Wat is het gemiddelde aantal ademhalingen per minuut?

We leven vandaag de dag in een gehaaste maatschappij waarbij stress altijd op de loer ligt. Dit heeft een direct gevolg op onze ademhaling.

Misschien sta je er niet zo bij stil, maar er is een gemiddeld aantal ademhalingen per minuut dat een gezond aantal is voor de mens.

Een gemiddeld aantal ademhalingen per minuut is 6 tot 8 in tijden van rust en tot 12 keer per minuut in tijden van niet-intensieve inspanning.

Er zijn echter veel mensen die sneller ademen met een ademhaling van wel 10 tot 20 keer per minuut, zelfs ten tijde van rust.

Dat is niet goed voor het lichaam want als je sneller dan 12 keer per minuut ademhaalt, gaat de hartslag omhoog en kunnen er vervelende klachten ontstaan zoals een pauzering van de spijsvertering.

Daarnaast zendt het lichaam automatisch stresssignalen uit als er zo snel geademd wordt, wat alle gevolgen van dien kan hebben voor het lichaam en geest.

Alle ins- en outs over ademhalen lees je hier.

Wanneer is je ademhaling te snel?

In tegenstelling tot wat je misschien zult denken, is je ademhaling al gauw te snel. Dat gebeurt al bij meer dan 12 ademhalingen per minuut in rust stand.

Wanneer een mens zich fysiek inspant, wordt er dieper en sneller geademd. In sommige gevallen is dat goed om de fysieke inspanning te compenseren.

Hardlopers halen bijvoorbeeld wel 40 tot 60 keer per minuut adem, en wandelaars ongeveer 10 tot 16 keer.

Toch is niet alleen fysieke inspanning een reden voor een snellere ademhaling.

Je mentale inspanning speelt ook een rol want met drukte en chaos in je hersenen springt je lichaam direct in een stresstoestand waardoor je automatisch sneller gaat ademhalen.

Veel wikken en wegen kan je ademhaling tot wel 5 keer versnellen.

Hoe snel adem je in je slaap?

ademhalen in je slaap

Het moment van de dag waarop je waarschijnlijk het minst stilstaat bij je ademhaling, is tijdens je slaap.

Het ritme van de ademhaling tijdens de slaap is ongeveer 6 tot 8 ademhalingen per minuut.

Per dag halen we iets meer dan 15 duizend keer adem. Dat is behoorlijk en ook belangrijk, aangezien de ademhaling ons lichaam verschoond en wel 70% van de afvalstoffen eruit verwijderd.

Leuk weetje: de overige procenten afvalstoffen verlaten je lichaam via zweet (20%), urine en ontlasting (7 en 3%).

Het is echter zorgwekkend dat veel mensen vandaag de dag een percentage minder dan 50% van hun ademcapaciteit gebruiken en zo chronische stress symptomen voor hun lichaam veroorzaken.

Veel klachten zouden namelijk voorkomen kunnen worden door een juiste ademhaling.

Leren goed adem te halen

Het is dus van groot belang op de juiste manier adem te halen. Wordt dan ook bewust van de manier waarop je ademt, zodat je dit kan aanpassen waar nodig.

Goed nieuws: ook al is het een natuurlijk proces, je kunt leren om op de juiste manier adem te halen. Hier bestaan zelfs heuse ademhalingscoaches voor.

Zij vertellen je alles over de juiste houding, focus en manier van ademhalen.

Als je bijvoorbeeld wilt ontspannen, kan dat door je handen op je buik te leggen en drie keer diep in- en uit te ademen.

Probeer adem te halen via je buik terwijl je longen zich met lucht vullen en laat daarna de natuurlijke ademhaling zijn gang gaan.

Hoe ontstaan een verkeerde ademhaling?

Het blijkt dus eerder gewoonte dan uitzondering dat de mens in de westerse maatschappij tegenwoordig verkeerd ademhaalt. Hoe kan dat?

Veel stress en mentale spanning zorgen vaak voor een hogere ademhaling. In de westerse maatschappij is het leven vaak gehaast en dat zorgt voor meer stress.

Meer stress zorgt op haar beurt weer voor een oppervlakkige ademhaling. Daarnaast is een ingezakte en verkeerde houding ook slecht voor een juiste ademhaling.

