Top 10 Goedkoopste Kattenrassen

De duurste “kat’ ooit heeft 70.000 euro gekost. Het ging hier niet om een erkend kattenras, maar om een kruising tussen twee wilde katachtigen en de normale huiskat. Het eindproduct, de Ashara, is zeker geen katje om zonder handschoenen aan te pakken.

In deze top 10 van goedkoopste kattenrassen staat de Europese Korthaar op de eerste plaats. Voor een gezonde raskat betaal je al gauw meer dan 1000 euro. Wil jij weten welke raskat goedkoop aangeboden wordt, en waarom? Lees hier de voor- en nadelen.

1. De Europese Korthaar

De Europese Korthaar is een stevig uitziende kat met korte haren, liefst zwartzilver gestreept. De kat heeft een levendig karakter en is alert, vriendelijk en trouw. Ze zijn het meest gelukkig in gezelschap van andere katten of mensen.

De raszuivere Europese Korthaar is moeilijk te onderscheiden van onze eigen huis, tuin en keukenkat. Om deze reden gaat een ‘volbloed’ al snel weg voor de prijs van 75 euro.

2. De Schotse Vouwoorkat

De Schotse Vouwoor of Scottish Fold heeft een robuust lijf, een middellange staart en een dikke vacht. Op de kop staan kleine, dichtgevouwen oortjes. Ze hebben een rustig karakter en zijn zeer geschikt als binnenkat.

De kat wordt gefokt op de kleine, dichtgevouwen oortjes. Dit is helaas geen onschadelijk fokresultaat maar een erfelijke ziekte die kraakbeendeformatie tot gevolg heeft. Het kruisen van 2 Vouwoorkatten met elkaar heeft per definitie gehandicapte nakomelingen tot gevolg.

Deze kraakbeendeformatie zorgt ervoor dat de kat vaak ook problemen krijgt met andere delen van het lichaam, wat zich meestal ontwikkeld in chronische pijn. Om deze reden is het fokken van dit ras in sommige landen bij wet verboden. Ondanks deze informatie zijn er nog steeds “kattenliefhebbers” die een Vouwoor van een fokker kopen omdat ze er zo koddig uitzien. Prijs: vanaf 500 euro.

3. De Cornish Rex

De Cornish Rex heeft een gespierd uiterlijk, lange poten en staart en grote rechtopstaande oren. De vacht bestaat uit zeer korte, gegolfde kroon- en donsharen; en normale langere dekharen ontbreken. Ook de wimpers en snorharen zijn gekruld.

Het is een levendige, intelligente kat met een zeer aanhankelijk karakter. De Cornish Rex is een echt gezelschapsdier en kan niet goed tegen alleen-zijn.

In plaats van het doorfokken op een erfelijke ziekte gaat het hier om een genetische afwijking die gelukkig geen nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid van de kat..

Prijs: vanaf 550 euro.

4. De Bombay

De Bombay is een raskat met grote, goudkleurige ogen en een glanzende zwarte vacht. Deze middelgrote kat heeft een elegant en gespierd voorkomen en een ronde kop.

De Bombay is aanhankelijk en extravert.

Volgens oud bijgeloof brengt een zwarte kat ongeluk. Alhoewel de meeste mensen hier niet in geloven, willen ze toch vaak geen zwarte kat. Zwarte katten blijven helaas vaak in de asiels als langste zitten. Daarom kost de mooie Bombay met zijn gouden ogen ‘slechts’ 600 euro.

5. De Devon Rex

De Devon Rex lijkt op het eerste gezicht op de Cornish Rex, maar er zijn ook duidelijke verschillen aan te wijzen. De vacht van de Cornish veel zachter dan die van de meer gekrulde Devon. De Devon heeft vaak weinig haar op de buik en hals.

Devon Rex is erg op mensen gericht en heeft veel aandacht nodig. Ze zijn redelijk intelligent en bereid tot het leren van (honden)kunstjes.

Specifieke Devon Rex-gezondheidsproblemen zijn infectie van de huid waardoor kale plekken kunnen ontstaan, maar daar heeft de kat zelf relatief weinig last van. Verder heeft het ras last van de erfelijke ziekte Devon Rex myopathie, wat nekspierverlamming tot gevolg heeft, en problemen met de knieschijven.

