Wat is de gemiddelde tijd om een marathon te lopen?

De gemiddelde tijd om een marathon te lopen, is voor een man en vrouw anders.

Een man kan zich richten op een gemiddelde tijd van 4 uur en 13 minuten. Een vrouw kan zich richten op een gemiddelde tijd van 4 uur en 42 minuten.

Deze twee tijden samen komen tot één gemiddelde tijd om een marathon te lopen: 4 uur en 21 minuten.

Als je binnen viereneenhalf uur een marathon uit weet te lopen, heb je dus een prima prestatie geleverd. Grote kans alleen dat je nóg sneller wilt lopen.

Wat is de snelste tijd ooit op een marathon?

Vooralsnog zijn op een marathon de volgende records gevestigd:

  • Record voor mannen: 2 uur, 1 minuut en 39 seconde
  • Record voor vrouwen: 2 uur, 15 minuten en 25 seconde

Zoals je kunt zien, liggen deze tijden ver onder de gemiddelde tijd. Op zich logisch, aangezien bovenstaande records door professionele hardlopers zijn gevestigd.

Als je als recreatieve hardloper aan een marathon mee gaat doen, kan je je daarom beter richten op de eerder genoemde gemiddelden.

Gemiddelde tijd voor recreatieve hardlopers

Als recreatieve hardloper is een tijd van iets meer dan 2 uur niet haalbaar.

Nee, als je als recreatieve hardloper zo snel mogelijk een marathon uit wilt lopen, zou je je moeten richten op een tijd van 3 uur á 3,5 uur. Daarmee ligt de tijd al ver onder het gemiddelde.

Het gemiddelde voor een mannelijke recreatieve hardloper ligt immers op 4 uur en 13 minuten. Als je ónder die tijd de marathon uit twee te lopen, dan heb je een meer dan prima marathon gelopen.

Het gemiddelde voor een vrouwelijke recreatieve hardloper ligt op 4 uur en 42 minuten. Mocht je binnen deze tijd een marathon uitlopen, dan heb je een prima marathon gelopen.

Ga je in ieder geval niet met mannen meten; de spieropbouw en het lichaam is bij een man volledig anders dan bij een vrouw.

Kun je binnen 3 uur een marathon uitlopen?

Ja, het is voor sommige mensen weggelegd om een marathon binnen 3 uur te lopen. Het is hierbij wel een feit dat je echt een hele geoefende hardloper moet zijn.

Om zo snel mogelijk een marathon te kunnen lopen, zou je maandenlang moeten trainen. Het gaat hierbij niet om trainingen van een paar minuten, maar om trainingen van een paar uur.

Door gericht met duurtrainingen aan de slag te gaan, kan je zo snel mogelijk een marathon uitlopen. Slechts 5% van alle marathonlopers kunnen een tijd van minder dan 3 uur halen.

Mocht je als recreatieve hardloper een dergelijke ambitie hebben, moet je dus van goede huizen komen. En moet je behoorlijk intensief en hard trainen.

Tijd is ook afhankelijk van de leeftijd

afhankelijk van de leeftijd

Hoe snel je op een marathon kunt lopen, is van meerdere factoren afhankelijk. Ten eerste is het onderscheid tussen een man en vrouw duidelijk zichtbaar.

Ten tweede speelt ook de leeftijd een cruciale rol.

Op een leeftijd van ongeveer 25 á 30 jaar heb je een betere conditie dan als je 50 á 60 zou zijn. Neemt niet weg dat je als 50-jarige alsnog in een prima tijd een marathon uit kunt lopen.

Ten derde is je fysieke gesteldheid ook nog van grote invloed. Ben je echt heel fit en heb je geen enkele last van pijntjes?

Dan is de kans groot dat je de marathon binnen de gemiddelde tijd gaat lopen, indien je goed getraind hebt.

Ben je niet helemaal fit? Dan merk je dit aan de tijd waarin je de marathon uit gaat lopen. Ruim 42 kilometer lang met pijntjes lopen is namelijk alles behalve prettig.

Tot slot kan ook de ervaring een rol spelen.

Zodra je al meerdere marathons gelopen hebt, weet je hoe dit aanvoelt. Je kunt je hier dan mentaal op instellen, terwijl je ook weet welke pijn je moet ondergaan. Een marathon lopen is namelijk alles behalve pijnvrij.

Hoe kun je een zo’n snel mogelijke tijd lopen?

  • Verken het parcours van de marathon: je doet er verstandig aan om het parcours van de marathon goed te verkennen. Door dit gericht te doen, weet je beter wat je kunt verwachten.
  • Neem voldoende rust: om een marathon te kunnen lopen, moet je hard trainen. Het is echter minstens net zo belangrijk om voldoende rust te nemen. Door voldoende rust te nemen, geef je je lichaam tijd om te herstellen. Dat is absoluut noodzakelijk als je een marathon gaat lopen.
  • Laat je begeleiden: als je ambities hebt om een marathon snel te lopen, kan je je het beste goed laten begeleiden. Een goede begeleider stelt een perfect trainingsschema voor je op, waarmee je gericht toe werkt naar de komende marathon.
  • Bepaal vooraf een eindtijd: tot slot kan het helpen om vooraf al over je gewenste eindtijd na te denken. Wil je bijvoorbeeld binnen de 4 uur lopen? Of durf je het aan om eindtijd op 3 uur en 30 minuten vast te stellen? Houd dit uiteraard realistisch, maar durf tegelijkertijd ook je ambities uit te spreken.

Wat vond je van dit artikel?

Wat is het grootste meer van Afrika?

Wat is een laag IQ?