Top 30 Duurste Schilderijen Ooit Verkocht

Wie een paar miljoen dollar ‘over’ heeft, steekt die het best in waardevolle schilderijen. Die worden niet altijd puur uit liefde voor kunst aangeschaft, maar ook als veilige investering. Deze lijst geeft je een idee hoeveel verzamelaars over hebben voor een kostbaar schilderij. Van 30 naar 1 leer je wat de duurste kunstwerken ooit zijn die via een veiling of particuliere verkoop zijn verkocht.

Het duurste schilderij ooit ging voor maar liefst $450,3 miljoen dollar van de hand: het ging om Salvator Mundi van de Italiaanse meester Leonardo da Vinci. Lees verder welke 29 schilderijen nog meer voor miljoenen dollars van eigenaar wisselden.

Om een vergelijking mogelijk te kunnen maken, zijn de bedragen genoemd in Amerikaanse dollars. Het gaat om de prijs die op het moment van verkoop werd betaald, niet omgerekend naar inflatie.

1. Salvator Mundi, Leonardo da Vinci

Salvator Mundi, Leonardo da Vinci
 • Verkocht voor: $450,3 miljoen
 • Verkocht in: november 2017

Het schilderij van de wereldberoemde Italiaanse kunstenaar Leonardo da Vinci ging in 2017 voor een bedrag van 450,3 miljoen dollar onder de hamer bij het New Yorkse veilinghuis Christie’s. Daarmee is het verreweg het duurste schilderij ooit verkocht. Da Vinci is de meest beroemde schilder ter wereld aller tijden.

Het werk, vertaald als de Verlosser van de wereld, toont Jezus met een kristallen bol en werd gemaakt in opdracht van de Franse koning Lodewijk XII rond 1605. Het schilderij was lange tijd onvindbaar, tot het in 2005 werd opgespoord door Britse kunsthandelaren. Ze restaureerden en onderzochten het schilderij jarenlang, tot ze tot de conclusie kwamen dat het om een echte Da Vinci ging.

Het is niet duidelijk waar het schilderij hangt, vermoedelijk is het gekocht door de kroonprins van Saoedi Arabië, Mohammed bin Salman. In 2019 werd aangenomen dat het op Salman’s luxe jacht hing, maar later dat jaar kwam bewijs naar voren dat het opgeslagen lag in Zwitserland.

2. Interchange, Willem de Kooning

Interchange, Willem de Kooning
 • Verkocht voor: $300 miljoen
 • Verkocht in: september 2015

Op de tweede plaats in deze lijst staat een werk van een oorspronkelijk Nederlandse kunstenaar, Willem de Kooning. Hij maakte dit abstract expressionistische werk in 1955, geïnspireerd door de architectuur in zijn woonplaats New York. In deze tijd veranderde hij zijn onderwerpen van vrouwen naar abstracte stadse landschappen, ook al is er in dit werk nog een vrouwelijke figuur te onderscheiden.

Het schilderij werd in 2015 van de hand gedaan voor $300 miljoen door de David Geffen Foundation, destijds de hoogste prijs ooit voor een privéverkoop. De hedgefonds-miljardair Kenneth Griffin kocht het samen met het werk Number 17A van Jackson Pollock (nummer 5 op deze lijst) in een deal van $500 miljoen.

3. De Kaartspelers, Paul Cézanne

De Kaartspelers, Paul Cézanne
 • Verkocht voor: $250 miljoen
 • Verkocht in: april 2011

Het op twee na duurste schilderij ter wereld is ‘De Kaartspelers’ van de Franse kunstenaar Paul Cézanne. Het is een werk in een serie van vijf schilderijen die dezelfde titel dragen, allemaal gemaakt in de jaren negentig van de negentiende eeuw.

Het schilderij toont twee kaartspelers die in dezelfde gebogen houding tegenover elkaar zitten, verdiept in hun spel. De koninklijke familie van Qatar kocht het werk in 2011 voor een bedrag rond de $250 miljoen, op dat moment een record. Het werk is niet door het publiek te bewonderen.