6. De Oosterse Korthaar

De Oosters korthaar is een middelgrote kat met een gespierd, slank lijf, lange poten met kleine, ovale voetjes en een lange, dunne staart. De driehoekige kop heeft grote wijd uitstaande oren en amandelvormige, groene ogen. De kat is erg actief, gevoelig en extravert.

De Oosterse Korthaar is gefokt uit de Siamese kat, met als doel dezelfde kat te fokken, maar dan in andere kleuren. Ze zijn aanhankelijk en vragen veel aandacht.

Prijs: vanaf 650 euro

7. De Highland Fold

Net als de Scottish Fold van nummer twee heeft dit kattenras een robuust lijf, een middellange staart, en een kleine dichtgevouwen oortjes. Dit kattenras is het resultaat van het kruisen van de Scottish Fold met een langharige soortgenoot, zoals de Perzische kat.

Ook de Highland Fold is doorgefokt op de erfelijke ziekte die kraakbeendeformatie tot gevolg heeft wat de kleine, dichtgevouwen oortjes veroorzaakt. De kruising met een langharige kat maakt de Highland Fold dubbel gehandicapt. De langharige vacht vraagt veel verzorging, verzorging die een kat met chronische pijn moeilijk kan geven.

Soms vraag je je als dierenliefhebber af wat mensen die dergelijke katten fokken bezielt.. Helaas zijn er nog steeds ‘kattenliefhebbers’ die er veel geld voor over hebben om een bewust gefokte gehandicapte kat te kopen.

Prijs: vanaf 750 euro, en een dikke boete van de dierenbescherming voor de fokker.

8. De Munchkin

De Munchkin heeft behalve (zeer) korte pootjes het uiterlijk en karakter van een gewone huiskat.

Ook hier is bij het fokken de kwaliteit van het leven van deze kat weer het ondergeschoven kindje. De Munchkin is het resultaat van het doorfokken van dieren met een erfelijke groeistoornis waardoor de poten zich niet goed ontwikkelen. De kat kan niet springen of rennen en heeft het vaak al moeite met lopen. Het kruisen van 2 Munchkins leidt tot zwaar gedeformeerde kittens die niet levensvatbaar zijn.

De Munchkin is momenteel helaas erg populair. Een kitten kost al snel zo’n 800 euro.

9. De Perzische Kat

De langharige Perzische kat is één van de oudste kattenrassen ter wereld en nog steeds erg populair.

Dit kattenras is middelgroot en heeft korte gedrongen pootjes. Op de ronde, brede schedel staan kleine ronde oortjes en een hele korte neus. Perzen staan bekend om hun rustige en aanhankelijke karakter.

Ook bij dit ras zijn het fokken op de uiterlijke kenmerken weer ten koste van de gezondheid van de kat gegaan. De zeer korte neus zorgt vaak voor ademhalingsproblemen en problemen bij het eten en drinken. De vaak te lange haren belemmeren de bewegingsvrijheid. Door het doorfokken is dit ras ook extra gevoelig voor hartproblemen, nierziektes en chronische neus- en oogontstekingen.

Ondanks de gezondheidsproblemen is er nog geen fokverbod, maar de echte dierenliefhebber zal met een grote boog om dit soort fokkers heenlopen.

Prijs: vanaf 800 euro

10. Ashera

De Ashera behoort zeker niet in het rijtje van goedkope kattenrassen thuis maar staat geheel aan de top van de andere kant van het spectrum, de duurste kattenrassen ter wereld. De Ashera is het product van het Amerikaanse bedrijf Allerca, wat graag experimenteert met de genen en de voortplanting van katten.

De Ashera is resultaat van een kruising van een normale huiskat, de Serval en de Bengaalse Tijgerkat. Het dier is veel groter dan de gemiddelde huiskat en heeft nog heel veel wilde trekjes waardoor het absoluut niet geschikt is als huisdier.

Naast de uitvinding van de Ashera zijn zij ook verantwoordelijk voor de hypoallergene kat. Het bedrijf is hiervoor door de rechter veroordeelt voor bedrog.

Inmiddels worden op het internet zogenaamde Ashera’s aangeboden voor 25.000 euro. Het allerduurste exemplaar kostte de nieuwe eigenaar 70.000 euro! In Nederland is het houden van deze kruisingen verboden.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Nederlandstalige Jeugdboeken Aller Tijden

Top 10 Beste Amerikaanse Sportauto´s