Wat is het gemiddelde IQ van een Amerikaan?

IQ is en blijft een onderwerp dat je enkel kan bespreken met enkele kanttekeningen.

Want het hoeft niet zoveel over een mens te zeggen als je denkt, en vele externe factoren kunnen er invloed op hebben.

Maar dat gezegd hebbende, zijn er wel interessante verschillen te zien in de wereld wat betreft hun gemiddelde IQ – zo ook in de Verenigde Staten.

Het gemiddelde IQ van een Amerikaan is 98. Is dat hoog of laag?, zal je je misschien nu afvragen. Maar is dat nou eigenlijk wel helemaal waar een IQ om draait?

Lees snel verder om meer te leren over het gemiddelde IQ van een Amerikaan.

Wat is een IQ?

Wat is een IQ

Voor we specifieker ingaan op het gemiddelde IQ van Amerikanen, is het belangrijk om eerst even goed stil te staan bij wat een IQ nou precies is.

IQ is een afkorting die staat voor Intelligentie Quotiënt. Wat houdt dat precies in?

Dit houdt in dat wanneer je de intelligentie van een persoon meet, je deze mate van intelligentie uitdrukt met IQ als maat.

Deze manier van berekenen wordt gedaan door een intelligentietest af te nemen. Deze tests zijn in de twintigste eeuw al ontwikkeld en worden nog regelmatig aangepast om goed up-to-date te blijven.

Wat is een hoog of laag IQ?

Om precies te kunnen begrijpen wat een hoog of laag IQ is, is het eerst handig om te snappen hoe een IQ-maat precies werkt.

In principe werken we met een gemiddeld IQ, en alles wat daaronder ligt, wordt gezien als een benedengemiddeld IQ, en daarboven als een bovengemiddeld IQ. Is dat dan laag en hoog?

Niet helemaal. Het gemiddelde IQ is 90 tot 110, dus als je bijvoorbeeld een IQ hebt van 112, is dat niet per se een hoog IQ – het ligt gewoon net ietsjes boven het gemiddelde.

Wil je echt over een hoog IQ spreken, dan zou je toch al gauw moeten denken aan een IQ van minstens 130.

Dit geldt ook voor lagere IQ’s – zit je op de 88, dan heb je wel een benedengemiddeld IQ, maar dit hoeft niet gelijk als laag bestempeld te worden.

Over het algemeen zitten de meeste lage IQ’s tegen de 70. Over het algemeen hebben mensen zelden een IQ veel lager dan dat; sterker nog: sommige IQ-tests kunnen een IQ lager dan 55 niet eens meten.

Wat is het gemiddelde IQ in Amerika?

gemiddelde IQ in Amerika

Wanneer je naar de Verenigde Staten kijkt om metingen te doen, zal je merken dat er door de enorme populatie een gemiddelde soms heel weinig kan zeggen.

Iets wat gemiddeld is voor Amerikanen, kan in meerdere staten bijvoorbeeld ver boven of onder het lokale gemiddelde liggen.

Dit geldt ook zo met het gemiddelde IQ van een Amerikaan. Dit is 98 en staat daarmee met vele andere landen – waaronder Frankrijk, Spanje en Denemarken – op de negende plek van de wereldlijst.

En mocht je het willen weten: ja, wij staan net iets boven de Verenigde Staten met een gemiddeld IQ van 100 op de zevende plek.

Wat is het gemiddelde IQ van de bevolking van de Amerikaanse Staten?

Aan de hand van een onderzoek van onderzoekspsycholoog Michael A., dat hij in 2015 gepubliceerd heeft, is het verschil in de gemiddelden van de vele staten opmerkelijk groot – toch wel zeker een verschil van 10.1!

Let wel, deze resultaten zijn zes jaar oud en zouden inmiddels veranderd kunnen zijn.

De opmerkelijke resultaten waren respectievelijke IQ-scores van 104.3, 104.2, en een gedeelde 103.8 van Massachusetts, New Hampshire, Noord-Dakota en Vermont.

De laagste gemiddelde IQ-scores waren 95.6, 95.3 en als laagste 94.2 van respectievelijk Californië, Louisiana en Mississippi.

Wel interessant is dan in het midden van deze lijst de staten Oregon, Utah, Missouri, New York en Michigan staan, met de respectievelijke gemiddelde IQ-waarden van 101.2, 101.1, 101, 100.7 en 100.5 staan, wat toch iets hoger is dan het huidige gemiddelde IQ dat een Amerikaan heeft, namelijk 98.

IQ zegt niet alles

IQ zegt niet alles

Je hebt nu veel kunnen leren over wat het IQ precies is en wat het gemiddelde IQ is van een Amerikaan, maar erg belangrijk om te beseffen, is dat het IQ niet zo veel zegt als dat je wellicht denkt.

Ja, het geeft aan wat je intelligentie is, maar bijvoorbeeld je inlevingsvermogen en emotionele ontwikkeling wordt hierin niks vastgesteld, zoals wel wordt gedaan met je EQ.

Bovendien is de uitslag van je IQ-test ook niet per definitie een antwoord op je leer- en denkvermogen.

Je IQ kan namelijk ook door externe factoren beïnvloed zijn, zoals scholing, welvaart en zelfs je eetpatroon.

Neem de uitslag van een IQ-test dus niet op als een persoonlijke aanval of schouderklopje, maar zie het vooral ook als een indicatie van hoe ver je bent in je eigen leer- en ontwikkelingsproces.

Per slot van rekening staan wij met ons gemiddelde IQ slechts twee plekken boven de Verenigde Staten verwijderd, terwijl we compleet andere landen met geheel verschillende culturen en educatiesystemen zijn.

In plaats van te kijken naar wat onze verschillen zijn in IQ, is het soms beter om te kijken of we meer gelijkheid kunnen krijgen in kansen om onze intelligentie te ontwikkelen.

Wat vond je van dit artikel?

Wat is de grootste woestijn van Azië?

Top 10 Landen Met Het Hoogste IQ