Webwinkels als AliExpress en Wish worden steeds groter. Vanuit China en andere niet-Europese landen bestel je producten stukken goedkoper dan hier in Nederland. Aantrekkelijk natuurlijk, maar ook gevaarlijk. Zo gevaarlijk zelfs dat de Consumentenbond stelt dat twee derde van de producten niet in Nederlandse winkels zou mogen liggen.
Onderzoek
Dit stelt de organisatie nadat ze hier samen met vijf andere Europese organisaties onderzoek naar hebben gedaan. Ze bestelden hiervoor zo’n 250 producten van niet-Europese webwinkels, zoals Amazon, Wish, eBay, Light in the Box en AliExpress. Er werd van alles besteld: van kinderspullen tot make-up.
Wat bleek? Maar liefst met 165 van de geteste 250 producten deugde iets niet. De onderzoekers troffen vaak producten aan met meer schadelijke stoffen dan toegestaan is. Bij cosmetica was de samenstelling vaak niet aangegeven, iets wat wel moet. Sommige producten waren daarnaast simpelweg gevaarlijk. Zo kwamen nog net geen driekwart van de usb-laders, reisadapters en powerbanks niet door de veiligheidstest heen.
Niet-deugende producten
Sommige producten gaven een schok, smolten, raakten oververhit en er vlogen zelfs spullen in brand. In de categorie kerstverlichting was er met maar liefst 90% iets mis. Zes producten konden in brand vliegen of konden je elektrocuteren. De schakelkast van twee spullen smolt. Geen één zogenaamde koolstofmonoxidemelder waarschuwde voor een te hoge concentratie koolstofmonoxide. Daarnaast gingen sommige rookmelders niet af in het geval van brand.
Veel producten bevatten meer schadelijke stoffen dan toegestaan. Een voorbeeld daarvan is tandenbleekmiddel, waarvan meer dan 60 procent een niet-toegestane hoeveelheid waterstofperoxide bevatte. Dat was in een enkel geval zelfs 70% meer dan toegestaan. Ook zat er speelgoed bij met meer dan 200 keer het aantal weekmakers dat toegestaan is. In de categorie sieraden hadden 5 van de 7 geteste producten een teveel aan zware metalen. Zo was er een armband met 4000 maal cadmium als volgens de wet mag. Daarnaast was er een ring met meer dan 300 keer de toegestane hoeveelheid nikkel.
Nieuwe regels
De resultaten van het onderzoek verbaasde de Consumentenbond. Wel kunnen ze het uitleggen: webwinkels hoeven zich niet aan Europese regelgeving te houden, met de gevaarlijke producten tot gevolg. Maar een derde van de geteste producten voldoet aan de regels van de EU.
Om de rechten van consumenten beter te beschermen wordt daarom door de Europese Unie gewerkt aan nieuwe regels. Daarnaast is advies gevraagd aan de Sociaal Economische Raad door staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken hoe dit probleem opgelost moet worden.
De Consumentenbond heeft niet het volste vertrouwen in deze nieuwe regels. Deze regels zouden namelijk nooit een volledige oplossing voor het probleem zijn. Er zijn geen manieren om gegarandeerd te voorkomen dat er schadelijke producten Nederland binnen komen, aldus de Consumentenbond. Er wordt daarom aangeraden om goed te realiseren wat je koopt buiten de EU.