

Verwachte budget per dag: voor een bedrag van ongeveer €27 kun je in Sofia een topdag hebben. Vooral de bezienswaardigheden zijn er erg goedkoop.

17. Krakau, Polen

Krakau

Krakau kost per dag ongeveer €34 en is een prachtige Poolse stad. Het is een stad die erg populair is onder de goedkope reizigers, zoals backpackers en lifters. Er zijn verschillende goedkope hostels, zoals het The Little Havana Party Hostel. Voor een enorm laag bedrag kun je een erg leuke dag hebben in Krakau.

 • Beste centraal gelegen hotel: Holiday Inn Krakow City Centre
 • Beste hotel voor een beetje luxe: Hotel Unicus Place
 • Tipje van ons: een begeleide tour door de Wieliczka zoutmijn

Verwachte budget per dag: een leuke dag in Krakau zal je ongeveer €30 kosten. Vooral transport is er erg goedkoop. Het openbaar vervoer kost werkelijk een prikkie.

18. Riga, Letland

Riga

Riga is de hoofdstad van Letland en is tevens de grootste stad gelegen in de Baltische landen. De stad is zowel de politieke, als de economische en culturele hoofdstad van Letland. De stad staat erg hoog op het lijstje van goedkope steden. Een leuke dag kun je in Riga al hebben voor ongeveer €31.

 • Beste centraal gelegen hotel: Tallink Hotel Riga
 • Beste hotel dichtbij toeristische attracties: Grand Hotel Kempinski Riga
 • Tipje van ons: het vrijheidsmonument (voor de Letse Onafhankelijkheidsoorlog)

Verwachte budget per dag: per dag kun je in Riga verwachten ongeveer €31,30 kwijt te zijn.

19. Vilnius, Letland

Vilnius

Vilnius is een redelijk onbekende stad. Het is de derde grootste stad van Letland en ligt, anders dan Riga en Tallinn, niet aan zee. Het land ligt in het binnenland en is om die reden ook veel minder toeristisch dan de twee eerder genoemden.

Echter, het historische stadscentrum is prachtig. Het is een Baltische stad die enorm goedkoop is en het is zeker de moeite waard hier eens te gaan kijken. Voor het relatief kleine bedrag van €33 kun je hier al een prima vakantie hebben.

 • Beste centraal gelegen hotel: Best Western Hotel Vilnius
 • Beste hotel dichtbij toeristische attracties: Grand Hotel Kempinski Vilnius
 • Tipje van ons: breng een bezoekje aan de Poort van het Morgenrood (de stadspoort en tevens een gebedsplaats aan de 16e eeuw)

Verwachte budget per dag: per dag kun je in Vilnius, en over het algemeen in heel Letland, verwachten ongeveer €32,70 kwijt te zijn.

20. Istanbul, Turkije

Istanbul

Istanbul is de grootste stad van Turkije. Turkije als land heeft de afgelopen jaren enkele deukjes opgelopen. Dit is één van de aanleidingen dat de aantallen van toerisme ietwat afgenomen zijn. Hierdoor is de economie dan weer wat slechter geworden.

Een pluspunt hieraan is dat het toerisme een flink stuk goedkoper is geworden. Voor een bedrag van €32 kun je vandaag de dag in Istanbul al een erg leuke dag hebben.

 • Beste centraal gelegen hotel: Akgün Istanbul Hotel
 • Beste hotel dichtbij toeristische attracties: Point Hotel Barbaros
 • Tipje van ons: bekijk de Yerebatan Cisterne, dit is een bijzonder, oud waterreservoir dat stamt uit het jaar 542

Verwachte budget per dag: in Turkije wordt betaald met de Turkse lira, maar omgerekend naar euro’s kun je verwachten per dag ongeveer €32 kwijt te zijn.

21. Warschau, Polen

Warschau

Hoewel Krakau ietwat populairder is, doet ook Warschau het goed onder de koopjesjagers op het gebied van reizen. Het is de hoofdstad van Polen en er is veel leuks te doen voor kleine bedragen. Het historische stadscentrum bestaat niet meer, daar het na de tweede wereldoorlog helemaal opnieuw opgebouwd moest worden.

 • Beste centraal gelegen hotel: Mamaison Residence Diana Warsaw
 • Beste hotel voor een beetje luxe: Raffles Europejski Warsaw
 • Tipje van ons: neem eens een kijkje bij het Wilanówpaleis

Verwachte budget per dag: in Polen is het budget dat je kunt verwachten kwijt te zijn per dag niet zo bijzonder groot. Voor een bedrag van €34 per dag kun je prima overleven.

