Het is algemeen bekend dat studeren een dure aangelegenheid is.
Collegegeld, studiemateriaal en soms ook woonkosten zorgen ervoor dat het merendeel van de studenten na hun studie een schuld heeft opgebouwd.
De meeste opleidingen worden door de overheid gefinancierd waardoor het collegegeld redelijk binnen de perken blijft.
Dit is een ander verhaal bij particuliere opleidingen.
De duurste opleiding van Nederland volg je aan Hogeschool Tio. Een studie aan deze particuliere instelling kost al gauw rond de 20.000 euro.
Dit collegegeld is dus beduidend hoger dan de ongeveer 1.000 euro die studenten kwijt zijn aan reguliere instellingen.
Hogeschool Tio biedt met dit collegegeld dan ook kleinere klassen, uitmuntende docenten en fantastische projecten en lessen aan.
Naast het collegegeld moeten studenten ook rekening houden met een inschrijfgeld van om en nabij de 90 euro dat eenmalig betaald moet worden.
Hogeschool Tio biedt veel verschillende opleidingen aan zoals E-commerce, International Business, Hotelmanagement en Internationaal Toerisme.
In dit artikel lees je meer over studeren aan particuliere onderwijsinstellingen en hoe je dit kunt bekostigen.
Inhoudsopgave
- Welk keurmerk krijgen particuliere onderwijsinstellingen?
- Wat maakt een particuliere opleiding aantrekkelijk voor studenten?
- Wat is het verschil tussen particuliere en reguliere opleidingen?
- Is een hbo-opleiding duurder dan een mbo-opleiding?
- Wat kost hoger onderwijs in Europa?
- Zijn er ook particuliere basisscholen in Nederland?
- Hoe kiezen studenten de juiste studie?
- Wat is DUO?
- Hoeveel kunnen studenten lenen bij DUO?
- Kun je bij de duurste opleiding van Nederland lenen?
- Wanneer begin je met het aflossen van een studieschuld?
Welk keurmerk krijgen particuliere onderwijsinstellingen?

Sinds 2012 is het voor particuliere onderwijsinstellingen als Hogeschool Tio mogelijk een keurmerk voor Kleinschalig en Intensief Onderwijs aanvragen.
Met dit keurmerk op zak mag een opleidingsinstituut het wettelijke collegegeld met maximaal vijf keer verhogen.
Het keurmerk werd in het leven geroepen voor de Liberal Art Colleges aan de universiteit.
Vandaag de dag maken ook behoorlijk wat kunstacademies en hogescholen gebruik van het keurmerk. Het is met name populair bij hotelscholen.
Wat maakt een particuliere opleiding aantrekkelijk voor studenten?
Studenten die voor een particuliere opleiding kiezen, zijn vaak opzoek naar veel persoonlijke aandacht en onderwijs in klein groepsverband.
Het ons-kent-ons gevoel op dit soort opleidingen is vaak groot.
Daarnaast zijn de programma´s die worden aangeboden vaak behoorlijk intensief en worden studenten over het algemeen sneller opgeleid dan op andere hogescholen of universiteiten.
Een goed voorbeeld is The New School in Amsterdam, gevestigd in twee prachtige panden in de Nederlandse hoofdstad.
Hierdoor kan er maar een beperkt aantal studenten worden toegelaten en zij worden op een intensieve manier worden klaargestoomd voor een carrière in de Marketing en Communicatie industrie.
Wat is het verschil tussen particuliere en reguliere opleidingen?
Het overgrote deel van de opleidingen aan een mbo, hbo of universiteit in Nederland is regulier.
Dat betekent dat het door de overheid wordt gefinancierd.
Reguliere opleidingen hebben dus een vaste kostprijs voor collegegeld en er kan altijd studiefinanciering voor deze studies aangevraagd worden.
Particuliere opleidingen zijn een stuk duurder dan particuliere opleidingen. Daarnaast claimen ze dat ze meer persoonlijke aandacht en hogere kwaliteit onderwijs aanbieden.
Als de opleidingen van een particuliere onderwijsinstelling door de overheid erkend zijn, kunnen studenten ook hiervoor studiefinanciering aanvragen.
Is een hbo-opleiding duurder dan een mbo-opleiding?

