6 bizarre dingen die duikers uit de Noordzee hebben opgedoken

De Noordzee is rommeliger dan wij soms denken en je kunt het niet bedenken of het is op te duiken uit de zee. Kledingstukken, keukenspullen, bagagekoffers, kleden, speelgoed en voertuigonderdelen. Dit is een greep van de spullen die een groep vrijwilligers heeft opgepikt uit onze Noordzee. Tijdens hun zoektocht van negen dagen lang, hebben zij afval van ruim 2500 kilo weten op te duiken. Een onvoorstelbaar grote berg puin dus.

Opruim missie door vrijwilligers

Deze missie begon vorige week zaterdag en de vrijwilligers kwamen een dag later, op zondag aan in de haven van Scheveningen. Hun missie besloeg de gebieden tussen Ameland en Schiermonnikoog. Wat hun opviel is dat bij oude wrakken het meeste afval zich heeft verzameld. Zij noemen dit hotspots, punten van aandacht met andere woorden.

Netten vormen een groot gevaar voor de vissen in de zee

Je zou denken dat een groot deel van het afval afkomstig is van de containers die afgelopen jaar van boord gingen van de MSC Zoe. Niets is minder waar! Enkel 500 kilo was hiervan afkomstig. De rest was afval vanuit andere oorzaken zoals vakantiegangers, een meegevoerd afval uit zee. Kortom, het is duidelijk dat het noodzaak is om snel actie te ondernemen voor het te laat is. Hoe langer er gewacht wordt, des te moeilijker het wordt om afval op te ruimen. Afval verdwijnt namelijk op den duur onder het zand. Met de grootste nadelige effecten op het milieu.

Het overige deel dat is opgeborgen bestaat voornamelijk uit netten, spooknetten en lood van de wrakken. De netten in het bijzonder vormen een groot gevaar voor het milieu. Vissen, kreeften en krabben raken verstrikt hierin met desastreuze gevolgen. Bovendien breken deze netten na verloop van tijd in heel kleine stukjes plastic, microplastics genaamd. Deze stukken worden vervolgens door de beesten in de zee gezien als voedsel en dus opgegeten. De magen van de verschillende vissen is hier niet tegen bestand. Bovendien bestaat het risico dat wij in de toekomst plastic vis eten!

Beroeps zwemmers en iedere strandganger kan een handje helpen

Er liggen verschillende plannen voor het opruimen klaar. Zo zou een rederij bijvoorbeeld beroeps zwemmers kunnen inzetten op het puin te ruimen. Er is namelijk nog een heel grote berg rommel te vinden in de Nederlandse wateren. Wel 300.000 kilo wordt wel eens geschat. Wanneer bij hier de Duitse wateren optellen, komen we al gauw op 800.000 kilo. Wij staan er versteld van! Al met al helpen alle beetjes. Ruim daarom je afval na een dagje strand goed op en laat deze absoluut niet slingeren. Zo helpen we allemaal een klein beetje voor een schonere toekomst.

Foto: Omrop Fryslân

Wat vond je van dit artikel?

Dit is hoe de bestorming van Area 51 echt is begonnen

Sanne Vogel in verwachting van jongetje én meisje