22. Kiev, Oekraïne

Kiev

Kiev is al lange tijd erg goedkoop. Onder andere omdat het niet zo populair is onder de toeristen. Dit komt bijvoorbeeld door de onrust die er zich af en toe afspeelt. De prijzen zijn de laatste jaren wel flink gestegen, omdat er veel sprake is geweest van inflatie. Op dit moment kun je in Kiev de dag overleven voor een bedrag van €34.

 • Beste centraal gelegen hotel: Hiton Kyiv
 • Beste hotel dichtbij toeristische attracties: Hotel Khreschatsj Kyiv
 • Tipje van ons: het holenklooster van Kiev

Verwachte budget per dag: ook Oekraïne is niet zo duur. Vooral vervoer, zoals het openbare vervoer, maar ook de bezienswaardigheden zijn over het algemeen erg goedkoop. Je kunt verwachten een bedrag van €34 per dag kwijt te zijn.

23. Bratislava, Slowakije

Bratislava

Je zou verwachten dat Bratislava heel populair zou zijn onder de toeristen, omdat het zo kort van Wenen af ligt. Echter, niet is minder waar. De stad wordt amper bezocht door toeristen. Echter, het is veel goedkoper dan Praag en heel veel goedkoper dan Wenen. Misschien dat het in de komende jaren populairder wordt, want het is echt een niet te missen kans. Op een dag hoef je in Bratislava echt maximaal €37 uit te geven.

 • Beste centraal gelegen hotel: Mercure Bratislava Centrum Hotel
 • Beste hotel dichtbij toeristische attracties: Sheraton Bratislava Hotel
 • Tipje van ons: de Old Town Hall

Verwachte budget per dag: Bratislava is aan de goedkope kant, maar wel ietwat duurder dan enkele andere steden in dit lijstje. Met name eten, drinken en entertainment zijn in de stad heel goedkoop. Je kunt verwachten per dag ongeveer €38 kwijt te zijn.

24. Zagreb, Kroatië

Zagreb

Kroatië is vooral populair om zijn populaire strandvertrekken. Hierom is Zagreb een beetje een vergeten stad. Mensen brengen er vaak niet langer dan een middagje door. Echter, het is een aanrader voor mensen die wat geld willen besparen maar toch op vakantie willen.

Het is véél goedkoper dan het nabij gelegen Italië en heeft best wat met elkaar gemeen. Tevens liggen de geliefde Plitvice meren erg dichtbij.

 • Beste centraal gelegen hotel: Esplanade Zagreb Hotel
 • Beste hotel dichtbij toeristische attracties: Hotel Jägerhorn
 • Tipje van ons: de Zagreb Kathedraal

Verwachte budget per dag: in Kroatië wordt betaald met de Kroatische kuna. De wisselkoers tussen de euro en de kuna is één van de redenen dat het in Kroatië relatief zo goedkoop is. Voor een bedrag van €35 kun je in Zagreb een prima dag hebben.

25. Santorini, Griekenland

Santorini

Santorini is één van de mooiste en populairste Griekse eilanden. Het eiland staat bekend om zijn witte huisjes met blauwe daken. Dit samen zorgt voor een prachtig beeld. Hoewel veel mensen het idee hebben dat het er erg duur is, is niets minder waar.

Je kunt er in verschillende hostels en hotels voor erg kleine bedragen verblijven. Een leuke dag kun je in Santorini prima hebben voor €40.

 • Beste centraal gelegen hotel: Winery Hotel 1870
 • Beste hotel dichtbij toeristische attracties: Elitoz Suites
 • Tipje van ons: de mooiste bezienswaardigheid van Santorini is toch zeker de Santorini caldera

Verwachte budget per dag: ook Santorini is allesbehalve duur. Met name vervoer is erg goedkoop en de bezienswaardigheden zijn tevens te bezoeken voor een prikkie. Wanneer je naar Santorini gaat kun je verwachten per dag zo’n €40 kwijt te zijn.

26. Split, Kroatië

Split

Split staat vooral bekend als knooppunt voor het Kroatische kustgebied. Vanuit hier kun je naar de prachtigste Kroatische eilanden en stranden. Echter, er mag ook niet vergeten worden dat het stadje zelf ook prachtig is. Naast prachtig, is het ook erg goedkoop. In Split kun je de dag prima overleven voor €40.