Welke klachten kunnen er bij een verkeerde ademhaling ontstaan?

langzaam ademhalen

Tijdens een ademhaling komt er met inademen zuurstof (O2) het lichaam binnen en wordt met uitademen koolzuurgas (CO2) naar buiten geblazen.

Wanneer de mens te snel of te langzaam en dus op een verkeerde manier ademhaalt, wordt de lucht te vaak ververst en gaat er te veel CO2 verloren.

Er is een hele lijst aan klachten die dan kunnen optreden, zoals een opgejaagd gevoel, overmatige zweten, hartkloppingen, benauwdheid, verhoogde bloeddruk, duizeligheid, misselijkheid en druk op de borst.

Wat is een buikademhaling?

Het klinkt misschien vreemd, want je haalt uiteraard niet letterlijk adem met je buik.

Maar de techniek die buikademhaling heet kan behoorlijk helpen om je ademhaling te reguleren en wordt dan ook vaak gebruikt tijdens ontspanningsoefeningen.

Als je bewust focust op het uitzetten van je buik wanneer je inademt dan beoefen je een buikademhaling.

Tijdens een buikademhaling krijgen je longen meer ruimte en zo kunnen ze zich makkelijker vullen met zuurstof.

Is er een relatie tussen ademhalen en stress?

ademhalen en stress

Stress, het is een bekend begrip vandaag de dag. Stress kan invloed hebben op onze ademhaling en ademhaling kan op haar beurt ook stress veroorzaken.

Tijdens stress kan je ademhaling namelijk sneller gaan waardoor je allerlei lichamelijke klachten kunt krijgen.

Wanneer mensen met langdurige stress leven wordt een verkeerde ademhaling zelfs chronisch met alle fysieke gevolgen van dien.

Wat er precies gebeurt met je ademhaling tijdens stress is dat je een te laag koolzuurgas gehalte krijgt. Uiteindelijk kan dit zelfs tot hyperventilatie leiden.

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilatie is een soort vicieuze cirkel die veroorzaakt wordt door een te snelle en verkeerde ademhaling.

Deze wordt namelijk overprikkeld door negatieve gevoelens, angst en stress waardoor de waarde van koolzuur in het bloed drastisch daalt.

Mensen die hyperventileren krijgen daardoor klachten zoals duizeligheid en hartkloppingen. Door dit soort klachten wordt het angstige gevoel juist versterkt en ga je nog sneller ademhalen.

Is het mogelijk stress te verlagen met je ademhaling?

Het goede nieuws is dat een correcte ademhaling te leren is en het stress gehalte dus omlaag kunt brengen.

Een rustige ademhaling betekent namelijk een beter herstel, ontspanning en rust voor je zenuwstelsel.

Ter vergelijking: tijdens een te snelle ademhaling wordt het zenuwstelsel juist overprikkeld. Adem dus rustig in- en uit en je lichamelijke klachten gerelateerd aan stress zullen op den duur verminderen.

Hoe kun je bewust worden van je ademhaling?

oefeningen meditatie

Hoewel ademhalen in westerse samenlevingen als een oncontroleerbaar en natuurlijk lichamelijk proces wordt beschouwd, wordt dit in oosterse samenlevingen juist al duizenden jaren gebruikt om verbetering van gezondheid te bewerkstelligen.

Oefeningen zoals meditatie, yoga en Pranayama technieken kunnen helpen om je bewust te worden van je ademhaling.

Er zijn zelfs ademhaling coaches die deze technieken toepassen om mensen te helpen ontspannen en minder gestresst te raken.

Onthoud dus dat hoe meer stress je ervaart, hoe harder je lichaam moet werken om de hoeveelheid zuurstof in balans te houden.

Gaat hier iets mis, dan zal dit invloed hebben op je zenuwstelsel en een grote hoeveelheid klachten veroorzaken.

Vandaar dat vandaag de dag steeds meer mensen bewust willen worden van hun ademhaling.

Wat vond je van dit artikel?

Hoeveel joden wonen er in Nederland?

Hoeveel kilometer kun je gemiddeld rijden met 1 liter benzine?