4. Nafea Faa Ipoipo, Paul Gauguin

Nafea Faa Ipoipo, Paul Gauguin
 • Verkocht voor: $210 miljoen
 • Verkocht in: februari 2015

De Franse post-impressionist Paul Gauguin had tijdens zijn leven nauwelijks succes, maar tegenwoordig gaan zijn schilderijen voor astronomische bedragen van de hand. Gauguin schilderde dit werk in 1892 tijdens zijn eerste reis naar Tahiti.

De titel van het werk laat zich vertalen als: Wanneer Ga Je Trouwen? Het werd in 2015 verkocht voor bijna $210 miljoen, vermoedelijk aan Sheikha Al-Mayassa bint Hamad Al-Thani, de zus van de Emir van Qatar.

5. Number 17A, Jackson Pollock

Number 17A, Jackson Pollock
 • Verkocht voor: $200 miljoen
 • Verkocht in: september 2015

Number 17A is een abstract expressionistisch schilderij van de Amerikaanse kunstenaar Jackson Pollock. Het is gekocht tijdens een megadeal van hedgefonds-miljardair Kenneth C. Griffin met David Geffen, voor $200 miljoen dollar, samen met de nummer 3 in deze lijst (voor een bedrag van 500 miljoen dollar).

Het olieverfschilderij is een drip painting, gemaakt door olieverf op een horizontaal oppervlak te spatten, een techniek waar Pollock wereldberoemd mee werd nadat zijn werk in het tijdschrift Life werd afgebeeld.

6. No. 6 (Violet, Green and Red), Mark Rothko

No. 6 (Violet, Green and Red), Mark Rothko
 • Verkocht voor: $186 miljoen
 • Verkocht in: 2014

Of je er nou van houdt of niet: het werk van de Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko heeft enorme invloed gehad op hedendaagse kunst. Dit werk uit 1951 heeft ook de kenmerkende rechthoekige kleurvlakken die vervagen aan de randen, deze in paars, groen en rood.

In 2014 werd het een van de duurste schilderijen, toen kunsthandelaar Yves Bouvier het kocht voor Dmitry Rybolovlev. Later hoorde deze Russische miljardair dat hij hier flink aan had verdiend. Het werk is één van de 36 werken in deze slepende ‘Bouvier-affaire’.

7. Wasserschlangen II, Gustav Klimt

Wasserschlangen II, Gustav Klimt
 • Verkocht voor: $ 183,8 miljoen
 • Verkocht in: 2013

Wasserschlangen II is een olieverfschilderij van de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt uit 1907. Het is een vervolg op Wasserschlangen I en het onderzoekt de sensualiteit van het vrouwelijk lichaam. Het schilderij heeft een roerig verleden.

Het werd in de Tweede Wereldoorlog gestolen door de Nazi’s en was meer recentelijk het middelpunt van een controverse rond de recordverkoop in 2013. De Russische tycoon Dmitry Rybolovlev beschuldigt kunsthandelaar Yves Bouvier dat hij hem voor miljoenen dollars heeft opgelicht.

8. De huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit, Rembrandt van Rijn

De huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit
 • Verkocht voor: $180 miljoen (samen)
 • Verkocht in: september 2015

Op nummer 8 staan twee portretten. Maerten Soolmans en Oopjen Coppit werden geschilderd door de Hollandse meester Rembrandt van Rijn ter ere van hun huwelijk in 1634. Soolmans, een handelaar in suiker, betaalde Rembrandt er 500 gulden voor. De twee werken, pendanten genaamd, beelden de echtgenoten levensgroot en staand uit, Deze specifieke stijl was eigenlijk alleen bij allerhoogste adel gebruikelijk.

De werken werden in 2015 door het Louvre en het Rijksmuseum samen aangekocht: elk museum betaalde 50 procent. Afspraak was dat de twee werken nooit gescheiden zouden worden en afwisselend in de twee musea te zien zouden zijn. Momenteel hangen ze in het Amsterdamse Rijksmuseum.