Het ligt nogal aan de studierichting of een bepaalde opleiding duurder of goedkoper is.
Wel is het zo dat de overheid en het bedrijfsleven vanaf 2002 veel geld hebben toebedeeld aan mbo-opleidingen, mede door een tekort aan goede arbeidskrachten.
Hierdoor zijn sommige reguliere mbo-opleidingen op dit moment voor de overheid duurder dan hbo-opleidingen.
Particuliere opleidingen zijn meestal het duurst als het gaat om hbo-studies. De duurste opleidingen, zowel regulier als particulier, zijn op wetenschappelijk niveau in de techniek en gezondheidszorg.
Wat kost hoger onderwijs in Europa?
Studeren in Nederland is niet goedkoop en zeker niet de goedkoopste optie in Europa.
Voor reguliere onderwijsinstellingen moeten voltijdstudenten in ons land tussen de 1.000 en 3.000 euro per jaar betalen.
Om een vergelijk te maken: in landen als Slovenië, Griekenland en Duitsland kost studeren rond de 100 euro per jaar in termen van collegegeld.
Dat is een behoorlijk verschil met Nederland, helemaal als je bedenkt dat er nog meer kosten bij komen zoals studiebenodigdheden en wellicht zelfs woonruimte.
Er zijn zelfs Europese landen waar helemaal geen collegegeld betaald hoeft te worden, zoals in Denemarken het geval is.
Bedenk hierbij dat de kwaliteit van het onderwijs op de meeste plekken in Europa erg hoog is, hoeveel of hoe weinig je ook moet betalen.
Waar liggen ´s werelds duurste onderwijsinstellingen?
Studeren is het duurst in de Verenigde Staten.
De meeste mensen brengen een behoorlijk deel van hun leven door in de schoolbanken, maar de kosten die betaald worden aan de andere kant van de oceaan zijn wel erg hoog.
Dure onderwijsinstellingen vragen al gauw rond de 60.000 dollar collegegeld per jaar. Harvey Mudd College kost bijvoorbeeld ongeveer 59.000 dollar en New York University rond de 60.000 dollar.
Daar moeten de kosten van een woonruimte en studiematerialen nog bij opgeteld worden.
Vaak hebben dit soort onderwijsinstellingen een sterke band met het bedrijfsleven waardoor studenten na het afronden van hun studie direct aan de slag kunnen en een goedbetaalde baan krijgen.
Zijn er ook particuliere basisscholen in Nederland?

Voor de goed bedeelden in Nederland is het mogelijk hun kroost van kleins af aan naar een particuliere school te sturen.
Er zijn om en nabij de 60 particuliere basisscholen in Nederland en er zijn ook opties om daarna naar het voortgezet onderwijs in de privésector te gaan.
Ouders moeten wel een flinke graai in hun buidel doen om hun kind naar een particuliere basisschool te sturen: dit kost al gauw tussen de 12.000 en de 22.000 euro per jaar.
Hoe kiezen studenten de juiste studie?
Het is voor studenten van belang het liefst direct de juiste studie te kiezen, helemaal als je bedenkt hoe duur studeren is.
Uiteraard is het onmogelijk altijd 100% zeker te weten dat je de juiste keuze hebt gemaakt, maar je kunt je wel goed voorbereiden.
Maak een overzicht van je sterke en zwakke eigenschappen en schrijf op wat je graag doet en belangrijk vindt.
Je kunt ook advies vragen aan je ouders, familie of vrienden. Daarnaast zijn er online veel studiekeuzetesten te vinden die je helpen een richting of zelfs een specifieke studie te kiezen.
Wat is DUO?
DUO is de afkorting voor Dienst Uitvoering Onderwijs, een instelling waarmee haast iedere Nederlandse student mee in aanraking komt.
Studenten die studies aan het mbo, hbo of de universiteit volgen kunnen hier namelijk studiefinanciering aanvragen.
Hoeveel een student krijgt, hangt af van de financiële situatie van de student en/of zijn of haar ouders.
Bij DUO is het ook mogelijk een aanvullende beurs of toelage aan te vragen.
Ga je bijvoorbeeld studeren in het buitenland of volg je een speciale studie zoals een lerarenopleiding? Dan zijn daar speciale tegemoetkomingen voor.
Daarnaast stelt DUO studenten in staat een bepaald bedrag per maand te lenen, dat na het studeren op een relatief makkelijke manier kan worden terugbetaald.
Hoeveel kunnen studenten lenen bij DUO?

Elk studiejaar berekent DUO het maximale te lenen bedrag opnieuw. Voor het studiejaar 2021-2022 is dit bijvoorbeeld 1.011,50 euro per maand.
Het maximale bedrag van DUO bestaat uit de gewone lening, de aanvullende beurs lening en het collegekrediet.
Veel studenten neigen ernaar om maximaal te lenen of meer te lenen dan ze eigenlijk nodig hebben. Dit is meestal geen goed idee; het geld moet uiteindelijk hoe dan ook terug betaald worden.
Bedenk dus goed hoeveel je echt nodig hebt en leen alleen dit bedrag.
Kun je bij de duurste opleiding van Nederland lenen?
Aangezien Hogeschool Tio opleidingen aanbiedt die door de overheid erkend zijn, is het mogelijk om studiefinanciering bij DUO aan te vragen.
Uiteraard is het collegegeld alsnog even hoog, maar op deze manier krijg je in ieder geval de kans om het later terug te betalen.
Daarnaast biedt Hogeschool Tio de mogelijkheid om het jaarlijkse collegegeld in 12 termijnen te betalen.
Uiteindelijk betaal je dan iets meer dan wanneer je het bedrag direct overmaakt, maar het geeft ook meer ruimte om het bedrag bij elkaar te krijgen.
Wanneer begin je met het aflossen van een studieschuld?
Studenten die na hun studie een studieschuld hebben opgebouwd bij DUO krijgen een behoorlijke tijd om hun schuld af te lossen.
Dit hoeft niet direct na het afronden of stoppen van de studie.
Studenten komen dan namelijk in de aanloopfase terecht die twee jaar duurt en waarin ze nog niets hoeven te betalen.
Let op: de rente loopt gedurende deze tijd wel door.
Na de aanloopfase begint de aflosfase. Vanaf die tijd zijn (oud)studenten verplicht om hun schuld maandelijks af te lossen.