Avocado’s
Omdat avocado’s nog doorrijpen nadat ze worden geplukt bewaar je deze beter niet in de koelkast. Als je dit wel doet verstoor je het rijpingsproces en duurt het nog langer voordat ze rijp zijn. Als je een halve avocado langer wilt bewaren kun je deze wel in de koelkast bewaren. Je kunt dan het beste de pit laten zitten en de avocado afdekken met folie. Zo voorkom je dat de avocado snel bruin wordt.
Uien
Uien bewaar je beter niet in de koelkast. Doe je dat wel, dan bederven ze sneller en verliezen ze smaak. Ook gesneden uien bewaar je beter niet in de koelkast. Ze nemen vocht op en dat wil je niet. Bewaar ze liever ergens droog, luchtig en donker. Bijvoorbeeld in een kast of op een plank. Ook belangrijk is het dat ze goed kunnen luchten en een donkere plek heeft de voorkeur.
Komkommer
Als je komkommers in de koelkast bewaart kunnen ze uitdrogen. Daarom bewaar je ze beter buiten de koelkast. Als je de komkommer in de folie laat zitten blijft hij tot wel een week langer goed.
Kruiden
Verse kruiden kun je het beste meteen gebruiken. Zuurstof zorgt ervoor dat kruiden zwart of bruin verkleuren. Je kunt ze het beste in een dichte zak bewaren.
Watermeloen
Wanneer watermeloenen worden geplukt stopt het rijpingsproces. Voor het rijpen maakt het dus niet uit op welke temperatuur watermeloenen worden bewaard. Echter, het blijkt zo te zijn dat watermeloenen meer anti oxidanten behouden bij kamertemperatuur. Gesneden watermeloen kun je beter wel gekoeld bewaren.
Eieren
Er zijn voorstanders voor het bewaren van eieren in de koelkast. Wij niet. In de supermarkt liggen ze ook niet in het koelvak. Je kunt ze in ieder geval ook buiten de koelkast goed bewaren. Scheelt je weer ruimte!
Jam
Veel mensen denken dat je jam in de koelkast moet bewaren. Maar van nature bevat jam veel suikers. Daarom kun je dit goed buiten de koelkast bewaren. Ook een open potje jam blijft lang goed buiten de koelkast.
Brood
Sommige mensen bewaren brood in de koelkast. Dit kun je beter niet doen. Het wordt sneller taai en oud. Het beste bewaar je brood in de broodtrommel of een afgesloten zak. Op kamertemperatuur. Je kunt brood wel goed invriezen.
Koffie
Koffiebonen of gemalen koffie kun je beter niet in de koelkast bewaren. Het zal de smaak van je koffie veranderen. En dat is niet positief. Bewaar koffie daarom beter op een afgesloten plek in de voorraadkast op kamertemperatuur.
Sinaasappels
Sinaasappels houden niet van kou. Deze tropische vruchten bewaar je beter op een aangename warme temperatuur. Zo rijpen ze nog even door en blijven ze lekker. Dit geldt trouwens voor alle citrusvruchten zoals citroenen, limoenen en mandarijnen.
Honing
Vroeger werd honing gebruikt als conserveermiddel. Je kunt het zo goed als onbeperkt bewaren op kamertemperatuur. Wanneer je honing koud in de koelkast bewaart gaat het kristalliseren en kun je het bijna niet meer gebruiken. Bewaar je honing dus gewoon lekker op je keukenplankje in afgesloten potjes.
Noten
Noten bewaar je het beste in een afgesloten pot op een plank. Zodra noten in contact komen met zuurstof of kou worden ze snel slechter. Ze worden zachter en de smaak wordt minder.
Knoflook
Knoflook bewaar je droog en op kamertemperatuur. Net als uien. In de koelkast verliest knoflook zijn smaak.
Tomaten
Deze heerlijke groente (oké, eigenlijk is het een vrucht) bewaar je het best buiten de koelkast. Tomaten krijgen hun rode kleur van de zon en houden van warmte. Je kunt ze het beste buiten de koelkast bewaren en niet in direct zonlicht.
Aardappelen
Als je aardappelen in de koelkast bewaart wordt het zetmeel sneller omgezet in suiker dan buiten de koelkast. Aardappelen verliezen zo hun lekkere smaak. Daarom kun je het beste aardappelen buiten de koelkast bewaren. Bijvoorbeeld in een donkere gangkast. Bewaar ze ook niet afgesloten maar op een plaats waar ze kunnen luchten. Dit voorkomt schimmels en rotten.