9. Les Femmes d’Alger (“Version O”), Pablo Picasso

 • Verkocht voor: $179,4 miljoen
 • Verkocht in: mei 2015

Les Femmes d’Alger (“Version O”), of ‘De Vrouwen van Algiers”, maakte deel uit van een serie schilderijen en tekeningen die Pablo Picasso in 1954 en 1955 maakte, geïnspireerd op een werk van Eugène Delacroix. “Version O” is de laatste van 15 versies, vaak wordt aangenomen dat Picasso hiermee een eerbetoon deed aan zijn vriend en rivaal Henri Matisse.

Het werk werd in 2015 gekocht door Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, de voormalige minister-president van Qatar, voor op dat moment voor het hoogste bedrag ooit betaald voor een schilderij.

10. Nu Couché, Amedeo Modigliani

 • Verkocht voor: $170,4 miljoen
 • Verkocht in: november 2015

Dit olieverfschilderij uit 1917 is een van de beroemdste en meest gereproduceerde werken van de Italiaanse kunstenaar Amedeo Modigliani. Het is een afbeelding van een naakte vrouw liggend op een blauw kussen op een rode bank.

Tijdens een veiling bij Christie’s in New York op 9 november 2015 werd het werk voor een recordbedrag van $170.405.000 verkocht aan de Chinese zakenman Liu Yiqian, die daarvoor zijn American Express creditcard voor hebben gebruikt.

11. Masterpiece, Roy Lichtenstein

Masterpiece, Roy Lichtenstein
 • Verkocht voor: $165 miljoen
 • Verkocht in: januari 2017

Op de elfde plaats in deze lijst staat ‘Masterpiece’, een schilderij uit 1962 van Roy Liechtenstein. Het is geïnspireerd door strips, net als ander werk van de Amerikaanse pop art kunstenaar. In 2017 kocht hedgefonds-miljardair en kunstverzamelaar Steven A. Cohen dit werk voor 165 miljoen dollar.

12. Nu Couché (sur le côté gauche), Amedeo Modigliani

Nu Couché (sur le côté gauche), Amedeo Modigliani
 • Verkocht voor: $157,2 miljoen
 • Verkocht in: mei 2018

Het werk Nu Couché bracht een recordbedrag op tijdens een veiling in 2015 (zie positie 10 op deze lijst), een paar jaar later kwam een ander werk van de Italiaanse kunstenaar daar dicht bij in de buurt. Dit werk is groter en toont een naakt op haar linkerzij. Zij is van top tot teen afgebeeld.

13. Le Rêve, Pablo Picasso

Le Rêve, Pablo Picasso
 • Verkocht voor: $155 miljoen
 • Verkocht in: maart 2013

Pablo Picasso komt vaak op deze lijst terug. Dit schilderij, ‘De Droom’, is een van de meest iconische werken van de beroemde kunstenaar. Hij maakte het in 1932. Afgebeeld staat Marie-Thérèse Walter, de 22-jarige maîtresse van de toen 50-jarige Picasso.

Het werk was aanvankelijk in bezit van casinomagnaat Steve Wynn, die het wilde verkopen aan Steven A. Cohen.

Wynn beschadigde het werk per ongeluk met zijn elleboog. Het schilderij moest intensief worden gerestaureerd en ging uiteindelijk voor een lager bedrag dan afgesproken van de hand.

14. Portret van Adele Bloch-Bauer II, Gustav Klimt

Portret van Adele Bloch-Bauer II, Gustav Klimt
 • Verkocht voor: $150 miljoen
 • Verkocht in: zomer 2016

Nog een schilderij van Gustav Klimt in deze lijst, opnieuw een portret van Adele Bloch-Bauer II. De Oostenrijkse kunstenaar schilderde dit werk in 1912, een aantal jaar na het ‘gouden’ schilderij (zie positie 19). Dit portret is minder beroemd, maar leverde tijdens de verkoop in 2016 wel meer op.

Het schilderij viel in handen van de Nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog en was na de oorlog lange tijd in het Belvedere Museum in Wenen te zien. De erven van Bloch-Bauer kregen het werk terug in 2006, verkochten het aan Oprah Winfrey, die het op haar beurt in 2016 verkocht aan een anonieme Chinese koper voor 150 miljoen dollar.