 • Beste centraal gelegen hotel: Hotel Agava Split
 • Beste hotel voor een beetje luxe: Boban Luxury Suites
 • Tipje van ons: het paleis van Diocletianus

Verwachte budget per dag: maaltijden en bezienswaardigheden zijn in Split ietwat duurder dan in veel andere locaties op het lijstje, maar het vervoer is dan weer goedkoper dan in veel andere locaties op het lijstje. Deze combinatie zorgt ervoor dat je in een dag ongeveer €41 kwijt zult zijn.

27. Tenerife, Spanje

Tenerife

Tenerife is onderdeel van de Canarische eilanden. Vele Europeanen, en daaronder Nederlanders, vertrekken elk jaar weer richting Tenerife. Het is er erg zonnig, heeft prachtige zwarte stranden en het is het grootste, en volgens velen mooiste eiland van de Canarische eilanden.

De prijzen op het eiland zijn vergelijkbaar met die op het vastenland van Spanje. Je kunt de dag prima overleven voor een bedrag van €45.

 • Beste centraal gelegen hotel: El Marques Place
 • Beste hotel voor een beetje luxe: Marino Tenerife
 • Tipje van ons: het nationaal park Teide

Verwachte budget per dag: Tenerife is niet zo duur. Volgens de dagelijkse backpacker index, een index die indicatie geeft van hoeveel je per dag in een stad of op een andere locatie kwijt zult zijn indien je je bezig houdt met hoeveel je uitgeeft, zul je in Tenerife ongeveer €45 per dag kwijt zijn.

28. Sint-Petersburg, Rusland

Sint-Petersburg

Ook de Russische stad Sint-Petersburg staat op het lijstje. Sint-Petersburg is erg goedkoop, maar zeker niet minder toeristvriendelijk. Het heeft een aantal prachtige bezienswaardigheden, net als bijvoorbeeld Moskou, maar Sint-Petersburg is veel goedkoper. Tevens is het volgens velen mooier.

 • Beste centraal gelegen hotel: Grand Hotel Europe
 • Beste hotel dichtbij toeristische attracties: Corinthia Sint Petersburg
 • Tipje van ons: het winterpaleis

Verwachte budget per dag: in Rusland wordt betaald met de Russische roebel. Vooral vervoer is in Sint-Petersburg erg goedkoop. Mede hierdoor kun je verwachten in Sint-Petersburg een bedrag van €44 per dag kwijt te zijn.

29. Valletta, Malta

Valletta

Valletta ligt op het prachtige eilandje Malta, net onder Italië gelegen in de Middellandse Zee. Het stadje staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dat is voor een reden. Het is prachtig, én goedkoop. Je kunt in het stadje een dag prima overleven voor €44.

 • Beste centraal gelegen hotel: Ursulino Valletta
 • Beste hotel met een prachtig uitzicht: Sally Port Suites
 • Tipje van ons: de Upper Barrakka Gardens

Verwachte budget per dag: ook Malta is erg goedkoop. Aangezien Valletta op Malta ligt, is ook Valletta zeker niet prijzig. Vooral vervoer en bezienswaardigheden, maar ook eten en drinken en andere vormen van entertainment zijn absoluut niet duur op het Zuid-Europese eiland. Per dag kun je verwachten ongeveer €48 te moeten besteden om een erg leuke dag te hebben.

30. Lissabon, Portugal

Lissabon

Lissabon ligt qua locatie een beetje buiten het kerngebied. Hierdoor is er niet zo heel veel toerisme, maar dat is eigenlijk jammer. De stad is bijzonder mooi en bijna alles is er een koopje. In Lissabon kun je een fantastisch leuke dag al hebben vanaf €45.

 • Beste centraal gelegen hotel: Rossio Garden Hotel
 • Beste hotel dichtbij toeristische attracties: Hotel Mundial
 • Tipje van ons: het Praça Dom Pedro IV (een groot plein met bronzen fonteinen)

Verwachte budget per dag: Lissabon is niet duur. Portugal in zijn geheel is sowieso niet zo duur. Dit komt voornamelijk omdat mensen over het algemeen toch iets minder snel naar Portugal op vakantie gaan. De vraag is er dus minder, waardoor de prijzen lager zijn. In Lissabon kun je verwachten voor een bedrag van €49 per dag klaar te zijn.

Wat vond je van dit artikel?

Zo kun je WhatsApp berichten afdrukken

Top 30 Leukste Dingen om te Doen in Jimbaran, Bali