15. Drie studies van Lucian Freud, Francis Bacon

Drie studies van Lucian Freud, Francis Bacon
 • Verkocht voor: $142,4 miljoen
 • Verkocht in: 2013

In 1969 maakte Francis Bacon dit drieluik in olieverf van Lucian Freud. Bacon en Freud waren vrienden, maar artistiek gezien ook rivalen. De twee kunstenaars portretteerden elkaar vaak. Freud maakte tijdens de jaren zestig van de vorige eeuw vaak drieluiken van zijn vrienden.

Bacon en Freud kregen halverwege de jaren zeventig ruzie, waarmee de vriendschap eindigde. In 2013 behaalde het werk een veilingrecord, toen het gekocht werd door Elaine Wynn (de ex-vrouw van Steve Wynn) voor $142,4 miljoen, maar dat record is sindsdien ruim ingehaald.

16. Twelve Landscape Screens, Qi Baishi

Twelve Landscape Screens, Qi Baishi
Beeld: Poly Auction Beijing
 • Verkocht voor: $140,8 miljoen
 • Verkocht in: december 2017

Qi Baishi werd in 2017 de eerste Chinese kunstenaar wiens werk de 100 miljoen dollar oversteeg. De twaalf panelen met landschappen erop zijn gemaakt in 1925. Qi Baishi werkte met een gewassen inkt-techniek. In 2017 werd dit werk voor 931,5 miljoen yen, of 140,8 miljoen dollar verkocht tijdens een veiling in Beijing.

17. No. 5, 1948, Jackson Pollock

 • Verkocht voor: $140 miljoen
 • Verkocht in: november 2006

Dit werk, “No.5, 1948” werd in 2006 voor een recordbedrag van $140 miljoen dollar verkocht, en pas in 2011 zou iemand meer neertellen voor een schilderij. Het is gemaakt door de Amerikaan Jackson Pollock, een abstract expressionist die werkte met de kenmerkende ‘drip-techniek’, waarbij hij verf op het doek spatte.

Kunstenaar Alfonso A. Ossorio, een vriend van Pollock, kocht het werk als eerst van hem. Toen het schilderij tijdens het transport beschadigd raakte, bood Pollock hem aan het te repareren, maar schilderde uiteindelijk het hele werk over, waardoor het schilderij een nieuwe diepte kreeg.

18. Woman III, Willem de Kooning

Woman III, Willem de Kooning
 • Verkocht voor: $137,5 miljoen
 • Verkocht in: november 2006

Begin jaren vijftig van de vorige eeuw maakte de Nederlands-Amerikaanse expressionist Willem de Kooning dit werk. Het hing eind jaren zeventig in het Museum voor Hedendaagse kunst in Teheran, Iran, waar het na de revolutie van de muur werd gehaald omdat het te aanstootgevend zou zijn.

David Geffen had het een tijdje in zijn bezit, tot hedgefonds-manager en miljardair Steven A. Cohen het in november 2006 voor 137,5 miljoen dollar kocht voor zijn privécollectie.

19. Portret van Adele Bloch-Bauer I, Gustav Klimt

Portret van Adele Bloch-Bauer I, Gustav Klimt
 • Verkocht voor: $135 miljoen
 • Verkocht in: juni 2006

Dit schilderij uit 1907 heet ook wel “De vrouw in het goud” en is gemaakt door de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt. De vrouw in kwestie is de echtgenote van een Joodse bankier en suikerproducent. Het echtpaar hield van kunst en verzamelde veel werken en objecten.

Dit schilderij maakte de kunstenaar in 1907, tijdens zijn ‘Gouden tijd’, waarin hij bladgoud verwerkte in zijn kunst. Het werk werd in 2006 aangekocht door Ronald Lauder, een Russische miljardair.

20. Otahi, Paul Gauguin

Otahi, Paul Gauguin
 • Verkocht voor: $120 miljoen
 • Verkocht in: 2013

Op nummer 20 staat ‘Otahi’, dat zich vertaalt als ‘Alleen’. Het is een werk van de Franse schilder Paul Gauguin uit 1893 dat hij maakte in Tahiti. Het werd door de Zwitserse kunsthandelaar Yves Bouvier verkocht aan de Russische zakenman Dmitry Rybolovlev, de eerste maakte een flinke winst. Rybolovlev verkocht het weer in 2015 en kreeg er toen ‘slechts’ 50 miljoen dollar voor.

21. De Schreeuw, Edvard Munch

De Schreeuw, Edvard Munch
 • Verkocht voor: $119,9 miljoen
 • Verkocht in: mei 2012

Iedereen kent dit iconische beeld van een geestelijk gekwelde figuur, dat in het Noors de titel Skrik heeft. Er bestaan vier versies van dit zelfportret van de Noorse kunstenaar. In 2012 bood de Amerikaanse zakenman Leon Black via de telefoon tijdens een veiling bij Sotheby’s in London 119,9 miljoen dollar voor het werk en werd daarmee eigenaar.

Deze versie uit 1895 is volgens Sotheby’s het meest kleurrijke en levendige van de vier. Het is het enige exemplaar in particulier bezit: de overige drie schilderijen zijn te bewonderen in musea in Noorwegen.

22. Nu Couché au coussin Bleu, Amedeo Modigliani

Nu Couché au coussin Bleu, Amedeo Modigliani
 • Verkocht voor: $118 miljoen
 • Verkocht in: 2012

Nu Couché au coussin Bleu (Liggend naakt op een blauw kussen) is een van de vele naaktportretten die de Italiaanse kunstenaar Amedeo Modigliani maakte tussen 1916 en 1919. De bohémien Modigliani had een kort en bewogen leven, maar kreeg eigenlijk pas na zijn dood erkenning.

Tegenwoordig wordt hij gezien als één van de belangrijkste kunstenaars uit de twintigste eeuw. Dit werk werd in 2012 gekocht door Russische zakenman en verzamelaar Dmitry Rybolovlev van investeerder Stephen Cohen voor 118 miljoen dollar.

23. Fillette à la corbeille fleurie, Pablo Picasso

Fillette à la corbeille fleurie, Pablo Picasso
 • Verkocht voor: $115 miljoen
 • Verkocht in: mei 2018

Dit ‘Meisje met een mandje met bloemen’ maakte Pablo Picasso in 1905, tijdens zijn “roze periode”. Het schilderij beeldt een onbekend meisje af. Haar naam is vermoedelijk ‘Linda’ en ze was naast bloemenverkoopster ook prostituée.

Picasso maakte het schilderij in de tijd dat hij de overgang maakte van straatarme bohémien naar succesvol kunstenaar. Het leverde bij een veiling bij Christie’s in 2018 115 miljoen dollar op.

24. Meules, Claude Monet

Meules, Claude Monet
 • Verkocht voor: $110,7 miljoen
 • Verkocht in: mei 2019

De Franse impressionist Claude Monet schilderde tussen 1890 en 1891 een serie hooibergen, of ‘meules’, in zijn woonplaatse Giverny: hij bestuurde ze vanuit verschillende standpunten, bij verschillend weer en op verschillende momenten van de dag.

Daarmee wilde hij de waarneming van licht laten zien. Er bestaan 25 van deze hooibergen: 17 in musea en 8 in privébezit. Dit werk werd in 2019 bij Sotheby’s in New York geveild voor 110,7 miljoen dollar aan Duitse zakenman Hasso Plattner.

25. Untitled, Jean-Michel Basquiat

Untitled, Jean-Michel Basquiat
 • Verkocht voor: $110,5 miljoen
 • Verkocht in: mei 2017

De beroemde afbeelding van een doodshoofd, gemaakt in 1982 door de graffitikunstenaar Jean-Michel Basquiat, werd in 2017 voor meer dan 110,5 miljoen dollar verkocht. Destijds was dat het hoogste bedrag dat ooit voor een kunstwerk van na 1980 werd neergeteld.

De koper was de Japanse miljardair Yusaku Maezawa, die het werk aan zijn privécollectie toevoegde. De New Yorkse Basquiat gebruikte spuitbussen voor zijn kunst en werkte samen met onder meer Andy Warhol.

26. Flag, Jasper Johns

Flag, Jasper Johns
 • Verkocht voor: $110 miljoen
 • Verkocht in: maart 2010

De Amerikaanse kunstenaar Jasper Johns maakte meer dan 40 werken geïnspireerd op de Amerikaanse vlag, gemaakt met een wasschildertechniek (waarbij pigment vermengd wordt met onder meer hete bijenwas en hars) met veel textuur.

In 2010 kocht hedgefonds-manager Steven A. Cohen de versie van de vlag uit 1958 voor een geschatte 110 miljoen dollar, en daarmee werd dat het duurste schilderij ooit voor een nog levende kunstenaar.

27. Nu au Plateau de Sculpteur, Pablo Picasso

Nu au Plateau de Sculpteur, Pablo Picasso
 • Verkocht voor: $106,5 miljoen
 • Verkocht in: mei 2010

Dit schilderij, dat in het Nederlands de titel ‘Naakt, groene bladeren en een buste’ draagt, werd in 2010 voor een destijds recordbedrag van 106,5 miljoen dollar geveild bij veilinghuis Christie’s in New York. Daarvoor behoorde het bijna zestig jaar tot de persoonlijke verzameling van de Amerikaanse verzamelaars Sidney en Frances Brody.

Het schilderij uit 1932 is een afbeelding van Picasso’s jonge maîtresse en muze Marie-Thérèse Walter. De twee hadden lange tijd een geheime relatie. Het werk is meer dan 1,5 meter hoog en heeft levendige blauwe en lila kleuren.

28. Anna’s Light, Barnett Newman

 • Verkocht voor: $105,7 miljoen
 • Verkocht in: oktober 2013

Op nummer 28 staat ‘Anna’s Light’, een werk dat de Amerikaanse kunstenaar Barnett Newman maakte in 1968. Het Kawamura Museum in Japan verkocht dit schilderij, één van Newman’s beroemde werken, in 2013 voor omgerekend $105,7 miljoen aan een onbekende koper.

Een enorm bedrag, maar toch kreeg de verkoop relatief weinig aandacht in de internationale pers. Het werk meet 2,74 bij 6,09 meter en is daarmee het grootste dat de Amerikaanse kunstenaar ooit maakte, met een kenmerkend vlak fel cadmiumrood.

29. Silver Car Crash (Double Disaster), Andy Warhol

Silver Car Crash (Double Disaster), Andy Warhol
 • Verkocht voor: $105,4 miljoen
 • Verkocht in: november 2013

Silver Car Crash (Double Disaster) is een zeefdruk uit 1963 van de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol. Andy Warhol is een van de meest bekende hedendaagse kunstenaars. Het toont zwart-wit foto’s van een ongeluk waarbij een auto tegen een boom is gebotst. Het werk ging voor 105 miljoen dollar onder de hamer in New York, het hoogste bedrag ooit geboden voor een werk van Warhol.

30. Jongen met pijp (Garçon à la pipe), Pablo Picasso

Jongen met pijp (Garçon à la pipe), Pablo Picasso
 • Verkocht voor: $104,2 miljoen
 • Verkocht in: mei 2004

Op de 30e plaats staat deze ‘Jongen met pijp’. Pablo Picasso schilderde dit werk in 1905, toen hij slechts 24 jaar oud was. De kunstenaar was net in de Parijse buurt Montmartre komen wonen en was op dat moment nog een armlastige, onbekende bohémien.

De jongen, ‘P’tit Louis’, was een tiener uit de buurt die vaak naar het atelier van Picasso kwam en op jonge leeftijd stierf. Het werk werd in 2004 voor meer dan 104 miljoen dollar verkocht aan een onbekende koper.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Succesvolle Nederlandse Films Ooit Gemaakt

Top 10 Rijkste Koningshuizen Van Europa